Gábor Kolumbiában – 1. rész: Medellín

by radopeter1983
Gábor Kolumbiában - 1. rész: Medellín

Sziasztok, együtt akartam posztolni Medellint es Cartagenat a kolumbiai körútamról, de végül inkább külön teszem, mert annyira eltér a 2 város, mintha 2 külön világ lenne.

Ezután ne felejtsd elolvasni a 2. részt, ami Bogotáról szól!

Medellin Kolumbia második legnépesebb városa 2.5 milliós lakosságával, illetve egyben Antioquia megye központja. Sokan Kolumbia legfejlettebb, legmagasabb életszinvonalú városakent tartják számon, a helyiek híresek is szorgalmukról es kemény munkájukról.

Pablo Escobar miatt rögtön ezzel kezdem, hogy egy biztonságos város, már nem a drogkartellek uraljak. A belvárost mondjak veszelyésnek (a belvárosi metropolitan katedrális környéket), bar én nem éreztem annak, a katedrálisnál kevésbé erős a rendőri jelenlét, de a nem messze található Botero téren (ez a központ, itt van a múzeum es a jobb kávezók, éttermek többsége) igen masszív.

Konkrétan rendőrségi terepjárók állnak a téren és környéken, es 4-6 fős csapatokban járőröznek az állig felfegyverzett rendőrök, es nem elvétve, hanem 2 percenként jön szembe egy újabb alakulat, szóval balhéra ott nem igazan kell számítani, szándékosan és célzottan figyelnek rá, hogy a turisták biztonságban érezzék magukat.

En a Poblado negyedben szálltam meg, ez messze van a belvárostól (de a taxi nagyon olcsó, kb 1500 forintért átvisz egy 25-30 perces ut alatt a Botero térről). Innen indul a legtöbb kirándulás, illetve ez a bulinegyed, szinten erős rendőri jelenléttel. Az épületek 75-80%-a hotel, étterem, bár, vagy bulihely, néhány kisebb élelmiszerbolt. (Kártyát nemigen fogadnak el, csak a nagyobb üzletek.)

A Poblado egy nyüzsgő, hangulatos kavalkád, rengeteg az amerikai, és folyamatos a buli a bárokban és utcán is.

Nyilván kínálnak a helyi „különlegességekkel” (drogok), de nem erőszakosak, nem félelmetesek, ez a „pppppszt, bro. Weed? White coffee?” tipusú óvatos odasúgás van, de a „no, gracias” es kedvesen mosolygás elhárította a további próbálkozást, további szép estet kívántak. A legtöbb esetben vékonyka tini srácok vagy teljesen átlagos megjelenésű huszonévesek próbálkoznak eladni, tehát nem a kitetovált, kigyúrt, fehér atlétás félelemes alakokra kell gondolni az amerikai filmekből, nem egy tök átlag emberre, és egyedül, tehát nem parázol be, nem érzed egy percig sem fenyegetve magad.

Nyilván egyedül nem ajánlott mászkálni, de élő példa vagyok, hogy túlélhető 😅😅😅

A városban ezeken kívül meg a híres communa 13-at éri meg megnézni, innen indult egykoron Escobar is útjára, kifejezett túrák is vannak ra, de ma egy színes házakkal es graffitikkel díszített látványosság.

Kirándulásként a Guatape el Penol sziklához mentem, a Viaja Medellin iroda nagyon profi volt, simán verték szervezésben es színvonalban az Európában megszokott szintet, ami meglepett, es perfekt angolos guide-ok vannak. 12.000 forint korul van az ár, kb 10 órás program, sok extrával, egy gyönyörű kis falucskával (a nappali színes esernyős képek ott készültek, Guatape faluban és a hajózásos része is ott volt), reggelivel és ebeddel, szóval megéri.

A guide is elmondta, hogy mindenkit tájékoztassunk, hogy Kolumbia egy biztonságos ország, a 90-es évek erőszakhullámát gyökerestől kiirtották, és varnak mindenkit szeretettel. Én megígértem neki, hogy ezt így elmondom, úgyhogy ezzel eleget is tettem. 😅

Ezt saját tapasztalataim alapján meg tudom erősíteni.

Gábor Facebook-ján és Instagramján is sok szép képet láthatsz!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató