Kuba látnivalók, tengerpartok, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Kuba látnivalók, tengerpartok, közlekedés, térképek

Kuba szerintem mindenki számára olyan hely, ami izgatja a fantáziáját. Nem is csoda! Kuba látnivalók egész sorát kínálja, tengerpartjai pedig a karibi rész legjobbjai között van! Nézzétek végig a cikket és Ti is egyet fogtok mindezzel érteni!

Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama.

Kuba látnivalók közé tartoznak az elbűvölő tengerpartok, a gyarmati építészeti stílusú városok, a latin-amerikai stílusú épületek, az autómatuzsálemek az utakon, a világ legjobb minőségű szivarjai, a rum és a salsa zene.

Közlekedés

Kubának két fő reptere van: Havanna és Varadero. Ide érkezik a legtöbb repülőjárat.

Az országban van vasúthálózat is, de elég megbízhatatlan. Leginkább a Havanna – Santiago de Cuba 850 km-es távja esetén érdemes elgondolkodni a vonaton. Napi egy éjszakai járat közlekedik a két város között.

A turisták leginkább a buszokat használják. A Víazul buszhálózat a legtöbb turistacélponthoz indít naponta járatokat. Menetrendek és jegyvásárlás itt található!

Ha többen utaznak, a taxi igénybevétele jó megoldás lehet. 3-4 fő esetén már megéri taxizni akár hosszabb távra is.

Kuba látnivalók

Havanna

Sikátorok, gyönyörű épületek, zene és több tízéves autók – ez mind jellemző a kubai fővárosra. Érdemes nemcsak átfutni a városon, hanem néhány napot eltölteni és belemerülni Havanna csodás életébe.

Malecón az Ó-Havannától Miramarig futó 8 km-es tengerparti útvonal, amelyet a tengertől egy függőleges fal választ el. Érdekes látvány, amikor nagy szélnél a víz kicsap a sétányra. Ilyen időben legyünk figyelmesek.

Habana Vieja, az óváros az UNESCO kulturális világörökségének része. Omladozó gyarmati épületekkel és élénk század közepi épületekkel rendelkezik, ahol mindig valamilyen zenét hallhatunk. Főtere a Plaza Vieja, ahol sok kávézót, éttermet találunk.

A negyedben található a székesegyház, a Catedral de São Cristóvão. Nagyon impozáns és az egyik legrégebbi templom Kubában. Szűk lépcsőn lehet felmenni a harangokhoz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Havannát sokáig érték kalóztámadások, ezért épült az El Morro. Az erőd a főváros tengerészeti múltjának ikonikus jelképe, története a 16. század végéig nyúlik vissza. Nagyon jó kilátás nyílik innen.

Az El Capitolio a washingtoni Capitolium kisebb méretű mása. Havanna ikonikus épülete, amelyben áll a világ egyik legnagyobb beltéri szobra.

A Forradalom tere (Plaza de la Revolución) a legismertebb tér Havannában, amely ünnepek idején hatalmas felvonulások helye. Híres építménye a 109 méter magas José Márti emlékmű, amelynek tetejéről szép kilátás nyílik. A tér másik nagy látványossága a Belügyminisztérium épületének egyik oldalát csaknem befedő Che Guevara kép.

Egy kubai látogatás nem maradhat el szivarok felfedezése nélkül! A legrégibb szivargyár a Partagas, amelyet 1827-ben alapítottak. Itt vezetett túrán lehet megnézni, hogyan sodorják a munkások kézzel a szivarokat.

Ha csak egy nagy választékú szivarboltot keresnél, a Romeo Y Julieta boltba kell menned! Ezenkívül sokféle rumot is vásárolhatunk itt.

Bárok

A másik kubai „nevezetesség” a rum. A Museo del Ron Havana Club bár és múzeum is egyben. Túra keretében ismertetik a rumkészítést, aminek végén a bárban meg is kóstolhatjuk a finom rumokat.

Ha csak egy italt szeretnél inni, akkor az El Floridita Bar-ba kell menni. Ez a híres koktél, a daiquiri „szülőhelye”. A sokáig Havannában élt amerikai író, Hemingway egyik törzshelye volt.

Ha szórakozásról van szó, a Tropicana Cabaret-t nem szabad kihagyni. A rum- és koktélfogyasztás közben kb. 2 órás revüműsort lehet élvezni. Nem olcsó mulatság, vacsorával együtt 100 dollárnál kezdődnek a jegyárak.

Varadero

Kuba legismertebb tengerparti üdülőhelye, amely Havannától 100 km-re keletre fekszik.

Mintegy 20 km hosszú homokos partszakasszal és kristálytiszta vízzel méltán gyönyörű látványosság. A víz kellemes fokozatossággal mélyül, a tengerfenék is finom homokos.

Ha itt vagyunk, mindenképp látogassunk el a Josone Parkba. Ez egy lenyűgöző park telis-tele botanikus kertekkel, tavakkal, elképesztő vadvilággal és hidakkal. Láthatunk olyan barlangokat, ahol az őslakó indiánok falrajzai is láthatók.

A katamarán kirándulás Cayo Blanco szigetére az egyik legnépszerűbb program. A hajón szól a zene, az italfogyasztás pedig megadja az alaphangot. Útközben delfineket lehet simogatni egy nagy, elkerített részen. A célállomás, Cayo Blanco pedig csodaszép kis sziget, finom homokos parttal, ahol sznorkelezni és napozni lehet a délután folyamán.

Kuba leghíresebb nyaralóhelye
Kuba leghíresebb nyaralóhelye

Cayo Coco

Havanna és Varadero mellett a legfőbb turistacsalogató hely. A sziget kizárólag a turizmusra van berendezkedve.

Sokak szerint jobb, mint Varadero, mert csendesebb pihenésre van lehetőség, valamint növény- és állatvilága szebb. Legszebb tengerpartja a Playa Pilar.

A szigeten van egy természetvédelmi terület (El Bagá), ahol vezetett, csoportos keretek között lehet látni delfineket, leguánokat, nem mérges kígyókat, flamingókat, krokodilokat, pelikánokat és érdekes mangrove tájat.

Varadero mellett a másik híres kubai tengerpart
Varadero mellett a másik híres kubai tengerpart

Vinales

Az ország nyugati részében (Pinar del Río tartomány) fekszik ez a csodálatos természeti szépségű völgy, amely az UNESCO természeti világörökség része. Szinte minden idelátogató ezt tartja Kuba látnivalók közül a legjobbnak!

A völgyet hegyek és dohányültetvények veszik körbe, ahol a mai napig az ikonikus kubai szivarokhoz termelik a dohányt. Remek látványt nyújtanak a földből kiemelkedő sziklák (mogote), amelyeket ellepnek a pálmák és egyéb növények.

Ha erre jártok, mindenképp próbáljátok ki a lovastúrát! Lóháton dohányültetvények között vezetik a látogatókat, majd egy helyi termesztőnél mesélik el a dohány termesztését.

A környéken sok barlang is található. Ezek közül a legnépszerűbb a Cuevas del Indio, vagyis az Indián-barlangok. Itt hajóval lehet felfedezni a barlangrendszert.

Vinales Kuba látnivalók között legyen!
Vinales Kuba látnivalók között legyen!

Pinar del Río

Ebben a vidéki városban sodorják a legjobb szivarokat. A gyárat túra keretében meg is lehet látogatni.

Kuba ezen részén minden adott a jó szivarhoz: magas páratartalom, elegendő csapadék, magas az átlaghőmérséklet, jó a talaj.

Santiago de Cuba

Kelet-Kuba és a kubai kultúra fővárosa. Két jelentős eseménye is ezt bizonyítja, a Santiagói Karnevált és a Tűz Fesztivált is itt rendezik meg.

Legfőbb látnivalója a San Pedro de la Roca-erőd (más néven Castillo del Morro). A várostól kissé délnyugatra, egy öböl bejáratánál áll, annak keleti partján. 1997 óta a Világörökség részét képezi. Kuba legszebb fekvésű erődje.

Az erődben működik az 1978-ban megnyitott Kalózmúzeum. Kiállítótermeiben többek között az 1898-as spanyol–amerikai háború tengeri csatájával kapcsolatos emlékek is láthatók.

A Parque Céspedes a város neoklasszicista központi tere, körülötte találhatóak a főbb látnivalók.

A Moncada laktanya (Cuartel Moncada) különleges helyszín. 1953-ban a kubai forradalom a laktanya megtámadásával kezdődött. A csapatot Fidel Castro vezette.

A Santa Ifigenia temetőben található Fidel Castro sírja.

A kubai kultúra fővárosa
A kubai kultúra fővárosa

Camagüey

Kuba harmadik legnagyobb települése. Történelmi belvárosa, a 18. században épült házai az UNESCO kulturális világörökségének része.

Bár nagyon hangulatos város, sok látnivalója nincsen. Központja az Ignacio Agramonte Park, ahol a függetlenségi háború helyi hősének emlékműve is áll.

Trinidad

A 19. század közepéig Trinidad a cukor egyik legjelentősebb fellegvára volt Kubában. 1988 óta Trinidad városa a Világörökség része, a 20 kilométerre található Los Ingenios-völggyel együtt.

A város legfőbb látnivalója a Plaza Mayor, amelynek atmoszférája a gyarmati időket idézi. Az összes jelentős múzeum a Plaza Mayor körül található. A tér körüli épületek a 18. és 19. századból származnak.

A házak jellemzői a terrakotta tetők. A házakat pasztellszínekre festették, eltérő színnel hangsúlyozva a faszerkezeti elemeket.

A tér felett a Szentháromság temploma (Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad) magaslik. A templomban található egy 18. századi Krisztus-szobor, „Az igaz kereszt ura” (El Señor de la Vera Cruz), amelynek a helyiek különleges tisztelettel adóznak.

A Plaza Mayor keleti oldalán a Guamuhaya Régészeti Múzeum (Museo de Arqueología Guamuhaya) helyezkedik el. A múzeum prekolumbián, illetve a spanyol hódítás korabeli tárgyakat mutat be.

Híres épülete még a Cantero-palota, amely jelenleg a Városi Történelmi Múzeum (Museo de Historia Municipal). Nagyon szép neoklasszikus díszítésű az épület, az előcsarnokban eredeti freskókkal.

A Világörökség része a város és környéke
A Világörökség része a város és környéke

Playa Ancón

Trinidadtól 12 km-re található ez a partszakasz. Egy több km hosszú földnyelv a tengerben.

Varaderóval ellentétben ez nyugodt tengerpart, ahol fehér homok, pálmafák és türkizkék víz várja a turistákat.

Cienfuegos

A települést a „La Perla del Sur” (A Dél Gyöngye) néven is szokták emlegetni. Érdekesség, hogy a várost nem a spanyolok, hanem a franciák alapították.

Cienfuegos egykori gyarmati szépsége és eleganciája még mindig érezhető. Gyönyörű épületek, paloták és kastélyok találhatók a városban.

Főtere a Parque Martí, másik nevén a Parque Central, ahol megcsodálhatjuk José Martí szobrát is, valamint hat másik mellszobrot is. Egy diadalívet is felállítottak az 1902. május 20-i kubai forradalom hőseinek.

A várost a franciák alapították
A várost a franciák alapították

Baracoa

Itt kötött ki Kolumbusz Kristóf először 1492-ben. Ezenkívül volt az első város, amelyet a spanyolok 1512-ben Diego Velázquez vezetésével megalapítottak a szigeten.

A többi turistahelyhez képest egy kissé érintetlen, mivel csak a 20. század második felében épült meg a többi vidékkel összekötő autóút. Sokan azt mondják, az igazi Kuba itt található.

A közelben található az El Yunque hegy, amely népszerű kirándulóhely. Viszont a nemzeti parkok, vízesések és hegyi ösvények csak helyi túravezetővel látogathatók.

Egyik legnépszerűbb útvonal a Boca de Yumuri túra. Ennek keretében megismerhetjük a kakaó készítését, valamint a Yumuri-szorost is meglátogathatjuk.

Úgy tartják, hogy az igazi Kuba itt található
Úgy tartják, hogy az igazi Kuba itt található

Maria la Gorda

Kuba egyik közkedvelt búvárparadicsoma.

Szakértők szerint Maria La Gorda tengerfeneke Latin-Amerika tíz legjobb helye között van. A víz alatti világ gazdagsága és a különlegesen szép korallok miatt.

A búvárok egyik kedvelt helye
A búvárok egyik kedvelt helye

Ciénaga de Zapata

A Zapata-félsziget fontos ökológiai terület. A sűrű mangrove erdők között lévő lápvidék rengeteg madárnak az otthona. Legnevezetesebb madara a tocororo, amely Kuba nemzeti madara.

Ezen a részen találunk egy krokodiltenyésztő helyet is. Itt akár meg is kóstolhatjuk a krokodilhúst.

Santa Clara

Ernesto „Che” Guevara itt vívta meg a végső csatát a Batista-rezsim ellen. E város elfoglalásával jelentette ki Guevara a forradalom győzelmét 1959-ben, erre emlékeztet egy kiállított páncélozott vonat.

Legfőbb látnivalója a Che Guevara múzeum, amely az életét mutatja be és a híres naplója is ki van állítva. Ezenkívül mauzóleum és emlékmű is őrzi az emlékét.

Cayo Largo

Kuba déli részénél található sziget, ahol strandolás, sznorkelezés, búvárkodás a fő program.

Legnépszerűbb strandja a Playa Sirena, ahol sok étterem, bár áll rendelkezésre.

Másik szép tengerpartja a Playa Paraiso. Sokak szerint ez a legszebb part Kubában.

Népszerű nyaralóhely
Népszerű nyaralóhely

Időjárás

Éghajlata trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Fekvése miatt évente többször söpörnek végig a hurrikánok a szigeten.

Egész évben 22-28 °C közötti az átlaghőmérséklet. Az év 300 napján 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímáját két évszak határozza meg: egyik a száraz idászak, novembertől áprilisig, a másik az esős, amely májustól októberig tart.

A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban.

A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80% körül mozog.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Videó

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató