2021/04/23
Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói

Szilvásvárad neve egybeforrt a Szalajka-völggyel és a Fátyol-vízeséssel. Ha éppen Egerben pihentek, vétek lenne kihagyni ezt a csodás helyszínt!

Szilvásvárad megközelítése

Autóval Eger felől a 25-ös főúton kell haladni, majd Szarvaskő után kell elfordulni Bélapátfalva irányába.

Aki szereti a vonatozást, annak ajánlom az Eger-Szilvásvárad vasútvonalat. A távot egy óra alatt teszi meg a vonat, csodás a panoráma az út során. Két alagút is van, biztos, hogy a gyerekek is nagyon élvezik ezt az utat. Szilvásvárad-Szalajkavölgy megállónál kell leszállni.

A turisták az itt található Szalajka-völgy miatt jönnek elsősorban.

Szalajka-völgy

A kiépített úton juthatunk el a völgy „végéhez”, ahol a híres Fátyol-vízesés is található.

De nemcsak gyalog, hanem erdei kisvasúttal is utazhatunk. A 4,5 km-es távot 16 perc alatt teszi meg. Érdemes úgy menni, hogy a vízeséshez gyalog, vissza pedig kisvasúttal tesszük meg az utat.

Fátyol-vízesés

Hazánk egyik legismertebb lépcsős vízfolyása a végcélja a Szalajka-völgyi túrának.

A Szalajka-patakból kicsapódott kalcium-karbonát hozta létre ezt a 17 méter hosszú, 18 lépcsőből álló látványosságot.

A Fátyol-vízesés Szilvásvárad "védjegye"
A Fátyol-vízesés Szilvásvárad “védjegye”

Szikla-forrás

Közel a Fátyol-vízeséshez láthatjuk ezt a másik látványos vízesést. A Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása.

Kialakulása úgy történt, hogy a mészkőből álló hegység belsejében összegyűlik a víz, ami egy barlangjáraton keresztül tör a felszínre.

Gloriett-tisztás

Az erdei kisvasút végállomása a Gloriett-tisztás. Nem messze találjuk a Sipovics tengerszemet, ami egy édesvízi tó.

Istállós-kői-barlang

A Gloriett-tisztásról továbbmenve, egy szerpentines gyalogút után találjuk ezt a barlangot.

A barlang háromszög keresztmetszetű, 45 méter mély, 9-10 méter széles, melynek rétegvastagsága 2 méter.

A nyílás mögött egyetlen, tágas terem található. A történelmi időkben a barlang hosszú ideig istállóként funkcionált.

Vadbemutató-kert

Kb félúton, egy elkerített részen egy kis vadaskert is látható.

Bár a leírás szerint több állat is megtekinthető, ám ottjártunkkor csak egy aranyos őzike volt. Viszont nagyon szelíd, simán megsimogathattuk és etethettük, nem zavarta.

Kóstoljátok meg a pisztrángot!

A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat.

Mindenképp javaslom, hogy egyetek füstölt pisztrángot! Viszont ne a faluban lévő éttermekben, hanem a völgyben található Sáfrány pisztrángudvarban tegyétek ezt meg!

Egy családi tulajdonban lévő helyszínen, mindenki szeme előtt füstölik a pisztrángot. Mi pont akkor értünk oda, amikor vették ki a füstölőből. Így pláne nem hagyhattuk ki és mondhatom, feledhetetlen ízű halat sikerült ennünk!

És milyen finom íze van!
És milyen finom íze van!

Szilvásvárad látnivalók

Lipicai Lótenyésztés Történeti Kiállítás

Az 1860-ban épült grófi istálló egyik termében alakították ki a lipicai fajtatörténeti múzeumot, amelyben a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni.

A 427 éves lipicai fajta történetét ismerheti meg képeken, szobrokon, korabeli szerszámokon keresztül. Megmutatják Európa legősibb kultúrlófajtája hogyan talált új otthont Magyarországon a Bükk hegységben és milyen sikereket ért el a versenysportokban.

Pallavicini-Keglevich-kastély

Méltatlanul keveset említik a település látványosságai között. Jelenleg szálloda üzemel benne, de egy kávéra mindenképpen érdemes időt szakítani!

A kastélyt 1666-ban a Keglevich család kapta meg, amelyet 230 évig birtokoltak. Ezt követően egy rövid ideig az Erdődy család volt a birtokos, majd a Pallavicini őrgrófi család lett a tulajdonos. A kastélyt a Pallaviciniek építették át neobarokk stílusban és 1944-ig a család tulajdonában maradt.

A 2000-es évekre eléggé lepusztult a kastély, ám 2009-re sikeresen felújították, így már egy mindent kielégítő kastélyszállóként üzemel.

Orbán Ház Múzeum és tájház

A palóc népi építészet e szép példája, mely jelenleg helytörténeti, őstörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont.

Az Orbán-házban 2010-ben kialakított kiállítás a földtörténeti- és a régészeti múltat az őskőkortól a vaskorig, ill. a környék múltjához kapcsolódó érdekességeket mutatja be.

Különlegessége a 245 millió éves perm-triász kori határkőzet, amely jelenleg mindössze öt helyszínen található a Földön.

Középkori Börtönmúzeum és Panoptikum

A korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, mely a gazdag tárgyi anyag mellett látványos, panoptikumszerű jelenetekkel történik.

Az érdekes kiállítás elsősorban a középkori Felvidék, Kassa, Debrecen, Eger írásos és tárgyi emlékeinek felhasználásával, múzeumok, szobrászok, jelmeztervezők közreműködésével létesült.

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

Cimkék: , , ,