Dél-Dunántúl legszebb látnivalói

by radopeter1983
Dél-Dunántúl legszebb látnivalói

Méltatlanul keveset említjük Dél-Dunántúlt, amikor hazánk legszebb tájairól beszélünk. Holott ez a régió nemcsak Pécsből áll, jóval több látnivaló található a Dunántúl déli részén.

Dél-Dunántúl legszebb látnivalói

Pécs

Természetesen a régió központjával, a baranyai székhellyel kezdünk, ahol egy kis mediterrán hangulatot is megtapasztalhatunk.

A város a török emlékek és a Zsolnay kultusz nyomait viseli: kis túlzással szinte minden sarkon találunk ezekre utaló épületet, látnivalót. Ezeknek legismertebb látványossága a dzsámi és a Zsolnay-mauzóleum.

A Mecsek közelsége miatt az aktív kirándulók is sok programot találnak. A túrázás kedvelői számtalan túraútvonalat és kilátót látogathatnak meg, ahonnan csodás panoráma nyílik. Legismertebb a Pécs felett emelkedő Misina-tetőn álló TV-torony.

Pécs és környéke látnivalók, térképpel

Pécs Dél-Dunántúl leglátogatottabb helye
Pécs Dél-Dunántúl leglátogatottabb helye

Abaligeti-barlang és Orfű

Mivel 2 km-en belül található a két hely, egy kiránduláson belül megejthetjük a látogatást.

Az Abaligeti-barlangot a benne csörgedező patak alakította ki, amelyet mi is megcsodálhatunk. A közel egy órás bejáráson több termen át vezet az út, amíg el nem érjük a legnagyobb és legszebb részt.

Az Orfűn, a Mecsek északi oldalán lévő, hegyek által körülvett tó országosan kedvelt üdülőterület. Négy különálló tóból áll, melyből a legnagyobb, Pécsi-tó a legkiépítettebb része. Aki kellemes, nyugodt környezetben szeretne pihenni, annak jó kiindulópont Pécshez és a délebbi régióhoz.

Az abaligeti barlang Aggtelek mellett a legszebb
Az abaligeti barlang Aggtelek mellett a legszebb

Villányi-hegység

Idén ősszel (2021) jártam be bicajjal egy részét, amelyet mini Toszkánának neveztem el. Ráadásul borrajongóként pont a szüret előtt látogattam el ide, így a szőlőültetvények talán a legszebb arcukat mutatták.

A hegység látnivalóira nem elég egy nap. Akár több napot is el lehet tölteni itt, főleg, aki szereti a bort. 🙂

A fürdőzést szeretőknek Harkány a tuti, amely hazánk egyik legismertebb gyógyfürdője. Ám nyáron strandfürdőként is üzemel, ahol a több csúszda miatt a gyerekek is élvezni fogják a fürdőt.

Hazánk egyik legjobb vára Siklós városában található. A felújított várban sok terem várja a turistákat, ahonnan ráadásul a kilátás is pazar a Villányi-hegységre. Sokan nem tudják, de itt is található egy dzsámi, nem messze a vártól.

Ám azért mégis a bor, ami ide vonzza a látogatókat. Villányban és Palkonyán is borospincék sora várja a turistákat, ahol többfajta bort is kóstolhatunk. Emellett Villánykövesden is találhatunk régi, sokszínű pincéket két sorban.

Villányi-hegység felfedezése, látnivalók akár két keréken is

A Villányi-hegység a vörösborok hazája
A Villányi-hegység a vörösborok hazája

Zselic

A Kaposvártól délre lévő tájegység kevésbé ismert régiója hazánknak. A sűrű erdős rész állatvilága és hagyománya kiemelkedő.

A Zselic kultúráját jól bemutatja a Szennán található skanzen. Az épületek, a berendezések remekül visszaadják az itteni életstílust és a régi hagyományokat, életet. Egy kicsit hasonlít az őrségi Pityerszer skanzenhez.

Szennán láthatjuk a zselici életformát
Szennán láthatjuk a zselici életformát

Dráva menti vízitúra

A Dráva mentén lévő Ormánságnak legkedveltebb programja a folyón és holtágakon való vízitúrák.

A rutinosabbak és merészebbek a folyón 20 km-en keresztül élvezhetik az evezést, amely rengeteg madár otthona. Nagy eséllyel szürke gém, nagy kócsag, jégmadár és rétisas is látható.

Kezdőknek, családoknak is ideális, könnyű vízitúra elérhető a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont közelében elhelyezkedő Fekete-vízen, amely a Dráva egyik holtága.

A Dráván remek vízitúrákat tehetünk
A Dráván remek vízitúrákat tehetünk

Gemenc

A Gemenc egy nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén Szekszárd közelében.

Az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere, melynek hossza 30 kilométer, szélessége pedig mintegy 7 kilométer. Gazdag állat- és növényvilága Európa-szerte ismert, a hatalmas trófeát növesztő gímszarvas-állomány a leghíresebb mind közül.

A Gemenc területén 31 km-es szakaszon kisvasút is kanyarog, így testközelből, hangulatos vonatozás közben figyelhetjük meg hazánk egyik legszebb részét.

Európa egyik legszebb vadállománya a Gemencben látható
Európa egyik legszebb vadállománya a Gemencben látható

Óbánya és a Kelet-Mecsek

Pécsnél már említettem a Mecsekben való remek túralehetőségeket, ám a Kelet-Mecsekben talán még annál is jobb kirándulásokat lehet tenni.

Óbánya tökéletes kiindulóhely a környék felfedezéséhez. A kis falut természeti és épített környezet szépsége miatt Óbányát néha „magyar Svájc” néven is említik. Ennek bizonyítéka, hogy a településszépítés munkáért a magyar községek közül Óbánya kapta meg elsőként a Kós Károly-díjat.

A faluból több jelzett turistaútvonal indul, ahonnan könnyen megközelíthető a Ferde-vízesés, a Cigányhegyi-kilátó és a Pisztrángos tavak.

Óbánya környéke népszerű kirándulóhely
Óbánya környéke népszerű kirándulóhely

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató