Alföld legszebb látnivalói, programok

by radopeter1983
Alföld legszebb látnivalói, programok

Azt hitted, hogy az Alföld csak egy síkság, ahol szinte semmi látnivaló sincs? Hát tévedtél! Az Alföld igenis sok programmal várja a látogatókat, bármely részén vagyunk, mindig találni valami látványosságot!

Alföld látnivalók

Debrecen

Mint az ország 2. legnagyobb városa, méltán az Alföld egyik leglátogatottabb helye Debrecen.

A magyar református élet központjaként is Debrecen sok programmal várja a látogatókat. Külföldi hírnevét az augusztusban tartandó Virágkarnevál alapozta meg, amely hazánk egyik legkiemelkedőbb rendezvénye.

A gyerekek számára nagy élményt nyújt az Agóra Tudományos Élményközpont, amely közérthetően és élményszerűen ismerteti meg a tudományos ismereteket. A kicsik számára még a Kerekerdő Élménypark kötelező, ahol igazi mesevilág várja őket.

A város kedvelt része, a Nagyerdő is több programot rejt: Aquaticum, állat- és növénykert, Víztorony kilátója és az esti Ködszínház.

Debrecen és környéke látnivalók, programok, térképpel

A Ködszínház népszerű program Debrecenben
A Ködszínház népszerű program Debrecenben

Szeged

Dél-Alföld legjelentősebb települése, ennél fogva is a környék leglátogatottabb helyszíne.

Ikonikus látnivalója a Fogadalmi templom, vagyis a dóm. A 20. századi magyar egyházi építészet egyik legjelentősebb alkotása.

Szerintem azt nem tudtad, hogy Szegeden található a világ 4. legnagyobb zsinagógája. A több stílust magán viselő épület csodaszép belül, kötelező látnivaló.

Ha szeretnénk a természetben sétálni, akkor a vadasparkba és a Füvészkertbe menjünk. Utóbbiban Európában is ritka növényfajokat láthatunk.

Szeged látnivalók, térképpel

Szeged Dél-Alföld központja
Szeged Dél-Alföld központja

Tisza-tó

Bár hazánkban mindig is a Balaton lesz a numero egy, a Tisza-tó sokat fejlődött az elmúlt időben és emiatt turisztikailag is előrelépett.

Az aktív pihenés, nyaralás szerelmesei számára tökéletes helyszín! Nagyon sokan tekerik körbe a tavat. A teljes kör kb 115 km, de aki csak a déli részt akarja – ami sokkal látványosabb –, az is tud 65 km-t bringázni.

De a strandolás sem maradhat el, Sarud és Abádszalók strandja is jól kiépített partszakasszal várja a nyaralókat.

A Tisza-tó egyre kedveltebb lesz főleg a bringások körében
A Tisza-tó egyre kedveltebb lesz főleg a bringások körében

Hortobágy

Ki ne tudná, hogy hazánk egykori pásztorvilágát a legjobban a Hortobágyon tapasztalhatjuk meg.

A település jóval több, mint a Kilenclyukú híd és híres csárda. Aki szereti a madarakat és szeretne segíteni, a Madárkórházba mindenképp látogasson el.

A múltat a Pásztormúzeumban és a vadasparkban élhetjük át. Utóbbiban olyan állatfajok láthatók, amelyek a civilizáció miatt kiszorultak az őshonos területekről: vadló, keselyű, farkas, vadmacska, stb.

Hortobágy, te híres Hortobágy

Alföld egyik ikonikus látnivalója, a Kilenclyukú híd
Alföld egyik ikonikus látnivalója, a Kilenclyukú híd

Kecskemét

Lehet sokan felkapják a fejüket, hogy Kecskemét hogy a fenébe kerül az Alföld legszebb látnivalói közé. Ám van alapja!

A Bács-Kiskun megyei székhely a hazai szecesszió csodás példája. A Cifrapalota és a Városháza e stílus jeles képviselői, amit mindenképp érdemes megnézni.

Akit érdekelnek a hagyományok, azok a Népi Iparművészeti Gyűjteményt látogassák meg. A múzeum a helyi mesterségeket mutatja be.

A gyerekek számára a Kecskeméti Fürdő, a vadaspark és egy közelben lévő kalandpark teszi izgalmassá a kirándulást.

Kecskemét és környéke látnivalók, programok, térképpel

A Cifrapalota Kecskemét jelképe
A Cifrapalota Kecskemét jelképe

Nyíregyházi Állatkert

Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat.

Az Állatpark 2015-ben és 2018-ban is elnyerte Európa legjobb állatkertje címet, rendkívül különleges állatgyűjteménnyel rendelkezik. A 30 hektáros tölgyerdőben az itt élő közel 5000 állat természeteshez közeli társas kifutókban látható, földrészenkénti csoportosításban.

Számos bemutatót láthatunk: az egyik legnépszerűbb a fókashow, de a papagájshow is látványos főleg a gyerekek számára.

A Nyíregyházi Állatkert Európa egyik legjobbja
A Nyíregyházi Állatkert Európa egyik legjobbja

Gyula

Gyula természetesen a gyógyhatású fürdőjéről, a Várfürdőről híres, amely hazánk egyik legnépszerűbb termál- és gyógyfürdője. Ám a gyerekek számára is van élmény: a strandon található hullámmedence egyedülálló a Dél-Alföldön.

Másik nevezetes látnivalója a vár. A 15. században épült, mára a középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára. 24 kiállítóteremben ismerhetjük meg a vár múltját.

A nyári szezonban a vár melletti Várszínpadon sokféle előadást láthatunk, többek között opera, musical, néptánc, jazz, népzene műfajból.

A gyulai vár és fürdő kedvelt célpont
A gyulai vár és fürdő kedvelt célpont

Mini Magyarország makettpark (Szarvas)

A kis alföldi városban található hazánk egyetlen interaktív makettparkja, ahol Magyarország épített öröksége, nevezetes épületeinek, vasútjainak, hajóinak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása látható.

Olyan híres épületek makettjai tekinthetők meg mint a Szegedi dóm, a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota, az egri vár, a soproni Tűztorony vagy a fertődi Eszterházy-kastély.

Itt található az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózata is, amelyen a magyar vasúttörténet legszebb vonatai a látogatók által gombnyomásra irányíthatóan. A mini Dunán és Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak.

Rengeteg hazai nevezetesség makettja látható a parkban
Rengeteg hazai nevezetesség makettja látható a parkban

Hajósi pincefalu

Hajós Magyarország déli részén, Kalocsától 20 km-re fekszik, ahol a falutól kb. 3 km-re, a Duna menti löszhátra szőlőt telepítettek, az alatta húzódó löszpartba borospincéket vájtak.

A pincék átlagosan 20-70 méter hosszúak, a hőmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelődnek bennük. Az Európában egyedülálló pincefalu 24 utcából és 1200 pincéből áll.

Az utcákon hangulatos sétákat lehet tenni, mellette persze betérve a pincékbe, ahol leginkább finom vörösbort kóstolhatunk.

A hajósi pincefalu nemcsak az Alföld egyik legszebb látnivalója
A hajósi pincefalu nemcsak az Alföld egyik legszebb látnivalója

Bugac

Bár Hortobágy révén már ajánlottam egy ősi pusztai életet bemutató helyszínt, de Bugac se maradhat ki a sorból.

Itt is található Pásztormúzeum és egy állatpark, ahol a múlt elevenedik meg. Emellett a Karikás csárda itt is ugyanolyan híres vendéglátó hely, mint a Hortobágyi csárda.

Bugac is az ősi pásztoréletet mutatja be
Bugac is az ősi pásztoréletet mutatja be

És végül két csodás kastély

Mint nagy kastélyrajongó, természetesen meg kell említenem két rendkívüli alföldi kastélyt is.

(A legszebb magyar kastélyokról is olvashatsz külön cikkben!)

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély országosan is jelentős épület, amely 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Impozáns külseje mellett a belső terei és a kastélyparkja is a legszebbek közé emeli a kastélyt.

Méltán kerül az Alföld legszebb látnivalói közé a kastély
Méltán kerül az Alföld legszebb látnivalói közé a kastély

Másik csodás kastély a tiszadobi Andrássy-kastély. Sokak szerint Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. Emiatt hazánkban egyedülálló épület, amely mögött egy szépen gondozott angolpark is található.

A francia lovagi kastélyokat idézi
A francia lovagi kastélyokat idézi

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató