Észak-Magyarország látnivalók, programok

by radopeter1983
Észak-Magyarország látnivalók, programok

Észak-Magyarország hazánk egyik legváltozatosabb régiója, így bátran lehet ide tervezni egy hosszabb kirándulást, nyaralást. Sok látnivaló és rengeteg program található erre mint például kirándulás, városlátogatás, fürdőzés, régi hagyományok felfedezése.

Észak-Magyarország látnivalói több szempont szerint

Kirándulások, túrák

Mivel a régió szinte egészét az Északi-középhegység uralja, nem véletlen, hogy a kirándulással és túrázással kezdjük.

A középhegység négy kiemelkedő túraterülete a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység. Mind a négy vadregényes, nagy területű hegy, ahol rengeteg túraútvonalon élvezhetjük az erdő szépségét.

Mind a négy vidékről írtam részletesen is, itt találsz meg mindent:

Mivel népszerű vidék ez kirándulások terén, több jól megközelíthető és kiépített központi hely áll rendelkezésre. Ilyen például Mátraháza, Királyrét (Börzsöny) vagy Óhuta (Zemplén).

Külön ki kell emelni Magyarország egyik legszebb vízesését, a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesést. Szilvásvárad önmagában is szép és népszerű település, innen lehet akár gyalog, akár kisvasúttal eljuthatunk a vízeséshez. Mindössze 3,5 km-es kis túra, de maga az út és persze a vízesés bőven megéri.

A Bükk „túloldalán” található Lillafüred, ahol szintén hangulatos kirándulást tudunk tenni. Turisztikai szempontból hasonlóan népszerű, mint a Szalajka-völgy. A Palotaszálló függőkertje mellett itt is van egy vízesés, amely mintegy 20 méter magasról zuhog alá. Emellett a Hámori-tó és a kisvasút is szerepeljen a tervben.

No, meg nem maradhat ki a világhírű Aggteleki-cseppkőbarlang sem! Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. A barlang jelentős részét változatos színű és formájú, páratlan látványosságot nyújtó cseppkövek díszítik.

Észak-Magyarország egyik legnépszerűbb látnivalója az Aggteleki-cseppkőbarlang
Észak-Magyarország egyik legnépszerűbb látnivalója az Aggteleki-cseppkőbarlang

Városlátogatás

Bár főleg egy nyaralás esetén nem a várost akarja róni az ember, három települést mégis ki kell emelni, ahol pár órát érdemes eltölteni.

Nyilván mindenkinek Eger városa, ami legelőször beugrik. Az egri vár a magyar történelem ikonikus helyszíne, amelyet szinte kötelező felkeresni. No, meg persze a Szépasszonyvölgyet, ahol egymás után sorakozó pincékben kóstolhatunk finomabbnál finomabb borokat.

Miskolc egy kicsit kakukktojás, mivel nem elsősorban a belvárosa, hanem a külső területek, amiket érdemes meglátogatni. Fentebb írtam már Lillafüredről, lentebb pedig a diósgyőri várat és a miskolctapolcai Barlangfürdőt is kiemelem mint Miskolc látnivalóit.

Tokaj neve egybeforrt a borral, így a borrajongóknak kihagyhatatlan! Rengeteg pince várja a látogatókat, a Tokaji Bormúzeum pedig a helyi borászat múltját és jelenét mutatja be.

Tokajban sok pince közül választhatunk
Tokajban sok pince közül választhatunk

Fürdőzés

Természetesen Miskolctapolca a leghíresebb fürdőhely a régióban. A neve is mutatja, egy barlangrendszerben alakult ki a gyógyhatású tó, amelyben az alacsony sótartalom miatt korlátlan ideig úszkálhatunk.

Másik kiemelkedő fürdőhely a mezőkövesdi Zsóry-fürdő. Hazánk gyógyvizei közül ez a legmagasabb kéntartalmú, emiatt az erekre és az érrendszeri betegségekre jótékony hatással van. Persze a gyerekek is jól szórakozhatnak itt, van számtalan élményelem, sodró folyosó, hullámmedence és csúszdák is.

Gyerekeknek

Családosoknak fontos, hogy a gyerekek számára is legyen elfoglaltság. Szerencsére ebben is elég jól áll Észak-Magyarország.

Első helyre kell tenni a Sátoraljaújhely mellett lévő Zemplén Kalandparkot. Az élménypark három állomással várja a kalandra vágyókat. Többek között mászófal, bob pálya, libegő, kalandtúra pályák, kötélen csúszás található a parkban.

Feljebb említettem már az Aggteleki-cseppkőbarlangot. A föld alatti túra és a csodás cseppkövek látványa tuti el fogja varázsolni a kisebbeket is.

A régióban több erdei kisvasúton is lehet utazni, ami a gyerekek számára mindig nagy élmény. A Zemplénben Pálházán, a Bükkben Lillafüreden és Szilvásváradon, a Mátrában Gyöngyösön, a Börzsönyben pedig Kismaroson és Kemencén találunk kisvasutat.

Észak-Magyarországon több kisvasúton is utazhatunk az erdő "mélyére"
Észak-Magyarországon több kisvasúton is utazhatunk az erdő “mélyére”

De ezeken kívül ide sorolhatjuk a Zsóry-fürdőt is vagy bárhol egy kis kirándulást a friss levegőn.

Hagyományőrző-kirándulás

Nem mondok újat, hogy hazánk sokféle hagyománnyal rendelkezik, amelyek Észak-Magyarországon is meghatározóak és máig fennmaradtak.

Legismertebb Hollókő, amely egy egész falun keresztül mutatja be a régi népi építészetet és a 20. század előtti falusi életet. A település valójában egy múzeum, legtöbb épületét ma is az eredeti rendeltetésének megfelelően használják. A falu leghíresebb rendezvénye a Húsvéti fesztivál, ahol a látogatók megtapasztalhatják az igazi paraszti élet hagyományait.

Hollókő a régi formájában mutatja be a népi építészetet
Hollókő a régi formájában mutatja be a népi építészetet

A Cserhát északi része a palóc vidék, amelynek hagyományait a balassagyarmati Palóc Múzeum mutatja be. A múzeumban megismerkedhetünk a palóc népművészet, azon belül a viselet, a szőttesek, a pásztorművészet és a vallási néprajz témájával. Az épület mögött áll egy több mint 250 éves palóc ház is istállóval, pajtával, kemencével.

Fentebb már említettem Mezőkövesdet, amely a Matyóföld központja is egyben. A Matyó Múzeum jelentős részét a viseletek, hímzések, szőttesek képezik, valamint megtalálhatóak benne a paraszti élet eszközei, bútorai, cserépedényei is. A matyó hímzés világszerte ismert, számtalan motívuma közül a matyó rózsa a leghíresebb.

Kastélyok, várak

Észak-Magyarország látnivalói közé kell sorolni a kastélyokat és a várakat is!

Feljebb már szó volt Egerről, ahol a történelmünk egyik leghíresebb csatája volt, így az egri vár kihagyhatatlan. A belvárosban emelkedő dombon álló vár nemrég lett felújítva, ahol a Dobó István Vármúzeum mutatja be a vár múltját.

A felújított diósgyőri vár is nagyon szép lett, az egész épületet szinte eredeti állapotban állították helyre. Impozáns lovagterme és várudvara több rendezvénynek is ad helyet.

A legtöbb várat a Zemplén rejti, ahol ikonikus várépületek is találhatók.

Szerintem sokan látták már a boldogkői vár déli tornyának képét, amely egy sziklanyelven áll és csodás kilátás nyílik az alatta elterülő tájra.

Ez a látvány a régió ikonikus képe
Ez a látvány a régió ikonikus képe

Ha a Zemplén mélyére megyünk, a füzéri várat mindenképp keressük fel! A folyamatos helyreállítás miatt hazánk egyik legjobb állapotú középkori vára lett. Évenként több, hagyományokat felelevenítő rendezvényt tartanak.

A füzéri vártól nem messze Füzérradványban találjuk a Károlyi-kastélyt. A kastélyt övező angolpark különleges klímájú és hangulatú, megújult történeti kert sétányaival, a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfájával, piramistölgyeivel várja a látogatókat.

A kastélyok közül a szintén nemrég felújított edelényi L’Huillier-Coburg-kastély. Méreteit tekintve Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. A kastélyhoz egy kis park is tartozik, jó kis sétát tehetünk itt.

Magyarország kastélyait, várait és sok más, múltat idéző helyeit megtalálod A múlt emlékei honlapon!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató