Dánia legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Dánia legszebb helyei

Dánia nem tartozik a legnépszerűbb úti célok közé, ám látnivalókban nincs hiány. Bemutatok 15 helyszínt, amit érdemes felkeresni!

Az ország a Jylland félszigeten, valamint több, mint 400 kisebb-nagyobb szigeten (közülük csak 76 lakott) fekszik az Északi- és a Balti-tengeren. Része még két autonóm terület, Grönland és a Feröer-szigetek.

Dánia legszebb helyei

Koppenhága

A dán főváros természetesen a legszebb helyek közé tartozik, hiszen a világ egyik legélhetőbb városa. Sokan biztos nem gondolnák, hogy pár napos kirándulásra is tökéletes helyszín!

A belvárosban rengeteg szép látnivaló van, ezek közül is kiemelkednek a paloták: Amalienborg, Christiansborg és a Rosenborg kastély. Mind a királyság ideje alatt épült, a dán történelem meghatározó épületei.

A turisták egyik kedvence a Nyhavn. A vízparti részt alakították át, sok étterem, bár található itt. Igazi pezsgő hangulatú környék, főleg este.

A város múltbeli jelentőségét mutatja a Kastellet, ami Észak-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye.

Koppenhága látnivalók, múzeumok, térképek

Koppenhága az egyik legélhetőbb város
Koppenhága az egyik legélhetőbb város

Billund

Dánia szárazföldi részének közepén található a legóról ismert város. A cég központja is itt van.

A világ első LEGOLAND parkja itt nyílt meg 1968-ban. Ez egy családbarát szórakoztató park, amely különféle LEGO tematikával és játékokkal várja a látogatókat.

A parkban található miniatűr városok, vidámparki játékok, valamint különleges kiállítások és műsorok is, amelyek minden korosztály számára nagy élményt nyújtanak. A gyerekeknek pláne egy örök élmény marad!

A Lego hazája
A Lego hazája

Feröer-szigetek

Tudtad, hogy az Atlanti-óceánon található szigetcsoport Dániához tartozik? Pontosabban annak autonóm területe.

A szigetek domborzatát jég formálta, nagy sziklagerincek és csúcsok, köztük széles, U alakú völgyek jellemzik. Híres a madárvilága, több száz faj él Feröeren.

Egyre többen fedezik fel a szigetet, mivel természeti látnivalókban bővelkedik. Éppen ezért a kirándulást, túrázást szeretőknek nagyon ideális!

Legismertebb látnivalója a Sørvágsvatn tó. Egy magaslaton fekszik, közvetlenül a tengerpart felett. Emiatt pedig úgy néz ki, mintha a tenger felett „lebegne”.

A Múlafossur vízesést biztos sokan látták már fotón. Közvetlenül a tengerbe ömlik, csodás látványt nyújt. A mellette fekvő Gásadalur faluban pedig alig néhányan élnek. Nem egy stresszes település. 🙂

Nem hagyható ki a főváros, Torshavn sem. Bár kicsi város, de megtalálhatók a hagyományos feröeri házak, modern éttermek, művészeti galériák és múzeumok. Remek kiindulópont a sziget felfedezéséhez!

A mesés Feröer-szigetek – Erika beszámolója

Feröert egyre többen fedezik fel
Feröert egyre többen fedezik fel

Roskilde

A Koppenhágától nem messze nyugatra fekvő város hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik.

Katedrálisa (Roskilde Domkirke) az UNESCO Világörökség része. Ez a csodás gótikus és román stílusú templom Dánia királyainak és királynőinek hagyományos temetkezési helye.

A Viking Hajó Múzeum a másik kiemelkedő látványosság. A múzeum öt eredeti viking hajót tartalmaz, amelyeket a Roskilde-fjordban találtak. Megismerhetjük a vikingek hajózási technikáit, életmódját és történelmét.

A Roskilde Festival-t minden év júniusában rendezik, Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválja. Ez az esemény számos nemzetközi és helyi előadót vonz, különböző zenei stílusokkal.

Dánia egyik meghatározó temploma
Dánia egyik meghatározó temploma

Odense

Dánia harmadik legnagyobb városa, Fyn szigetének központja.

Az ország egyik legszebb és legnagyobb gótikus épülete itt található. A Szent Kanut-székesegyházban több király is temetkezett. A templom oltára alatt nyugszik Dánia védőszentje, Szent Kanut király.

Egy másik személyről is nevezetes a város. Itt született a híres meseírója, Hans Christian Andersen. Megemlékezésére egy múzeumot is alapítottak.

Az ország egyik legszebb gótikus épülete
Az ország egyik legszebb gótikus épülete

Hornbæk

Egy kisváros Sjælland sziget északi részén, amelyet dán Riviérának is neveznek.

Az ország egyik legjobb tengerpartja itt található. A Hornbæk Strand partja homokos, vize nagyon tiszta.

A dán Riviéra
A dán Riviéra

Ribe

Dánia legrégebbi települése az Északi-tenger partján, Esbjergtől 25 km-re található.

Már a 8. században létezett, egyben Európa egyik legrégebben folyamatosan lakott települése. Sokáig az ország legfontosabb északi-tengeri kikötője volt.

A város legkiemelkedőbb látványossága a Ribe Domkirke, amely Dánia legrégebbi katedrálisa. Impozáns épülete a város fölé magasodik, harangjátéka egy népszerű népdal dallamát játssza.

A viking hagyományt idézi fel a Ribes VikingeMarked, a középkori piac. Minden évben egy hétig átélhetjük, milyen lehetett az élet a középkorban.

Dánia legrégebbi települése
Dánia legrégebbi települése

Fanø

Az Esbjerg-gel szembeni kis sziget 5 km-re van a várostól, ahová rendszeres kompjárat van.

A sziget fő vonzereje a finom, fehér homokos strand, amelyen népszerűek a szél- és vízi sportok, mint például a sárkányeregetés, szörfözés.

A déli csücsökben van Sønderho, egy bájos kis falu, amely megőrizte 18. és 19. századi hangulatát. A falu utcáin jól megőrzött régi házakat és szélmalmot is láthatunk.

Homokos tengerpartja népszerű
Homokos tengerpartja népszerű

Aarhus

Dánia második legnagyobb városa, Jylland szigetének keleti partján helyezkedik el. Híres modern művészetéről, történelmi nevezetességeiről és kiváló oktatási intézményeiről.

Az ország legjelentősebb szabadtéri múzeuma a Den Gamle By (Az Öreg Város). házai és műhelyei az ország különböző részeiből származnak, és úgy lettek újraépítve, hogy egy hagyományos dán várost alkossanak a 19. századból. Az embereket régi öltözékben láthatjuk, megismerhetjük a régi mesterségeket.

Az ARoS Aarhus Kunstmuseum, a város egyik legkiemelkedőbb művészeti múzeuma, ahol a Your rainbow panorama című, Olafur Eliasson által tervezett, szivárvány alakú tetőteraszról csodálható meg a város panorámája.

Gasztronómiai szempontból is érdemes megemlítenünk Aarhust. A városban több Michelin-csillaggal rendelkező étterem is található, ahol megkóstolhatjuk a legjobb skandináv ételeket is.

Aarhus nagyon hangulatos város
Aarhus nagyon hangulatos város

Fredericia

A város jelentőségét mutatja, hogy központi fekvése és kikötője miatt a múltban a főváros szerepre is pályázhatott. III. Frigyes dán király alapította 1650-ben, nevét is róla kapta.

A város létrejöttének célja Dánia déli határainak megvédése volt. Egy erődöt építettek fel, aminek erődítményei máig is láthatóak. Ma szabadtéri múzeum, számos korabeli 24 és 3 fontos ágyúval.

A dán történelem egyik meghatározó csatája is itt volt: 1849-ben győzelmet arattak a schleswig-holsteini csapatok felett. Erre minden évben megemlékeznek.

A dán történelem fontos helyszíne volt
A dán történelem fontos helyszíne volt

Sønderborg

A Flensburgi-fjord partján lévő város történelme visszanyúlik a középkorig.

Nevezetes látnivalója, a Sønderborg-kastély egy félszigetre épült. Múzeumként működik, ahol Dánia és a régió történelmét, beleértve a dán-svéd konfliktusokat és a Schleswig-Holstein kérdést is megismerhetjük.

A Sønderborg Nyári Játékokat minden évben megrendezik, ami az ország egyik legnagyobb szabadtéri színházi eseménye.

Kerteminde

Az Odensétől keletre lévő város a tengeri élettel kapcsolatos látnivalóiról nevezetes.

A Fjord & Bælt Központ bemutatja a tengeri élővilágot, beleértve a tengeri emlősöket és a Balti-tenger jellemző fajait.

A város határában van a Ladby Hajó Múzeum, ahol egy viking hajósír látható. Ez az egyetlen ilyen lelet Dániában. A múzeum bemutatja a viking korszakot és kultúrát, valamint a hajó és annak korabeli tárgyak rekonstrukcióját.

A művészetet is meg kell említeni. A Johannes Larsen Múzeumban a dán festő munkái láthatók, aki 19. és 20. század fordulóján élt és Kerteminde-ben alkotott. A múzeum, amely az ő otthonában és műtermében található.

Jellegzetes házakat is láthatunk
Jellegzetes házakat is láthatunk

Skovtårnet

A Camp Adventure élményparkban található 45 méter magas torony egyedülálló építmény.

A torony egy erdőben épült és kilátóként funkcionál. A tetejére egy 900 méter hosszú, fokozatosan emelkedő spirális sétány vezet.

A csúcsáról nyíló kilátás csodás, 360 fokos panoráma van a környező tájra. Tiszta időben a akár 25 kilométeres távolságra is elláthatunk.

Közel 1 km séta kell a tetejéig
Közel 1 km séta kell a tetejéig

Helsingør

Ha hallottad már ezt a nevet, nem véletlen. A település Shakespeare Hamlet című drámájának helyszíne.

Kastélya, a Kronborg Észak-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz vára és az UNESCO világörökség része. Stratégiai jelentőségét annak köszönhette, hogy a Dániát és Svédországot elválasztó Øresund itt a legszűkebb. Ma múzeumként működik, ahol bejárhatjuk a királyi lakosztályokat, a nagy termeket és a mélyben húzódó kazamatákat.

A belvárosban a Szent Mária templom (Sct. Mariæ Kirke) és a Szent Olaf templom (Sct. Olai Kirke) különösen figyelemre méltóak, mindkettő gyönyörű példája a gótikus építészeti stílusnak.

Az egyik legszebb reneszánsz vár
Az egyik legszebb reneszánsz vár

Egeskov-kastély

A reneszánsz vízi kastély Dánia egyik legismertebb és leglátogatottabb történelmi műemléke.

Tökéletes példája a korabeli erődített kastélyoknak, és híres a jól megőrzött építészeti sajátosságairól és gyönyörű kertjéről. Különlegessége, hogy ma is lakott.

Az épületben lévő múzeumban láthatjuk a régi bútorokat, festményeket és díszítőművészeti tárgyakat, amelyek bemutatják a dán arisztokrácia életmódját az elmúlt évszázadok során.

A vízparti kastély mintha egy festmény lenne
A vízparti kastély mintha egy festmény lenne

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató