2021/04/23
Hazánk legjobb fürdőhelyei – termál- és gyógyfürdők

Mindenki tudja, hogy hazánk bővelkedik termál- és gyógyfürdőkben. Az összeset nem is tudnám felsorolni, így “csak” a legjobb fürdőhelyeket mutatom be!

Legjobb fürdőhelyek idehaza

Miskolctapolca Barlangfürdő

A borsodi székhelyen van hazánk egyik legkülönlegesebb fürdője. Nagy élmény úszkálni ebben a barlangrendszerben!

A 30°C-os víz gyógyhatású, ráadásul az alacsony sótartalomnak köszönhetően korlátlan ideig lehet benne tartózkodni. Főleg izületi betegségre ajánlott, de alkalmas légzőszervi, szív- és érrendszeri, valamint gyomor- és bélrendszeri betegségek enyhítésére is.

A komplexumban 7 beltéri és 6, élményelemekkel felszerelt medence áll rendelkezésre. Ezenkívül szaunarész (Szaunapark) és egy gyógyászati rész (Aquaterápia) is található.

Miskolctapolca és környékének látnivalói

A Barlangfürdő Északkelet-Magyarország legismertebb fürdője
A Barlangfürdő Északkelet-Magyarország legismertebb fürdője

Hévíz tófürdő

A világhírű Hévízi tó Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizű tava. Ezenkívül hazánk legrégebbi és talán leghíresebb nyíltvizű fürdője.

A tó 38 méter mély barlangnyílásból tör a felszín felé. A víz sok, gyógyhatású ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül is kiemelendő a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap.

Télen igazán különleges a tó, mivel a fölötte kialakuló ún. párasapka inhalátorként funkcionál. Még ekkor is 24-25 fokos a vízhőmérséklet.

Az enyhén radonos víz fizioterápiás kezelésekkel együtt reumatikus és mozgásszervi betegségekre nagyon javallott.

Miért érdemes Hévíz városába látogatni?

Európa legnagyobb gyógyhatású tava Hévízen van
Európa legnagyobb gyógyhatású tava Hévízen van

Zalakaros Fürdő

A Balatonhoz közeli fürdő nemcsak gyógyfürdő, hanem élményfürdő és csúszdás aquapark is egyben. Összesen 20 medence, 9 csúszda és 6 szauna található.

A beltéri élménymedencében többféle vízi attrakciót és egy vadvízi áramot próbálhatunk ki. Májustól szeptemberig strandfürdő is üzemel.

A közel 2500 méterről feltörő 96 fokos gyógyvíz nagyon különleges. Mégpedig azért, mert a jód-, bróm-, fluor- és a kéntartalma is magas, ami egyszerre nagyon ritka. A kén miatt lehet érezni azt a fura szagot a fürdőben.

Bőrbetegségek, emésztőrendszeri, idegrendszeri, légzőszervi-, mozgásszervi, nőgyógyászati és szív- és érrendszeri betegségek esetén hatásos a zalakarosi fürdő gyógyvize.

Zalakaroshoz közel található a Kis-Balaton, amely lehetőséget nyújt egy kis kirándulásra is. A gyerekek a Zobori Élményparkban élvezhetik a kalandokat.

Zalakaroson remek csúszdapark is van
Zalakaroson remek csúszdapark is van

Hungarospa Hajdúszoboszló

A gyógyfürdő Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely sok külföldi vendéget is vonz.

Az Aqua-Palace húsz medencéje között exkluzív élménymedencék is találhatók, melyek különböző korokat és helyszíneket idéznek meg, ilyen a trópusi fürdő, a jégbarlang fürdő, a mozi fürdő, a Pávai termálfürdő, a Gangesz fürdő, a Római fürdő, a tengeri fürdő és a barlangfürdő.

A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas, de az idült mozgásszervi betegségek, kopásos, degeneratív betegségek esetében is jelentős javulást eredményez.

A gyógyfürdő csarnokában három fedett 32, 36, 38 fokos gyógyvizes medence található. A kinti részen négy gyógyvizes medence található.

Májustól szeptemberig strand is üzemel. A 13 különböző élmény-, úszó-, hullám-, pezsgő- és gyermek medence közül minden korosztály kedvére választhat.

A gyógyfürdő mellett a másik fő vonzereje az Aquapark. A csúszdaparkban 15 különböző pályából választhatunk. Van itt versenycsúszda, kamikáze és óriás csavarcsúszda, de van egy extrém zóna is. Itt 16 méter magasról indulnak a csúszdák!

Ám ne csak Hajdúszoboszlón táborozzunk le! Egy-egy napra érdemes ellátogatni Debrecenbe és a Hortobágyra is!

Európa legnagyobb fürdőkomplexuma
Európa legnagyobb fürdőkomplexuma

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Gyógyfürdő, élményfürdő, aquapark is egyben, ahol szauna részleg, gyógyászat, nyáron pedig a strand is üzemel.

A fürdő rendkívül gyerekbarát: külön családi élményfürdő is található babacsúszdás kismedencével, játékokkal felszerelt gyerekmedencével, hullámmedencével és három óriáscsúszdával.

A 43 fokos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz elsősorban mozgásszervi betegségekre, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra javallott. Emellett különféle légzőszervi betegségre és nőgyógyászati gyulladásra is gyógyító hatással van.

Májustól szeptemberig a kinti, nagy területű strandon is lehet szórakozni. Van fejesugró öböl, négypályás versenycsúszda, hullámmedence, hét óriáscsúszda, melyek között egészen extrémek is akadnak.

A Szaunavilágban több finn szauna, gőzkabinok, Kneipp-medence, aromakabinok, merülőmedencék frissítik fel a vendégeket.

A fürdő mögött található egy kalandpark is, gyerekekkel mindenképp látogassunk el!

A sárvári termálfürdő kint és bent is remek
A sárvári termálfürdő kint és bent is remek

Bükfürdő

Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, amely 34 medencével rendelkezik.

Az egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre.

A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fluor a csont anyagcseréjérében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.

Az itt tartózkodás alatt tegyünk egy kirándulást a közeli Sopronba vagy Kőszegre.

A bükfürdői gyógyvíz rendkívül magas ásványi anyagot tartalmaz
A bükfürdői gyógyvíz rendkívül magas ásványi anyagot tartalmaz

Harkányfürdő

A déli országrész egyértelműen „győztes” fürdője. Mindezt jelzi az is, hogy 2019-ben az Év Fürdője választáson az 1. helyezett a harkányi lett!

A gyógyfürdő egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedence összesen 2098 m2 vízfelszínnel várja a látogatókat.

A víz a mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében, gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarainak javítására ideális.

Ezenkívül hatásos a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében is, amely a harkányi fürdőn kívül a világon csak két másik helyen gyógyítható!

A nyári szezonban strand is üzemel, ahol gyermekmedencék és sportmedence is található.

Dél-Dunántúl legnagyobb csúszdaparkjában hétféle csúszdapálya van, amely kicsik és nagyok számára is élvezhetők.

Harkány és környékének látnivalói

Délen Harkány a legkiemelkedőbb termálfürdő
Délen Harkány a legkiemelkedőbb termálfürdő

Gyulai Várfürdő

A Dél-Alföld leghíresebb fürdője a határ melletti Gyulán található. A városban már évszázadokkal ezelőtt virágzott a fürdőkultúra, nem csoda, hogy egy remek komplexum alakult ki mára.

A Várfürdő 5.000 m2 vízfelülettel és összesen 16 medencével rendelkezik.

A 2005 méter mélyről feltörő 72 fokos, alkáli-hidrokarbonátos-kloridos gyógyvíz elsősorban kopásos eredetű mozgásszervi megbetegedésekre, krónikus idegbántalmakra, balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelésekre és krónikus gyulladásos nőgyógyászati panaszok esetén alkalmazható kiváló hatással.

Nyáron természetesen itt is strand üzemel, ahol hullámmedence, csúszdás medence és a kisebbek számára gyerekmedence is található.

Néhány éve készült el az AquaPalota, amely fedett élménykomplexumként egész évben várja a látogatókat. Számtalan élményelem (sodrófolyosó, álló-, és fekvőmasszázsok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, ugrómedence, családi csúszda, “fényalagút” testcsúszda) biztosítja a vendégek szórakozását, ahol a legnagyobb attrakció a Magyarországon egyedülálló módon felfelé tartó “fel(l)ejtő” fánkos csúszda.

Gyulán az AquaPalota egész évben várja a fürdőzőket
Gyulán az AquaPalota egész évben várja a fürdőzőket

Budapest

Természetesen nem maradhat ki a listáról Budapest! Joggal mondhatnánk, hogy a világ termálfürdő-fővárosa!

Itt most nem is sorolom fel az összes fürdőt, mivel elég hosszú lenne. Az biztos, hogy a Széchenyi-fürdő, a Gellért-fürdő és a Rudas mindenki számára ismert.

Aki szereti a különleges hangulatú fürdőket, az legalább az egyiket próbálja ki!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Cimkék: , , ,