Lisszabon közlekedése – reptér, jegyek, turistabérlet (2024)

by radopeter1983
Porto, Lisszabon és környéke - Zsombor útja

Lisszabon közlekedése egy fővároshoz méltón nagyon jó. A domboknak köszönhetően találunk három siklót is, amivel mindenképp utazzunk, ha ott vagyunk!

(Frissítve: 2024.01.28.)

Reptér és a belváros közötti közlekedés

Metró

A Terminal 1-ről indul a piros, Vermelha nevű metró, ami keresztezi a másik három metróvonalat is.

A Terminal 1-ről a T2-re ingyenes reptéri shuttle buszok közlekednek.

Aerobus 1

Az 1-es és 2-es terminál előtt is megáll, a belvárosban pedig a központi részeket is érinti, ahol a Rossio és Cais do Sodré metróállomásnál is megáll.

Jegyet a buszon és a reptéri jegyautomatáknál lehet venni.

Információk

Tömegközlekedés

Ahhoz, hogy igénybe vehessük a metrót, buszt, villamos és siklót, vennünk kell Viva Viagem kártyát. Ezt minden metróállomáson lehet vásárolni automatából, ára 0.50 €.

A Viva Viagem kártyára kell feltölteni ezen az automatán keresztül pénzt vagy vásárolhatsz vonaljegyet, 24 órás jegyet. Utóbbi mindenképp megéri, mivel szinte mindenre érvényes.

Ha csak egyszer utazunk, a Bilhete viagem Carris/Metro jegyet kell venni. Ezt egy órán át használhatjuk az érvényesítéstől kezdve, az átszállás lehetséges.

A 24 órás jegy érvényes a metróra, buszra, a felvonókra és a Santa Justa liftre is!

Van olyan 24 órás jegy (24 h Carris/Metro/CP), amely a fentieken kívül a Sintrába és Cascais-ba közlekedő vonatra is érvényes. Ez két népszerű látnivaló Lisszabonhoz közel.

Amikor felszállunk a tömegközlekedési eszközre, érintsük a kártyát az érzékelőhöz (zölden világít, ha rendben van). Ha netán nincs a kártyán elég pénz (ez akkor van, ha csak pénzt töltöttünk fel), akkor pirosan jelez.

A jegyfajták árai itt találhatóak!

Útvonaltervező itt található!

Siklók

Itt most nem a hüllőre, hanem a meredek emelkedőn/lejtőn közlekedő járműről van szó. Három sikló található Lisszabonban.

Az Ascensor da Glória (51E) siklót már említettem, a Miradouro de Sao Pedro kerthez közlekedik a Praca dos Restauradores tértől.

Az Ascensor da Bica (53E) a Rua de São Paulo és Largo do Calhariz között közlekedik, pályája 260 méter hosszú, átlagos meredeksége 18 % körüli.

Az Ascensor do Lavra (52E) a Glória siklóra azonos kinézetre. Ez a Largo da Anunciada és Rua Câmara Pestana között közlekedik, átlagos meredeksége 22 %.

Menetrendek itt találhatók (51E, 52E és 53E jelzés alatt)!

Turistabérlet

Ha szeretnétek múzeumokba, egyéb helyekre is bemenni, a Lisboa Card jó választás!

Ez rengeteg helyre biztosít ingyenes vagy kedvezményes belépőt. Ezenkívül ingyenes a vonat a két szép vidéki városba, Sintra-ba és Cascais-ba.

Van 24, 48 és 72 órás bérlet.

Online bérletvásárlás, ill. a kártyával igénybe vehető szolgáltatások itt találhatók!

Jegyek 2024-ben összefoglalva

JegytípusÁr (€)Megjegyzés
1 órás jegy1.80korlátlan átszállás
24 órás Carris/Metro6.80Lisszabonon belül
24 órás Carris/Metro/CP10.80Sintrába és Cascais-ba is

Térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek Lisszabonról

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató