Sevilla, az egyik legszebb európai város

by radopeter1983
Sevilla, az egyik legszebb európai város

Sevilla már régóta bakancslistás hely volt számomra a képek és videók alapján. Egy spanyol utazás keretében, Mallorca után sikerült egy napot eltöltenem itt és nyugodtan kijelenthetem, nem csalódtam!

Bevallom, a foglalás után volt egy gondolatom, hogy egy nap túl kevés lesz. De hát nem kell sokáig aludnom, hanem egy korai keléssel neki kell látni a város felfedezéséhez. (A látnivalók szinte mindegyike a belvárosban van, így gyalog jártam be mindent.)

A reptérről az EA jelű busz visz a városba, a kijárattól jobbra van a megálló. 4 euró az odajegy, amit a sofőrnél kell megvenni.

A szállásra igyekezve azért kicsit körülnéztem, milyen az élet éjjel. Köztudott, hogy a spanyoloknál eltolódik a nap, így nem volt meglepő, hogy este 11 körül fullon voltak az éttermek, bárok. Már ekkor látszott, hogy Sevilla egy remek hangulatú város.

Péntek reggel fél 8-kor már el is indultam a szállásról. Mivel negyed 9-kor világosodik, még ködös időben (éjjel volt eső) és szürkületben értem a legismertebb látnivalóhoz, a Plaza de Espanyára. Ez egy hatalmas tér, félkörívben kis fülkékben a spanyol tartományok egy-egy híres történelmi eseményei vannak csempével kirakva. Páran voltak csak, de úgyis terveztem délután, napsütésben visszatérni.

Plaza de Espanya a reggeli ködben
Plaza de Espanya a reggeli ködben

Innen a legészakibb látnivaló, a Basilica de Macarena következett. Szemben van az andalúz parlament épülete is, illetve egy várfal pár száz méteres része.

Basilica de Macarena
Basilica de Macarena

Visszaindultam a katedrális felé, ekkor sütött ki a Nap és maradt ilyen ragyogó idő a reptérre indulásig. Egyből meleg is lett, 19 fok, de melegebbnek is érződött. Útközben megnéztem a Setas-t, ami egy fából készült pihenőtér. Amolyan közösségi találkahelynek is tekinthető.

Sevilla katedrálisa a főutca mentén található, hatalmas és csodás épület. Érdemes körbejárni, a templomon látható alkotások miatt is.

Mindenhol narancsfákat láthatunk
Mindenhol narancsfákat láthatunk

Az Alcazar palotába volt jegyem délre (érdemes online megvenni, mert nagyon hosszú a sor a helyszínen), amelynek a kertje valami eszméletlen. Elég megnézni a képeket:

Aki az Alcazarba vesz jegyet, számoljon azzal, hogy órákat el lehet itt tölteni. A kertben lehet találkozni pávákkal is (nagyon szelídek) és lépten-nyomon papagájok hangját hallani.

Ezután visszamentem a Plaza de Espanyához. Már sokan voltak a téren, ragyogó napsütésben itt is hosszú időt el lehet nézelődni. A csempés fülkéket érdemes végignézni, nagyon szépek. A félköríves épület első emeletére két helyen is fel lehet menni és fentről készíteni csodás képeket, videókat. Ha szerencsések vagytok, még egy flamenco táncos előadást is láthattok.

Amúgy egy hatalmas park van mellette, akinek van ideje, sétálgasson egy jót. Több szökőkút, egy kisebb vízesés és itt is csempékből kirakott padok, alkotások láthatók.

Ezek a csempékből kirakott fülkék a tartományok egy-egy történelmi eseményét mutatják
Ezek a csempékből kirakott fülkék a tartományok egy-egy történelmi eseményét mutatják be

Még egy hely hiányzott az előzetes listámból, ez pedig a Triana negyed. A belvárossal szemben, a folyó túloldalán található, ez egy kicsit autentikusabb rész, nem elsősorban a turistáknak „szól”. Én imádom az ilyen negyedeket, itt szoktam éttermet is keresni. Egy bisztróban volt a késői ebédem. Öröm volt látni, hogy sok idős is „részt vesz” az ilyesfajta életben. Mellettem három 70+ néni ebédelt, mellé pedig egy korsó sört iszogattak. Így kell ezt csinálni, emberek. 🙂

Triana negyed
Triana negyed
Flamenco táncruhák
Flamenco táncruhák

A Plaza de Armas autóbuszállomás oldalából indul a reptérre az EA busz, de még volt egy kis időm és beugrottam a közeli Museo de Bellas Artes-be. Egy szép palotában, spanyol művészek alkotásait nézhetjük meg. És EU állampolgároknak ingyenes a belépés.

Museo de Bellas Artes
Museo de Bellas Artes

Hát, egy napba ennyi fért bele. Bár sok mindent sikerült megnéznem, azért legközelebb legalább egy nappal tovább maradnék. Főleg az esti életet élvezném ki jobban, nekem nagyon bejön az az életstílus, amit itt láttam. Szinte biztos, hogy ide még vissza fogok térni!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató