Lengyelország legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Lengyelország legszebb helyei – 13 csodás látnivaló

Lengyelország a történelméből adódóan is sok látnivalóval rendelkezik. Nézzük Lengyelország 15 legszebb helyeit!

Varsóban és Krakkóban is voltam egy út keretén belül, erről beszámolót is írtam!

Lengyelország legszebb helyei

Krakkó

Nem véletlen, hogy nem a fővárossal kezdődik a legszebb helyek bemutatása! Krakkó az egyik legszebb óvárosú települések közé sorolják.

Krakkó Lengyelország egyik legfontosabb kulturális központja és Európa egyik fő turisztikai célpontja. A történelmi Óváros és a Kazimierz kerület 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Óvárosában találjuk Európa legnagyobb piacterét és Lengyelország egyik leghíresebb műemlékét, a Mária-templomot is.

Krakkó látnivalók, közlekedés, térképek

Az egyik legszebb óváros Krakkóban van
Az egyik legszebb óváros Krakkóban van

Zakopane

Szerintem a város nevét már mindenki hallotta! A Magas-Tátra északi oldalának legismertebb turistaközpontja főleg télen népszerű. Téli vására nemzetközileg is híres.

Zakopanét nemcsak a síelőket várja, az 1123 méter magas Gubalówkára siklóval is fel lehet menni, a kirándulók és túrázók is jól érezhetik magukat itt. Nyáron emiatt is ugyanúgy keresett helyszín.

Külön kiemelendő az ún. zakopanei építészeti stílus. Az épületek díszesebbek, a helyi népi motívum és a szecessziós stílus keveréke figyelhető meg.

Zakopane télen és nyáron is népszerű hely
Zakopane télen és nyáron is népszerű hely

Varsó

Lengyelország fővárosa természetesen szintén szerepel a legszebb helyek között. A történelemből adódóan is, Varsóban az európai építészet majdnem minden stílusa és időszaka képviselve van: gótika, reneszánsz, barokk, klasszicizmus.

Az Óváros a 2. világháborúban szinte teljesen elpusztult, ám sikerült újjáépíteni, ami az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. A legtöbb látnivaló is itt található.

A város egyik nevezetessége A Kultúra és Tudomány Palotája, amelyet Sztálin építtetett. A moszkvai Hét nővér épület mintájára épült monumentális épület tetejéről remek panoráma nyílik Varsóra.

Varsó látnivalók, közlekedés, térképek

Lengyelország fővárosa is kötelező látnivaló

Białowieża-erdő

Az európai síkvidéket egykor borító hatalmas kiterjedésű lombhullató és vegyes őserdő legnagyobb megmaradt darabja Lengyelország és Fehéroroszország határvidékén található.

Az UNESCO Világörökség része, bioszféra-rezervátum ad helyet a világ legnagyobb szabadon élő bölényállományának, amely Európa legnagyobb szárazföldi állata.

A nemzeti park területén emellett vadaspark, természeti és erdészeti múzeum is működik, valamint megtekinthető a kastélypark és bölénymegfigyelő helyeket is kialakítottak.

A világ legnagyobb szabadon élő bölényállománya itt van
A világ legnagyobb szabadon élő bölényállománya itt van

Auschwitz

Ezt a helyszínt nem is kellene bemutatni, hiszen mindenki ismeri. A 2. világháború idején létesített egykori haláltábor helyszínét mi is bejárhatjuk.

Auschwitz történetét mindenki ismeri
Auschwitz történetét mindenki ismeri

Wieliczka sóbányák

Krakkótól pár km-re délkeletre, Wieliczka városban található Lengyelország legrégebbi sóbányái, amely a világ legrégebbi kősó bányái közé tartozik.

A bányában 9 szintet különböztetnek meg, melyekből az első 64 méter mélyen van, míg az utolsó 327 méter mélyen fekszik. A tárnák összes hossza az összekötő folyosókkal, tavakkal, termekkel, aknákkal együtt meghaladja a 300 kilométert. A látogatható része kb 2 km hosszú és 20 teremből áll.

A bánya egyedülálló mikroklímával rendelkezik, melynek a nagy pára- és nátrium-kloridtartalom mellett állandó hőmérséklete (körülbelül 12-14 °C), nyomása, ionizációja és megvilágítása van.

Lengyelország legrégebbi sóbányája
Lengyelország legrégebbi sóbányája

Gdansk

Lengyelország legfontosabb kikötővárosa hosszú ideje, ennek köszönhetően gazdag kulturális múltja van.

A városnak sok gyönyörű épülete maradt fenn abból az időből, amikor a Hanza-szövetség tagja volt. Színes épületeivel, hangulatával egy kicsit olyan érzés, mintha más országban járnánk. Erre a legtökéletesebb rész a Királyi Út.

A város ad otthont a Szent Domonkos-vásárnak, amelyet 1260 óta rendeznek meg a városban és Európa egyik legnagyobb kereskedelmi és kulturális eseményének tekintik.

Szerintem Amszterdamhoz és Koppenhágához hasonlít
Szerintem Amszterdamhoz és Koppenhágához hasonlít

Malborki vár

A világ legnagyobb téglából épült vára, 2000 óta az UNESCO világörökség része.

A várat a német lovagrend építette a 13. század végén, amely 1309 után kiemelt jelentőséggel bírt. Az egész vár a Nogat (a Visztula mellékfolyója) mellett épült, a várárokba bevezették a folyó vizét, ami így körülölelte a várat.

A vár csodás látvány, a folyó túloldaláról fantasztikus képeket csinálhatunk. Megéri egy kitérőt tenni, ha épp Gdansk-ba igyekszünk.

A világ legnagyobb téglából épült vára valóban impozáns
A világ legnagyobb téglából épült vára valóban impozáns

Wroclaw

A délnyugat-lengyel város több birodalom része is volt, ez pedig építészetben is meglátszik.

Az épületek nagy része megsemmisült a 2. világháborúban, de többet sikerült eredeti formában újjáépíteni. Ennek nyomán láthatjuk a gótikus városházát és katedrálist, az egyetem barokk részét és a neogótikus főpályaudvart  is.

Az Odera és mellékágai miatt sok híd található a városban, ezzel is hangulatosabbá téve Wroclawot.

Színes házai hangulatossá varázsolja Wroclawot
Színes házai hangulatossá varázsolja Wroclawot

Zalipie

Minden országnak van egy „népművészeti települése”. Lengyelországban ez a Krakkótól északkeletre fekvő Zalipie.

A falu faházanak falát és belső tereit kézzel festett virágminták díszítik. Több mint 30 ilyen házikó található, jó részükben laknak is.

Kiemelendő a Női Festők Háza, amely múzeumként funkcionál, így mi magunk is megcsodálhatjuk ezeket a motívumokat.

Lengyelország népművészeti faluja
Lengyelország népművészeti faluja

Toruń

A Visztula partján, Varsó és Gdansk között fekvő település az egyik legszebb lengyel történelmi város. Belvárosa a UNESCO világörökség része.

Leghíresebb szülötte a híres csillagász, Kopernikusz. Természetesen múzeumot is alapítottak, ahol az életét és munkásságát mutatják be.

Itt is jellemzőek a színes házak és a különböző stílusú épületek. Ezek közül legismertebbek a Szent János székesegyház, a városi erődrendszer és a régi városháza.

Az egyik legszebb lengyel történelmi város
Az egyik legszebb lengyel történelmi város

Koponyák kápolnája

Már a név is sokmindent elárul. A cseh határ menti Kudowa Zdrój város fő látnivalója az emberi csontokból „díszített” templom.

A falakon és a mennyezeten látható koponyák és lábcsontok több mint háromezer ember maradványai, de a padló alatt további maradványok is rejtőznek.

Zamość

Az ukrán határhoz közeli várost Észak Padovájának és az árkádok városának is nevezik, mivel a 16. században olasz építészek tervei alapján építettek. Óvárosa a Világörökség része.

Az eredetileg reneszánsz stílusú városban szintén keverednek a stílusjegyek. Erre kiváló példa a reneszánsz-barokk városháza és a klasszicista katedrális.

Az árkádok városának is nevezik
Az árkádok városának is nevezik

Książ-kastély

Lengyelország 3. legnagyobb várkastélya a fekvése miatt is az ország egyik legszebb látnivalója.

A kastélyvár legcsodálatosabb része a barokk palotabelső a 18. század első feléből származó pazaron díszített Maksymilian-teremmel. A várat 12 teraszos kiképzésű díszkert veszi körül.

Csodás ez a kastély és a környezete is
Csodás ez a kastély és a környezete is

Frombork

A Kalinyingrádi területhez közel, a Visztula-öböl mentén fekszik a Kopernikuszról híres kisváros. Itt élt hosszú ideig és hunyt el ugyanis a híres csillagász, ez meghatározza a település jelenét is.

A legrégebbi épület a védőfalakkal körülvett gótikus székesegyház és a 14. századi püspöki palota, amelyben jelenleg a Kopernikusz Múzeum található. A dombról gyönyörű kilátás nyílik.

Kopernikusz itt élt és munkálkodott hosszú ideig
Kopernikusz itt élt és munkálkodott hosszú ideig

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató