Spanyolország legszebb helyei – TOP 25 látnivaló

by radopeter1983
Spanyolország legszebb helyei, látnivalói

Spanyolország az egyik leghangulatosabb déli ország, ahol sok remek hely várja a látogatókat. Ezek közül mutatom be Spanyolország legszebb helyeit, látnivalóit!

Spanyolország legszebb helyei

Barcelona

Egyik kedvencem a katalán főváros, amelynek kiváló hangulata van, rengeteg látnivalóval.

Gaudí építészeti megoldásai uralják Barcelonát, amik csodás futurisztikus alkotásokban jelennek meg. Elég a Sagrada Família templomra vagy a Güell Parkra gondolni.

Aki nem szereti a focit, annak is érdemes egy Barca-meccsre elmenni. Katalónia szimbóluma a világhírű focicsapat, amelynek hatalmas stadionjában élmény végignézni egy mérkőzést.

A klímája miatt pedig télen-nyáron lehet utazni. Én kétszer voltam már januárban, de mindkétszer kellemes időben jártam be a várost.

Barcelona látnivalók, térképek

Barcelona gyerekkel – Programok családoknak

Barcelona egyik ikonikus épülete, a Sagrada Família
Ikonikus épülete a Sagrada Família

Tenerife

A Kanári-szigetek legnépszerűbb tagja különleges sziget. A csodaszép tengerpartoktól a hegyvidéki részekig minden megtalálható.

Aki szereti a magashegyi túrázást, annak kötelező felgyalogolni a 3718 méter magas Teide csúcsára. Ám aki nem akar nagyon elfáradni, az libegővel is fel tud menni a csúcs alá.

A sziget déli része az igazi turistarész, ahol finom homokos tengerpartokat találunk. A legszebb mégis északon van. A Teresitas strand a hegyek tövében van, csodás aranyszínű homokos parttal.

Tenerife látnivalók, tengerpartok

A Teresitas a legszebb strand Tenerifén
A Teresitas a legszebb strand Tenerifén

Madrid

Természetesen nem maradhat ki a főváros sem a felsorolásból!

Madrid a sok remek múzeum mellett a focicsapatáról, a Real Madridról is ismert.

Aki nem is szereti a művészetet, annak is kötelező a világ egyik leghíresebb múzeumának, a Prado meglátogatása. A spanyol festészet remekművei élőben láthatók.

Madrid látnivalók, térképek

Madrid a művészetek központja is
Madrid a művészetek központja is

Sevilla

Andalúzia központja a mór építészet fővárosaként is nevezetes, amely az egyik legérdekesebb várossá emeli Sevillát.

Az építészeti remekművek közül kiemelkedik a Plaza de Espana art deco és neo-mudéjar stílusú tere. Az épület oldalában kis fülkékben csempékből kirakott alkotások az ország tartományainak egy-egy nevezetes történelmi eseményeit mutatják be.

Emellett a kalifák gazdagságát mutatja be az Alcazar, amely egy csodás kerttel rendelkező palotája.

Sevilla látnivalók, közlekedés, térképek

Sevillai beszámolóm

Sevilla a mór építészet fellegvára
Sevilla a mór építészet fellegvára

Toledo

A fővárostól mindössze 70 km-re található az egykori főváros, amely népszerű turistahely.

A sziklás hegyre épült várost három oldalról a Tajo folyó veszi körbe, ahol több remek épületet is megcsodálhatunk. Itt sem hiányzik a mórok egykori palotája, az Alcazar, de a toledói katedrális gótikus építménye is a világ legszebbjei között van.

Toledót a három kultúra városának is nevezik, mivel a muszlimok mellett a keresztények és a zsidók is szabadon élhettek. Ez a három stílus érezhető a városon.

Szóval, ha Madridban jártok, ne feledjétek a toledói kirándulást betervezni a programba! Vonattal nagyon könnyen eljuthatunk a fővárosból.

Toledo volt régen a főváros
Toledo volt régen a főváros

Baleár-szigetek

A három nagy sziget (Mallorca, Ibiza, Menorca) mindegyike megér egy külön utat, így nem is tudok különbséget tenni köztük.

A nyári időszakban mindegyik sziget nagyon népszerű. Ha bulizni akarunk, akkor egyértelműen Ibiza a nyerő. Ha viszont egy kicsit nyugodtabb helyet választanánk, akkor inkább Menorca való erre a célra.

Ha egy finom homokos tengerpartra vágyunk, akkor Ibizán nyaralva el kell látogatni a közeli Formentera szigetére.

Mallorca látnivalók, közlekedés, tengerpartok

Ibiza látnivalók, közlekedés, tengerpartok

Menorca látnivalók, közlekedés, tengerpartok

Formentera szigete kötelező, ha Ibizán nyaralunk
Formentera szigete kötelező, ha Ibizán nyaralunk

Ronda

A legszebb fekvésű spanyol településnek nevezik a 750 méter magasan lévő várost.

Biztos láttátok már azt a képet, amikor két hatalmas sziklarészt egy híd köt össze. Ez a legjellemzőbb kép Ronda városáról.

Emellett nevezetes még arról is, hogy több építészeti stílus is felfedezhető. Ezenkívül Spanyolország egyik legrégebbi bikaviadal arénája is látható.

Andalúzia csodás látnivalói

Spanyolország legszebb fekvésű településének tartják
Spanyolország legszebb fekvésű településének tartják

Fuerteventura

A Kanári-szigetek egyik tagja a csodás tengerpartjairól és szinte Hold-béli tájairól ismert.

Utóbbi nem is csoda, hiszen vulkáni tevékenység hatására jött létre, talán itt figyelhető meg ez a legjobban. Az így létrejövő természet miatt is az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította az egész szigetet.

A legszebb tengerpartokat a sziget déli és északi részén találjuk. A híres Sotavento hosszú strandja és a Corralejo homokdűnéi talán a legszebbek Fuerteventura látnivalói között.

Fuerteventura látnivalók, közlekedés, tengerpartok

Fuerteventura élménybeszámoló

Csodás tengerpartok várnak a vulkáni szigeten
Csodás tengerpartok várnak a vulkáni szigeten

Valencia

Sokan erre a városra mondják azt, amit Barcelonánál írtam. Nevezetesen, hogy az egyik kedvenc városa lesz annak, aki ide utazik.

Valenciában rengeteg múzeum található, egy külön negyed is épült Művészetek Városa néven. Hét részből áll, területe 350 ezer négyzetkilométer. Az épületek különlegesek, amelyet egy híres építész tervezett Gaudí munkájából kiindulva.

Másik ismert része a várost átszelő egykori folyómederből kialakított park. Ez 8 km hosszan vezet át, ahol virágok, pálmafák, narancsfák közt sétálhatunk. Remek ötlet volt a park létrehozása!

Valencia látnivalók, múzeumok, térképek

Valencia a művészetek egyik központja
Valencia a művészetek egyik központja

San Sebastian

Baszkföld autentikus része Spanyolországnak, hasonlóan tekintenek magukra, mint a katalánok.

Egyik legismertebb települése San Sebastian, amely 2016-ban az év kulturális fővárosa is volt. Itt találjuk az ország egyik legszebb strandját, a La Concha partot. Elég megnézni a lenti képet és Ti is így fogjátok gondolni!

A bal oldali hegycsúcsról, Krisztus szobrától pompás kilátás nyílik. Egy kicsit hasonlít is Rio de Janeiróra emiatt.

A csodás La Cocha part
A csodás La Cocha part

Bilbao

Spanyolország egyik autentikus régiójának, Baszkföldnek a központja.

A Casco Viejo, vagyis az óváros szűk utcákat, régi templomokat és színes épületeket rejt. Itt található a Santiago Katedrális és a Plaza Nueva, amely híres vasárnapi bolhapiacáról és tapas bárairól.

Sokaknak a Guggenheim Múzeum lehet ismerős. A híres modern és kortárs művészetek múzeumban spanyol és nemzetközi művészek munkái láthatók. Az épületet úgy tervezték, hogy hajó formájú legyen.

Ha Bilbaóban járunk, mindenképp kóstoljuk meg a tapas helyi változatát, a pintxos-t.

Leghíresebb épülete a Guggenheim Múzeum
Leghíresebb épülete a Guggenheim Múzeum

Cuenca

Hogy őszinte legyek, nem ismertem ennek a településnek a nevét. Holott a Madrid és Valencia közti város is egy gyöngyszem Spanyolországon belül.

Az UNESCO listáján is szereplő város egy sziklaszirtre épült, amelynek „széleire” települtek a házak. Ezeket nevezik Casas Colgadas-nak vagyi Függő házaknak.

A főtéren áll az ország legrégebbi gótikus katedrálisa, amelyet a 12. században építettek. A legenda szerint a templomban őrizték a Szent Grált.

A város közelében találunk egy természeti érdekességet is. A Ciudad Encantada, az Elvarázsolt város különleges geológiai képződményeket rejt, különféle alakzatokat formálva.

A Függő házakról is híres Cuenca
A Függő házakról is híres Cuenca

Granada

Műemlékeinek, valamint a Sierra Nevada síközpont közelségének, az Alpujarras néven ismert történelmi régiónak köszönhetően kiemelkedő jelentőségű turisztikai központ.

Történelmi építményei közül az Alhambra erőd és palota az ország egyik legfontosabb műemléke, melyet 1984-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított a Generalife néven ismert kertjével és az Albaicín városnegyeddel együtt.

A granadai katedrálist Spanyolország első reneszánsz templomának tekintik. A katedrálishoz tartozó királyi kápolnában, a Katolikus Királyok sírjai találhatók.

Granada látnivalók, múzeumok, térképek

Az Alhambra Spanyolország egyik legjelentősebb épületegyüttese
Az Alhambra Spanyolország egyik legjelentősebb épületegyüttese

Córdoba

Az egykori római és iszlám város központja gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik.

Híres a Mezquita-ról, ami egykor a világ legnagyobb mecsete volt, ma pedig katolikus katedrálisként működik. Csodás példája az iszlám építészetnek, amely keresztény elemekkel bővült.

A római időkből fennmaradt legjelentősebb emlék a Puente Romano vagyis a Római híd. A Guadalquivir folyón átívelő híd, amely az 1. században épült, fontos szerepet játszott a város történelmében és ma is csodás látványosság.

A római és mór uralom itt is meghatározó volt
A római és mór uralom itt is meghatározó volt

Castellfollit de la Roca

Katalónia tartományban, a Pireneusok lábánál található ez a sziklanyúlványra épült falucska.

A település 50 méter magas, kb. 1 kilométer hosszú bazalt sziklára épült. Tulajdonképpen egy hosszú utcából a falu, olyan keskeny ez a sziklarész. Sok száz évvel ezelőtt is létezett, így igazi középkori faluban sétálgathat a turista.

Aki tériszonyos, az ne költözzön ide! :)
Aki tériszonyos, az ne költözzön ide! 🙂

Malaga és Costa Sol

Andalúzia 2. legnagyobb városa a Costa del Sol, azaz a napos part központja és egyik kedvelt turistacélpontja. Ez kiváló borainak, enyhe éghajlatának és sok napsütésének is köszönhető.

A város fölött emelkedő Gibralfaro vár határozza meg a látképet. Innen csodálatos kilátás nyílik a bikaviadal arénájára, a kikötőre és a tengerre, másik oldalon pedig nézve a hegyekre. Másik nevezetessége az Alcazaba, Spanyolország legépebben megmaradt mór erődje.

A Napos part közel 150 km-en húzódik a Földközi-tenger mentén. Számos homokos strand, üdülőváros és szálloda várja a nyaralókat. Mivel télen is 20 fok közeli a hőmérséklet, ezért ebben az időszakban is megéri elutazni ide melegedni.

Malaga látnivalók, múzeumok, térképek

Télen is népszerű turistahely
Télen is népszerű turistahely

Girona

A Katalónia északkeleti részén város a Ter, Onyar, Galligants és Güell folyók találkozásánál helyezkedik el.

Kiemelkedő látnivalója a katedrális, amely híres a világ legnagyobb gótikus hajóival és egy lenyűgöző római stílusú lépcsősorral, amely a bejáratához vezet. Itt látható a híres Tapís de la Creació (a Teremtés szőnyege), egy középkori műalkotás.

Az ősi falai, szűk utcái és színes, a folyóparton magasodó házai egyedülálló látványt nyújtanak. A történelmi óváros (Barri Vell) otthont ad a jól megőrzött zsidó negyednek, az El Call-nak, ahol a múlt századokban virágzó zsidó közösség élt.

A színes házak miatt is népszerű Girona
A színes házak miatt is népszerű Girona

Santiago de Compostela

Galícia egyik kiemelkedő központja a Szent Jakab-út, ismertebb nevén az El Camino spanyol nyugati végpontja.

Leghíresebb látnivalója a Szent Jakab-székesegyház, amely a legnagyobb spanyolországi román-kortól épített templom. Ide temették állítólag az idősebbik Szent Jakabot, végső nyughelyét ma a szent életnagyságú szobra díszíti.

Ám Compostelát nemcsak emiatt érdemes felkeresni. Ezt bizonyítja, hogy 1985-ben a belvárost az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította és a város 2000-ben Európa kulturális fővárosa címet viselte.

Az El Camino nyugati végpontja a Szent Jakab-templom
Az El Camino nyugati végpontja a Szent Jakab-templom

Segovia

A Madridtól 100 km-re lévő város nevezetessége a római vízvezeték és a középkori óváros, amelyek a világörökség részei is.

A vízvezeték valójában egy híd, az Ibériai-félsziget egyik legjelentősebb római kori műemléke. Összesen 167 boltíve van: a városba érkezésétől a Día Sanz térig 75 egyszerű boltívvel rendelkezik, majd 44 dupla soros (vagyis 88 darab), amelyeket még négy egyszerű boltív követ.

Az Alcazár erőd Spanyolország egyik legjellegzetesebb kastélypalotája alakjánál fogva. A 11. században építtette az Almoravida dinasztia. Ma múzeum és katonai levéltár működik az erődben.

A vízvezetékhíd az egyik legjelentősebb római emlék
A vízvezetékhíd az egyik legjelentősebb római emlék

Cádiz

Európa legrégebben folyamatosan lakott városának is nevezik, történelme több mint 3000 évre nyúlik vissza, amikor a föníciaiak alapították Gadir néven.

Cádiz egyedülálló atmoszférájú, a tenger által körülvett város, amely híres karneváljáról, élénk utcáiról és barátságos légköréről.

Az óvárosban, az El Pópulo negyedben szűk utcákat és történelmi épületeket láthatunk, ahol a barokk és neoklasszikus stílusú Cádizi Katedrális is magasodik. A katedrális mellett a másik jelentős műemléke a Torre Tavira, a 18. században épült őrtorony, amely a legmagasabb pontja az óvárosnak, és csodás kilátás nyílik a városra és a környező tengerre.

Kellemes hangulatú város a tengerparton
Kellemes hangulatú város a tengerparton

Burgos

A Camino de Santiago zarándokút egyik fontos állomása, a 10-11. században Ó-Kasztília fővárosa volt.

A Burgos-i katedrális a város szimbóluma és az egyik legfontosabb gótikus építészeti remekmű Spanyolországban. Különös benyomást kelt eleganciájával, vonalainak harmóniájával és az egyetlen spanyol katedrális, amelyik önmagában – környezete nélkül – vált az UNESCO világörökség részévé.

Ha itt jártok, mindenképp kóstoljátok meg a burgosi morcillát (vérkolbászt), amely hagyományosan rizzsel, hagymával és fűszerekkel készül.

A katedrális az egyik legszebb spanyol gótikus épület
A katedrális az egyik legszebb spanyol gótikus épület

Júzcar

Andalúzia amúgy is sok látnivalót rejt, ezért a helyiek húztak egy merészet, hogy ők is odavonzzák a turistákat.

2011-ig a falu házai a környék hagyományaihoz híven fehérre festett falú házak voltak, ekkor azonban a Hupikék törpikék reklámcéljaiból mindet égszínkékre festették. A „terv” bejött, sok turista kereste fel a települést.

Az összes ház hupikék
Az összes ház hupikék

Ávila

A Madridhoz közeli város látványossága a jól megőrzött városfalai, amelyek az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek.

A 11. században épült falak körülbelül 2,5 kilométer hosszan ölelik körbe a települést, több mint 80 toronnyal és kilenc kapuval, így Ávila az egyik legjobban megőrzött középkori erődített város Európában.

Szintén ismert Teresa de Jesús szülőhelyeként, aki a katolikus egyház egyik legtiszteletreméltóbb szentje. Élete, valamint munkássága jelentősen befolyásolta a város történelmét.

Masszív városfal veszi körbe
Masszív városfal veszi körbe

Salamanca

A portugál határhoz közeli város Spanyolország egyik legfontosabb tudományos és kulturális központja.

Több épülete az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A Plaza Mayor, amelyet gyakran Spanyolország legszebb főterének tartanak, a barokk építészet remekműve. Emellett két katedrálisát is látni kell: csodás példái a román és a gótikus stílus keveredésének.

2003 óta a húsvétot megelőző „salamancai szent hét” a legfontosabb rendezvény.

A legszebb spanyol főtérnek tartják
A legszebb spanyol főtérnek tartják

Jorquera

Albacete várostól északkeletre, a Júcar folyó mentén található egy kiemelkedésen. Ez teszi népszerűvé.

A folyó itt egy kanyarulatot vesz és ennek mentén, egy sziklarészen fekszik a település. Az itt lévő várat és várfalat az almohádok építették.

A település egy folyókanyarulat mentén emelkedik
A település egy folyókanyarulat mentén emelkedik (Fotó: Flickr/Emiliano García-Page Sánchez)

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Kattints, ha több spanyol cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató