26/10/2020
Berlin közlekedése – repterek, tömegközlekedés

Berlin közlekedése a többi nyugat-európai városhoz hasonlóan nagyon jó. Főleg a metróhálózata kiemelkedő, szinte elegendő csak a kötöttpályás közlekedést használni.

Repterek és Berlin közötti közlekedés

Jelenleg két reptér van Berlinben, de néhány éven belül megnyílik a Brandenburgi-reptér is. Egyelőre úgy tervezik, hogy a Tegelt bezárják, így a Schönefeld reptér mellett épülő új reptérrel egy helyszínre kerül egy jóval nagyobb létesítmény.

Tegel-reptér

A várostól északnyugatra fekszik, amit csak busszal lehet megközelíteni.

A berlini tömegközlekedési jegyek érvényesek!

TXL JetExpressBus

Hauptbahnhofot érintve az Alexanderplatzig közlekedik, mindkét helyen átszállási lehetőség van a metróra (utóbbinál a 2-es, 5-ös, 8-as metróra).

X9 JetExpressBus

Jungfernheidét érintve az állatkertig (Zoologischer Garten) közlekedik, mindkét helyen átszállási lehetőség van a metróra (utóbbinál a 2-es, 9-es metróra).

128-as busz

Kurt-Schumacher-Platzot és Franz-Neumann-Platzot érintve az Osloer Platzig közlekedik. Mindhárom helyen átszállási lehetőség van a metróra.

109-es busz

Jakob-Kaiser-Platzot és Jungfernheidét érintve az állatkertig (Zoologischer Garten) közlekedik, mindhárom helyen átszállási lehetőség van a metróra.

Buszok útvonalai

Schönefeld-reptér

A várostól dél-délkeletre fekszik, ahová vonat is közlekedik. Gyorsabb és egyszerű bejutást a vonattal érjük el. A berlini tömegközlekedési jegyek csak „C” zónás kiegészítő jeggyel érvényesek.

Airport-Express Schönefeld

RE7, RB14 vagy RB19 vonattal is bejuthatunk a belvárosba 4:30 és 23:00 között.

Átszállási lehetőség mindegyiknél van a metróra: RE7 és RB14 esetében az Alexanderplatz, Friendrichstrasse, Hauptbahnhof és Zoologischer Garten megállóknál, RB19 esetében a Potsdamer Platz és Hauptbahnhof megállóknál.

S-Bahn

S45 és S9 jelzésű vonattal (nálunk ez HÉV) is bejuthatunk.

Átszállási lehetőség mindegyiknél van a metróra: S9 esetében a Frankfurter Allee, Schönhauser Allee, Pankow megállóknál, S45 esetében a Beuköln, Hermannstrasse és Templehof megállóknál.

Buszok

Több buszjárat is közlekedik a reptérre, amik az elővárosban metróra (X7 busz) vagy vonatra átszállást biztosítanak.

Útvonalak

Tömegközlekedés

Berlin nagyon jó tömegközlekedéssel rendelkezik, metróval (U-Bahn), busszal és elővárosi vasúttal (S-Bahn) mindenhova könnyedén el lehet jutni.

Ki kell emelnünk a 100-as buszt, amely a belvárosban a főbb nevezetességeket érinti. Érdemes ezt igénybe venni.

Három zónára van osztva Berlin (A, B, C), szinte az összes látnivaló az A és B zónában fekszik. Tegel-reptér is ide („B” zóna) tartozik, de a Schönefeld-reptérre ABC-vonaljegy vagy „C” kiegészítő jegy szükséges.

Vonaljegyek

Az AB-vonaljegy (Einzelfahrschein) és az ABC-vonaljegy 2 órán át érvényes korlátlan átszállással, de visszafelé nem lehet vele utazni.

Ha csak AB-jegyünk van, a C zónába utazáshoz a „C” kiegészítő jegy kell.

Az AB zónában tudunk szakaszjegyet (Kurzstrecke) is venni, maximum 3 metró- vagy S-Bahn megállóra, illetve 6 busz- vagy villamosmegállóra.

A 4 utazásos gyűjtőjegy 4 utazásra jogosít és van belőle AB-, ill. ABC-zónás.

A 4 utazásos szakaszjegy (4-Fahrten-Karte Kurzstrecke) 4 szakaszjegyet tartalmaz, csak maximum 3 metró- vagy S-Bahn megállóra, illetve 6 busz- vagy villamosmegállóra érvényes.

Napi-, hetibérlet

AB- és ABC-napijegy (Tageskarte) is van, ezek érvényesítés után másnap hajnali 3 óráig érvényes.

Csoportos napijegyet (Kleingruppen-Tageskarte) maximum 5 főig vehetünk. Érvényesítés után másnap hajnali 3 óráig érvényes.

AB és ABC 7 napos bérlet (7-Tage-Karte) is van, ezek 7. nap éjfélig érvényesek. Ezek esetében ingyen utazhat egy felnőttel legfeljebb 3, 6-14 év közti gyerek ünnepnapokon, hétvégén és hétköznap 20 óra után.

Árak itt találhatóak összegyűjtve (az első linkre, „Presiübersicht”-re kattintva)!

Útvonalkereső és minden információ

Turistabérletek

Berlin WelcomeCard

Ingyenes tömegközlekedést és rengeteg nevezetesség árából kedvezményt biztosít. Itt is van külön AB- és ABC-zónás bérlet. Van lehetőség 48 órás, 72 órás és 4, 5, 6 napos bérletvásárlásra is.

Árak, online bérletvásárlás, információk

A kedvezményeket a „Partners” fülre kattintva érheted el!

CityTourcard

Ugyanúgy ingyenes tömegközlekedést és kedvezményeket biztosít. Itt is van külön AB- és ABC-zónás bérlet. Van lehetőség 48 órás, 72 órás és 4, 5, 6 napos bérletvásárlásra is.

Árak, online bérletvásárlás, információk

Berlin közlekedése térképekben

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek Berlinről

Cimkék: , ,