Sagrada Família – az egyedülálló művészeti csoda

by radopeter1983
Sagrada Família – Barcelona

Barcelona legismertebb és ikonikus épülete a Sagrada Família avagy a Szent Család-templom. Gaudí legnagyobb műve még máig sincs kész, de így is csodás kívül-belül!

Barcelona belvárosában található, a Placa de Catalunya fő tértől 2,5 km-re. Az L2 és L5 jelű metrónak is van itt megállója.

Sagrada Família története

A templom építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered, José María y Bocabella olyan bazilikát szeretett volna, amelyben gazdagok és szegények egyaránt imádkozhatnak. Az első követ 1882-ben helyezték el.

1883-ban kapta meg Gaudí a templom készítésének feladatát. Életének további részét főként ennek a munkának szentelte, a templomot élete főművének tekintette. Gaudí bekapcsolódásával az eredetileg neogótikusnak tervezett templom építése egészen más irányt vett. Gaudí saját stílusára változtatta az egész épületet, kivéve a már meglévő Kriptát. Nagyon nagy energiát fektetett ebbe a projektbe, élete hátralévő 43 évében, főleg az utolsó 15 évben, amikor már csak ezzel foglalkozott.

A templomot 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte.

A tervek összetettsége miatt az építése rendkívül lassan haladt és halad, jelenleg is munkálatok folynak rajta. Elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz.

Sagrada Família leírása

Több stílus jegyei lelhetők fel. A Gaudí előtti építészek neokatalán épületet terveztek, amely a neogótikus irányzat egyik fajtája. Maga Gaudí a modernizmus szellemében alakította tovább. Különösen a Szenvedés Kapuja mutat modernista jegyeket.

Alaprajza kereszt alakú. Öt hajós, főhajója délre mutat és hossza az apszistól az északi végig 90 méter, 45 méter széles. Majdnem az egész templomot körülöleli egy oszlopos folyosó. Tartalmaz egy kápolnát, amelyet Szűz Mária mennybevételének tiszteletére szenteltek.

Belsejében sok a bonyolult mintázat, mint a spirális, homokvárra emlékeztető tornyok, amelyek tetejét a kubizmus által ihletett mértani alakzatok díszítik.

Gaudí a természetet tanulmányozva látta, hogy sok természeti alakzat megközelítőleg vonalfelület. A templomban ezek kombinációit figyelhetjük meg, különösen a belső térben és a tetőtérben.

Tornyok

Gaudí a templomot 18 toronnyal tervezte, amelyek közül 12 az apostolok, 4 az evangélisták tiszteletére van szentelve, a fennmaradó két torony Jézus és Szűz Mária tiszteletét jeleníti meg.

A bazilika fő tornya a Jézus-torony, amely a tervek szerint az összes többi fölé emelkedik majd. A négyezet fölé emelik, és 170 méteres magasságával magasabb lesz a jelenlegi legmagasabb templomtoronynál, az ulmi székesegyház tornyánál. Ezt a magasságot úgy választották meg, hogy messziről is látni lehessen.

Kapuk

A Születés Kapuja keleten nyílik, amely a Világörökség része. Részletgazdagon ábrázolja Jézus születését, és a klasszikus katalán építészetet idézi.

A Szenvedés Kapuja a nyugati oldalon helyezkedik el. Kevésbé díszes kapu, amelyet az egyszerűség, letisztultság, áttekinthetőség és nagy alakzatok jellemzik.

A Feltámadás Kapuját a déli oldalra tervezték, de még nem kezdték el. A tervek szerint 21 oszlopa lesz és két kápolnája.

Belső tere

A belső magasság nagyon nagy: az oldalhajók magassága 30 méter, a fő- és a kereszthajó 45 méter. A boltozatot kőoszlopok tartják, amelyek fákat ábrázolnak, ezért a tetejükön szétágaznak, és beolvadnak a mennyezetbe.

Az apszis (félköríves rész az oltárral) hét kápolnát tartalmaz, amelyek az örömnek és a gyásznak készültek. Itt az ablakokat természeti motívumok díszítik.

Kripta

Az apszis alatt található neogót stílusú. Alaprajza közel kör alakú, és megközelítően 120 négyzetméteres alapterületű, oldalán félkörben hét kápolnával. Vele szemben három főkápolna áll, amelyeket két oldalról egy-egy további kápolna kísér.

A középső lápolnában mutatják be a szentmisét. Jobbra a montserrati szűz kápolnája, aki Katalónia védőszentje, és a Jézus-kápolna Josep Maria Bocabella i Verdaguers sírjával. A másik oldalon a szentségek kápolnája, és a kármeli Szent Szűz kápolnája, ahol Antoni Gaudí is nyugszik.

(Forrás: Wikipédia)

Látogatási információk

A Sagrada Família nyitva áll a turisták előtt, több jegytípus közül választhatunk.

Van lehetőség egyéni és vezetett látogatásra is. Mindkettő esetben két jegytípus van: csak a templom belső része és a belső rész + torony rész.

A toronyba lift visz fel, de onnan lépcsőn kell legyalogolni. Mozgáskorlátozottak számára ezért a torony nem látogatható. A toronyból nagyon szép kilátás van a városra.

11 éves kor alatt ingyenes a jegy.

Mindenképp a hivatalos honlapon vegyük meg a jegyet! Többnyire pár nappal előre már elfogynak a jegyek, így érdemes időben, előre megvenni!

Minden információ (nyitvatartás, árak, online jegyvásárlás) itt található!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató