Délkelet-Ázsia legszebb helyei

by radopeter1983
Délkelet-Ázsia legszebb helyei

Ha Délkelet-Ázsia legszebb helyei közül kell néhányat bemutatni, nagy bajban vagyok, hiszen rengeteg csodás hely van azon a vidéken! Ezek közül többeket volt szerencsém személyesen is látni, így néhánynál saját képeket mutatok!

Délkelet-Ázsia legszebb helyei

Angkor Wat (Kambodzsa)

A világ egyik legismertebb templomegyüttese Siem Reap városa mellett található. 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Angkor, a khmer templomok ősi városa a 9. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802–1432 között. Ezután elnéptelenedett, csak a 20. században tisztították meg a benőtt őserdőtől.

A hely mai napig működő fontos szakrális központ, központi szerepet tölt be mind a hindu, mind a buddhista hívők életében.

Ha fel akarjuk fedezni a legfontosabb részeket, jó, ha két napot szánunk rá. Én 3 barátommal 2017 őszén jártam ott, egész nap úton voltunk, kb. 22 km-t gyalogoltunk!

A kambodzsai élménybeszámolómban írtam Angkor Wat-ról és Phnom Penh-ről!

A khmerek ősi templomegyüttese több részből áll, egy nap is kevés bejárni
A khmerek ősi templomegyüttese több részből áll, egy nap is kevés bejárni

Ha Long öböl (Vietnám)

A Hanoi-tól nem messze lévő öbölben több ezer mészkősziklával találkozhatunk. 1994-ben az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listájára került.

Alámerülő sárkány a Ha Long fordítása, mert a legenda szerint egy sárkány, miközben a parthoz szaladt, farkával mély barázdákat húzott a földbe. Ezeket a területeket aztán elárasztotta a tenger.

Az árapály váltakozása, az időjárás, a szél és a víz üregeket és barlangokat alakított ki a kőzetben, amelyeknek egy része csak apálykor látogatható. Közülük sokat növényzet borít, a nagyobbakon sűrű dzsungel található. Egyes barlangokban és üregekben különös alakú álló- és függő cseppkövek vannak.

A mészkőkúpok átlagos tengerszint feletti magassága 50–200 méter, ezzel földünk legnagyobb tengeri karsztképződménye.

Több ezer ilyen szikla van az öbölben
Több ezer ilyen szikla van az öbölben

Batu Caves, Kuala Lumpur (Malajzia)

Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur határában található ez a barlangrendszer.

Legnagyobb látványossága egy hatalmas aranyozott szobor. A 42 méter magas szobor Lord Murugant ábrázolja, aki a hinduknál a háború istene.

A szobor tövéből 272 lépcsőn juthatunk fel a barlangokhoz, ahol a templomok találhatók. Rengeteg szobor, festmény látható itt.

Itt rendezik meg az egyik legnagyobb hindu fesztivált, a Thaipusam-t. Ekkor a tanítványok különböző szögeket, kampókat szúrnak át a bőrükön és úgy gyalogolnak ki a városból, majd fel a barlangokhoz.

De maga Kuala Lumpur is nagyon jó hely! Én eddig kétszer voltam itt, a modernizmus és az ázsiai életstílus, kultúra keveréke remek várost „hozott létre”.

Kuala Lumpur látnivalók, közlekedés, térképek

Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb hindu zarándokhelye
Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb hindu zarándokhelye

Chiang Mai (Thaiföld)

Az „Észak rózsájának” is nevezett város Thaiföld északi részének valóságos fővárosa. Turisztikai jelentőségét az is adja, hogy innen indulnak a hegyi és folyami kirándulások is.

Ha eljuttok ide, a Doi Suthep hegy kihagyhatatlan. Az 1676 méter magas hegyen van két remek látnivaló.

A Huay Kaew vízesést, valamint a Wat Doi Suthep templomhoz vezető Naga kígyós lépcsőit mindenképp érdemes megnézni!

Ha a kellemes időjárást keressük, akkor a november már csak azért is jó, mert ekkor rendezik a Loi Krathong fesztivált. Ekkor rengeteg lámpást engednek a magasba és a krathongokat, díszített kosarakat úsztatják le a Ping folyón.  

Thaiföld kötelező látnivalója Chiang Mai
Thaiföld kötelező látnivalója Chiang Mai

Maya Beach (Thaiföld)

Láttátok már a Di Caprio-féle A part című filmet? Ha igen, akkor tudjátok melyik szigetről beszélek.

Phuket és Krabi között található a Phi Phi-szigetek, amelynek egyik tagjának (Phi Phi Leh) tengerpartját nevezik Maya Beach-nek. A hatalmas sziklafalakat benövő növényzet és a körbezárt hófehér homokos part fantasztikus látványt nyújt.

Pont a filmnek köszönhetően megnőtt turistaáradat miatt 2018-ban bizonytalan ideig lezárták a közönség elöl az öblöt és a partot. Én még éppen előtte voltam, egy pár órán át élvezhettem a paradicsomi helyet!

Élőben valami eszméletlen szép az öböl!
Élőben valami eszméletlen szép az öböl!

Szingapúr

A Maláj-félsziget csücskében fekvő városállam hasonló Kuala Lumpurhoz. Egy igazi világváros, mondhatni egy olvasztótégely, ahol sok ázsiai kultúra keveredik.

A néhány évtizeddel ezelőtti fejletlen városból mára egy világhírű üzleti központtá, egy metropolisszá nőtte ki magát Szingapúr. Ennek is köszönhető, hogy bekerült Délkelet-Ázsia legjobb helyei közé, hiszen a sok autentikus helyszín között érdekes egy ilyen város.

2016-ban voltam itt, mondhatom, az egyik legjobb város, ahol eddig jártam! Tisztaság, rengeteg látnivaló, ahol megférnek egymás mellett a felhőkarcolók és a természet is.

Szingapúr látnivalók, közlekedés, térképek

Ez a kilátás fogadott a Marina Sands Bay tetejéről
Ez a kilátás fogadott a Marina Sands Bay tetejéről

Langkawi (Malajzia)

Langkawi talán a legnépszerűbb sziget Malajzia északnyugati partjánál. Nem messze található egy másik népszerű sziget, Penang, de Langkawi „dzsungelesebb”.

Pont a természetközeliség, ami miatt érdemes ellátogatni ide. Bizonyítja az, hogy a sziget több felét erdő és hegy borítja.

Kötelező látványossága a Sky Bridge, ahová felvonóval juthatunk. Amikor ott voltam, gyönyörű napsütésben indultunk, majd fent hatalmas ködbe érkeztünk. Aztán egy idő után kitisztult a hegy és csodás panoráma tárult elénk.

Ha etetni akarunk krokodilt, akkor ezt megtehetjük a Crocodile Adventureland-ben. Sőt, bemutatót is láthatunk, ahol az idomárok fekszenek a krokodil hátán. 🙂

Azért a tengerpartozás sem maradhat ki! Leghíresebb partszakasza a Cenang Beach, ami naplementekor különösen csodás.

Langkawi látnivalók, tengerpartok, térképek

A hídon gyalogolva olyan érzésem volt, mintha a Jurassic Parkban lennék :)
A hídon gyalogolva olyan érzésem volt, mintha a Jurassic Parkban lennék 🙂

Ajánlott cikkek

Olvass még több ázsiai cikket!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató