Bakony látnivalói, kirándulási lehetőségek

by radopeter1983
Bakony látnivalók, kirándulások

A Dunántúli-középhegység tagjaként a Bakony rengeteg szépséget rejt. Aki szeret kirándulni, túrázni, annak igazi paradicsom ez a hegység. Bemutatok jó néhány helyet, ahová érdemes elmenni!

A Bakony (Bakonyerdő) mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. A Bakonyt a Devecser és Várpalota között húzódó, nyugat–keleti irányú törésvonal (amelyben a 8. számú fő közlekedési út is halad) két részre osztja: az Északi-Bakonyra és a Déli-Bakonyra.

Tágabb értelemben a Balaton-felvidéket is ide szokták sorolni, amit egy külön cikkben mutatok be.

Ezenkívül kicsit kiesik a Somló hegy, de ezt is a Bakonyhoz szokták venni.

A „klasszikus” Bakony déli oldalon a Veszprém-Tapolca főútig terjed, ettől délre már a balatoni tanúhegyek és szőlődombjai uralják a tájat.

Bakony látnivalói

Kőris-hegy

Kezdjük is a legmagasabb ponttal, a Kőris-heggyel. Nemcsak az északi rész, hanem az egész Bakony legmagasabb csúcsa is. Az Országos Kéktúra (OKT) útvonala is érinti.

Messziről fel lehet ismerni, mivel a tetején áll a „gomba”, egy piros-fehér színű radar, amelyet 1976-ban építettek a polgári légiirányítás számára.

A radar mellett áll a háromszintes, faszerkezetes Vajda Péter kilátó, melyet 1920-ban építettek. A kilátóból tiszta idő esetén a Balaton, a Tapolcai-medence tanúhegyei, Győr és Székesfehérvár is jól látszanak.

Megközelítés túrázással:

A túrázók több oldalról megközelíthetik. Nyugati oldalon, Odvaskőről a piros sáv jelzésen kb. 5,5 km. Délen, Bakonybélről a kék sáv jelzésen kb. 5,5 km.

A csúcson lévő fehér radar már messziről látszik
A csúcson lévő fehér radar már messziről látszik

Odvaskő

Az előbb már említettem, a Kőris-hegy nyugati oldalán található ez a barlang. A Pápa-Zirc autóút menti Odvaskői-pihenő parkolójából egy kis felfelé gyaloglással könnyen elérhető.

Az Odvas-kői-barlang fokozottan védett barlang, ahonnan régészeti leletek kerültek elő.

A barlang nagy, 3,5 méter magas és hét méter széles bejárattal, az Odvas-kő sziklája alatt nyílik. Szabadon látogatható. A denevérek téli szálláshelyként használják a belső fülkéjét.

Megközelítés túrázással:

Az Odvaskői-pihenőből a piros sáv és piros tanösvény jelzésen kb. 1100 méter. Másik lehetőség a piros barlang jelzés kb. 850 méter, itt egy izmosabb lépcsőzés is van. Érdemes egy Kőris-hegyi túra során beiktatni.


Miért lett az egyik kedvencem az Őrség?

Ha szereted a Bakonyt, az Őrség is nagyon tetszeni fog!


Bakonybél

A Kőris-hegy lábánál fekvő festői falu az egyik legvonzóbb pihenő- és kirándulóhely a Bakonyban.

 A település története mindvégig összefonódott a bencés monostoréval, melyet I. István alapított.

A központban található a Szent Mauríciusz Monostor, amelyet pár éve újítottak fel. Az udvaron egy hangulatos kert és egy gyógynövényes bolt is várja a látogatókat.

Szintén a központban találjuk a Pannon Csillagdát. Az itt mért nagyon alacsony fényszennyezési értékeknek köszönhetően megfelelő helyszín a Csillagda számára. Csillagásztörténeti kiállítás, digitális planetárium, távcsőpark, 3D marsmozi (a Mars meghódításáról szóló 3D filmvetítés) és csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások színesítik a programot.

A falutól délre kb. 1 km-re van a Szentkút, más nevén Borostyán-kút. Egy kis kápolna, egy kis tó és körülötte szobrok, padok találhatók itt. Autóval is könnyen megközelíthető.

A falu számos túraútvonal kiindulópontja:

Már említettem, a kék jelzésen elérhető a Kőris-hegy. Ha a kéken a másik irányba indulunk, akár Németbánya és Farkasgyepű településig is mehetünk. Déli irányba a sárga sáv és a piros négyzet jelzésen Hajag környékére kirándulhatunk.

Bakonyi Gyilkos-tó

Biztos sokan nem tudták, de itt is van az erdélyi Szent Anna-tóhoz hasonló tavacska. Bár területe eltörpül mellette, viszont érdekes látvány fogadja a túrázókat.

Erdészeti úton megközelíthető, de azon tilos a közlekedés, így túrázással juthatunk csak el oda.

Legegyszerűbben az Odvaskői-pihenőtől mintegy 3 km-es gyaloglással közelíthető meg a K+ jelzésen.

A kis tóból fatörzsek ágaskodnak
A kis tóból fatörzsek ágaskodnak

Zirc

A Bakony fővárosának is nevezik. Magyarország legmagasabban fekvő városa.

A város központi részén elhelyezkedő ciszterci monostor jellegzetes épületének a templomhoz csatlakozó 18. századi szárnyait Witwer Márton karmelita szerzetes tervezte. Itt található az ország egyetlen vidéki természettudományi múzeuma, a Bakonyi Természettudományi Múzeum.

A város jelképe a ciszterci basilica minor, mely a középkori apátságtól nyugatra épült az 1700-as években (1737-1752), barokk stílusban.

Egyedi értéke a városnak a nemzetközileg ismert és elismert természetvédelmi terület, az Arborétum is. A 20 hektáros területen 110, a Föld öt kontinenséről gyűjtött fa- és cserjefaj él.

A város nyugati részén van a Pintér-hegyi parkerdő tanösvény, amely a város természeti értékeit mutatja be.

A központban láthatjuk a ciszterci monostort
A központban láthatjuk a ciszterci monostort

Ördög-árok

Csesznek és Bakonyoszlop határában található ez a vadregényes szurdok. Főleg esős időszak után kell nagyon figyelni!

A 2,5 km hosszú szurdokot a Dudar-patak és a barlangok beszakadása hozta létre. Egy ponton vaslétrán kell fel-/lemászni és többször kelünk át a patakon is.

Ha kicsit nagyobb gyerekkel megyünk, érdemes szárazabb időben menni. Higgyétek el, nagyon fogja ő(k) is élvezni!

Megközelítés túrázással:

Cseszneken a temetővel szembeni kijelölt parkolóból a piros sáv jelzésen juthatunk el a szurdokba. A végén a zöld jelzésen, a Kő-árkon keresztül egy körtúra keretében pedig visszaérünk a parkolóba. Ez 12 km-es túra, nem egyszerű terepen!

Az Ördög-árok a Bakony egyik legszebb látnivalója
Az Ördög-árok a Bakony egyik legszebb látnivalója

Cuha-völgy

A Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye közé tartozik a Vinye és Porva-Csesznek vasútállomás közti Cuha-patak völgye.

Mivel itt halad a Győr-Veszprém vasútvonal, főleg hétvégente sok túrázó, kiránduló keresi fel a hangulatos kis patakvölgyet. Vinyén találunk büfét, éttermet is, így ez egy remek kiindulópont lehet.

Ha csak egy kis rövid sétát akarunk tenni, érdemes Vinyéről indulni és a patak mentén lévő turistaúton elgyalogolni Porva-Csesznek állomásra. Innen pedig vonattal visszautazhatunk Vinyére.

Kisgyerekek számára is könnyen teljesíthető szakasz, bátran vigyük el a picinyeket is!

A hangulatos Cuha-völgy jó időben népszerű kirándulóhely
A hangulatos Cuha-völgy jó időben népszerű kirándulóhely

Római-fürdő

Bakonynána és Jásd között, a Gaja-patak mentén található ez a csodás szurdok.

A zúgó vízesések a függőleges sziklafalak aljába medencéket vágtak ki, melyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak.

A Gaja hatalmas, téglatest alakú sziklatömbökről dübörög alá a mélybe, különösen csapadékos időben látványos jelenség a sziklalépcsőkön átbukó, tajtékzó víz.

A vízesés valójában több kisebb zúgó sorozatát jelenti, végül a víz egy sziklákkal szegélyezett medencébe zuhog, amely magasabb vízálláskor teljes szélességében kitölti a szoros alját.

A Római fürdő katlanját a szurdokot fölülről megkerülő turistaútról a legjobb megnézni.

Megközelítés túrázással:

Bakonynánáról a kék sáv jelzésen kb. 5 km az út oda-vissza.

Gaja-szurdok

A Bakony legkeletibb részén találjuk Bodajk és Fehérvárcsurgó között a Gaja patak vadregényes részét.

A szurdok alján és oldalfalain szép, természetes benyomást keltő erdő nő, melynek lombjai alatt hűs, árnyas körülmények uralkodnak. Számos sziklaüreg és barlang is kialakult a jól karsztosodó mészkőben (legismertebb a Sobri Jóska barlangja).

Megközelítés túrázással:

Bodajkról egy körtúrát is lehet tenni. A településről a kék sávon érjük el a patakot, majd az Ádám-Éva-fa melletti hídon átkelve a K+ jelzésen juthatunk vissza.

Burok-völgy

Talán a legvadregényesebb része a Bakonynak a Tési-fennsík mentén található völgy. Környezetétől eltérő klímája, viszonylagos elszigeteltsége, botanikai és zoológiai érdekességek kincsestárává teszik.

A mintegy 12 km-es főága Királyszállástól Bakonykúti községig terjed. Számos mellékvölgyeivel több, mint 25 km-t tesz ki az 50-90 méter mély, sok helyen függőlegesen meredek sziklafalakkal határolt, vízfolyás nélküli szurdok.

A Burok-völgyben és a mellékvölgyekben eddig 42 barlangot sikerült feltárni. Legnagyobb a Bükkös-árok mellett található Ruska-zsomboly, melynek hossza 73 méter, mélysége pedig 21 méter.

A völgy jelentős része turistautakon bejárható. Mivel Természetvédelmi terület, ezért az ösvényről tilos letérni!

Megközelítés túrázással:

A Várpalota-Tés út mentén lévő Királyszállás parkolóból a P+, P- és K- jelzésen Bakonykútinál lyukadunk ki.

A Burok-völgy a Bakony legvadregényesebb része
A Burok-völgy a Bakony legvadregényesebb része

Veszprém

Nem maradhat ki a felsorolásból Veszprém megye székhelye sem, a királynék városa.

Legjelentősebb része és látnivalója a várnegyed. Egy, a környező térszínből alig 40 m-re kiemelkedő sziklagerincen emelkedik a hosszan elnyúló, szabálytalan alaprajzú, hozzávetőleg 400 x 100 m-es alapterületű, festői szépségű barokk és klasszicista palotákkal beépített várnegyed, számos egyházi, tudományos és művészeti intézmény otthona.

Itt található a Gizella-kápolna, a Veszprémi főegyházmegye és a Szent György-kápolna is.

Minden év júliusában itt rendezik meg az Európa-szerte ismert Utcazene Fesztivált.

A veszprémi vár
A veszprémi vár

Pápa

Bár nem közvetlenül a Bakonyban található, de a Kisalföld és a Bakony találkozásánál lévő város nem maradhat ki. A Dunántúl Athénja néven is ismert város az egyik legszebb hazai barokk település.

A barokk stílus legkiemelkedőbb épülete a Fő téren álló Esterházy-kastély. A 18. században épült kastély nemrég teljes felújításon esett át, így a csodás épület ismét népszerű turistacsalogató hellyé vált. Rendszeres tárlatvezetésen lehet megismerkedni a kastély belső részével és a barokk életstílussal.

A kastély mögötti Várkert pedig ideális pihenőterület.

A Fő téren álló katolikus Nagytemplom kivételesen nem barokk, hanem copf stílusban épült, amely Pápa egyik szimbóluma.

A Kékfestő Múzeum az egykori pápai Kluge-féle kékfestő üzem épületében van. 1956-ig üzemelt, majd azóta múzeumként működik. Az egykori üzem tárgyi emlékeit őrzi, gyűjti a kékfestéssel kapcsolatos egyéb emlékeket és termékeket, más kékfestő műhelyek munkáit is.

A Várkertfürdő szinte a központban található, amely a környék egyik leglátogatottabb termálfürdője.

Pápa és környéke látnivalók, kirándulások

A pápai Esterházy-kastély felújítva pompázik a központban
A pápai Esterházy-kastély felújítva pompázik a központban

Ganna és Döbrönte

Pápától 15 km-re található ez a két zsákfalu, amely népszerű kirándulóhely a Bakonyban.

Döbrönte fölött magasodik a Szarvaskő vár, amelyből mára csak három fala maradt meg. A kilátás és a jó levegő miatt azonban sokan keresik fel.

Ganna más miatt is nevezetes, nemcsak a csend és a csodás környezet miatt. A Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplom altemploma az Esterházy-mauzóleum, amely az Esterházy család hagyományos temetkezési helye.

A Szarvaskő várának romjaitól remek kilátás nyílik
A Szarvaskő várának romjaitól remek kilátás nyílik

Úrkúti Őskarszt

A Csárdahegyi Őskarszt egy hat hektáros kiterjedésű védett terület Úrkút határában.

A világon egyedülálló képződmény sziklakatlanában, a mangánérc kitermelésével feltárultak a jura kori, 100 millió éves eredeti formák, őskarszt sziklafalak.

Hat állomásból álló tanösvény segíti az őskarszt felfedezését. A Csárda-hegyi tanösvény hossza mintegy egy kilométer, a két szintből álló, hatalmas katlanba hosszú, korláttal ellátott falépcsősor vezet, emellett a tanösvény a töbör peremén haladva kerüli körbe az őskarsztot.

Az őskarsztot egy tanösvény is bemutatja
Az őskarsztot egy tanösvény is bemutatja

Magyarpolány

Ajkától északra található ez a zsákfalu, ahol minden évben megrendezik a Polányi Passiót.

Helyszíne a dombtetőn álló kápolna, amely már messziről látszik, ahogy a falu fölé emelkedik.

A késő barokk kálvária 1780 körül épült. Az öt, sátortetős stációban életnagyságú, festett faszobrok állnak. Ezek a fájdalmas rózsafüzér öt titkát jelenítik meg. A Kálváriára 153 lépcső vezet fel.

Kab-hegyi kilátó

A Kab-hegy az 599 méteres magasságával a Déli-Bakony legmagasabb pontja. A csúcson egy nagy adótorony mered az ég felé, de mellette egy kilátó is épült.

A kilátóból széles panoráma nyílik a Bakony és a Balaton-felvidék erdőire, sőt a Balaton kis része is látszik. Az Országos Kéktúra is érinti a kilátót.

Autóval egészen az adótorony melletti parkolóig felmehetünk. Az Úrkút-Nagyvázsony útról kell lefordulni, kb. 5 km után érjük el a parkolót.

A Balaton kis vízfelülete is látható
A Balaton kis vízfelülete is látható

Somló

A legészakibb tanúhegy, amely vulkáni kitörés alkalmával jött létre. Inkább a Marcal-medencéhez tartozik, de tágabb értelemben sorolhatjuk a Bakonyhoz is.

Személy szerint nekem az egyik kedvenc hegyem. Fenséges látvány, ahogy már messziről látszik a sík terepről való kiemelkedés.

Az elhelyezkedése miatt is egy vár (pontosabban várrom) is található az északi oldalon. A hegyen 3 kápolna is található, ezeket egy körtúra keretében lehet is érinteni.

A hegycsúcson egy kilátó is található, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik.

A bazaltos talaj igazi „borhegy” a Somló. Rengeteg pincészet található, amelyek közül jó néhányba be is ülhetünk. Legismertebb bora a juhfark, amelyet a nászéjszakák borának is neveznek.

Kirándulás a Somló hegyen, látnivalók

A Somlón finom borokat kóstolhatunk
A Somlón finom borokat kóstolhatunk

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató