Pápa és környéke látnivalók, kirándulások

by radopeter1983
Pápa és környéke látnivalók, kirándulások

Pápa, a Dunántúl Athénja. Így is nevezik a Bakony lábánál fekvő várost és nem véletlenül. A település és környéke is rengeteg látnivalót és programot kínál.

Pápa Győrtől 45 km-re délre, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál található. A közeli hegyvidék miatt rengeteg aktív program kiindulóhelye a város.

Történelmének legszebb időszaka a 18. század volt, a barokk stílus az építészetben és a kultúrában is maradandó nyomot hagyott maga után. A reformkor pedig a felvilágosulást és több neves iskolát hozott. Ezek eredőjeként lett a város a Dunántúl Athénja.

Pápa látnivalók

Nagytemplom

A Szent István vértanú-templom hétköznapi elnevezése, amely Pápa jelképe is.

A templomot 1774-ben gróf Eszterházy Károly építtette és 1789-ben szentelték fel. A templomot nagy méretei miatt szokták csarnoktemplomnak is nevezni, amely már nem teljesen a barokk túldíszített stílusában, de annak jegyeit még erősen magán viseli.

Méreteit jól kifejezi, hogy a Dunántúl legnagyobb hatású épülettömbje: hossza 42 méter, szélessége 22 méter, belső tere 24 méter magas. A két torony magassága 57 méter.

Kiemelendők a freskói, amelyeket Franz Anton Maulbertsch készített 1781-1783 között. A három kupolafreskó, a szegélyképek és a főoltárkép együttesen mondják el Szent István első vértanú életét.

Pápa jelképe a Nagytemplom
Pápa jelképe a Nagytemplom

Esterházy-kastély

A Fő tér másik meghatározó épülete a Nagytemplom mögötti kastély, amely nemrég teljes felújításon esett át és remek program mindenkinek.

A középkorban egy vár állt, aminek helyén a 18. század közepén Esterházy Ferenc tervezett egy rezidenciát felépíttetni. Az eredeti terv nem valósult meg, de 1784-re elkészült a barokk stílusú kastély.

Az U alakú kastély legszebb részei az Ősök csarnoka és a Nádor-terem, a díszterem. Itt látható ma az a festmény, amely Pápát az 1700-as évek közepén ábrázolja.

Belül is csodásan fest a kastély

A kastélyban élő tárlatvezetés van, ahol barokk ruhába öltözött hölgyek vezetik végig a látogatókat a főúri enteriőr termekben. Ennek része a város történetéről szóló film és a kastély kápolnájának megtekintése is.

Minden információ itt található!

A csodásan felújított kastély
A csodásan felújított kastély

Várkert

A kastély mögötti zöld területet nevezik a helyiek így, amely népszerű pihenőhely a város szívében.

Régen jóval nagyobb volt, de a köznép nem látogathatta. Szerencsére ma már nem így van, sétányok, játszótér, futópálya is található itt.

A belvárosban lévő nagy területű zöld park népszerű hely
A belvárosban lévő nagy területű zöld park népszerű hely

Kékfestő Múzeum

Magyarország egyetlen kékfestő múzeuma és az európai szinten egyedülálló ipartörténeti emléke bemutatja a kékfestés teljes munkafolyamatát.

A kékfestő üzemet Carl Friedrich Kluge szász mester alapította 1786-ban, amely egészen 1956-ig működött. Maga a A kékfestés egy textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, amely nevét onnan kapta, hogy a minta eredeti formájában jellegzetesen kék alapon fehér színben jelenik meg.

A múzeum 1962-ben nyitotta meg kapuit, ahol a megmaradt gépeket és a kékfestés folyamatát láthatjuk.

Minden információ itt található!

Református templom

A belváros egyik fő terén álló Református Újtemplom Dunántúl legnagyobb kálvinista temploma.

Az impozáns épület neobarokk, neoreneszánsz és szecessziós stílusjegyeket ötvöz. Belső tere rendkívül visszafogott megjelenése ellenére is megkapó szépségű, falai mindenütt fehérek, a boltozat íveit mindössze egy kevés klasszicista díszítésű.

A templom előtti téren áll két híres pápai diák, Petőfi Sándor és Jókai Mór fiatalkori szobra, közöttük az 1848-49-es szabadságharc Pápa mellett vívott csatájának, az ihászi ütközetnek az emlékműve. A templom mögött balra pedig az első pápai reformátorok, Sztárai Mihály és Huszár Gál emlékműve látható.

Dunántúl legnagyobb kálvinista temploma
Dunántúl legnagyobb kálvinista temploma

Református Egyháztörténeti Múzeum

Debrecen mellett Pápa a legfontosabb református központ idehaza. Ezért is található egy múzeum Pápán.

A belvárosi részen, a református Ótemplomban került kialakításra. Állandó kiállításai között van óegyiptomi koporsó és múmia gyűjtemény, tárgyi látványtár, „vizuális igehirdetés”.

Az épületegyüttesben található még kávézó és ajándékbolt is.

Minden információ itt található!

Pápai programok

Várkertfürdő

A belvároshoz közeli fürdő évről-évre egyre több pihenni vágyót vonz, amely hotelszobákkal és egy ötcsillagos kempinggel is várja a látogatókat.

Hidrogén-karbonátos vize miatt gyógyfürdőnek minősül, amely 654 méter mély saját kútjából kapja a 27 Celsius fokos vizet.

A fürdő 3500 m2 vízfelülettel, 16 medencével, 7 óriáscsúszdával rendelkezik. Emellett szaunarészlege is van négy szaunával, egy gőzkabinnal, két jacuzzival, egy merülővel és egy pihenőtérrel.

Minden információ itt található!

Pápa fürdője az egyik leglátogatottabb magyar fürdő
Pápa fürdője az egyik leglátogatottabb magyar fürdő

Pápai Játékfesztivál

Pápa legnagyobb rendezvénye, amely minden év júniusának közepén kerül megrendezésre. Hosszú múltja van, 1991 óta tartják meg.

Sok színes program várja a látogatókat. Zenei, művészeti, kulturális és természetesen a gyerekek számára is remek programok állnak rendelkezésre.

Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztivál

Minden év szeptember első felében rendezik meg a várkastély udvarán.

A fesztivál a hét közepétől egészen vasárnap estig tart. A nevéből is kitalálható, hogy ízletes ételek és sok pincészet várja a látogatókat.

Pápa környéki látnivalók, kirándulások

Döbrönte

Pápától 16 km-re, a Bakony közvetlen lábánál fekszik ez a zsákfalu, ahol remek kirándulásokat lehet tenni.

A falu feletti dombon emelkedik a Szarvaskő vára, ahová pár perces könnyed sétával a kicsik is fel tudnak gyalogolni.

A faluból több jelzésű turistaút is indul: érdemes a település végére elautózni, ott a Bitva-patak mentén lehet kirándulni.

Bakony

A fenti két helyen is említettem a kirándulást, a Bakony sűrűjében pedig rengeteg túrát csinálhatunk.

Az elmúlt években nagyon népszerű lett a Hubertlaki-tó, amelynek másik neve a Bakonyi Gyilkos-tó. Fatörzsek állnak ki itt is a vízből és több sütögetőhely miatt is sok kiránduló keresi fel a helyet.

A keményebbek felgyalogolhatnak a legmagasabb csúcsra, a 709 méter magas Kőris-hegyre. Több irányból megközelíthető, a legtöbben Bakonybélből és az Odvaskő alatti Gerence-pihenőből indulnak.

Bakony látnivalói, kirándulási lehetőségek

A Hubertlaki-tavat Bakony Gyilkos-tónak is nevezik
A Hubertlaki-tavat Bakony Gyilkos-tónak is nevezik

Nagyteveli tó

Nagytevel egy falu Pápától 13 km-re, amelynek határában egy mesterséges tavon van kialakítva egy strandrész.

Az elkerített, homokos partú strandon a fák bőséges árnyékot adnak és kellemes környezetben lehet fürödni.

Amikor nem lehet fürödni, egy kis túrát is lehet tenni. A tó „mögött” van egy kis tó is, a két tavat pedig körbe lehet gyalogolni, ami kb. 6,5 km-t jelent.

Somló

Pápától 25 km-re délnyugatra emelkedik ki a síkságból a Somló bazaltkúpja, ahol a borkedvelők jól fogják érezni magukat.

A kicsike hegyen egy kilátó és egy vár is található, így itt is megéri kirándulni. Na, meg a sok pince se hagyható ki a túra során!

Kirándulás a Somló hegyen, látnivalók

A Somló kellemes kirándulóhely
A Somló kellemes kirándulóhely

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató