A világ legjobb városai 2023-ban

by radopeter1983

Sok felmérés lát napvilágot azzal kapcsolatban, melyek a világ legszebb városai. Az egyik legátfogóbb ilyen listát a Best Cities oldal teszi közzé minden év elején, amiben a világ 100 legjobb városa szerepel.

Mitől is átfogó ez a lista? A készítői hat kategóriába sorolva, 25 szempont szerint vizsgálják meg az adott helyszíneket. Ezek között van például az éghajlat, a szabadtéri területek elérhetősége, az oktatási és munkalehetőségek, a népesség sokszínűsége, a szabadidős lehetőségek, a közösségi média népszerűsége is.

Látható, hogy sok fontos faktor szerint alakul ki ez a lista, így méltán nevezhetjük ezt a felmérést az egyik legjobb és leghitelesebb „ajánlásnak”.

Egy kicsit spoilerezek, de nyilván Budapest számunkra a legérdekesebb. Nos, nemcsak fent vagyunk a listán, hanem a 23. helyre kerültünk, ami elég jó helyezés elnézve a konkurens városokat!

Nézzük is meg, mely városok szerepelnek a lista elején!

Nem meglepő módon, az egyik világváros, London szerepel az 1. helyen. Sorozatban a hetedik alkalommal végzett Anglia fővárosa az élen. A Brexit miatt néhány faktorban visszaesés látható, ám London még így is az egyik leglátogatottabb helyszín.

A 2. helyre Párizs került. Szintén nem meglepő, az egyik legromantikusabb, legszebb város. A francia főváros ambíciói nagyok: ide tartozik a kerékpárutak bővítése, a városi sebességkorlátozások csökkentése és a faültetések, mivel céljuk, hogy 2030-ra Európa legzöldebb városává váljon.

Meglepő lenne, ha New York nem lenne a legjobb háromban. A 3. helyen a Nagy Alma áll, amely számtalan látnivalójával, múzeumával, éjszakai életével méltán az egyik legnépszerűbb desztináció.

4. helyen Tokió áll, amely a legbiztonságosabb világváros a világon. Emellett a japán kultúra és az emberek egy igazán kedves helyszínné teszi a fővárost.

Dubaj az 5. a listán. Furcsa is lett volna, ha nem szerepelne a lista elején. A sivatagi luxusváros nemcsak felhőkarcolói, számos szórakozási lehetősége miatt népszerű, hanem az oktatás terén is példát mutat.

Barcelona következik a 6. helyen. Személy szerint az egyik kedvenc városom a hangulat, a kellemes idő, a látnivalók, na meg a jó foci maitt 🙂

7. helyre Róma került, amely a római kor örökségei végett az egyik legtöbbször szerepel az emberek bakancslistáján.

Egy kissé meglepő, hogy Madrid az első tízbe bekerült és a 8. helyet foglalja el. Na, nem azért, mert nem szép város, csak a köztudatban se nagyon szerepel mint fő úti cél. Ennek ellenére érdemes ellátogatni ide, a remek spanyol életstílus itt is megtapasztalható.

A 9. Szingapúr Ázsia egyik legfontosabb városa minden szempontból. Én magam is bátran javaslom, nagyon élveztem az ittlétet.

A 10. helyre Amszterdam fért fel. Aki járt a holland fővárosban, az tudja, hogy főleg a közlekedésben érhető tetten az élhető város elnevezés. Rengeteg bringás, gyalogos ás a „laza” életstílus varázsolja hangulatossá Amszterdamot.

A további helyszínek a 30. helyig:

A teljes lista itt található!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató