Ázsiai körút Péterrel – Vietnám, Kambodzsa, Thaiföld

by radopeter1983
Ázsiai körút Péterrel

Péterék idén év elején voltak egy remek Délkelet-ázsiai körúton, ahol három csodás országban jártak és sok helyszínen is. Rendkívül részletes beszámolót írtak, sok szép képet mellékelve! Érdemes végigolvasni!

Sziasztok!

Hoztam egy részletes beszámolót ázsiai utunkról. (2020) Január közepétől február elejéig összesen 3 és fél mozgalmas hetet töltöttünk Vietnámban, Kambodzsában és Thaiföldön. Rengeteget láttunk, tapasztaltunk ebben 3 fantasztikus országban. Volt kirándulás, túrázás Vietnámban, volt nyüzsi és paradicsomi pihenés Kambodzsában, és volt aktív pihenés búvárkodással Thaiföldön.

Odaút

A „fő” repjegyet a China Southern Airlines-nál vettük remek áron, 135e Ft/fő volt Bécsből Hanoi-ba, és Bangkokból vissza Bécsbe. A bécsi reptérre Flixbus-szal mentünk 4.500 Ft/fő/út áron. Az út a Népligettől a reptérre 2 és fél óra. Árban egyértelműen verhetetlen a buszos megoldás a reptéri parkolással szemben. Ugyanis, így összesen 18e Ft-ból megúsztuk oda-vissza, szemben a parkolással, ami 23 napra min. 50e Ft lett volna. Vízumokat online intéztük. A vietnámi vízum ára: 25$, és már Bécsben a reptéren kérték. Anélkül nem is engedtek volna felszállni a gépre. A kambodzsai ára: 36$, amit egyébként helyben, a reptéren is lehet intézni valamivel olcsóbban, de akkor sorba kell állni.

Utunkra USD-t, Revolut kártyánkat, és egy tartalék MC-ot vittünk, amit sajnos használni is kellett. Sajnos, a Revolut-ot Vietnámban sok helyen nem fogadják el! Az összes szállásunkat Booking-on foglaltuk. Vietnámi transzfereinket pedig a Bookaway oldalán találtuk a legolcsóbbnak. Az országok közti repülőjáratokat pedig Momondo-n néztük ki, de a légitársaságnál foglaltuk, szinte mindegyiket más cégnél. Erről majd később, részletesebben.

Szóval, Hanoi-ba 2 kínai átszállással mentünk: Urumqi-n és Guangzou-n keresztül, vissza pedig 1 urumqi átszállással (jöttünk volna, ha a koronavírus nem szól közbe). A légitársasággal és a gépekkel semmi gond nem volt, többek közt azért sem, mert egy-egy sorunk volt végig.

Viszont Bécsben jelezték check in-kor, hogy Urumqi-ban fel kell vennünk a poggyászokat, és újra kell check in-elni. Arra akkor még nem gondoltunk, hogy ez nem fog simán menni…

Aztán az urumqi reptéren jött is a probléma… Mikor kiderült, hogy hiába vannak egy foglaláson belül a jegyeink, be kell lépnünk Kínába, de oda csak vízummal lehet. Na, ez nem volt… Hiába mondtuk a rendőrnek/határőrnek, hogy 5 óra múlva már húzunk is tovább, ő nem azért sem akart engedni. Mindenképpen azt akarta, hogy bizonyítsuk be, hogy nem maradunk az országban. Kínán kívül ez nem lenne probléma, hiszen csatlakozok a reptéri wifihez, és megmutatom a levelezőnben az e-ticket-ünket. …de persze, Kínában nem működik a gmail, sőt az urumqi reptéren wifire is csak kínai számmal lehet csatlakozni. Úgyhogy, ez nem működött.

Utolsó ötletként a gmail-emhez tartozó naptárat mutattam meg benne a járatszámainkkal. Ezzel engedett engem tovább, de feleségemnél ezt ismét eljátszotta. Aztán végül egy rendszerben leellenőrizték jegyeinket, és jött a pecsét. Ezenkívül pedig még meg kell jegyezni, hogy az információ áramlás egy nagy nulla a reptéren, hibásan feltűntetett járatok mellett senki nem beszélt angolul. Továbbá, sem Visa-val és sem MC-dal nem lehet fizetni. Úgyhogy, innen alig vártuk, hogy tovább álljunk. Szerencsére, a gaungzhou-i reptér ennél már jóval „civilizáltabb”, ott semmilyen gond nem volt.

Vietnám

A szívünk csücske lett. Fantasztikus, nyugodt, vendégszerető emberekkel, csodálatos tájakkal, mindezt pedig olcsón. Nincs tukmálás, mégis lehet alkudni. Ide, biztos visszamegyünk.

Árak:

 • Pho leves 350 – 600 Ft
 • Fő étel (sültrizs + csirkével, tavaszi tekercs,…) 5 – 700 Ft
 • frissen facsart gyümölcslevek (dinnye, mangó, sárkánygyümölcs,…) 350 – 500 Ft
 • sör 3-400 Ft (étteremben)
 • SIM kártya reptéren 3.000 Ft 15Gb nettel
 • robogó bérlés 1.500 Ft/nap
 • üzemanyag nem emlékszem az egységárra, de 3 és fél USD-ből tele volt a tank
 • kávé 300 Ft

Hanoi

Hanoi-ba sajnos, későn érkeztünk (este 11 órakor), és másnap reggel 8-kor már mentünk is tovább. Így sokat nem töltöttünk ott, amit azóta is bánunk. Szóval, a reptérre megérkezve a szállásadónkkal lebeszélt transzferünk várt, ami 16$-ba került az Old town-ban lévő szállásunkra. (Javasolt a transzfer, mert sok kellemetlenségtől meg tudjuk magunkat kímélni, ugyanis rengeteg a csaló taxis.)

A hotelünk elég szegény környéken helyezkedik el, szinte – ismeretlenül, sötétben – elgondolkodtunk, hogy bemenjünk-e az utcába… Szerencsére, – belépve szállásra – jött az óriási meglepetés! Egy új, nagyon jól felszerelt szállás fogadott nagyon kedves személyzettel, és hibátlan reggelivel! Abszolút jó választás, ajánlott szállás! 1 éj/2 fő deluxe szobával, reggelivel 7.500 Ft. Tehát, félelmünk meglapozatlan volt. Kártyával fizettünk.

Cat Ba

Innen Cat Ba felé vettük az irányt, ugyanis a Ha Long Öböl már régóta szerepelt a bakancslistánkon. Azért választottuk a szigetet, és nem közvetlenül az öblöt, mert a sziget kevésbé turistás. Igaz, ilyenkor Észak-Vietnámban tél van (17 – 23 fok), így szinte amúgy is alig volt turista. Szóval, tökéletes, kirándulós volt az időjárás, meg a helyszín is. Az ég felhős volt, de eső nem esett.

Cat Ba

Transzfer: Hanoi-ból a szigeten lévő hotelig (busz – speed boat – busz) 14$ volt fejenként, és kb. 4 órás az út. Mi a Good Morning Cat Ba nevezetű céget választottuk.

A szigeten lévő szállásunkat szintén jó szívvel ajánljuk, mivel hibátlan helyen van, mindenhez közel, a központban. Igaz, a szobákra ráférne egy kis felújítás, de abszolút nem zavaró az állapot. Deluxe erkélyes szoba, kilátással a tengerre 2 főre, 2 éjszakára, (kiváló) reggelivel összesen 9.500 Ft volt. Ha nem a tengerre nyíló kilátást választjuk, akkor 4.500 Ft összesen.

Itt a szigeten befizettünk egy hajós túrára a Ha Long Öbölbe. Ez egy félnapos túra fejenként 25$-ért benne ebéddel, kajakbérléssel, Monkey Island látogatással és fürdési lehetőséggel. Megérte!

Ha Long öböl
Ha Long öböl

Továbbá, Cat Ba-n elmentünk robogóval a Canon Fort-hoz, ami egy történelmi emlékhely. Innen, ha szerencsés az ember, csodálatos naplementében gyönyörködhet. Belépő: 600 Ft/fő (40.000 VND)

A Canon Fort-on kívül meglátogattuk a Cat Ba Nemzeti Parkot, ami kihagyhatatlan. A kilátóból, ami a bejárattól kb. fél órás túrát jelent felfelé, gyönyörű panoráma nyílik a környező hegyekre. Ilyen formákat máshol nem nagyon lát az ember! Belépő: 700 Ft (50.000 VND)/fő

Cat Ba Park
Cat Ba Park

Tam Coc

2 itt töltött éjszaka után, a 3. nap délután indultunk tovább Ninh Binh tartományba, Tam Coc-ba.

Itthon egy jó darabig variáltunk, hogy mi legyen: Sapa vagy Ninh Binh. Utóbbi mellett az szólt, hogy sokkal közelebb van, háztól-házig 5 órányira. Még Sapa Cat Ba-ról 10-11 óra busszal, és onnan vissza Hanoi-ba a reptérre pedig további 4 és fél.

Ráadásul, hogy ha nincs szerencsénk az időjárással, akkor nem is látunk túl sokat a köd miatt. Ezt az onnan érkezők alá is támasztották, ugyanis tényleg óriási köd volt. Tehát, ismét jól döntöttünk. Bár Ninh Binh-ben is volt köd, nem is kicsi, de még abszolút élvezhető volt a táj.

Transzfer: 14$/fő – The Long Travel

Szállásunk Tam Coc-ban helyezkedett el, fantasztikus környezetben. A szállásadóink nagyon bájos emberek, kedvesek, segítőkészek voltak. 3 éjszaka reggelivel: 14.500 Ft volt 2 főre. Nagyon ajánlom ezt a szállást is.

Ninh Binh-t szintén robogóval jártuk be, de befizettünk egy csónakos programra Trang An-ban. Kihagyhatatlan program, elképesztő helyeken csónakáztunk, hegyek között, barlangokban. Közben több templomnál is megálltunk. 3 útvonal közül lehet választani fejenként 2.700 Ft-ért (200.000 VND-ért). Parkolás robogóval a környéken lévő parkolóban: 200 Ft.

Trang An
Trang An

Ezenkívül még meglátogattuk a Bai Dinh pagodát, amely óriási területen fekszik, rengeteg csodálatos templommal. Ide a belépő: 1.000 Ft (80.000 VND)/fő. Ez is nagy élmény volt.

Bai Dinh pagoda
Bai Dinh pagoda

Itt, Ninh Binh-ben még terveztük, hogy felmegyünk a „Sárkány-hegyre” (Mua caves-hez), de a köd miatt nem láttuk értelmét. Ezt sajnáltuk is…

Innen mentünk vissza, Hanoi-ba, a reptérre egy luxus transzferbusszal, ami 20$ volt/fő. Cég: Trang An Limousine.

Repjegy Hanoi-ból Siem Reap-be a Vietnam Airlines-szal 23kg-os bőrönddel 124$/fő volt. A légitársaság teljesen rendben volt, pontosan indult-érkezett.

Tippek:

 • kevés ruhát vigyetek, mert Vietnámban olcsón lehet venni: pl. a North face kabát/dzseki 3.500 – 5.000 Ft, pólók 1.000 Ft
 • kávét mindenképpen hozzatok haza! Életünk egyik legfinomabb kávéját vettük kinn, enyhén csokis beütéssel,
 • különböző bajokra nagyon jó krémeket, balzsamokat lehet olcsón vásárolni,
 • legyen egy Mastercard is nálatok, mert a Revolut Visa-ját sok helyen nem fogadták el

Kambodzsa

Nagyon más, mint Vietnám, az emberek errefelé nem ugyanazt a nyugalmat sugározzák, viszont itt is kedvesek, vendégszeretőek. Igaz, itt folyamatosan le akartak húzni. Sokszor úgy éreztem magam, hogy csak egy pénzeszsákot látnak bennünk. Folyamatosan tukmáltak mindent. Ha ezt az ember el tudja engedni, akkor tökéletesen élvezhető hely.

Árak:

 • Ételek 2-3$
 • 5 – 700 Ft
 • gyümölcslevek (dinnye, mangó, sárkánygyümölcs,…) 1-2$
 • sör 1-2$ Ft (étteremben)
 • SIM kártya reptéren 12$ Ft 40Gb nettel
 • kávé 1$

Itt mindenhol USD-ral fizettünk, helyi pénzt nem is váltottunk.

Siem Reap

Siem Reap-be este érkeztünk, ahol a szállásunkhoz járó ingyenes, tuk-tuk transzfer várt. (Itt egyébként mindenhova tuk-tukkal közlekedtünk, mivel a korrupció miatt senki nem javasolta a robogó bérlést.)

Szállásunk kiválasztásánál fő szempont az volt, hogy a központhoz közel legyünk, ami pedig a Pub Street. Egy fantasztikus „kis” apartmant béreltünk 3 éjszakára, reggelivel 14.500 Ft-ért 2 főre. A szállásnak van medencéje is, de soha nem használtuk. Ezt a szállást is nagyon szívesen ajánljuk.

Egyik nap meglátogattuk az Angkort, ahova az 1 napos belépő 37$ volt. Itt is a templomok között tuk-tukkal mentünk. A „pilótánk” díja 15$ volt arra 4-5 órára, amit ott töltöttünk. Sajnos, többet nem bírtunk, mivel óriási hőség volt, és betartva a helyi illemet, hosszú ruházatban mászkáltunk.

Angkor Wat egy épülete
Angkor Wat

Egy másik nap pedig meglátogattuk a Kompong Khleang nevű „úszó falut”, ami egy fél órás tuk-tukozás után követően, kb. 20 perces csónaktúrával jutottunk el. Ára: 20$ + 10$ a tuk-tukos emberünknek.

A faluba sajnos, nem tudtunk bejutni, mert alacsony volt a vízállás. Így csak elhaladtunk mellette, majd kikötöttünk egy vízen lebegő étteremben, ahol láttunk (még élő) krokodilokat is. Itt megnéztük a naplementét, és mentünk is vissza a kikötőbe.

Úszó falu
Úszó falu

Esténként a Pub Street-en és Night Market-ban lógtunk. A Pub Street-et leginkább a phuketi Bangla Road-hoz tudom hasonlítani. Mindenhol szól a zene, mindenhol nyomják arcodba az itallapokat, minden tuk-tukos vinne mindenhova, ja és rengeteg a szűz lány ádámcsutkával.

Melyiket ennéd meg? :)
Melyiket ennéd meg? 🙂

Koh Rong

Ide Siem Reap-ből Sihanokville-en keresztül érkeztünk. Sihanoukville-be egy 40 perces repüléssel jutottunk el, ami 124$ volt/fő 23kg feladott poggyásszal. (Ha valaki időben foglal, akkor a repjegyet akár fél áron is meg tudja venni. Sőt, mi is tudtunk volna olcsóbban, de addigra már összeállt a teljes program, amin nem akartunk már variálni.)

A reptérről további 30-40 percet mentünk a sihanoukville-i kikötőbe, ahonnan pedig 2 – 2 és fél órás speed boat út várt ránk a mi partunkra. A taxi ára 20$ volt irányonként, a speed boat pedig 28$/fő oda-vissza összesen.

Koh Rong egy fantasztikus, paradicsomi sziget. A víz elképesztően tiszta, átlátszó, a homok vakítóan fehér. Sajnos, egyes partok szemetesek, mivel sem a helyiek, sem a turisták nem vigyáznak rá eléggé.

Koh Rong felülről
Koh Rong felülről

Koh Rong-ról még azt kell tudni, hogy a sziget nagy, és szinte csak csónakkal lehet közlekedni a különböző partok között. Az utak járhatatlanok, hacsak gyalog be nem vállalja valaki a 35 fokban.

Mi a Coconut Beach-et választottuk rengeteg utánaolvasásnak köszönhetően. Utólag is azt kell, hogy mondjam, tényleg a legjobb part.

Coconut Beach
Coconut Beach

A szállásunk közvetlenül a parton helyezkedett el. Egy egyszerű bungaló, aminek az ágya sajnos, elég kicsinek bizonyult. Ezért az nem volt túl kényelmes. Így, ha most mennénk vissza, akkor a – szintén ehhez a szálláshoz tartozó – sátrakat választanánk „fillérekért”.

A bungalónk 5 éjszakára 75$ volt/2 fő. Reggelit végül lemondtuk, mivel az fejenként napi 10$ lett volna. Viszont, ha az étlapról választottunk, akkor megúsztuk kb. 6$-ból az egészet 2 főre. (Számunkra is érthetetlen az oka, de így volt…)

Ez a része utazásunknak a pihenésről szólt. Nem is tudtunk mást csinálni, mint enni, inni, fürödni a csodálatos tengerben, élvezni a napsütést. Esténként világító planktonokat is lehet nézni, óriási élmény, és ott volt helyben.

Egyik nap befizettünk egy hajó túrára, amikor megnéztünk több partot, sznorkeleztünk, ettünk, ittunk, horgásztunk, és a naplementében visszatértünk a szállásra. Ez egy 6 órás program 10$-os árért. Ide közösen mentünk az újdonsült kolumbiai, ukrán, és kínai barátainkkal. A boat taxi egyébként szintén 10$ irányonként/fő egyik partról a másikra, ami nem olcsó…

Sok San Beach
Sok San Beach

Ezt követően Sihanoukville-ből egy bangkoki átszállással mentünk Krabi-ra. A repjegyet AirAsia-nál vettük, egy foglaláson belül, így a poggyászokat nem kellett felvenni. Ára: 175$/fő 20 kg-os poggyásszal.

A reptéren szintén várt a transzfer, ami a reptértől a szállásig 5.000 Ft volt irányonként.

Tippek:

 • Siem Reap-ben 1-3 $-ért lehet pólókat, rövidnadrágokat venni, így abból ne vigyünk sokat,
 • pénzt ne váltsatok, mindenhol lehet USD-ral fizetni,
 • Koh Rong-on a 0,7l-es Khmer whiskey 2,5$, ami egyébként nem is rossz.

Thaiföld

Thaiföld az Thaiföld… 😊 Mivel korábban már (3 évvel ezelőtt) jártunk Thaiföldön, így azt gondoltuk, hogy tudjuk mire számíthatunk. …de az árakon mégis meglepődtünk. Kijelenthetjük, hogy Krabi drága, szinte európai árak vannak, és nem csak az forint romlásnak köszönhetően. Sok az orosz, az árakat felnyomták. Éttermek drágák lettek.

Árak:

 • ételek étteremben 1.000 – 1.500 Ft (Pad Thai)
 • sör étteremben 7-800 Ft
 • robogó 2.000 Ft/nap
 • taxi boat a partok/szigetek közt 1 – 3.000 Ft irányonként

Szállásunk egy az Ao Nang Beachez közel lévő 3*-os szálloda volt, nagyon jó elhelyezkedéssel, gyönyörű, nagy szobákkal, és elképesztő, svédasztalos reggelivel. Nagyon ajánlott. Ára 7 éjszakára, reggelivel 76.000 Ft/2 fő.

Legtöbbször robogóval vagy boat taxival közlekedtünk. Megnéztük az Ao Nang Beach-et, a Railay Beach-et, a Noppara Thara Beach-et, a Tubkaek Beach-et, a Phra Nang Cave Beach-et, Poda Island-et, és persze újra átkompoztunk Phi Phi-re, ahol most merültünk is. Ezen partok közül a Tubkaek-et emelném ki, ami egy gyönyörű part, gyönyörű vízzel.

Tubkaek Beach
Tubkaek Beach

A másik favorit pedig a Poda Island, ami szintén csodálatos hely. Utóbbinak annyi a szépséghibája, hogy az oda-vissza a boat taxi jegy 3.000 Ft/fő mellé még további 4.000 Ft/fő nemzeti park belépőt is be kell fizetni. Tehát, nem olcsó eljutni erre a 20 percnyi csónakázásnyira lévő szigetre. A többi, közelebbi partra (Railay, Phra Nang,..) 1.000 Ft/fő/irány áron el lehet jutni. Őszintém megmondom, hogy az „agyonfuttatott” Railay és Ao Nang Beach csalódás volt. Nem szép a víz, és még zsúfolt is.

Poda Island
Poda Island

Egyik nap a poggyászainkat a hotelben hagyva átkompoztunk Phi Phi-re fejenként 7.000 Ft-ért. Szállásunk egy pazar kis, bambuszból épült, elképesztően jól felszerelt bungaló volt, tengerre nyíló kilátással. Úgyhogy mi sajnáltuk is, hogy csak 1 éjszakát töltöttünk ott. Ára: 18.000 Ft ellátás nélkül, vízi transzferrel.

Egyébként, ha valaki eljön ide a szigetre, akkor mindenképpen látogassa meg a Long Beach-et, és a hozzá közel található Shark point-ot, ugyanis a rengeteg fajta hal mellett még cápát is láthatunk.

Búvárkodás, 2 merüléssel a Phi Phi Nemzeti Parkban: 29.000 Ft/fő felszereléssel, snack-kel együtt.

Phi Phi szigetek
Phi Phi szigetek

Merülés után visszamentünk az Ao Nang Beach-nél lévő szállásunkra, majd 2 nap múlva reggel szembesültünk, hogy a járatunkat törölték (Urumqi-ból Bécsbe). Erről semmi értesítést nem kaptunk, de a koronavírus körüli mizéria miatt folyamatosan csekkoltuk a státuszt. De pont a haza út előtt 2 nappal jelentette be Ausztria, hogy nem fogadnak semmilyen járatot Kínából. Így néhány óra gondolkodás után vettünk új repjegyeket Bangkokból közvetlenül Bécsbe a Thai Airways oldalán.

Krabi, Railay Beach
Krabi, Railay Beach

Bangkok

Aztán eljött a hazaút napja. Reggeli járattal mentünk Bangkokba, hogy ott is eltöltsünk egy fél napot mielőtt haza indulunk. AirAsia járattal mentünk 63$-ért fejenként 20 kg poggyásszal.

Mivel Bangkokon belül repteret kellett váltanunk, így kihasználtunk az ingyenes Shuttle Bus-t, ami kb. 50 perc alatt egyik reptérről a másikra. A cuccainkat a BKK reptéren hagytuk a csomagmegörzőben, ami 1-1 poggyászt és 1-1 hátizsákot jelent összesen 5.000 Ft-ért.

Tippek:

 • A éttermek jó alternatívája lehet esténként a Night Market, ahol sokszor ettünk frisset, és finomat, és ott volt a szállásunk mellett közvetlenül.
 • a legtöbb élelmiszerüzletben (7-Eleven) csak 300 THB feletti fizetés esetében lehet kártyával fizetni
 • Kp felvét Revolut-tal 200-220 THB költséget jelent (egyik ATM sem kivétel)
 • drónnal óvatosan, ha nincs engedély (nekem sem volt).

Tudom, hogy jelen helyzetben a mi eljutásunk Ázsiába irreleváns a koronavírus miatt, de azt gondolom, hogy a későbbiekben valamikor még egy jó alternatíva lehet. Továbbá, bízom benne, hogy sikerült hasznos információkat átadnom! Ja, és a drónt végig kéziben vittem. Jó utat!

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató