Fontos bejelentés a kormánytól az utazás terén

by radopeter1983

Az elmúlt hetekben ismét több hír érkezett arról, hogy a környező országokban emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma. Ebből adódóan várható volt, hogy a kormány előbb-utóbb bejelentést fog tenni.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter ma 11 órakor nyilatkozott, amelyben ismertette a legújabb intézkedéseket.

A kormány három kategóriába (zöld, sárga, piros) sorolja be az országokat koronavírus-fertőzöttség szerint.

Sárga kategóriába tartozik ma a tagállamok közül Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, továbbá az unión kívüli országok közül az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok.

Vörös kategóriába tartozik az európai országok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, továbbá Moldova, Montenegro és a környező országok közül egyedüliként Ukrajna, valamint az említett kivételekkel az ázsiai, az afrikai és a dél-amerikai országok is.

Mi történik hazautazáskor?

A külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban:

  • zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet,
  • sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át.

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg és

  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.

Hivatalos közlemény és a bejelentés megtekinthető a koronavirus.gov oldalon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató