Koppenhága látnivalók, múzeumok, térképek

by radopeter1983
Koppenhága látnivalók, múzeumok, térképek

Koppenhága ideális pár napos kiránduláshoz. Kellemes, skandináv hangulat és sok szép látnivaló várja a turistákat.

Dánia fővárosa és Skandinávia legnépesebb városa. Az először a 11. században említett település a 15. század elején lett Dánia fővárosa. A 17. században, IV. Keresztély dán király uralkodása alatt jelentős regionális központtá fejlődött.

Koppenhága a legélhetőbb városok listáján is előkelő helyet foglal el, a világ egyik legkörnyezetbarátabb városának is tartják.

Koppenhága látnivalók

Amalienborg palota

Az épületegyüttes a dán királyi család téli rezidenciája. Az évszázadok folyamán számos király és családja lakott a négy palotában.

Négy egyforma, klasszicista homlokzatú és belül rokokó stílusú palotából áll, amelyek egy nyolcszögű teret (Amalienborg Slotsplads) vesznek körül. A tér közepén Amalienborg alapítójának, V. Frigyes dán királynak a lovas szobra áll.

Az épületegyüttest alkotó négy rész a következő: IX. Keresztély palotája, VII. Keresztély palotája, VIII. Keresztély palotája, VIII. Frigyes palotája.

A királyi család rezidenciája
A királyi család rezidenciája

Frederikskirke

Ismertebb nevén a Márványtemplom, Koppenhága egyik legemblematikusabb épülete.

A 18. században V. Frigyes király úgy döntött, hogy egy lenyűgöző templomot építtet uralkodásának dicsőségére. Az építkezést 1749-ben kezdték el, de csak több mint 150 évvel később, 1894-ben fejeződött be. Finom márványból készült, erre utal a neve is.

A dán klasszicizmus remekműveként ismert épületet egy hatalmas kupola uralja, amely a város egyik legmagasabb pontja és messziről is felismerhető. Belső terét a márvány és az arany díszítések jellemzik.

Koppenhága ikonikus épülete
Koppenhága ikonikus épülete

Kastellet

Észak-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye a tengerparton található, közel a belvároshoz.

Építését IV. Keresztély dán király kezdte el 1626-ban, amit másodszülött fia és utódja, III. Frigyes folytatott. Az erődítmény szerepet játszott a város megvédésében az angolok ellen az 1807-es koppenhágai csatában.

Alaprajza ötágú csillag alakú. Öt bástyája a következő neveket viseli: Király-bástya (Kongens Bastion), Királynő-bástya (Dronningens Bastion), Gróf-bástya (Grevens Bastion), Hercegnő-bástya (Prinsessens Bastion) és Herceg-bástya (Prinsens Bastion). Az erődnek saját temploma és szélmalma is van.

Nagyon jó állapotban maradt fenn
Nagyon jó állapotban maradt fenn

Gefion-szökőkút

Az erőd mellett található a város legszebb szökőkútja.

A dán mitológiából ismert Gefion istennő egy szekérben áll, melyet négy hatalmas ökör húz. A legenda szerint azok a fiai, akiket ökrökké változtatott, kiszántotta a földet, hogy létrehozza Sjælland szigetét, ahol Koppenhága ma található. 🙂

Az erőddel együtt remek fotós helyszín.

Egy legenda kapcsolódik a szökőkúthoz
Egy legenda kapcsolódik a szökőkúthoz

Rosenborg kastély

A csodás reneszánsz építmény Dánia történelmének és kultúrájának fontos darabját képviseli.

A kastélyt I. Keresztély dán király rendelte meg 1606-ban, mint nyári rezidenciát. Az építkezés 1633-ban fejeződött be. Az évek során a kastély számos átalakításon és bővítésen esett át, de mindvégig megőrizte eredeti reneszánsz stílusát. Külsejét a vörös téglafalak és a zöld réztetők, valamint a díszes ablakok és tornyok jellemzik.

Az épület számos termében láthatók a királyi család tagjainak portréi, valamint a korabeli művészet remekei. A legszebb helyiségek közé tartozik a Nagyterem, amely híres az üvegfestményeiről és mennyezeti freskóiról, valamint a trónterem, ahol a dán királyok koronázási trónjai találhatók.

Itt találhatóak a dán koronázási jelvények, köztük a korona, a jogar és az országalma. A kincstárban őrzött tárgyak között szerepelnek továbbá királyi ékszerek, valamint az Amalienborgi ezüst és a Flora Danica porcelán gyűjteménye.

A legjelentősebb kastély
A legjelentősebb kastély

Rosenhaven

A Rózsakert a Rosenborg-kastély mellett található.

Számos fajta rózsát és egyéb virágokat láthatunk. A nyári hónapokban különösen látványos, amikor a rózsák teljes virágzásban vannak, és az egész kert illatozik.

Christiansborg palota

A palota otthont ad a dán parlamentnek, a miniszterelnök hivatalának, a Legfelsőbb Bíróságnak, valamint a királyi fogadótermeknek.

A mai előtt két palota is állt itt. Ez az 1900-as évek elején épült fel, miután az előző paloták tüzekben megsemmisültek. Az új épületet Thorvald Jørgensen tervezte neobarokk stílusban.

Bizonyos részek látogathatók, mint a parlament látogatóközpontja, a Királyi Fogadótermek és a palota tornya, ahonnan az egyik legjobb kilátás van a városra. Minden információ itt!

Egyes belső részeit mi is megcsodálhatjuk
Egyes belső részeit mi is megcsodálhatjuk

Városháza (Rådhus)

A koppenhágai közigazgatás központja, emellett pedig turisztikai látványosság is a külseje miatt.

Az épületet Martin Nyrop tervezte, és 1905-ben avatták fel. A tervezés során Nyrop a dán nemzeti romantika stílusjegyeit alkalmazta, inspirációt merítve a középkori olasz városházákból, különösen Siena városházájából. Jellegzetes a téglafalazata, tornyai és bástyái, valamint a részletesen kidolgozott díszítése.

Leghíresebb része a világ egyik legpontosabb mechanikus órája, a Jens Olsen Világórája (Verdensur). Ez az óra nem csupán az időt mutatja, hanem az év, a napok, a csillagászati ciklusok és más időbeli mérések pontos követésére is képes.

Nyhavn

Ez egy csatorna és az azt körülvevő épületek együttese. Koppenhága egyik legismertebb része, ahová a turisták előszeretettel látogatnak.

Az egykor kereskedőknek otthont adó régi házakat felújították, és számos étteremnek adnak otthont. A különböző színű házak csodásan festenek a vízparton. A kikötőben régi hajók is láthatók.

A turisták egyik kedvelt helye
A turisták egyik kedvelt helye

Strøget

Koppenhága bevásárlóutcája, amely Európa egyik leghosszabb sétálóutcája.

Az utcakép gazdag kulturális és történelmi elemekben is. Az Amagertorv, az utca egyik fő területe, híres a gyönyörű Storkespringvandet (Gólya-kút) miatt.

Rundetaarn

A Kerek Tornyot 1642-ben IV. Keresztény király építtette csillagvizsgálónak, hogy segítségével fejlődjön a tudomány.

A torony különlegessége, hogy belsejében nem lépcsők, hanem egy 7,5 körbefordulásos spirális rámpa vezet fel a csúcsáig, ami egyedülállóvá teszi Európában. Ez a megoldás eredetileg azt szolgálta, hogy lóháton vagy kocsival is fel lehessen jutni a csúcsra, így könnyítve meg a csillagászati eszközök szállítását.

Tetejéről csodás kilátás nyílik a városra, 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk.

A kis hableány szobor

A Langelinie mólójánál található bronzszobor Hans Christian Andersen azonos című meséjének főszereplőjét, a kis hableányt ábrázolja.

Az 1913-ban felállított szobor mérete viszonylag kicsi, csupán 1,25 méter magas, ami gyakran meglepetést okoz azoknak a turistáknak, akik először látják. Ennek ellenére kötelező látnivaló.

A meséből ismert főszereplő szobra
A meséből ismert főszereplő szobra

Operaház

Dánia nemzeti operaháza a világ legmodernebb ilyen jellegű épülete közé tartozik.

Az épület szélessége 90, hosszúsága 127 méter, de a tető hossza a 158 métert is eléri: 32 méterrel nyúlik ki az épület elé az öt emelet magas üveg homlokzat felett. Teljes magassága 38 méter.

Az 1700 férőhelyes épület építéséhez minőségi kő és fém építőanyagokat használtak, többek között 105 000 aranyfüst lemezt. A homlokzatot észak-németországi jura mészkővel burkolták, a környező közterületeket és rakpartokat pedig kínai gránittal. Az előtér és a hall burkolata juharfából készült.

Børsen

Koppenhága egyik legjelentősebb történelmi épületében egykor Dánia tőzsdéje volt, ma pedig a Dán Kereskedelmi Kamara székhelyeként funkcionál.

A Børsen épülete leginkább a híres spirális tornyáról ismert, amelyet négy sárkány farkának összefonódása alkot, szimbolizálva ezzel a skandináv mitológia elemeit és Dánia akkori kereskedelmi kapcsolatait Svédországgal, Norvégiával és Finnországgal.

Szerintem ez a legszebb épület a városban
Szerintem ez a legszebb épület a városban

Nyboder

A Frederikskirke-től pár utcára láthatunk egy sárga házakból álló negyedet, ami inkább a színe miatt látványos.

Ez IV. Keresztély dán király uralkodása alatt, a 17. század elején jött létre, eredetileg a dán haditengerészet tisztjei és matrózai számára. Ez a kezdeményezés egyike volt az első államilag támogatott lakóépítési projekteknek Európában.

A régi időkből maradt fenn
A régi időkből maradt fenn

Tivoli

A híres szórakozónegyed a világ egyik legrégebbi vidámparkja.

Az 1843-ban megnyílt park már akkor sok látványosságot kínált. Nem csak szórakozási lehetőségeket nyújt, hanem a dán kultúra és művészetek megismerését is. A parkban található a Pantomim Színház, amely a 19. század óta működik és ma is népszerű előadásokat láthatunk.

Jelentőségét növeli, hogy állítólag Walt Disney-t is ez a park ihlette saját projektjei megvalósításához.

Az egyik legrégebbi vidámpark a világon
Az egyik legrégebbi vidámpark a világon

Koppenhága legjobb múzeumai

Dán Nemzeti Múzeum (Nationalmuseet)

Dánia legnagyobb kulturális történelmi múzeuma, amely a dán nemzet gazdag örökségét és történelmét mutatja be az őskortól egészen a jelenkorig.

Gyűjteményében a dán előtörténeti leletektől kezdve a viking korszak tárgyain át, a középkori művészet remekeiig, valamint a reneszánsz és a modern idők kulturális örökségéig minden megtalálható itt. Különleges figyelmet kapnak a dán gyarmati történelem, a Grönlanddal és a Feröer-szigetekkel kapcsolatos kiállítások is.

Minden információ itt!

Természettudományi Múzeum

A természettudományokat mutatja be, beleértve a biológiát, a geológiát és az asztronómiát.

A múzeum több különböző helyszínen található kiállításokból áll, beleértve a Botanikus Kertet, a Geológiai Múzeumot és a Zoológiai Múzeumot.

Minden információ itt!

Nemzeti Galéria (SMK)

Dánia legnagyobb és legfontosabb művészeti múzeuma, amely a dán mellett nemzetközi alkotásokat is bemutat.

Gyűjteménye a 14. századtól egészen a jelenkorig terjed, és három fő részre oszlik: a dán és skandináv művészeti alkotásokra, a 14. századtól a 18. századig terjedő európai művészetre, valamint a 19. századtól napjainkig terjedő nemzetközi művészeti művekre.

A dán művészeti részleg kiemelten foglalkozik a 19. századi dán aranykorszak nagy alakjaival, mint például Christoffer Wilhelm Eckersberg, Christen Købke és Vilhelm Hammershøi munkásságával.

A modern és kortárs nemzetközi művészeti részleg az 1900-as évektől napjainkig terjed, kiemelve a modernizmus, az absztrakt expresszionizmus és a kortárs művészeti mozgalmak jelentős alkotásait. Itt találhatóak például Picasso, Francis Bacon és Asger Jorn művei is.

Minden információ itt!

Dánia legfontosabb művészeti múzeuma
Dánia legfontosabb művészeti múzeuma

Ny Carlsberg Glyptotek

A múzeumot Carl Jacobsen sörmanufaktúrás nagyiparos és műgyűjtő alapította, de nem a sörrel kapcsolatban. Nevét Jacobsen gyáráról, a Carlsberg-ről kapta.

A Glyptotek kiemelkedik különleges építészeti tervezésével és gyűjteményével. Két fő területre osztható: az ókori és az újkori művészet.

Az ókori művészet gyűjteménye kiemelkedő darabokat tartalmaz az egyiptomi, görög, etruszk és római civilizációkból, beleértve szobrokat, reliefeket és egyéb műtárgyakat, amelyek bemutatják ezeknek a kultúráknak a művészi teljesítményét és társadalmi szokásait.

Az újkori művészet gyűjteménye elsősorban a 19. századi francia és dán művészetet öleli fel, különös tekintettel a francia impresszionistákra és posztimpresszionistákra, mint például Paul Gauguin, Edgar Degas és Vincent van Gogh. Emellett a múzeum büszkélkedhet a világ egyik legnagyobb Rodin-szoborgyűjteményével is.

Minden információ itt!

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató