Salzburg látnivalók, múzeumok, térképek

by radopeter1983
Salzburg látnivalók, múzeumok, térképek

Salzburg nemcsak Ausztria, de Európa egyik legszebb városának is tartják. A csodás barokk épületek és remek fekvése miatt népszerű a turisták körében.

A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született, és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. Egy hercegérseki városbíró név szerinti említésével (eredetileg először 1120-30 táján) Salzburg tekinthető a mai Ausztria legrégibb városának.

Híres barokk építészetéről, jelentős és gazdag történelméről, különleges elhelyezkedése miatt pedig az Alpok kapujaként és Észak Rómájaként is emlegetik. Ezek miatt 1997-ben Salzburg városának történelmi központja a világörökség része lett.

Legjelentősebb kulturális eseménye a Salzburgi Ünnepi Játékok (Salzburger Festspiele), melyet 1920 óta – néhány második világháborús évet kivéve – folyamatosan megrendeznek. A fesztivál minden nyár júliusának végén kezdődik, és öt hétig tart.

Salzburg látnivalók

Hohensalzburg vára

Salzburg belvárosa fölött magasodik 506 méteres magasságban Európa legnagyobb középkori várainak egyike.

A vár már a 11. században is állt, a 16. században épült hozzá a világ legrégebbi siklója, a Reisszug. A 19. század második felében renoválásra került és már 1892-ben idegenforgalmi látványosságként működött. Máig Európa egyik legjobb állapotban megőrzött várkastélyaként várja a látogatókat.

A vár egész évben különböző rendezvényeknek ad otthont és az adventi hétvégéken helyi kézművesek munkáiból karácsonyi vásárokat tartanak.

Minden információ itt!

Salzburg egyik ikonikus épülete
Salzburg egyik ikonikus épülete

Residenzplatz

Salzburg városának egyik legjelentősebb tere. A tér a barokk építészet remek példája, melyet gyönyörű, történelmi épületek szegélyeznek. Legszebb épülete a dóm.

Közepén található a híres Residenzbrunnen, egy nagyszabású barokk szökőkút, melyet lovak és mitológiai alakok díszítenek. A tér egyik oldalán áll a hatalmas Salzburgi Rezidencia, ahol egykor a salzburgi érsekek laktak.

Salzburgi dóm

A római katolikus egyház Salzburgi főegyházmegyéjének székesegyháza, amely Salzburgi Szent Rupertnek, illetve Szent Virgilnek van szentelve.

A barokk stílusú templom 101 méter hosszú, a kereszthajó 69 méteres. A torony 81 méter magas, a kupola 71 méter, a középső hajó pedig 32 méter. A jellegzetesen lóhere formájú szentélykörüljáró fölött magasodik a kupola. A templomban 10 ezer személy számára van hely.

A monumentális épületet Santin Solari olasz építész alkotta a 17. század elején. A dóm komoly hatással volt a későbbi német templomépítészetre.

Impozáns épület a belvárosban
Impozáns épület a belvárosban

Getreidegasse

A város legkedveltebb utcája, amely már régen is híres kereskedelmi központ volt.

A szűk, kanyargós utcaképe és a magas, szűk házai tipikusan salzburgi barokk stílusra jellemző. Egyes épületek még a középkori időszakból származnak, jellegzetes íves boltívekkel és karcsú tornyokkal.

Az utcán rengeteg kis üzlet, butik és kávézó található. Az épületeken máig sok helyen láthatóak hagyományos táblák, amelyek az egyes boltokat és foglalkozásokat jelképezik.

A sétálóutca tele van ilyen táblákkal
A sétálóutca tele van ilyen táblákkal

Mozart tér

A Residenzplatz közvetlen közelében található téren áll Mozart szobra.

A bronzszobrot 1842-ben állították fel, amelyet Ludwig Schwanthaler tervezett. A felavatáson az akkor még élő két Mozart-fivér, Karl Thomas és Franz Xaver, is jelen voltak.

Természetesen van Mozart szobor is a városban
Természetesen van Mozart szobor is a városban

Mirabell-kastély

Salzburg egyik legszebb épülete, amely híres kulturális központ is.

1606-ban Wolf Dietrich von Raitenau érsek építtette szeretője, Salome Alt számára. Az eredetileg Altenau kastély néven ismert épületet később átnevezték Mirabellnek, ami olaszul csodálatos. A jelenlegi, barokk stílusú megjelenést Lukas von Hildebrandt tervezte a 18. század elején.

A kastélyhoz tartozó kert is csodás. A barokk kertépítészet remek példája: szobrokkal, virágágyásokkal és a híres Pegasus-szökőkúttal.

A kastély és a kert is csodás
A kastély és a kert is csodás

Marko-Feingold-Steg

Ez a gyalogos híd köti össze az óvárost a túlparti résszel.

A híd kilátóteraszként is működik: csodás látvány innen a belvárosra és a fölötte magasodó várra. Emellett pedig lakatok ezrei lógnak a korlátokon és drótokon, így ne felejtsünk vinni egyet! 🙂

Salzburg múzeumai

Mozart szülőháza (Mozarts Geburtshaus)

A Getreidegasse 9. szám alatti házban született 1756-ban a híres zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart. 1773-ig élt itt.

A 20. század elején a Salzburgi Mozarteum Alapítvány vette meg a házat, hogy múzeummá alakítsa. 1941-ben nyílt meg a látogatók előtt.

A múzeum gyűjteménye tartalmazza Mozart családjának személyes tárgyait, például hangszereket, kéziratokat és leveleket. A kiállítások bemutatják Mozart gyermekkori zongoráját és hegedűjét, valamint az első kompozícióit, amelyeket már gyermekként írt. A múzeum emellett különféle időszaki kiállításokat is rendez.

Mozart lakóháza (Mozart-Wohnhaus)

A Salzach folyó másik oldalán található lakóépület szintén múzeumként működik. Mozart 1773-tól 1787-ig élt itt, abban az időben a város egyik legmodernebb és legelőkelőbb épülete volt.

A háromszintes épületben több szoba található, amelyeket a Mozart család egykori bútoraival és személyes tárgyaikkal rendeztek be. A belső terekben megtalálható Mozart zongorája, más hangszerei, kéziratai, kottái, valamint a család mindennapi életébe betekintést nyújtó tárgyak.

Van kombinált jegy, amivel a szülőházba és ide is be tudunk menni. Minden információ itt!

A természet háza (Haus der Natur)

A múzeum a természettudományok és a technológia világát mutatja be, gyerekek számára is nagyon ajánlott.

A múzeumot Eduard Paul Tratz, egy lelkes természettudós és Eduard Richter, egy geológus hozták létre. Kezdetben a múzeum célja a helyi természeti kincsek bemutatása volt, de fokozatosan kibővítették a gyűjteményt és a kiállítási területeket, hogy magába foglalja a globális természettudományi és technológiai témákat is. Ma már modern, interaktív múzeumként működik.

Megismerkedhetünk a helyi és globális élővilággal, a földtörténeti folyamatokkal, az emberi test működésével, valamint a fizika és a csillagászat alapjaival. Kiemelkedő része az élő állatokat bemutató akvárium és terrárium, ahol különböző vízi és szárazföldi élőlényeket lehet megfigyelni. Ezen kívül a múzeum rendelkezik egy űrkutatási részleggel, ahol az űr és a csillagászat rejtelmeit mutatják be.

Minden információ itt!

Játékmúzeum (Spielzeug Museum)

Ez a különleges múzeum bemutatja a játékok fejlődését és szerepét a különböző korokban.

A múzeumot 1978-ban hozta létre Friedrich Bartenstein, aki szenvedélyesen gyűjtötte a történelmi és kulturális jelentőségű játékokat. Azóta a múzeum folyamatosan bővült, és ma már az egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményt tartja fenn Európában.

A múzeum gyűjteménye rendkívül széleskörű, több mint 5000 játékot tartalmaz a középkortól egészen a modern időkig. Ezek között megtalálhatóak hagyományos fajátékok, babák, vonatok, autók, társasjátékok, és sok más típusú játék. Különleges figyelmet kapnak a mechanikus játékok és a régi játékautók.

Minden információ itt!

Salzburgi Modern Művészeti Múzeum (Museum der Moderne Salzburg)

A múzeum a 20. és 21. századi képzőművészetre összpontosít.

Két helyszínen is megtalálható: az egyik a Mönchsbergben 2004-ben nyílt meg, a másik a Rupertinum épületében az 1980-as évek óta működik. A Mönchsbergi épület nagyon látványos: egy szikla tetején, márványból és üvegből épült.

Gyűjteménye kiterjed a festészet, szobrászat, grafika, fotográfia és videóművészet területeire. A múzeum állandó gyűjteménye mellett számos ideiglenes kiállítást is rendeznek, amelyek a modern és kortárs művészet legújabb trendjeit és irányzatait mutatják be.

A múzeum különös hangsúlyt fektet a kísérleti és innovatív művészeti formákra, valamint a társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozó művekre.

Minden információ itt!

Museum St. Peter Salzburg

A múzeum a híres St. Peter Kolostorban található, melyet a 7. században alapítottak, és az egyik legfontosabb vallási és kulturális központja a városnak.

A belső terét is ki kell emelni. Díszített mennyezeteket, freskókat és gazdag faragványokat láthatunk.

Gyűjteménye a vallásos művészetet és a kolostori élet tárgyi emlékeit foglalja magába. A kiállított tárgyak között megtalálhatóak szentekhez kötődő relikviák, középkori kéziratok, festmények, szobrok, liturgikus eszközök és egyházi ruházatok. A múzeum különleges darabjai közé tartozik a kora középkori szentírások és az aranyozott liturgikus tárgyak.

Minden információ itt!

Karácsonyi Múzeum (Salzburger Weihnachtsmuseum)

A múzeum létrehozása egy szenvedélyes gyűjtő, Ursula Kloiber munkájának eredménye, aki évtizedeken át gyűjtötte a karácsonnyal kapcsolatos tárgyakat és díszítőelemeket.

Gyűjteménye lenyűgöző, több ezer darabból áll, és a 19. század közepétől a mai napig terjed. A kiállított tárgyak között megtalálhatóak hagyományos karácsonyi díszek, kézzel készített jászolok, angyalfigurák, régi karácsonyi képeslapok és sok más karácsonyi emléktárgy.

A múzeum különös figyelmet fordít a régi osztrák és német karácsonyi hagyományokra, bemutatva a különböző régiók jellegzetes karácsonyi szokásait és díszítési technikáit.

Minden információ itt!

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató