Balaton-felvidék látnivalói

by radopeter1983
Balaton-felvidék látnivalói

Szerintem a Balaton-felvidék sokak számára kedvenc tájegység lehet. Nálam sincs ez másképp! Rengeteg szép helyet találunk a Balatontól északra, ahol érdemes kirándulásokat is szervezni, mert csodás kilátóhelyek vannak a magyar tengerre!

Balaton-felvidék

Tanúhegyek

Mi mással is kezdhetnénk, mint a Balaton-felvidék ikonjaival, az egymáshoz közel lévő tanúhegyekkel. Ezek egy korábbi lepusztult, lekopott terület eredeti magasságát mutatják.

Évmilliókkal ezelőtt a Balaton-felvidéket, sőt az ország szinte teljes területét beborító Pannon-tenger legmélyén heves vulkáni tevékenység zajlott. A kiömlő láva megszilárdult, amit az idők folyamán a szél és egyéb időjárási jelenségek formáltak olyanná, amit most látunk.

A bazaltos, hegyoldali lejtőkön a vulkáni törmelék kiváló táptalajt biztosít a szőlőtermesztéshez. Az itt készített borok a legfinomabb magyar borok közé tartoznak.

Badacsony

Talán a legismertebb tanúheggyel indítunk. 434 méteres magassággal a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye. A nagyjából kör alakú hegy kerülete 11 km.

A hegyről páratlan a panoráma a Balaton déli partján fekvő Fonyódra, illetve észak felé a Tapolcai-medencére, emellett turisztikai jelentőségét emeli hagyományos borvidéke és a Balaton partjának közelsége.

Több oldalról is felgyalogolhatunk a csúcson álló Kisfaludy-kilátóhoz. Útközben több remek kilátópont is van mint például a Ranolder-kereszt és az Egry József kilátóhely.

A hegyen áthalad az Országos Kéktúra Balaton-felvidéki szakasza.

A Badacsony a legismertebb tanúhegy
A Badacsony a legismertebb tanúhegy

Szent-György hegy

Tapolcától 5 km-re délre emelkedik ki a medencéből. Legmagasabb csúcsa 415 m, a hegy lapos tetejéről jó kilátás nyílik majdnem az egész medencére.

Legfőbb nevezetessége a bazaltoszlopok. A helyenként 30–40 méter magasba emelkedő oszlopok orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett. Ezek az északi oldalon jellegzetesebbek, itt található a Kőkapu.

Szintén áthalad a hegyen az Országos Kéktúra útvonala.

Csobánc

A 3. legfeltűnőbb tanúhegy Tapolcától keletre található. Csupasz lapos teteje lévén körbe nyílik a kilátás északra a Sümegi vártól déli irányban a Balatonig.

A csúcson állt régen egy vár, ma már csak néhány rom látható. Aki fel akar túrázni ide, annak kemény kaptatókat kell legyűrnie.

A többiek

A fentieken kívül még több, túrázásra is alkalmas tanúhegy emelkedik ki, de ezek nem adnak sok látnivalót.

A Badacsonytól északra egymás mellett áll a Gulács és a Tóti-hegy.

Hegyesd falu mellett található az azonos nevű tanúhegy.

Tapolcától északra Zalahaláp határában a Haláp-hegy áll. A legjobban leamortizált tanúhegy, amelynek közepe szinte eltűnt. Itt tanösvényt alakítottak ki.

A Hegyestűről lentebb írok részletesebben.

Szigliget

Ismeretségét a falu szélén álló várról kapta, amely a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján emelkedik.

Jelenleg ez a Balaton partjának egyetlen látogatható vára. Emiatt is a Balaton vára kifejezéssel is szokták illetni.

A török támadások idején a végvárrendszer része lett, ám ezután elvesztette harcászati jelentőségét.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan munkák zajlottak a felújítás részeként, így egészen újszerű állapotban fogják hamarosan megnyitni a látogatók előtt.

Már csak a panoráma miatt is érdemes felmenni, a Balatonra és a tanúhegyekre is nagyszerű kilátás nyílik.

Kilátás a várból, háttérben a Szent-György hegy

Salföld

Ábrahámhegytől 3 km-re északra található ez a kis falu, ahol a Salföldi Majorba érdemes ellátogatni.

A majorságot 1997-ben alakították ki, ahol az őshonos magyar háziállatfajtákat mutatják be: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, pásztorkutyákat.

A gyerekek számára állatsimogató és interaktív hangos táblák, játszóterek is rendelkezésre állnak.

A majorságban rengeteg ősi magyar állat látható
A majorságban rengeteg ősi magyar állat látható

Szentbékkálla

A Káli-medence egy kis falva, ahol a híres kőtenger található. A Szentbékkállai-kőtenger a Káli-medence legértékesebb geológiai kincse.

Létrejötte a hajdani vulkanikus utóműködésnek köszönhető, amelynek hatására a feltörő hévizes források a Pannon-tenger lerakódott fehér homokját cementálták, így jött létre a ma is látható kemény, szilícium-dioxid kőzetanyag.

Káptalantóti

A Tóti-hegy „alján” lévő faluban egy vasárnapi programra hívnám fel a figyelmet: Liliomkert termelői piac.

A piac alapítója Harmathy Ildikó biológus-mérnök, aki a régi piaci szokások újraélesztése érdekében 2007-ben létesítette a helyet.

Vasárnaponként 9 és 12 óra között van nyitva a piac, ahol a környékbeliek portékája közül lehet válogatni.

Hegyestű

A tanúhegyek közé tartozik, bár egy kicsit távolabb van a társaitól.

A korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúp formáját, azonban a nyersanyag-kitermelésnek köszönhető, hogy feltárult a hegy belső szerkezete, s láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, s kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt.

Az egyik bányaépületben 1998-ban állandó kiállítás nyílt, melyen az egykori kőbányászatot, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit, a Balaton-felvidék földtörténetét, kőzeteit és a Hegyestű kialakulását mutatják be.

A bányaudvarban létrehozott geológiai bemutatóhelyen a Káli-medence jellegzetes kőzeteinek egy-egy tömbjét állították ki, továbbá a bazaltfal mellett táblák ismertetik a bazaltvulkanizmust és a bazalttal kapcsolatos tudnivalókat.

A Hegyestűn geológiai bemutatóhelyet hoztak létre

Tihany

A mélyen a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigetet nagyon nem is kell bemutatni, hiszen az egyik leghíresebb magyar település található itt.

A félszigetet vulkanikus erők formálták évmilliókkal ezelőtt; ennek ma is látható nyoma többek között a két kaldera, melyekben a Belső- és a Külső-tó kialakult.

Legnevezetesebb látnivalója a Bencés Apátság, amelyet I. András király 1055-ben alapított.

Tihany meghatározó szimbóluma a levendula, nem meglepő, hogy minden évben megrendezik a Levendula Fesztivált.

A félsziget déli részén található kikötőből komp közlekedik a szemközti Szántódra, ahová gépkocsival is átnyargalhatunk a déli partra.

Tihany és a félsziget a Balaton egyik legismertebb helye
Tihany és a félsziget a Balaton egyik legismertebb helye

Tapolcai Tavasbarlang

A Bakony és a Balaton-felvidék határán fekszik Tapolca, amely a föld alatti tavasbarlangról és cseppköveiről híres.

A város alatt több kilométer hosszú barlangrendszer található. Ennek látogatható része a tavasbarlang.

A karsztvíz által kialakított barlangrendszer 270 méter hosszú szakasza járható be szárazon és vízen. Csónakkal járható be kb 150 méter hosszan, amely a legnépszerűbb program itt.

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató