Villányi-hegység és Harkány látnivalói

by radopeter1983
Villányi-hegység és Harkány látnivalói

A Dél-Dunántúl egyik legismertebb része Harkány és a Villányi hegység. A fürdőről és borászatról híres környék rengeteg látnivalót, pihenésre alkalmas programot nyújt! Emellett persze Pécset is meg kell látogatni!

Bringával felfedeztem ezt a csodás környéket, a részletes beszámolót sok képpel itt találod!

Harkány

Harkány egyértelműen a gyógyfürdőjéről híres. Ez Dél-Dunántúl legismertebb fürdője.

A gyógyfürdő környéke egy szép parkosított területen fekszik. Itt sétautakat alakítottak ki, amelyeken szobrok, szökőkutak, virágszigetek helyezkednek el.

A gyógyvízhez kötődik egy legenda is. Eszerint az ördög szerette volna megszerezni Harkát, egy helyi lányt, de ez nem sikerült neki. Mérgében egy hatalmasat ugrott és belebújt a földbe, ahonnan azóta is kénes víz zubog.

Ebből mindössze egy dolog igaz: a víz összetétele kénes, ami görcsoldó és izomlazító hatású, csökkenti a gyulladást, gyorsítja a sejtek regenerálódását. Emellett hatásos bőrgyógyászati (főleg pikkelysömör) és nőgyógyászati problémák (meddőség) kezelésére.

A fürdőhöz egy gyógykórház is kapcsolódik, ahol naponta több mint 800 beteget tudnak kezelni.

De nemcsak a gyógyulás miatt érdemes idejönni! A strandfürdő úszómedencével, több kisebb méretű medencével, csúszdával is rendelkezik.

Érdemes felkeresni a helyi fedett piacot is a buszpályaudvar mellett, ahol változatos áruk, helyi termékek várják az idelátogatókat!

A harkányi fürdő Dél-Dunántúl legismertebb fürdője
A harkányi fürdő Dél-Dunántúl legismertebb fürdője

Harkány környéke

Siklós

Legnevezetesebb látnivalója a város fölé magasodó vár.

A több mint 800 éve épült vár az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz építmény. A várban gótikus várkápolna, kínzókamra, fegyver- és hadtörténeti kiállítás, reneszánsz bútorkiállítás láthatók.

Siklóson is található fürdő összesen 12 medencével. Van belső és külső része is, télen-nyáron nyitva tart és wellness-részleggel is rendelkezik.

Siklós látképét a vár uralja

Villány

Érdemes először szót ejteni a Villányi borvidékről, ami hazánk legdélibb borvidéke. A kis területű Villányi-hegység kedvező klímával és talajadottsággal rendelkezik, így híres – főleg – vörösborok készülnek itt.

A városban emiatt meghatározóak a borhoz kötődő látnivalók. Ilyen a főutcán elhelyezkedő présházak, pincék, amelyekben a régi építészeti stílus mellett remek vendéglátás fogadja a kirándulókat.

Nem meglepő módon van Bormúzeum is, ahol a borászat eszközeit, tárgyi emlékeit és sokféle borospalackot mutatnak be.

A villányi vörösborok Európa szerte ismertek

Palkonya

A falu pincesora Európában is híres, amely 53 présházat foglal magában. Hűen őrzi a 18. században betelepített szőlőművesek építészeti kultúráját.

Nagy része védett, hét lépcsőben állnak a domboldal lejtőjén.

Itt rendezik meg nyaranta az Ördögkatlan Fesztivált.

A palkonyai pincesort mindenképp fel kell keresni

Nagyharsány

Villány és Siklós között található ez a település, ami fölött a Szársomlyó magasodik.

A Szársomlyó a Villányi-hegység legmagasabb, 442 méteres hegytömbje, amelyet népiesen Ördögszántotta-hegynek neveznek. Ennek oka, hogy a falu felé eső oldalát hatalmas barázdák szántják.

A település határában van egy szoborpark, ahol helyi kőből vagy a siklósi Rózsabánya hulladékköveiből faragott alkotások láthatók benne.

2020 nyarán adták át a Kikerics-panorámaösvényt, amely a szoborpark mellett a területet is bemutatja. Természetesen csodás kilátások nyílnak az útról.

A Szársomlyó remek kirándulóhely

Pécs

Nyilván nem maradhat ki Pécs sem, ha Baranyában kirándulunk!

A megyeszékhely rejti hazánk legjelentősebb török emlékeit. Ezenkívül a Mecsekben is kellemes sétákat tehetünk.

Részletesen itt ismerhetitek meg a várost:

Pécs látnivalók

Dráva-mente

Nem messze Harkánytól lép be hazánk területére a Dráva folyó.

Népszerű hely az aktív turizmust kedvelők körében, ahol javarészt természetes mederben kanyarog a folyó. Gazdag élővilággal rendelkezik, emiatt is egyre elterjedtebb itt az ökoturizmus.

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több hazai cikket olvasni, kattints ide!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató