Gábor Kolumbiában – 2. rész: Bogota

by radopeter1983
Gábor Kolumbiában - 2. rész: Bogota

Gábor első beszámolója Medellín-ből volt. Utána Kolumbia fővárosa, Bogota volt a következő megálló.

Mobilnet

Egy hotel melletti trafikban 5000 pesoért (380 forint) vettem egy feltöltős sim kártyát (Claro nevű szolgálató) A sim regisztrációja után (kicsit körülményes, de megéri rászánni azt az 5-10 percet) kiderült, hogy 2 GB kezdési bonusz is van, ami kb 1,5 hétig elég, ha az ember csak a térkép applikációra és a legszükségesebb dolgokra használja „adattakarékos” funkcióban. (Pl: taxi app, fordító appok – lentebb ezekről írok). Mivel ezt nem tudtam az elején, 41.000 pesoért (3200 forint) rögtön vettem rá 18 giga netet (ez a max, kicsit túlbiztosítottam a dolgot 😅), amit valószínűleg nem fogok tudni elhasználni, olyan sok, még mindig a gratis kezdő 2 GB-ot emésztem 😅

Közlekedés

A tömegközlekedés csúcsidőben zsúfolt, hering party van, de külön busz sáv van fenntartva erre a célra, igy a buszok pontosak es gyakran járnak. 200 ft körül van egy buszjegy.

De (!!!), a cabify alkalmazás taxijai annyira olcsóak, hogy jobban megéri, bár a dugoban ülni nem a legjobb móka, de a heringparty sem. A reptérről Bogota belvárosába 2200 forint korul hoznak be, egy 40-45 perces taxi útért kb 2000-2500 forintot fizet az ember. Az appban be lehet állítani kártyás fizetést, ezt érdemes előre megtenni, mert engem leblokkoltak, es igazolnom kellett, hogy enyém a bankkártya… Addig készpénzzel működött. Ezt a kört célszerű még itthon megfutni, 48 óra alatt igazolnak vissza. Ha magyar doksikat küldtök, célszerű bekeretezni a lényeget, elsőre nálam nem értettek semmit, de a keretezés es nyilazgatás után elfogadták. Revolutot regeltem be, kellett egy útlevél fotó es egy igazolás, amin látszott a nevem és a kártya első 6 es utolsó 4 számjegye. (A revolut tud ilyen kivonatot generálni az appban egy gombnyomással, es automatikusan kicsillagozza a számokat, pont ezt a 6 első, 4 utolsó karaktert mutatja, ami a Cabifynak kell). Amig ez nincs meg, addig is használható az app, de csak készpénzes „payment methoddal”.

A drivein egy hasonló app, de ott cash game van, úgyhogy nekem a Cabify jött be.

A készpénz használata nagyon gyakori, a nehézség az, hogy 10 000-20 000 pesoból is (750 – 1500 forint) nehezen adnak vissza már, a bankautomaták es pénzváltók pedig előszeretettel dobnak meg 100 000 pesos bankjegyekkel, amiből még a taxis sem tud visszaadni. (Ezért is jó a kártyás fizetés a Cabifynal)

Az országon belül 2 opció van közlekedni, a busz vagy a repülő. Egy 40-60 perces repülőút kb 12-13 óra buszozás lenne, mert a terepviszonyok teljesen mások, mint Európában, magas hegyek, kanyargós utak, stb. A LATAM elfogad bármilyen hitelkártyát, az Avianca teljesen random, de az otp hitelkártyát végül bevette a rendszerük. Ez a 2 megbízható légitársaság van, a LATAM a profibb, de az Aviancaval sem volt baj. Egy repjegy kb 20-30 ezer forint belföldön, a busz 10-15 ezer lenne, es 10x annyi idő.

Látnivalók

A túrákra a yourcolombia szervezésében mentem, amit részben egy magyar srác csinál. Minőségi, jó szolgáltatás, pontosak a sofőrök es az idegenvezetőnk is szepen beszélt angolul az erdei túra során:

Chicaque – cloudforest, erdei séta

Gutavita – El Dorado legendája innen ered

Sókatedrális – igazi különlegesség, a Guatavita túrával van párban

Sókatedrális

Bogotában pedig kihagyhatatlan az aranymúzeum (néprajzi elemekkel van bővítve) es a Monserrat hegy. (Libegő és fogaskerekű vezet fel.)

Angolul kevés helyen beszelnek, igy a fordító appok nagyon hasznosak. Én angol-spanyol formában használom, mert az angol es spanyol nyelv már annyira jól van összekötve, hogy az hihetetlen.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató