2021/05/14
Híres karneválok a világban

A világban sok remek fesztivál van, amik az adott helyre, országra jellemző. Azonban ezek között is vannak kiemelkedőek és méltán híres karneválok. Most 10 fesztivált mutatok be Nektek!

Velencei karnevál

Elsőként a magyarok körében is népszerű olasz fesztivált említjük meg. A karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget.

Az emberek díszes öltözéket és jelmezt vesznek fel és így vonulnak az utcákon. A karnevál egy nagy bállal kezdődik, majd rengeteg színházi, zenés előadással folytatódik.

A hagyomány szerint a „redentore hajnalán” az Adria vízével keresztet kell vetni, így mentesülünk a betegségektől egész évre.

Velencei látnivalókról és a Jesolo-Bibione részről itt olvashatsz!

Velencei karnevál

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Tudtad, hogy a riói után ez a világ 2. legnagyobb karnevál? Tenerife fővárosában minden év februárjában rendezik meg.

A rendezvények a karnevál előtti pénteken már elkezdődik rengeteg jelmezes ember felvonulásával, majd reggelig tartó bulival folytatódik.

Hivatalosan hamvazószerdáig tart, de a következő hétvégén is van egy ünnepség (pinata hétvégéje).

Tenerife látnivalóit is bemutattam egy cikkben! Sőt, az ottjártamról is van egy élménybeszámoló!

Tenerifei karnevál

Riói karnevál

A híres karneválok közt is talán a legnevesebb. A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro erre a néhány napra a világ fővárosává válik.

A legjobb szambaiskolák táncosai mérik össze a tudásukat a főutcán, a Sambadronon. Azonban nemcsak a táncosok, hanem bárki táncra perdülhet.

Minden körzetnek van saját zenekara és táncosai, akik színes jelmezekben, ruhákban vonulnak végig a főutcán. Az előadást egy zsűri pontozza, akiknek döntése alapján kerül ki a győztes tánciskola.

Riói karnevál

Debreceni Virágkarnevál

Nem maradhat ki a sorból a Magyarország egyik legnagyobb fesztiválja sem.

Az 1966-tól megrendezendő virágkarnevál fő eleme az augusztus 20-i felvonulás, ahol sok virágkompozíció látható táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében. Hagyományosan a Szent Korona a nyitókocsi és mindig látható valamilyen mesebeli téma a kompozíciókban.

Ez Európában egyedülálló karnevál, így méltán lehet említeni a híres karneválok között.

Debrecen és környéke látnivalók, programok, térképpel

Debreceni Virágkarnevál

Nizzai Karnevál

A Nizzai Karnevál több száz éves hagyományokkal rendelkezik, előzményei a középkorba nyúlnak vissza. Az írások szerint a karneváli fenség először 1873-ban érkezett a városba, ekkor született meg a mai Nizzai Karnevál alapja.

Húsz különböző, színes és egyedi kocsi vonul fel a menetben, a zenét pedig közel 1000 zenész biztosítja, akik a világ különböző tájairól érkeznek. A Promenade des Anglais sétány virágcsata mezejévé változik erre az időre.

A Francia Riviéra látnivalóit is bemutattam már!

Nizzai Karnevál

Up Helly Aa Fire Festival

Minden év januárjában rendezik a skót Shetland szigeten található Lerwick-ben magyar fordításban a Viking Tűz Fesztivált.

A fő attrakció a viking hajó, amit végighúznak a városon. A viking ruhába beöltözött viking harcosok égő fáklyákat dobnak rá, majd miután leégett, megkezdődik a reggelig tartó buli.

Minden évben más viking-csoport rendezi meg, ők készítenek el mindent (ruhát, harci eszközöket, hajót) a fesztiválra.

Up Helly Aa Fire Festival

Oktoberfest

Nem is kell nagyon bemutatni a müncheni sörfesztivált, ami a világ legnagyobbika ebben a kategóriában.

Elsőként már 1810-ben volt megrendezve. Ekkor Lajos herceg feleségül vette Terézia Sarolta hecegnőt és ennek ünneplésére az egész város hivatalos volt.

Manapság több mint 6 millió látogatót vonz, ahol hatalmas sátrakban kínálják az 1 literes korsóban a sört a hagyományos bajor zene mellett.

Érdemes tudni, hogy a sörök magasabb alkoholtartalmúak az átlagosnál, így csak óvatosan a fogyasztással! 😊

Oktoberfest

Pamplonai bikafuttatás

Az észak-spanyol kultúrának szerves része ez az esemény, amelyet a San Fermin fesztivál keretén belül rendeznek július 7-14. között.

A fesztivál minden egyes napján más-más marhatenyésztő bikái „szerepelnek”, amik az előttük lévő embereket a lezár szűk utcákon kergetik. A hajsza a Santo Domingo-nál lévő karámtól az arénáig tart, ez kb. 825 méter hosszú szakaszt jelent.

A sérülések mindennaposak, de már többször előfordult, hogy halállál végződött egy-egy bikafuttatás.

Pamplonai bikafuttatás

Ice and Snow Sculpture Festival

Kínában, Harbin városában tartják ezt a jég- és hó „szobrász” ünnepséget, amely a világ legnagyobb téli fesztiválja.

A város Pekingtől észak-keletre, közel az orosz határhoz fekszik, emiatt tökéletesen alkalmas helyszín egy ilyen karneválra. Évente 10-15 millió ember látogat el ide, a legnagyobb jégszobor pedig eléri a 46 méter magasságot is!

Fantasztikus alkotásokat láthat az idelátogató, 2010-ben például a Szfinx-et formálták meg jégből.

Ice and Snow Sculpture Festival

Camel Festival (Teve Fesztivál)

Minden év januárjában tartják az indiai Bikaner városában, amely Újdelhitől nyugatra található a sivatagban. Nem is gondolnánk, de olyan meghatározó ez az indiaiak számára, hogy a híres karneválok közé nem hiába kerül be.

A fesztivált különböző folk-táncok és tradicionális zenés bemutatók kísérik, ám a fő attrakció a tevék felvonulása színes pompában.

Ezenkívül tevegelés, tevék versenye és tevetánc is szerepel a programban. Utóbbi biztos, nagy élmény lehet, ahogy a betanított tevék próbálnak táncot lejteni. 😊

Camel Festival

Ajánlott cikkek

A cikkben lévő híres karneválok helyszínei közül többről is találsz cikket:

Tenerife látnivalók

Tenerife élménybeszámoló

Tenerife: Teide megmászása

Francia Riviéra látnivalók – Cote d’Azur bemutatása

Velence látnivalók bemutatása, térképekkel

Észak-Adria látnivalók – Jesolo és Bibione térsége

Cimkék: , , , , , ,