2021/05/14
Délkelet-Ázsia legszebb helyei

Ha Délkelet-Ázsia legszebb helyei közül kell néhányat bemutatni, nagy bajban vagyok, hiszen rengeteg csodás hely van azon a vidéken! Ezek közül többeket volt szerencsém személyesen is látni, így néhánynál saját képeket mutatok!

Délkelet-Ázsia legszebb helyei

Angkor Wat (Kambodzsa)

A világ egyik legismertebb templomegyüttese Siem Reap városa mellett található. 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Angkor, a khmer templomok ősi városa a 9. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802–1432 között. Ezután elnéptelenedett, csak a 20. században tisztították meg a benőtt őserdőtől.

A hely mai napig működő fontos szakrális központ, központi szerepet tölt be mind a hindu, mind a buddhista hívők életében.

Ha fel akarjuk fedezni a legfontosabb részeket, jó, ha két napot szánunk rá. Én 3 barátommal 2017 őszén jártam ott, egész nap úton voltunk, kb. 22 km-t gyalogoltunk!

A kambodzsai élménybeszámolómban írtam Angkor Wat-ról és Phnom Penh-ről!

A khmerek ősi templomegyüttese több részből áll, egy nap is kevés bejárni
A khmerek ősi templomegyüttese több részből áll, egy nap is kevés bejárni

Ha Long öböl (Vietnám)

A Hanoi-tól nem messze lévő öbölben több ezer mészkősziklával találkozhatunk. 1994-ben az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listájára került.

Alámerülő sárkány a Ha Long fordítása, mert a legenda szerint egy sárkány, miközben a parthoz szaladt, farkával mély barázdákat húzott a földbe. Ezeket a területeket aztán elárasztotta a tenger.

Az árapály váltakozása, az időjárás, a szél és a víz üregeket és barlangokat alakított ki a kőzetben, amelyeknek egy része csak apálykor látogatható. Közülük sokat növényzet borít, a nagyobbakon sűrű dzsungel található. Egyes barlangokban és üregekben különös alakú álló- és függő cseppkövek vannak.

A mészkőkúpok átlagos tengerszint feletti magassága 50–200 méter, ezzel földünk legnagyobb tengeri karsztképződménye.

A tengerből kiemelkedő mészkősziklák csodás tájat hoztak létre
A tengerből kiemelkedő mészkősziklák csodás tájat hoztak létre

Batu Caves, Kuala Lumpur (Malajzia)

Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur határában található ez a barlangrendszer.

Legnagyobb látványossága egy hatalmas aranyozott szobor. A 42 méter magas szobor Lord Murugant ábrázolja, aki a hinduknál a háború istene.

A szobor tövéből 272 lépcsőn juthatunk fel a barlangokhoz, ahol a templomok találhatók. Rengeteg szobor, festmény látható itt.

Itt rendezik meg az egyik legnagyobb hindu fesztivált, a Thaipusam-t. Ekkor a tanítványok különböző szögeket, kampókat szúrnak át a bőrükön és úgy gyalogolnak ki a városból, majd fel a barlangokhoz.

De maga Kuala Lumpur is nagyon jó hely! Én eddig kétszer voltam itt, a modernizmus és az ázsiai életstílus, kultúra keveréke remek várost „hozott létre”.

Kuala Lumpur látnivalók, közlekedés, térképek

Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb hindu zarándokhelye
Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb hindu zarándokhelye

Chiang Mai (Thaiföld)

Az “Észak rózsájának” is nevezett város Thaiföld északi részének valóságos fővárosa. Turisztikai jelentőségét az is adja, hogy innen indulnak a hegyi és folyami kirándulások is.

Ha eljuttok ide, a Doi Suthep hegy kihagyhatatlan. Az 1676 méter magas hegyen van két remek látnivaló.

A Huay Kaew vízesést, valamint a Wat Doi Suthep templomhoz vezető Naga kígyós lépcsőit mindenképp érdemes megnézni!

Ha a kellemes időjárást keressük, akkor a november már csak azért is jó, mert ekkor rendezik a Loi Krathong fesztivált. Ekkor rengeteg lámpást engednek a magasba és a krathongokat, díszített kosarakat úsztatják le a Ping folyón.  

Chiang Mai Észak-Thaiföld központja
Chiang Mai Észak-Thaiföld központja

Maya Beach (Thaiföld)

Láttátok már a Di Caprio-féle A part című filmet? Ha igen, akkor tudjátok melyik szigetről beszélek.

Phuket és Krabi között található a Phi Phi-szigetek, amelynek egyik tagjának (Phi Phi Leh) tengerpartját nevezik Maya Beach-nek. A hatalmas sziklafalakat benövő növényzet és a körbezárt hófehér homokos part fantasztikus látványt nyújt.

Pont a filmnek köszönhetően megnőtt turistaáradat miatt 2018-ban bizonytalan ideig lezárták a közönség elöl az öblöt és a partot. Én még éppen előtte voltam, egy pár órán át élvezhettem a paradicsomi helyet!

Élőben valami eszméletlen szép az öböl!
Élőben valami eszméletlen szép az öböl!

Szingapúr

A Maláj-félsziget csücskében fekvő városállam hasonló Kuala Lumpurhoz. Egy igazi világváros, mondhatni egy olvasztótégely, ahol sok ázsiai kultúra keveredik.

A néhány évtizeddel ezelőtti fejletlen városból mára egy világhírű üzleti központtá, egy metropolisszá nőtte ki magát Szingapúr. Ennek is köszönhető, hogy bekerült Délkelet-Ázsia legjobb helyei közé, hiszen a sok autentikus helyszín között érdekes egy ilyen város.

2016-ban voltam itt, mondhatom, az egyik legjobb város, ahol eddig jártam! Tisztaság, rengeteg látnivaló, ahol megférnek egymás mellett a felhőkarcolók és a természet is.

Szingapúr látnivalók, közlekedés, térképek

Ez a kilátás fogadott a Marina Sands Bay tetejéről
Ez a kilátás fogadott a Marina Sands Bay tetejéről

Langkawi (Malajzia)

Langkawi talán a legnépszerűbb sziget Malajzia északnyugati partjánál. Nem messze található egy másik népszerű sziget, Penang, de Langkawi “dzsungelesebb”.

Pont a természetközeliség, ami miatt érdemes ellátogatni ide. Bizonyítja az, hogy a sziget több felét erdő és hegy borítja.

Kötelező látványossága a Sky Bridge, ahová felvonóval juthatunk. Amikor ott voltam, gyönyörű napsütésben indultunk, majd fent hatalmas ködbe érkeztünk. Aztán egy idő után kitisztult a hegy és csodás panoráma tárult elénk.

Ha etetni akarunk krokodilt, akkor ezt megtehetjük a Crocodile Adventureland-ben. Sőt, bemutatót is láthatunk, ahol az idomárok fekszenek a krokodil hátán. 🙂

Azért a tengerpartozás sem maradhat ki! Leghíresebb partszakasza a Cenang Beach, ami naplementekor különösen csodás.

Langkawi látnivalók, tengerpartok, térképek

A hídon gyalogolva olyan érzésem volt, mintha a Jurassic Parkban lennék :)
A hídon gyalogolva olyan érzésem volt, mintha a Jurassic Parkban lennék 🙂

Ajánlott cikkek

Olvass még több ázsiai cikket!

Cimkék: , , , , , , , ,