Hollandia legszebb helyei – 13 csodás látnivaló

by radopeter1983
Hollandia legszebb helyei, látnivalói

Hollandiában nemcsak Amszterdam a fő látnivaló, hanem vidéken is sok természeti szépség várja a látogatókat.

Hollandia legszebb helyei, látnivalói

Amszterdam

A holland fővárost sokan a szabadság és a bringások hazájának tartják, ami igaz is. Ennyi kerékpárt még életemben nem láttam, mint itt. 🙂

A csatornákkal szabdalt városnak nagyon jó hangulata van. A belvárosi rész gyalog is bejárható, a látnivalók zömét így láthatjuk is.

Amszterdam látnivalók, térképek

Amszterdam nagyon hangulatos főváros
Amszterdam nagyon hangulatos főváros

Keukenhof kert

Az Amszterdam és Hága közti Lisse település a Keukenhof kastélyról és kertjéről híres.

Ez a világ legnagyobb virágoskertje, ahol 32 hektáron mintegy hét millió virágpalánta nyílik tavasszal. Közel 100 tulipánfajta található.

A kertet behálózó gyalogutak hossza 15 km, ahol a virágok mellett sok szobrot is megcsodálhatunk.

A park minden évben március utolsó hetétől május közepéig látogatható. A leglátványosabb a tulipánok virágzása idején, április közepén.

A világ legnagyobb virágoskertje
A világ legnagyobb virágoskertje

Hága

A város a bíróságáról ismert, ám a turisták számára a látnivalók miatt is érdemes ide utazni.

Három nevezetes palota is megcsodálható. A Paleis Noordeinde a királyi családé, a Paleis Kneuterdijk az államtanács, míg a Vredespaleis a Nemzetközi Bíróság székhelye.

Scheveningen városrészben található a Madurodam, ahol Hollandia híres épületeinek kicsinyített mását láthatjuk (például az amszterdami Dam tér, Királyi palota, Rotterdam kikötője, Utrecht történelmi városközépontja).

Hágában több palota is található
Hágában több palota is található

Volendam

Amszterdamtól kb. 20 km-re északkeletre található ez a volt halászfalu, amelynek kikötő menti színes házai idecsábítják a turistákat.

A város hangulata a múltban is vonzotta a művészeket. Picasso és Renoir is élt és alkotott Volendamban.

Igazi művészváros
Igazi művészváros

Giethoorn

Az ország északi részén egy népszerű település, amelyet Hollandia Velencéjének is neveznek.

Innen is sejthető, hogy számos csatorna szeli át a falut. A közlekedés is csak csónakkal és gyalog lehetséges, több mint 170 híd található a területen. Ha itt járunk, mindenképp menjünk el egy hajókirándulásra!

Csak csónakkal vagy gyalog járható be
Csak csónakkal vagy gyalog járható be

Utrecht

Az ország középső elhelyezkedése miatt már a középkorban is fontos város volt, amit mutat, hogy Hollandia legnagyobb egyeteme is itt van.

Utrecht két leghíresebb nevezetessége a Dómtorony, ami egykor a Szent Márton-katedrálishoz tartozott és a város csatornahálózata. A belváros nagy részben megőrizte középkori utcahálózatát.

A város a 8. század óta vallási központ szerepét is betölti. Emiatt több monumentális templom is található, mint a román stílusú Szent Péter és Szent János-templomok, a gótikus Szent Jakab és Szent Miklós-templomok, valamint az úgynevezett Buurkerk, ami ma múzeumként működik.

Utrechtben jól kivehető, hogy vallási központ
Utrechtben jól kivehető, hogy vallási központ

Kasteel de Haar

Utrecht városától nem messze található Hollandia legnagyobb kastélya.

A kastély manapság is lakott, a Van Zuylen van Nijevelt család tulajdona. Mivel látogatható a komplexum, a család életét is élőben láthatjuk.

Belső terét csodás fafaragások, flamand faliszőnyegek díszítik. Kiemelendő a Rothschild-gyűjtemény, amely között japán, kínai porcelánok és régi flamand festmények láthatók.

Hollandia legnagyobb kastélya
Hollandia legnagyobb kastélya

Rotterdam

A Rajna folyó torkolatában fekszik Hollandia második legnagyobb városa, Európa legnagyobb kikötője.

A II. világháborúban szinte az egész város elpusztult, amit sikeresen újjáépítettek. Ezért egy modern nagyvárosba csöppen, aki ide látogat. A felhőkarcolók mellett olyan absztrakt építészeti műalkotást is megcsodálhatunk mint a 38 házból álló Kockaházakat.

Ha Rotterdam óvárosi részét is látni akarjuk, a Delfshaven negyedbe kell mennünk. A csatornák mentén a régi házak között remek sétákat tehetünk.

Rotterdam modern város
Rotterdam modern város

Valkenburg aan de Geul

A német-belga határtól nem messze lévő városka turisztikai látványosságairól, márgából készült házairól és dombos vidékéről ismert.

A városban és környékén számos kastély, udvarház, vízimalom található. A városban még látható a várrom, valamint a városfalak maradványai és két városkapu.

A környéken több kastély is található
A környéken több kastély is található

Kinderdijk-elshouti malomrendszer

A két falu határában több malom is látható, amely Világörökségi helyszín.

Nagyon jól bemutatja mindazokat a jellegzetességeket, amelyek a vízkezelési technológiával kapcsolatba hozhatók: gátakat, víztározókat, szivattyúállomásokat, adminisztrációs épületeket és a gyönyörű állapotban megőrzött szélmalmok sorát.

A 19 hatalmas malomból álló, az 1740-es évek környékén épült malomrendszer ma Hollandia legnagyobb ilyen jellegű épületegyüttese.

A malomrendszer Világörökségi helyszín
A malomrendszer Világörökségi helyszín

Marken

Amszterdamtól 20 km-re, egy kis szigeten van a Markermeer-en.

Maga a falu fekvése is csodás, ám a jellegzetes színes faházai még hangulatosabbá varázsolják. Sokan élő múzeumfalunak is nevezik.

Marken egy élő múzeumfalu

Delft

Hágától néhány km-re található ez a település, amely a középkori Németalföld egyik vezető városa volt. A Holland Kelet-indiai Társaság hajói innen indultak útnak.

Delft híres a kék kerámiájáról. A delfti fajanszot a 17. században fejlesztették ki a kínai porcelán pótlására. A Fajanszmúzeumban ennek bemutatását is láthatjuk.

A kultúra is szerves része volt a városnak. Leghíresebb szülötte Jan Vermeer van Delft festő, aki a 17. században élt és alkotott itt. Rembrandt mellett a legismertebb holland festő.

Egykor Hollandia vezető városa volt
Egykor Hollandia vezető városa volt

Baarle

A végére marad az egyik „legfurább” látnivaló. A város egy része belga, másik része holland fennhatóság alatt van, a városban járkálva többször is átléphetünk a másik országba.

Ennek az érdekes helyzetnek az oka a középkorban lévő területek cseréje, eladása. Ennek megoldása hosszú ideig nem sikerült, végül a turizmus fellendítése miatt meghagyták így a várost.

A határokat fehér x-szel festették fel az aszfaltra, NL és B jelzéssel a két oldalon. Láthatunk olyan ajtót is, amelyiken áthalad ez a képzeletbeli vonal, így a lakóra mindkét ország törvénye vonatkozik.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató