Brno látnivalók, térképek

by radopeter1983
Brno látnivalók, térképek

Brno csodás óvárosa és sok látnivalója miatt mindenképp megér egy kirándulást, főleg, ha Prága felé igyekszünk.

Brno Csehország második legjelentősebb városa, Morvaország legnagyobb városa. Jelentőségét mutatja, hogy az ország igazságszolgáltatási és számos államigazgatási intézményének is székhelye.

A város fontos kiállítási, vásári és motorsport helyszín. A Brnói Kiállítóközpont Európa legnagyobb ilyen jellegű építményegyüttesei közé tartozik, és világszinten is ez a 23. legnagyobb. Emellett a város határában lévő Automotodromban neves motor- és egyéb futamokat tartanak.

Mivel sok magyar szereti Prágát (én magam is), autóval épp a város mellett fordulunk rá az 1-es autópályára. Éppen ezért könnyen útba ejthetjük és érdemes is legalább pár órára megállni.

Brno látnivalók

Spilberk vár

A vár a belváros nyugati részén emelkedik egy dombtetőn, ahonnan a kilátás is nagyon szép a városra.

A 13. században építették a Přemysl-királyok, és II. Ottokár cseh király uralkodása alatt lett kész. a 14. században morva őrgrófok székhelye lett, és később fokozatosan vált az Osztrák–Magyar Monarchia legszigorúbb börtöneként szolgáló hatalmas barokk erőddé, majd laktanyává. A csehszlovák hadsereg 1959-ben hagyta el a várat, amivel katonai használata végleg véget ért.

1795 utolsó három hónapjában itt raboskodott társaival együtt Kazinczy Ferenc. Ezekre az időkre a vár falán található márványtábla emlékeztet.

A várban működik a Brnói Városi Múzeum. Kiállításokon keresztül mutatja be Brno gazdag múltját, beleértve az ipari, társadalmi és művészeti fejlődést. Emellett a régió néprajzát is történelmét is megismerhetjük.

Az óváros fölött magasodó vár szinte végig katonai erőd volt
Az óváros fölött magasodó vár szinte végig katonai erőd volt

Szent Péter és Pál katedrális

A belváros délnyugati részén található a város és Morvaország egyik legmeghatározóbb épülete.

Az eredetileg román stílusú kápolnát folyamatosan építették át és bővítették: a 13. században már román stílusú bazilika állt, majd korai gótikus stílusú lett. A 18. században a templombelsőt Mořic Grimm vezetésével barokk stílusban teljesen átépítették és eltávolították a gótikus stíluselemeket. A 19. század végén viszont neogótikus stílusban újították fel.

Végső formáját a 20. század elején nyerte el, ekkor készült el a jellegzetes, 84 m magas tornyai is. A szokásoktól eltérően itt 11 órakor harangoznak, ami egy legendához kötődik.

Brno látképét a katedrális uralja
Brno látképét a katedrális uralja

Régi városháza

Már a középkorban is létezett, mai formáját a 13. században nyerte el. A tornya kilátóként is funkcionál, szép panoráma tárul elénk.

Az évszázadok során többször átépítették, de megőrizte gótikus és reneszánsz stílusjegyeit. A városháza nemcsak az önkormányzat központjaként szolgált, hanem a városi események, ünnepségek és piacok helyszíneként is funkcionált. A 20. században már inkább kulturális és turisztikai központként működött.

Az épület belsejében egy impozáns reneszánsz stílusú csarnok található. Itt freskókkal díszített mennyezetek, és a híres Brno-i sárkány látható, amely valójában egy krokodil kitömött példánya.

A toronyból szép a kilátás
A toronyból szép a kilátás

Óramű

Brno főterén, a Náměstí Svobody-n található ez a fekete kőemlékmű, ami nem nagyon hasonlít egy órára.

Érdekessége, hogy minden nap 11 órakor az óra kiad egy üveg golyót, amit a nézők egy a négy nyílásból elkapva magukkal vihetnek emlékbe. Az órát 2010. szeptember 18-án avatták fel Brnó svéd ostromával szembeni 365 éves ellenállásának évfordulóján.

Lovag-szobor

A Morva téren kicsit vicces megjelenésű szobor népszerű látványosság lett.

A szobor nem annyira a „zsiráf” magasságával tűnik ki, hanem a ló aránytalanul hosszú lábaival, amelyek közvetlenül a földből emelkednek ki (a szobornak nincs talapzata), így az emberek szabadon sétálhatnak a lábak között.

A szobor elég viccesre sikerült
A szobor elég viccesre sikerült

Szent Jakab-templom

Brno történelmi központjában helyezkedik el, kiemelkedő példája a gótikus építészeti stílusnak.

A 13. században épült templom a 15. és 16. században több átalakításon is átesett, amely során a gótikus stílusjegyek még hangsúlyosabbá váltak. Külső megjelenésében is ez látszik hosszú, karcsú tornyaival és csipkés díszítőelemeivel.

Belső terét a magas boltozatok és karcsú oszlopok jellemzik. Az üvegablakok színes és részletes ábrázolásokat tartalmaznak, amelyek a bibliai történeteket és szenteket mutatják be.

Brno másik nevezetes temploma
Brno másik nevezetes temploma

Kapucinusok Szent Kereszt temploma

A templom a Kapucinusok terén (Kapucínské náměstí) áll, 1648 és 1651 között építették barokk stílusban.

Fő látnivalója a „zsugorított barátok” kriptája. A kriptában eredetileg 153 kapucinus szerzetes 200 éves, mumifikálódott és összezsugorodott teste feküdt. Ma már csak 40 látható. A különös jelenség magyarázata a kripta klímája és szellőzőrendszere, amely megőrizte a szerzetesek kiszáradt földi maradványait.

Tugendhat-villa

A mai Csehország első modern építészeti műemlékének számít, világviszonylatban pedig a negyedik ilyen műemléknek tekinthető.

Az épület – hatalmas üvegfelületeivel – eredetileg egy brnói textilgyáros, Fritz Tugendhat számára épült. A villa a két világháború közti időszak funkcionalista építőművészetének egyik fő alkotása. 1928-ban tervezte a híres német építész, Ludwig Mies van der Rohe az egyik városszéli domboldalra.

Kiemelendő, hogy a padlótól plafonig érő hatalmas üvegfalak közül minden második egy gombnyomásra eltűnik a padló alatt.

2012-ben végeztek teljes felújítást, azóta nyitva áll a látogatók előtt.

A villa a modern építészet egyik nagy alkotása
A villa a modern építészet egyik nagy alkotása

Bunker 10-Z

A hidegháború időszakának egyik emblematikus maradványa.

Eredetileg a Luftwaffe számára építettek a második világháború alatt, később pedig a Szovjetunió által használt létesítményként szolgált. A bunker belseje mélyen a föld alatt helyezkedik el, több szintes labirintusszerű szerkezettel.

Ma múzeumként működik, bemutatva a hidegháború történelmét, különös tekintettel a nukleáris fenyegetésre és a polgári védelemre. Láthatjuk az eredeti berendezéseket, beleértve a kommunikációs eszközöket, a levegőszűrő rendszereket és más, a túléléshez szükséges felszereléseket.

Minden információ itt!

VIDA! science center

Ez egy egy interaktív tudományos központ, amely felnőttek és gyerekek számára is nagy élményt ad.

A központban számos interaktív kiállítás van, amelyek a természettudományok, a matematika, a fizika, a biológia és a mérnöki tudományok különböző részeit mutatja be. A kísérleti állomásokon a látogatók közvetlenül kipróbálhatják a tudományos jelenségeket és elméleteket.

Minden információ itt!

Morva Múzeum

Csehország egyik legrégebbi és legnagyobb múzeuma. A morva régió gazdag történelmi, kulturális, természettudományi és művészeti örökségét mutatja be.

Gyűjteménye tartalmaz régészeti leleteket, amelyek a régió ősi történelmét mutatják be, valamint természettudományi tárgyakat, beleértve a paleontológiai, geológiai és biológiai gyűjteményeket. Emellett a múzeum jelentős művészeti gyűjteménnyel is rendelkezik, amely középkori műalkotásoktól a modern művészeti alkotásokig terjed.

A múzeum kiemelkedő darabjai között szerepelnek a morva régió régészeti kincsei, mint például a Věstonická Vénusz, ami a világ egyik legrégebbi kerámiája.

Minden információ itt!

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató