Tata látnivalók, programok

by radopeter1983
Tata látnivalók, programok

Tata városa elsősorban az Öreg-tó miatt vált a turisták kedvencévé, ám számos más látnivaló is található.

Könnyű megközelíthetősége, a tavak miatti hangulatos belvárosa rengeteg látogatót vonz, amely nemcsak nyáron, hanem a téli időkben is megér egy kirándulást. Nem mellesleg, egy kellemes gyalogtúrát is jelent, ha körbe akarjuk sétálni a tavat.

Tata látnivalói

Öreg-tó

Tatát ezzel azonosítják, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók.

A tó kiemelt fontosságú vízi élőhely, ritka madárfajok a vonulási időszakban tömegesen megtalálhatók a tó környezetében. Az átvonuló-telelő madártömegek megfigyelését segíti a tó partján 1999-ben felállított 11 méter magas megfigyelőtorony is.

Fentebb már említettem, hogy egy kis túrának is beillik a tó körbegyaloglása. Ez a parti séta úton mérve 7,28 km.

Északi részén, a várnál láthatjuk a Keresztelő Szent János szobrot, amely a tó vizében a hattyúpihenő sziklán áll. N. Kovács Mária alkotása, aki elnyerte az akkori Budapest székesfőváros rangos díját, a Ferenc József Nagydíjat.

Keresztelő Szent János szobor a tó partján
Keresztelő Szent János szobor a tó partján

A középső zsilipnél épült Tata híres műemlékmalma, a Cifra-malom. Utolsó bérlője Johannesz Ferenc volt. A malom első említése 1587-re tehető. Az ez idő tájt álló malmok közül egyedül a Cifra-malom vészelte át a török háborúkat. Egészen az 1960-as évek végéig őröltek benne.

Esterházy-kastély

A tó partjától karnyújtásnyira áll a 18. századi kastély, amelyet Fellner Jakab tervezett. 2020-ban teljesen felújították, gyönyörű lett kívül-belül.

A tatai kastély műemlék együtteséből kiemelkedik a főépület arányosan impozáns tömbje, melynek kéttornyú déli homlokzata az Öreg-tó partján álló Esterházy-sétányra néz. Két oldalt kapukkal csatlakozik a szabálytalan udvart körülvevő udvarrészekhez. Nyugat felől az ún. „kiskastély” és a hozzá kapcsolódó melléképületek karéja öleli körül.

Berendezett szobái és kiállítóterei egységes élményt kínálnak, a kastély, a birtokos család és a kor történetére vonatkozóan hívják egy pazar kulisszák közti időutazásra az érdeklődőket.

A felújított Esterházy-kastély
A felújított Esterházy-kastély

Tatai vár

 Az Öreg-tó látványának szerves része a vár, amelyet Luxemburgi Zsigmond király építtette 1397-1409 között.

Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Eszterházy családnak köszönhetünk.

A Zsigmond által emelt négyzetes alaprajzú, négy saroktornyos, belső udvaros várnak csak délkeleti szárnya áll, hozzá csatlakoznak a többi rész feltárt alapfalai.

Harangláb

Az Óratoronynak is nevezett építmény különlegessége, hogy faácsolata vasszögek nélkül épült.

Falán emléktábla őrzi az egykor Tatán tartott országgyűlés emléklét. 2004. augusztusa óta az idő múlását minden órában harangjátékkal jelzi.

Szent Kereszt felmagasztalása templom

Tata fő terén áll a város legfontosabb temploma, amely copf és késő barokk stílusban épült. Mivel egy kis dombon épült, még jobban kiemelkedik a téren.

A templom a 18. század második felében épült, a munkálatokat Fellner Jakab vezényelte. Nem véletlenül itt helyezték végső nyughelyére az egyik legismertebb magyar építészt.

A fő téren álló templom
A fő téren álló templom

Kálvária-domb és kilátó

Néhány utcasarokra a templomtól emelkedik a Kálvária-domb, amely 166 méteres tengerszint feletti magasságával a város legmagasabb pontja.

Itt áll a Fellner Jakab kilátó, ahonnan remek panoráma nyílik a városra és az Öreg-tóra.

A domb nevét a tetején álló templomról kapta, amely közelében egy kör alakú építmény áll hatalmas kálváriacsoporttal.

A domb tövében hozták létre a Geológiai Szabadtéri Múzeumot. A bemutatóhely a nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg. Jól nyomon követhető e régió mezozoikumának, a Föld geológiai középkorának alakulása. A geológiai szabadtéri múzeumban a földtani látványosságokat mintegy hatszáz növénycsoportból álló telepített botanikai gyűjtemény egészíti ki.

A kálvária és kilátó remek panorámát nyújt Tatára
A kálvária és kilátó remek panorámát nyújt Tatára

Cseke-tó

Sokan csak az Öreg-tavat ismerik Tatán, ám a van egy másik ismert tó is a közelben, ami körül egy csodás angolpark van.

Nem meglepő módon az Esterházy család létesítette a 18. század végén. A kertben egy nyári lakot is építettek, amelyet kiskastélynak is neveznek. Az épülettel szemben található a szabadtéri színpad.

A tó északnyugati részének bejáratánál láthatjuk a műromokat. Ezek igazi romokból épültek, a közeli vértesszentkereszti apátság romjainak darabjai is beépítésre kerültek.

Jelentős műromokat láthatunk a bejáratnál
Jelentős műromokat láthatunk a bejáratnál

Továbbhaladva a part mentén található a Kék-forrás. Ide egy kis hídon át jutunk, amelyet Romantikus kőhídnak neveznek.

A Romanikus kőhíd
A Romanikus kőhíd

A tó déli részén egy kicsit eldugva áll a Török Mecset. A romantikus stílusú épületet 1850-ben emelték.

Tata kiemelkedő programja: Víz, Zene, Virág Fesztivál

Minden év június utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre az országosan is imsert kulturális, zenés fesztivál.

Az ország legnépszerűbb zenekaraival, külföldi fellépőivel, vásárral, tűzijátékkal, valamint különleges, színes kulturális-, virág-, sport- és gyermekprogramokkal várják a látogatókat az Öreg-tó partján! A hangulatos időtöltésről pedig hatalmas gasztronómiai kínálat gondoskodik.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató