Csehország legszebb helyei – 14 csodás látnivaló

by radopeter1983
Csehország legszebb helyei, látnivalói

Csehország nemcsak a sörről és Prágáról híres, sok csodás látnivaló is várja a turistákat. Ezek közül mutatok be 14-et, amelyek Csehország legszebb helyei közé tartoznak.

Csehország legszebb helyei, látnivalói

Prága

Mi mással is kezdenénk, mint Csehország leglátogatottabb helyszínével, Prágával. Nem véletlenül Európa egyik legszebb városa. Történelmi központja az UNESCO Világörökség része.

Nem véletlen, hogy több sokatmondó elnevezése is van Prágának: száztornyú város, arany város, a városok királynője. A városnak szerves része az Európa egyik leghíresebb hídja, a Károly-híd és a dombon magasodó vár.

Amiben számomra Prága (és Csehország) kiemelkedik, az a gótikus, sötét tornyú templomok. Erre ékes példa az Óvárosban lévő Tyn-templom. A főváros amúgy is bővelkedik gótikus stílusú épületekben.

Na meg persze a prágai sörözők. Lépten-nyomon találunk egy-egy csehót. Az egyik látogatásom alatt fel is kerestem azt a kocsmát, ahol a korábbi cseh köztársasági elnök, Václav Havel szeretett sörözni.

Prága látnivalók, közlekedés, térképek

Prága, hasonlóan Budapesthez, Közép-Európa egyik legszebb fővárosa
Prága, hasonlóan Budapesthez, Közép-Európa egyik legszebb fővárosa

Český Krumlov

Sokak szerint Csehország legszebb városa a Moldva partján, ahol az ország 2. legnagyobb várát találjuk. A kör alakú vártorony a város jelképe.

A történelmi belváros igazi középkori hangulatot áraszt. A szűk utcákban sétálva kicsit visszarepülhetünk az időben, erősen érződik a barokk-reneszánsz stílus.

A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. 1630 óta az Eggenberg család sörgyára folyamatosan működik. Krumlov látogatásának egyik fő célpontja a sörgyár-látogatás.

Český Krumlov látnivalók, múzeumok, térképpel

Sokak szerint Csehország legszebb városa
Sokak szerint Csehország legszebb városa

Karlovy Vary

Csehország legjelentősebb gyógyfürdője a német határnál fekvő városban található. 1992 óta műemlékvédelem alatt áll az egész város.

Európa első gyógyhelyén 13 nagyobb és 300 kisebb gyógyvíz-forrása van, hőmérséklete 34-73 °C között alakul. Vizüket ivásra, fürdésre és speciális gyógykúrákra használják az emésztőszervek és az anyagcsere zavarainak gyógyítására.

A város még két dologról is híres: a porcelán- és üveggyáráról, valamint a Becherovka gyógynövénylikőrről.

Csehország legismertebb fürdővárosa
Csehország legismertebb fürdővárosa

Punkva-barlang

Brnótól nem messze északra a Morva-karszt vidéken található Csehország legszebb és leglátogatottabb barlangja.

A Macocha-szurdokból nyíló barlangban egy gyalogos és egy csónakos túrára is lehetőség van. Legismertebb és legszebb látnivalója a Tükör terem, ahol egy tó is van. A többi terem jellegzetes cseppköveket rejtenek olyan fantázianevekkel mint az Ülő nyúl, Örök szerelmesek párja, Esernyő.

Kutná Hora

A Prágától keletre fekvő város központja 1995 óta az UNESCO által nyilvántartott Világörökség része. Régen Európa egyik pénzügyi központja volt.

Legszebb látnivalója a Szent Borbála-templom, amely a csehországi késő gótika egyik legnevezetesebb épülete. Főleg sötétben, kivilágítva igazán impozáns.

Bizarrabb, de hasonlóan népszerű látványossága a Csonttemplom. A belső tereket emberi csontvázakból készült bútorok és dísztárgyak dekorálják. Ezek legismertebb darabja a 8 méteres csillár, amely minden emberi csontot tartalmaz.

Két temploma is látványosság, különböző okokból
Két temploma is látványosság, különböző okokból

Kroměříž

A Morva folyó partján lévő települést 1997-ben Csehország legszebb történelmi városává választották.

A 13. században alapított város történelmi központja fennmaradt, amit az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. Híres a virágoskertje, amely sokak szerint Európa egyik legszebbje.

Európa egyik legszebb virágoskertjében sétálhatunk
Európa egyik legszebb virágoskertjében sétálhatunk

České Budějovice

Morvaország központja a 17. századi tűzvész utáni újjáépítés arcát mutatja, ahol az óváros hamisítatlan középkori hangulatot áraszt.

České Budějovice régóta ismert a jó söréről, amit a 13. század óta főznek. A legnagyobb sörfőzde a 1895-ben alapított Budějovický Pivovar (Budweiser).

Morvaország központjaként kötelező látnivaló
Morvaország központjaként kötelező látnivaló

Telč

Ha egy tényleg olyan cseh kisvárosba akarunk utazni, ahol a középkori épületek és hangulat megmaradt, akkor Telc városába kell mennünk.

A belváros színes házai a gótikus-reneszánsz stílust viselik. A város várkastélya is kötelező program, amelynek belső része is csodás.

Gyönyörű színes épületek sorából áll a belváros
Gyönyörű színes épületek sorából áll a belváros

Prachovi sziklák

Prágától északkeletre, a Cseh Paradicsom Tájvédelmi Körzetben található a Porladó sziklák néven is ismert csodás természeti látnivaló.

Az egyik legnépszerűbb kirándulóhelyen szurdokok, sziklaképződmények és több mint 200 magasba emelkedő sziklatornyok várják a turistákat. Ezek homokkő- és márgalerakódásokból jöttek létre, amit az eső és a szél formált ilyenné.

Két túraútvonalat alakítottak ki. A könnyebb a kb 1,5 kilométeres Malý okruh (Kis hurok), ahol két remek kilátópont is van. A másik a Velký okruh (Nagy hurok), amely 3,5 km, itt kapjuk a legtöbb látványt.

Csodás természeti képződményeket láthatunk
Csodás természeti képződményeket láthatunk

Brno

Útban Prága felé haladunk el Csehország második legjelentősebb városa mellett, amely Morvaország legnagyobb városa.

A legtöbb látogatót a Špilberk vár, valamint a Szent Péter és Pál-katedrális vonzza a városba. Mind a két építmény a Petrov-hegyen, az óváros területén, a város szívében helyezkedik el. Ezek a város legnevezetesebb építményei és gyakran a település szimbólumaiként emlegetik.

Másik fontos építménye a funkcionalista Tugendhat-villa, amely szerepel a UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is.

Sokan nevezik kis Prágának is, ahol a hangulatos utcákon szintén sok sörözőt, éttermet találunk.

Brno látnivalók, térképek

Csehország 2. legnagyobb városában álljunk meg, ha Prága felé igyekszünk
Csehország 2. legnagyobb városában álljunk meg, ha Prága felé igyekszünk

Holašovice

A faluban található parasztbarokk stílusú épületegyüttes az 1870-es években épült és egy egységet alkot, melyet 1998-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

A faluban lévő 120 épület közül 23 műemlékvédelem alatt áll, melyek egységes egészként egy skanzent alkotnak. Lakóházakon kívül ólak, pajták, istállók, magtárak, kapuk és különféle kerítések tartoznak a településhez.

Csaknem tökéletesen fennmaradt középkori település, melyet csúcsos homlokzatú lakóházak és magtárak alkotnak, amiket csillagokkal díszített kapuk és kerítések kötnek össze egy egységgé. A homlokzatok többségén fennmaradt az úgynevezett népi- vagy parasztbarokk stukkódíszítése is, ami egyedülálló hangulatot és jelentőséget ad az egész településnek.

Holasovice jelentőségét tekintve hasonló, mint idehaza Hollókő
Holasovice jelentőségét tekintve hasonló, mint idehaza Hollókő

Konopiště kastély

Prágától 30 km-re délre található Ferenc Ferdinánd főherceg barokk nyári rezidenciája, amelynek helyén vár állt.

A főherceg megrendelésére nyerte el mai formáját. Kiállításai között van a főherceg műkincsgyűjteménye és vadásztrófeái is. Ezenkívül történelmi fegyver- és páncélgyűjtemény is látható.

A kastélyt környező tágas, számos botanikai érdekességet felvonultató park található.

Ferenc Ferdinánd főherceg nyári rezidenciája volt
Ferenc Ferdinánd főherceg nyári rezidenciája volt

Karlštejn vára

A fővároshoz közel délnyugatra van Csehország egyik leglátványosabb, teljesen épen maradt gótikus vára, a középkori Cseh Királyság egyik jelképe.

A várat 1348-1355 között építtette IV. Károly német-római császár (I. Károly néven cseh király). Eredetileg pihenőhelynek készült, de később a császári és a cseh királyi koronát és a koronázási ékszereket, valamint szentek ereklyéit őriztette itt.

A három szinten elterülő vár külső formája lenyűgöző. A vár legmagasabb pontja a 60 méter magas Nagy torony, amelynek tetején helyezték el a Szent Kereszt kápolnát. Itt 130 darab, szentek, pápák, uralkodók képei díszíti a falakat.

Csehország legszebb gótikus vára
Csehország legszebb gótikus vára

Hluboká-kastély

Ceske Budejovice várostól északra található a Moldva folyó fölötti meredek hegyfokon. A kastély windsori királyi stílusú, amit II. János Adolf Schwarzenberg herceg angliai utazásai inspiráltak.

Megcsodálhatjuk a belső terek fafaragásokkal díszített falait és mennyezeteit, a 16-18. századi európai mesterek festményei, a Schwarzenberg család legfontosabb képviselőinek portréit, a gyönyörű csillárokat és ólomüveg ablakokat, az értékes bútorokat, a lenyűgöző kastélykönyvtárt és a gazdag fegyvergyűjteményt.

A kastélyt egy gyönyörűen gondozott, hatalmas angolkert veszi körül. A kastélytoronyból, 102 méter magasból remek kilátásban gyönyörködhetünk.

Hamisíthatatlan windsori stílusú kastély
Hamisíthatatlan windsori stílusú kastély

Ajánlott cikkek

Gyűjts minél több ötletet a jövőre nézve!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató