Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói

by radopeter1983
Szilvásvárad és Szalajka-völgy

Szilvásvárad neve egybeforrt a Szalajka-völggyel és a Fátyol-vízeséssel. Ha éppen Egerben pihentek, vétek lenne kihagyni ezt a csodás helyszínt!

Szilvásvárad megközelítése

Autóval Eger felől a 25-ös főúton kell haladni, majd Szarvaskő után kell elfordulni Bélapátfalva irányába.

Aki szereti a vonatozást, annak ajánlom az Eger-Szilvásvárad vasútvonalat. A távot egy óra alatt teszi meg a vonat, csodás a panoráma az út során. Két alagút is van, biztos, hogy a gyerekek is nagyon élvezik ezt az utat. Szilvásvárad-Szalajkavölgy megállónál kell leszállni.

A turisták az itt található Szalajka-völgy miatt jönnek elsősorban.

Szalajka-völgy

A kiépített úton juthatunk el a völgy „végéhez”, ahol a híres Fátyol-vízesés is található.

De nemcsak gyalog, hanem erdei kisvasúttal is utazhatunk. A 4,5 km-es távot 16 perc alatt teszi meg. Érdemes úgy menni, hogy a vízeséshez gyalog, vissza pedig kisvasúttal tesszük meg az utat.

Fátyol-vízesés

Hazánk egyik legismertebb lépcsős vízfolyása a végcélja a Szalajka-völgyi túrának.

A Szalajka-patakból kicsapódott kalcium-karbonát hozta létre ezt a 17 méter hosszú, 18 lépcsőből álló látványosságot.

A Fátyol-vízesés Szilvásvárad "védjegye"
A Fátyol-vízesés Szilvásvárad „védjegye”

Szikla-forrás

Közel a Fátyol-vízeséshez láthatjuk ezt a másik látványos vízesést. A Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása.

Kialakulása úgy történt, hogy a mészkőből álló hegység belsejében összegyűlik a víz, ami egy barlangjáraton keresztül tör a felszínre.

Gloriett-tisztás

Az erdei kisvasút végállomása a Gloriett-tisztás. Nem messze találjuk a Sipovics tengerszemet, ami egy édesvízi tó.

Istállós-kői-barlang

A Gloriett-tisztásról továbbmenve, egy szerpentines gyalogút után találjuk ezt a barlangot.

A barlang háromszög keresztmetszetű, 45 méter mély, 9-10 méter széles, melynek rétegvastagsága 2 méter.

A nyílás mögött egyetlen, tágas terem található. A történelmi időkben a barlang hosszú ideig istállóként funkcionált.

Vadbemutató-kert

Kb félúton, egy elkerített részen egy kis vadaskert is látható.

Bár a leírás szerint több állat is megtekinthető, ám ottjártunkkor csak egy aranyos őzike volt. Viszont nagyon szelíd, simán megsimogathattuk és etethettük, nem zavarta.

Kóstoljátok meg a pisztrángot!

A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat.

Mindenképp javaslom, hogy egyetek füstölt pisztrángot! Viszont ne a faluban lévő éttermekben, hanem a völgyben található Sáfrány pisztrángudvarban tegyétek ezt meg!

Egy családi tulajdonban lévő helyszínen, mindenki szeme előtt füstölik a pisztrángot. Mi pont akkor értünk oda, amikor vették ki a füstölőből. Így pláne nem hagyhattuk ki és mondhatom, feledhetetlen ízű halat sikerült ennünk!

És milyen finom íze van!
És milyen finom íze van!

Szilvásvárad látnivalók

Lipicai Lótenyésztés Történeti Kiállítás

Az 1860-ban épült grófi istálló egyik termében alakították ki a lipicai fajtatörténeti múzeumot, amelyben a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni.

A 427 éves lipicai fajta történetét ismerheti meg képeken, szobrokon, korabeli szerszámokon keresztül. Megmutatják Európa legősibb kultúrlófajtája hogyan talált új otthont Magyarországon a Bükk hegységben és milyen sikereket ért el a versenysportokban.

Pallavicini-Keglevich-kastély

Méltatlanul keveset említik a település látványosságai között. Jelenleg szálloda üzemel benne, de egy kávéra mindenképpen érdemes időt szakítani!

A kastélyt 1666-ban a Keglevich család kapta meg, amelyet 230 évig birtokoltak. Ezt követően egy rövid ideig az Erdődy család volt a birtokos, majd a Pallavicini őrgrófi család lett a tulajdonos. A kastélyt a Pallaviciniek építették át neobarokk stílusban és 1944-ig a család tulajdonában maradt.

A 2000-es évekre eléggé lepusztult a kastély, ám 2009-re sikeresen felújították, így már egy mindent kielégítő kastélyszállóként üzemel.

Orbán Ház Múzeum és tájház

A palóc népi építészet e szép példája, mely jelenleg helytörténeti, őstörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont.

Az Orbán-házban 2010-ben kialakított kiállítás a földtörténeti- és a régészeti múltat az őskőkortól a vaskorig, ill. a környék múltjához kapcsolódó érdekességeket mutatja be.

Különlegessége a 245 millió éves perm-triász kori határkőzet, amely jelenleg mindössze öt helyszínen található a Földön.

Középkori Börtönmúzeum és Panoptikum

A korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, mely a gazdag tárgyi anyag mellett látványos, panoptikumszerű jelenetekkel történik.

Az érdekes kiállítás elsősorban a középkori Felvidék, Kassa, Debrecen, Eger írásos és tárgyi emlékeinek felhasználásával, múzeumok, szobrászok, jelmeztervezők közreműködésével létesült.

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató