Hosszú hétvége Londonban

by radopeter1983
Hosszú hétvége Londonban

Sok nagyvárosban jártam már Európában és azon kívül is, de szégyenszemre London még nem volt ezen a listán. Így kihasználva, hogy Anglia eltörölt minden korlátozást, vettem egy repjegyet hétfőn és szombaton már utaztam is a brit fővárosba.

Rendszerint egyedül utazok, de most egy barátom két fia is velem tartott. Mindhárman egy kis hátizsákkal mentünk, végülis nem kell több cuccot vinni, mint egy itthoni pár kirándulásra.

1. nap, szombat

A Wizz Air szombat 6.20-as gépével repültünk Lutonra. Innen busszal mentünk a központba, a Victoria Station-nél szálltunk le és kezdtük meg a város felfedezését. Vettünk Oyster Card-ot, amire feltöltöttünk három napra elegendő pénzt (mivel tudtuk, hogy az 1-3 zónában közlekedünk, elég volt 27 font is, ami a napijegy árából jött ki).

A Big Ben gyalog mindössze 1,5 km, így elsétáltunk oda. Útközben betértünk a Westminster katedrálisba is, ahol épp mise volt (a belépés ingyenes).

Westminster katedrális
Westminster katedrális

Továbbhaladva a Westminster apátság jellegzetes tornya már látszott. A gótikus épület rendkívül szép, lassan ezer éves lesz. Hagyományosan itt koronázzák meg az angol királyokat.

A híres apátság
A híres apátság

Az út túloldalán áll a Westminster palota és annak legismertebb része a Big Ben. Az óratornyot épp felújítják, sajnos este emiatt nem volt kivilágítva. Rengeteg ember sürög-forog a téren, hiszen a látnivalók egy része ezen a részen van.

Big Ben
Big Ben

A Temzén átívelő híd, ami a London Eye-hoz vezet hihetetlen mód a Westminster-híd. Erről, ill. a túloldalról remek képeket lehet készíteni a palotáról és a Big Benről.

Ezután elmetróztunk a szálláshoz, hogy ne kelljen estig cipelnünk a cuccunkat. Szerencsére London közlekedése nagyon jó, metróval sok helyre el lehet jutni. Az elején kicsit nehéz kiigazodni a vonalakon és az átszállásokon, de egy idő után kiforrja magát az egész.

A szállás elfoglalása után visszamentünk a városba, ahol a Piccadilly Circus környékét fedeztük fel. Sétáltunk a Chinatown-ban, a Sohóban, a Trafalgar Square-en és már kivilágítva tudtuk fotózni a London Eye-t.

Trafalgar Square
Trafalgar Square

2. nap, vasárnap

Reggel igazi angol idő fogadott, ködszitálás, felhős és hűvöskés idő.

11 órakor őrségváltás volt a Buckingham palotánál, amit ezen az oldalon lehet előre lecsekkolni. Hatalmas tömeg volt, aki a legjobb helyet el akarja foglalni, annak érdemes akár egy órával előtte ott szobrozni. (A palota kerítése erre a legjobb hely.)

Közel egy órás az „előadás”, ahol a piros ruhás, fekete szőrmesapkás őrök elég érdekes látványt nyújtanak számunkra.

Nem messze innen beültünk egy kis kajáldába, ahol a híres nevezetes Fish and chips-et ettünk. Hát, mit mondjak, én inkább maradok a jó magyar kajáknál. 🙂

Ezután metróval a Tower Bridge-hez utaztunk. Itt is előre lehet tudni, mikor nyitják-zárják a hidat, hogy elhaladhasson egy nagyobb hajó. Gyönyörű építmény a híd, ráadásul mellette van a Tower of London. A kettő együtt nagyszerű fotós hely.

Felnyitott híd, balra a Tower London
Felnyitott híd, balra a Tower London

London sok ingyenes múzeummal büszkélkedhet, mi a British Museum-ot ejtettük meg ezen a napon. Órákat el lehet itt tölteni, mi az egyiptomi, római és görög részen időztünk többet. Na, meg persze a Rosetti kő is kötelező darab.

Nem messze található a világ egyik legismertebb áruháza, a Harrods. Több emeleten a legismertebb márkák boltjai találhatók, így el lehet képzelni milyen árak vannak…

Harrods áruház
Harrods áruház

Este még ellátogattunk egy pubba is, ahol egy finom csapolt Guinness sört muszáj volt elfogyasztani.

3. nap: hétfő

Busszal mentünk a Szent Pál katedrálishoz, amely Európa 5. legnagyobb ilyen épülete.

Ha már itt voltunk, a Millennium hídon átkeltünk a Temzén, amelynek másik végén a Tate Modern és a Shakespeare’s Globe színház áll. Amúgy erről az oldalról, a híd végéről visszanézve csodás látvány a katedrális.

A Temze mellett egy sétányon 15 perc és eljutunk a London Eye-hoz. Szerencsére gyorsan ment a sor, így a jegyvásárlás után 5 perccel már szálltunk is fel a hatalmas óriáskerékre. Tiszta idő volt, így elég jól belátható volt London, kiváltképp a közeli látványosságot.

Kilátás a London Eye-ról
Kilátás a London Eye-ról

A Kensington Park és az ottani palota volt a következő célpont. A terv az volt, hogy keleti irányban átszeljük ezt a parkot és a mellette fekvő Hyde parkot. Viszont akadt egy fél órás laptopos munkám, így utóbbira már nem jutott idő.

Kensington palota
Kensington palota

Ennyi fért bele a kiruccanásba. Még maradt bőven kimaradt látnivaló (Természettudományi Múzeum, Science Museum, Royal Air Force Museum, Madame Tussauds), de legalább lesz miért visszatérnem Londonba.

Összességében nem mondok nagy dolgot azzal, hogy London jó pár napot megér. Három napba (ami igazából 2 és fél) bele lehet sűríteni a fő dolgokat, de akkor folyamatosan menni kell reggeltől estig. Így a 4 nap/3 éjszaka ideálisabb, de még lehet az is kevés, annyi látnivaló van. Egyszer mindenképp fel kell fedezni Londont!

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató