Tenerife látnivalók, tengerpartok, térképek

by radopeter1983
Tenerife látnivalók, tengerpartok, térképek

Tenerife a Kanári-szigetek legnépszerűbb tagja. Ezt én is megerősíthetem! Gyönyörű hegyek, tengerpartok, települések jellemzik a spanyol szigetet. Tenerife látnivalók sokaságát kínálja az ide látogató turistáknak!

A sziget Spanyolország egyik fő turistacélpontja, és a világ egyik legnagyobb karneváljának a helyszíne. A távoli utazókat lenyűgözi a sziget kettőssége: a hatalmas, sötét hegyek és a homokos strandok.

Közlekedés

Repterek

Két reptere van a szigetnek, egy északi és egy déli.

Az északi, Tenerife-Norte reptér a főváros, Santa Cruz és a Puerto de la Cruz között fekszik. Mindkét városba közlekedik buszjárat (102-es és 343-as).

A déli, Tenerife-Sur reptérre (Aeropuerto Reina Sofia) érkezik a Budapest-Tenerife Wizzair járat is. A reptér mindössze 17 km-re fekszik Playa de las Americas üdülőközponttól. Busszal könnyen eljuthatunk ide (111-es, 343-as, 450-es, 711-es éjszakai).

Közlekedés Tenerifén

Ha a látnivalók zömét fel szeretnénk fedezni, mindenképpen béreljünk autót. A Cicar és AutoReisen gépkocsikölcsönzőket szinte mindenki dicséri, én az AutoReisennél béreltem és tökéletesen elégedett voltam!

Tenerifén nincs vasútvonal, viszont jó minőségű autóutak vannak. Két autópálya van (északon és az északi részt délivel összekötő), amiknek használata ingyenes!

A buszhálózat is jónak mondható, a főbb helyekre eljuthatunk buszokkal is. Menetrendek, díjak és útvonaltervező itt található!

2019 januárjában „szöktem el” a tél elől ide. Erről írtam egy élménybeszámolót!

Tenerife látnivalók

Teide

Tenerife legnagyobb természeti látványossága ez a 3718 méter magas hegy, amely a sziget közepén helyezkedve szinte mindenhonnan látható. A csúcs alatti legmagasabban fekvő parkolót északról és délről is főúton meg lehet közelíteni.

A Föld 3. legnagyobb vulkánját gyalog és felvonóval (és egy kevés gyaloglással) is meg lehet közelíteni, amihez viszont engedély szükséges.

A magaslat és a vulkán miatti kénes szag nehézzé teszi a megmászását, így megfelelő erőállapotban vágjunk neki!

A felvonó árai, nyitvatartás és minden információ itt található!

Sőt, sikeresen felgyalogoltam a csúcsra, ebben a Teide megmászása cikkben elolvashatod a tapasztalatokat és információkat szerezhetsz!

Libegővel és gyalog is feljuthatunk
Libegővel és gyalog is feljuthatunk

Puerto de la Cruz

Ami miatt érdemes választani ezt a várost, az a tipikus spanyol hangulat.

Bár ez egy is jól kiépített üdülőváros, de az építészete, a kultúrája, ételei megtartotta tenerifei stílust. Mindezt adja vissza a pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétány, a bevásárlóutcák, régi templomok.

Jó kiindulópontja a Teide megmászásának, gyönyörű kanyargós út vezet a hegy aljába.

Loro Parque

Puerto de la Cruz mellett található ez az állatpark. Nemcsak az állatkert, hanem remek állatshow-műsorok miatt érdemes meglátogatni: delfinek, fókák, pingvinek attrakcióit is láthatjuk.

Emellett szép a botanikus kertje is, valamint itt van a világ legnagyobb papagájpopulációja és Európa leghosszabb cápaalagútja.

Nézd meg pár percben, milyen attrakciókat láthatsz itt:

El Sauzal

Puerto de la Cruz és az északi reptér között, a főút menétn található ez a kisváros, ahol mindenképp megéri megállni!

A települést összefüggő kilátóként is emlegetik, mivel szinte mindenhonnan csodás panoráma tárul elénk.

Icod de los Vinos

Ebben a kisvárosban található a világ legnagyobb sárkányfája, amely csak néhány trópusi szigeten él meg. Ez a példánya több mint 500 éves.

Érdemes egy kis sétát tenni a városban, a Plaza de La Pila teret a sziget legszebb terének tartják.

A világ legnagyobb vulkáni barlangja, a Szelek barlangja (Cueva del Viento) is itt található.

A barlangot három szinten földalatti labirintus járatok alkotják, amelyekben a látogató megcsodálhatja a barlang geomorfológiai szépségét. A barlangkutatók szerint 18 kilométeres hosszával a világon az egyik legnagyobb.

Belépők és nyitvatartás itt található!

A sárkányfa ezen kívül csak néhány helyen található a világon
A sárkányfa ezen kívül csak néhány helyen található a világon

Garachico

Puerto de la Cruz és Masca között érdemes megállnunk ebben a faluban.

A települést 1706-ban egy vulkán elpusztította és érdekes medencéket hozott létre a tengerparton, amit elfoglalt a víz. A medencék közti sziklákat letérkövezték, így lehet sétálgatni köztük.

A vulkán medencéket hozott létre a tengerparton
A vulkán medencéket hozott létre a tengerparton

Los Gigantes

A nyugati part hatalmas sziklái remek turistalátványosság. A kikötőből indulnak azok a hajók, amelyek delfin- és bálnalesre viszik a turistákat.

A kikötő mellett van a Playa de los Guios strand, amelynek különlegessége a fekete homok.

Masca

A nyugati részen fekvő egykori kalózfalut mindenképp keressük fel! Masca a Tenerife látnivalók között kötelező darab!

Nem kizárólag csak a falu miatt érdekes, hanem az odavezető út miatt!

Meredek szerpentinút visz oda, rengeteg kanyarral és két autó alig fér el egymás mellett. Emiatt javaslom, hogy Santiago del Teide városból busszal menjünk, így a látványt végig tudjuk élvezni.

A faluból lehetőség van egy 8 km-es túraútvonalon kirándulást tenni a közeli völgyön át a tengerpartra (2018-tól határozatlan ideig azonban zárva).

Maga a falu is gyönyörű, de az odavezető út igazi kaland!
Maga a falu is gyönyörű, de az odavezető út igazi kaland!

Playa de las Americas és Los Cristianos

A déli részen fekvő két szomszédos város a sziget nyaralási központja. Igazi üdülőkörzet, rengeteg szállodával, apartmannal, szórakozási lehetőséggel.

Legjobb tengerparti strandja a Playa de Las Vistas, aminek sétányán mindenféle üzlet, étterem található.

Playa de las Americas környéke Tenerife turistaparadicsoma
Playa de las Americas környéke Tenerife turistaparadicsoma

Ha passzív nyaralást akarsz, ide kell jönni, mivel a környéken több kirándulási lehetőséget lehet csinálni gyerekekkel is. Ezek a következő pontokban vannak felsorolva.

Siam Park

Sokak szerint a világ legjobb aquaparkja, a délen fekvő Adeje városban található. A nevéből is adódóan a thai stílus dominál.

Gyönyörű környezetben van és saját tengerparttal is rendelkezik. Több mint 120 játék áll a gyerekek rendelkezésére, valamint sok csúszda. A park egyik különlegessége a Mai Thai folyó, amely végigkígyózik a park területén.

Érdemes „fast” jegyet vásárolni, így kikerülhetőek a hosszú sorok a csúszdáknál.

Ha gyerekkel vagy, akkor Tenerife látnivalók közé ezt mindenképp tedd be!

Belépőárak, nyitvatartás

Aqualand

A Siam Parkhoz közeli víziparkban is a csúszdáké a fő terep, de egy delfinárium is található.

Itt egy üvegfal mögött láthatjuk a delfinek életét, illetve egy delfinshow-n mutatnak be sok trükköt.

Állatkert (Jungle Park)

A dzsungelparkban alagutakon, függőhidakon át vezet az út, közben több szökőkút, vízesés, barlang mellett megyünk el. Több mint 500 állat van az állatkertben, köztük egy ritka fehéroroszlán is.

Lehetőség van Jungle Park – Aqualand kombó jegyet venni, amivel mindkét helyre bemehetünk!

Monkey Zoo Park

Nem messze a Jungle Parktól van ez a másik állatkert, ahol nemcsak majmokat találunk. Sok vélemény szerint látható, hogy az átlagosnál jobban gondoskodnak az állatokról.

Sok állat van a parkban: gyűrűsfarkú makákók, leguánok, tengeri malacok, papagájok, stb. Sok a szelíd állat, többüket meg lehet simogatni.

Belépőárak, nyitvatartás

Santa Cruz de Tenerife

Tenerife fővárosa rendkívül hangulatos, érdemes itt is körülnézni, ha északi részen vagyunk!

Leginkább azonban a karnevál teszi ismertté, amely a riói után a világ 2. legnagyobb ilyen rendezvénye. Az utcai felvonulás a karnevál legfőbb eleme, amelynek során a város lakossága az utcákra áramlik, és karneváli kosztümbe öltözve, zenével és tánccal ünnepel.

Sétáljunk a Rambla de Santa Cruz utcán, amely hatalmas fáival, ülőalkalmatosságaival, kávézóival és üzleteivel a Rambla mind a helyiek, mind a turisták kedvence.

A Rambla mellett található a város bikaviadal-arénája. Mivel évekkel ezelőtt betiltották a bikaviadalokat, az arénát ma elsősorban koncertekre és egyéb előadásokra használják.

Playa de las Teresitas

Az északi rész, de talán a sziget legszebb strandja a fővárostól, Santa Cruz de Tenerifétől néhány km-re fekszik San Andrés település szélén.

Aranyhomokos strand, mivel szaharai homokkal töltötték fel a partot. Az öblöt hegyek veszik körül, így a látvány is fantasztikus. A kiépített hullámtörő miatt nyugodt vize ajánlható családoknak is.

A hegyoldalban futó útról (Mirador Las Teresitas) van a legszebb kilátás a tengerpartra. Ha autóval vagyunk, mindenképp menjünk fel ide, mert ez Tenerife látnivalók talán legjobbja!

Fentről ilyen gyönyörű a Las Teresitas
Fentről ilyen gyönyörű a Las Teresitas

Anaga Nemzeti Park

Amikor a déli részen jártam és kijelentkeztem a szállásról, a recepciós a lelkemre kötötte, hogy az északi részen ne hagyjam ki az Anagát. Ez egy nagy erdős terület, hatalmas babérerdőkkel és teleszabdalva völgyekkel.

Én is csak javasolni tudom, hogy a fővárosból vagy San Andresből (Teresitas strandtól) menjetek el autóval a Cruz del Carmen látogatóközpontba, ahonnan rövid és hosszú túrát is tudtok tenni a környező területekre. Nem fogtok csalódni a néha kísérteties babérfák közötti túrautakon!

A 12-es útról letérve Benijo felé a tengerparton több strandot is találunk, viszont készüljünk fel rá, hogy hidegebb a víz a déli résznél és gyakoribb a szél. Viszont remek látvány fogad minket lentről.

Az Anaga Nemzeti Parkban túraösvényeken csodálhatjuk meg a babérerdőt
Az Anaga Nemzeti Parkban túraösvényeken csodálhatjuk meg a babérerdőt

Letölthető és interaktív térképek – Tenerife

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató