Amszterdam egy napban

by radopeter1983
Amszterdam egy napban

Aki olvassa a beszámolóimat, talán már nem rökönyödik meg azon, hogy én sokszor egy napot szánok egy nagyvárosra. Igen, tudom, ennyi idő alatt nem lehet jól megismerni egy helyet, de hát az élet rövid 🙂

Most is egy körút része volt Amszterdam, amelyet egy nyári napon (2022. június 30.) látogattam meg. Előtte nap Brüsszelben, azelőtti nap pedig Brugge-ben jártam. A holland fővárosból késő este utaztam haza busszal, de egy fél napra „beugrottam” Prágába is.

Szóval, egy csütörtöki nap reggelén érkeztem a belga fővárosból a Thalys nevű expresszvonattal. Naponta sok járat közlekedik a két város között. Két óra alatt teszi meg az utat, előre foglalva mindössze 29 euró volt a jegy.

A vonat a Central pályaudvarra érkezett, innen gyalog pár perc alatt a közvetlen belvárosba jutunk.

Színes házak a pályaudvarral szemben
Színes házak a pályaudvarral szemben

Előtte még áthajókáztam a csatorna szemközti oldalára, ugyanis a két oldal között közlekedő hajók használata ingyenes. Mondanom se kell, rengeteg bringás van mindenhol.

A belvárost igazából valóban fel lehet fedezni egy nap alatt. A Central pályaudvar és a Rijksmuseum közti távolság 2,5 km. És közben sok látnivalót is útba lehet ejteni.

Királyi palota
Királyi palota
De Nieuwe Kerk templom
De Nieuwe Kerk templom
Montelbaanstoren, Amszterdam legismertebb óratornya
Montelbaanstoren, Amszterdam legismertebb óratornya
A hollandok Nemzeti Múzeuma
A hollandok Nemzeti Múzeuma

Ha szép kilátást akartok, a NEMO Science Museum-hoz kell menni. Ennek a tetején egy ingyenes panorámaterasz van kialakítva padokkal, fekvőalkalmatossággal. Egy büfé is van itt, remek hely egy kávéra is.

A panorámaterasz és a kilátás
A panorámaterasz és a kilátás

Ha elkezdtek sétálni, egy idő után bele is merültök a csatornák menti sétálgatásba. Igazából céltalanul is nagyon jó bolyongani, mindegyik utcának megvan a feelingje.

Ellátogattam az Albert Cuypmarkt-ra is, a helyi fő piacra. Egy hosszú utca mindkét oldalán rengeteg árus, kajálda, minden megtalálható itt.

A „helyi Városliget” a Vondelpark. Jó idő lévén nagyon sok ember volt, sétáltak, bringáztak, piknikeztek. Érdemes eljönni ide és élvezni a jó levegőt, időt.

Vondelpark
Vondelpark

Sokaknak Amszterdamról a vörös lámpás negyed juthat eszébe. Persze napközben végigsétáltam itt is. Este biztos nagyobb élet van, a déli órákban egy-két hölgy üldögélt az ablakok mögött, a tömeg se ilyenkor lepi el ezt az utcát.

Nyilván ennél sokkal több Amszterdam, hiszen nem voltam például az Anne Frank házban, a Rijksmuseum-ban vagy a Van Gogh Museum-ban. Viszont a holland életérzés, a laza életstílus nagyon megtetszett, kellemes hangulatú főváros. Mindenképp ajánlom, akinek esetleg felmerült az ide utazás!

A végére pedig jöjjön egy rövidke látkép, milyen is Amszterdam „belvárosa”:

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató