2021/04/23
Kuba látnivalók, tengerpartok, közlekedés, térképek

Kuba szerintem mindenki számára olyan hely, ami izgatja a fantáziáját. Nem is csoda! Kuba látnivalók egész sorát kínálja, tengerpartjai pedig a karibi rész legjobbjai között van! Nézzétek végig a cikket és Ti is egyet fogtok mindezzel érteni!

Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama.

Kuba látnivalók közé tartoznak az elbűvölő tengerpartok, a gyarmati építészeti stílusú városok, a latin-amerikai stílusú épületek, az autómatuzsálemek az utakon, a világ legjobb minőségű szivarjai, a rum és a salsa zene.

Közlekedés

Kubának két fő reptere van: Havanna és Varadero. Ide érkezik a legtöbb repülőjárat.

Az országban van vasúthálózat is, de elég megbízhatatlan. Leginkább a Havanna – Santiago de Cuba 850 km-es távja esetén érdemes elgondolkodni a vonaton. Napi egy éjszakai járat közlekedik a két város között.

A turisták leginkább a buszokat használják. A Víazul buszhálózat a legtöbb turistacélponthoz indít naponta járatokat. Menetrendek és jegyvásárlás itt található!

Ha többen utaznak, a taxi igénybevétele jó megoldás lehet. 3-4 fő esetén már megéri taxizni akár hosszabb távra is.

Ha szereted a karibi hangulatot, Punta Cana is remek nyaralóhely!

Kuba látnivalók

Havanna

Sikátorok, gyönyörű épületek, zene és több tízéves autók – ez mind jellemző a kubai fővárosra. Érdemes nemcsak átfutni a városon, hanem néhány napot eltölteni és belemerülni Havanna csodás életébe.

Malecón az Ó-Havannától Miramarig futó 8 km-es tengerparti útvonal, amelyet a tengertől egy függőleges fal választ el. Érdekes látvány, amikor nagy szélnél a víz kicsap a sétányra. Ilyen időben legyünk figyelmesek.

Habana Vieja, az óváros az UNESCO kulturális világörökségének része. Omladozó gyarmati épületekkel és élénk század közepi épületekkel rendelkezik, ahol mindig valamilyen zenét hallhatunk. Főtere a Plaza Vieja, ahol sok kávézót, éttermet találunk.

Havana Vieja óvárost nem szabad kihagyni
Havana Vieja óvárost nem szabad kihagyni

A negyedben található a székesegyház, a Catedral de São Cristóvão. Nagyon impozáns és az egyik legrégebbi templom Kubában. Szűk lépcsőn lehet felmenni a harangokhoz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Havannát sokáig érték kalóztámadások, ezért épült az El Morro. Az erőd a főváros tengerészeti múltjának ikonikus jelképe, története a 16. század végéig nyúlik vissza. Nagyon jó kilátás nyílik innen.

Az El Capitolio a washingtoni Capitolium kisebb méretű mása. Havanna ikonikus épülete, amelyben áll a világ egyik legnagyobb beltéri szobra.

A Forradalom tere (Plaza de la Revolución) a legismertebb tér Havannában, amely ünnepek idején hatalmas felvonulások helye. Híres építménye a 109 méter magas José Márti emlékmű, amelynek tetejéről szép kilátás nyílik. A tér másik nagy látványossága a Belügyminisztérium épületének egyik oldalát csaknem befedő Che Guevara kép.

Egy kubai látogatás nem maradhat el szivarok felfedezése nélkül! A legrégibb szivargyár a Partagas, amelyet 1827-ben alapítottak. Itt vezetett túrán lehet megnézni, hogyan sodorják a munkások kézzel a szivarokat.

Ha csak egy nagy választékú szivarboltot keresnél, a Romeo Y Julieta boltba kell menned! Ezenkívül sokféle rumot is vásárolhatunk itt.

Bárok

A másik kubai „nevezetesség” a rum. A Museo del Ron Havana Club bár és múzeum is egyben. Túra keretében ismertetik a rumkészítést, aminek végén a bárban meg is kóstolhatjuk a finom rumokat.

Ha csak egy italt szeretnél inni, akkor az El Floridita Bar-ba kell menni. Ez a híres koktél, a daiquiri „szülőhelye”. A sokáig Havannában élt amerikai író, Hemingway egyik törzshelye volt.

Ha szórakozásról van szó, a Tropicana Cabaret-t nem szabad kihagyni. A rum- és koktélfogyasztás közben kb. 2 órás revüműsort lehet élvezni. Nem olcsó mulatság, vacsorával együtt 100 dollárnál kezdődnek a jegyárak.

Havanna legismertebb klubja
Havanna legismertebb klubja

Varadero

Kuba legismertebb tengerparti üdülőhelye, amely Havannától 100 km-re keletre fekszik.

Mintegy 20 km hosszú homokos partszakasszal és kristálytiszta vízzel méltán gyönyörű látványosság. A víz kellemes fokozatossággal mélyül, a tengerfenék is finom homokos.

Ha itt vagyunk, mindenképp látogassunk el a Josone Parkba. Ez egy lenyűgöző park telis-tele botanikus kertekkel, tavakkal, elképesztő vadvilággal és hidakkal. Láthatunk olyan barlangokat, ahol az őslakó indiánok falrajzai is láthatók.

A katamarán kirándulás Cayo Blanco szigetére az egyik legnépszerűbb program. A hajón szól a zene, az italfogyasztás pedig megadja az alaphangot. Útközben delfineket lehet simogatni egy nagy, elkerített részen. A célállomás, Cayo Blanco pedig csodaszép kis sziget, finom homokos parttal, ahol sznorkelezni és napozni lehet a délután folyamán.

Kuba legturistásabb nyaralóhelye Varadero
Kuba legturistásabb nyaralóhelye Varadero

Cayo Coco

Havanna és Varadero mellett a legfőbb turistacsalogató hely. A sziget kizárólag a turizmusra van berendezkedve.

Sokak szerint jobb, mint Varadero, mert csendesebb pihenésre van lehetőség, valamint növény- és állatvilága szebb. Legszebb tengerpartja a Playa Pilar.

A szigeten van egy természetvédelmi terület (El Bagá), ahol vezetett, csoportos keretek között lehet látni delfineket, leguánokat, nem mérges kígyókat, flamingókat, krokodilokat, pelikánokat és érdekes mangrove tájat.

Legszebb tengerpartja a Playa Pilar
Legszebb tengerpartja a Playa Pilar

Vinales

Az ország nyugati részében (Pinar del Río tartomány) fekszik ez a csodálatos természeti szépségű völgy, amely az UNESCO természeti világörökség része. Szinte minden idelátogató ezt tartja Kuba látnivalók közül a legjobbnak!

A völgyet hegyek és dohányültetvények veszik körbe, ahol a mai napig az ikonikus kubai szivarokhoz termelik a dohányt. Remek látványt nyújtanak a földből kiemelkedő sziklák (mogote), amelyeket ellepnek a pálmák és egyéb növények.

Ha erre jártok, mindenképp próbáljátok ki a lovastúrát! Lóháton dohányültetvények között vezetik a látogatókat, majd egy helyi termesztőnél mesélik el a dohány termesztését.

A környéken sok barlang is található. Ezek közül a legnépszerűbb a Cuevas del Indio, vagyis az Indián-barlangok. Itt hajóval lehet felfedezni a barlangrendszert.

Vinales Kuba látnivalók között legyen!
Vinales Kuba látnivalók között legyen!

Pinar del Río

Ebben a vidéki városban sodorják a legjobb szivarokat. A gyárat túra keretében meg is lehet látogatni.

Kuba ezen részén minden adott a jó szivarhoz: magas páratartalom, elegendő csapadék, magas az átlaghőmérséklet, jó a talaj.

A legjobb szivarok innen jönnek
A legjobb szivarok innen jönnek

Santiago de Cuba

Kelet-Kuba és a kubai kultúra fővárosa. Két jelentős eseménye is ezt bizonyítja, a Santiagói Karnevált és a Tűz Fesztivált is itt rendezik meg.

Legfőbb látnivalója a San Pedro de la Roca-erőd (más néven Castillo del Morro). A várostól kissé délnyugatra, egy öböl bejáratánál áll, annak keleti partján. 1997 óta a Világörökség részét képezi. Kuba legszebb fekvésű erődje.

Az erődben működik az 1978-ban megnyitott Kalózmúzeum. Kiállítótermeiben többek között az 1898-as spanyol–amerikai háború tengeri csatájával kapcsolatos emlékek is láthatók.

A Parque Céspedes a város neoklasszicista központi tere, körülötte találhatóak a főbb látnivalók.

A Moncada laktanya (Cuartel Moncada) különleges helyszín. 1953-ban a kubai forradalom a laktanya megtámadásával kezdődött. A csapatot Fidel Castro vezette.

A Santa Ifigenia temetőben található Fidel Castro sírja.

Santiago de Cuba a "legkaribibb" város
Santiago de Cuba a “legkaribibb” város

Camagüey

Kuba harmadik legnagyobb települése. Történelmi belvárosa, a 18. században épült házai az UNESCO kulturális világörökségének része.

Bár nagyon hangulatos város, sok látnivalója nincsen. Központja az Ignacio Agramonte Park, ahol a függetlenségi háború helyi hősének emlékműve is áll.

Belvárosi házai a Világörökség része
Belvárosi házai a Világörökség része

Trinidad

A 19. század közepéig Trinidad a cukor egyik legjelentősebb fellegvára volt Kubában. 1988 óta Trinidad városa a Világörökség része, a 20 kilométerre található Los Ingenios-völggyel együtt.

A város legfőbb látnivalója a Plaza Mayor, amelynek atmoszférája a gyarmati időket idézi. Az összes jelentős múzeum a Plaza Mayor körül található. A tér körüli épületek a 18. és 19. századból származnak.

A házak jellemzői a terrakotta tetők. A házakat pasztellszínekre festették, eltérő színnel hangsúlyozva a faszerkezeti elemeket.

A tér felett a Szentháromság temploma (Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad) magaslik. A templomban található egy 18. századi Krisztus-szobor, “Az igaz kereszt ura” (El Señor de la Vera Cruz), amelynek a helyiek különleges tisztelettel adóznak.

A Plaza Mayor keleti oldalán a Guamuhaya Régészeti Múzeum (Museo de Arqueología Guamuhaya) helyezkedik el. A múzeum prekolumbián, illetve a spanyol hódítás korabeli tárgyakat mutat be.

Híres épülete még a Cantero-palota, amely jelenleg a Városi Történelmi Múzeum (Museo de Historia Municipal). Nagyon szép neoklasszikus díszítésű az épület, az előcsarnokban eredeti freskókkal.

A Plaza Mayor környékén vannak a fő látnivalók
A Plaza Mayor környékén vannak a fő látnivalók

Playa Ancón

Trinidadtól 12 km-re található ez a partszakasz. Egy több km hosszú földnyelv a tengerben.

Varaderóval ellentétben ez nyugodt tengerpart, ahol fehér homok, pálmafák és türkizkék víz várja a turistákat.

A déli rész egyik legszebb tengerpartja is Kuba látnivalók közé tartozik
A déli rész egyik legszebb tengerpartja is Kuba látnivalók közé tartozik

Cienfuegos

A települést a „La Perla del Sur” (A Dél Gyöngye) néven is szokták emlegetni. Érdekesség, hogy a várost nem a spanyolok, hanem a franciák alapították.

Cienfuegos egykori gyarmati szépsége és eleganciája még mindig érezhető. Gyönyörű épületek, paloták és kastélyok találhatók a városban.

Főtere a Parque Martí, másik nevén a Parque Central, ahol megcsodálhatjuk José Martí szobrát is, valamint hat másik mellszobrot is. Egy diadalívet is felállítottak az 1902. május 20-i kubai forradalom hőseinek.

Kuba látnivalók között van Cienfuegos, mivel a várost a franciák alapították
Kuba látnivalók között van Cienfuegos, mivel a várost a franciák alapították

Baracoa

Itt kötött ki Kolumbusz Kristóf először 1492-ben. Ezenkívül volt az első város, amelyet a spanyolok 1512-ben Diego Velázquez vezetésével megalapítottak a szigeten.

A többi turistahelyhez képest egy kissé érintetlen, mivel csak a 20. század második felében épült meg a többi vidékkel összekötő autóút. Sokan azt mondják, az igazi Kuba itt található.

A közelben található az El Yunque hegy, amely népszerű kirándulóhely. Viszont a nemzeti parkok, vízesések és hegyi ösvények csak helyi túravezetővel látogathatók.

Egyik legnépszerűbb útvonal a Boca de Yumuri túra. Ennek keretében megismerhetjük a kakaó készítését, valamint a Yumuri-szorost is meglátogathatjuk.

Baracoa Kuba igazi arca
Baracoa Kuba igazi arca

Maria la Gorda

Kuba egyik közkedvelt búvárparadicsoma.

Szakértők szerint Maria La Gorda tengerfeneke Latin-Amerika tíz legjobb helye között van. A víz alatti világ gazdagsága és a különlegesen szép korallok miatt.

Maria La Gorda búvárparadicsom
Maria La Gorda búvárparadicsom

Ciénaga de Zapata

A Zapata-félsziget fontos ökológiai terület. A sűrű mangrove erdők között lévő lápvidék rengeteg madárnak az otthona. Legnevezetesebb madara a tocororo, amely Kuba nemzeti madara.

Ezen a részen találunk egy krokodiltenyésztő helyet is. Itt akár meg is kóstolhatjuk a krokodilhúst.

Rengeteg madár lakhelye a Zapata lápvidék
Rengeteg madár lakhelye a Zapata lápvidék

Santa Clara

Ernesto „Che” Guevara itt vívta meg a végső csatát a Batista-rezsim ellen. E város elfoglalásával jelentette ki Guevara a forradalom győzelmét 1959-ben, erre emlékeztet egy kiállított páncélozott vonat.

Legfőbb látnivalója a Che Guevara múzeum, amely az életét mutatja be és a híres naplója is ki van állítva. Ezenkívül mauzóleum és emlékmű is őrzi az emlékét.

Santa Clara-ban minden Che Guevara-ról szól
Santa Clara-ban minden Che Guevara-ról szól

Cayo Largo

Kuba déli részénél található sziget, ahol strandolás, sznorkelezés, búvárkodás a fő program.

Legnépszerűbb strandja a Playa Sirena, ahol sok étterem, bár áll rendelkezésre.

Másik szép tengerpartja a Playa Paraiso. Sokak szerint ez a legszebb part Kubában.

Cayo Largo gyönyörű sziget
Cayo Largo gyönyörű sziget

Időjárás

Éghajlata trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Fekvése miatt évente többször söpörnek végig a hurrikánok a szigeten.

Egész évben 22-28 °C közötti az átlaghőmérséklet. Az év 300 napján 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímáját két évszak határozza meg: egyik a száraz idászak, novembertől áprilisig, a másik az esős, amely májustól októberig tart.

A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban.

A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80% körül mozog.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Videó

Ajánlott cikkek

Cimkék: , , , , ,