2021/05/17
Azori-szigetek, Madeira vagy Tenerife? Melyiket válasszuk?

Európa szárazföldi határán túl van három remek sziget (az egyik szigetcsoport), amelyek egyenként is csodás élményt adnak. Na, de melyiket válasszuk, ha csak az egyiket szeretnénk meglátogatni? Ebben a cikkben megpróbálok segíteni, hogy az Azori-szigetek, Madeira és Tenerife közül melyik a legideálisabb.

Azt mindenképp meg kell jegyeznem elsőként, hogy Azori-szigetek és Madeira Portugáliához, míg Tenerife Spanyolországhoz tartozik. Éppen ezért mindhárom helyre személyigazolvánnyal is eljuthatunk!

Egy kicsit a szigetekről

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb tagja, amely Marokkó déli határvonalával fekszik egyvonalban. A három helyszín közül a legnépszerűbb, mivel déli részén igazi turistaközpont alakult ki. A sziget középpontjában egy 3718 méter magas vulkán, a Teide áll.

Tenerife látnivalók, térképek

Madeira kb. 400 km-re fekszik északra Tenerifétől, Marokkó középső részével egyvonalban. A szigetet a középvonaltól északra lévő hegylánc határozza meg, legmagasabb csúcsa az 1862 méter magas Pico Ruivo. Leghíresebb szülötte Cristiano Ronaldo, akinek a nevét a nemzetközi repülőtér is viseli.

Madeira élménybeszámoló

Az Azori-szigetek 9 szigetből áll (Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores, Corvo), ezek közül Sao Miguel a legnépszerűbb. Portugáliától 1500 km-re fekszik, Lisszabonnal egyvonalban. Természeti szépségei miatt hívják Európa Hawaii-ának is.

Azori-szigetek látnivalók, közlekedés, térképek

Eljutás

Sokak számára ez kardinális kérdés, hiszen az átszállás sokakat elriaszthat egy utazástól egy közvetlen járattal szemben.

Ebben a tekintetben Tenerife „áll nyerésre”. Budapestről és Bécsből is van közvetlen járat, amelyek a Tenerife South reptérre közlekednek. Innen nagyon közel van a legnépszerűbb turistaközpont, Playa de las Americas és környéke.

Madeirára Bécsből közlekedik közvetlen járat a 2020 nyári menetrend szerint (Austrian Airlines), Budapestről azonban csak átszállással lehet eljutni. Leggyakoribb a lisszaboni átszállás.

Az Azori-szigetek több szigetből áll, Ponta Delgada-n landolnak a járatok. Elsősorban Lisszabonból és Portóból érkezik a legtöbb járat (ide közlekednek járatok Budapestről).

Közlekedés

Azori-szigetekkel az a „baj”, hogy mivel több remek szigetből áll, az átjutások elég sok időt vesznek el. Így az általános egy hetes út alatt „csak” 2-3 szigetet tudunk jól megismerni.

Mindhárom szigeten és az Azori-szigetek többségén kizárólag buszközlekedés van.

Ám a célpontunk felfedezéséhez mindenképp érdemes autót bérelni. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy mindhárom helyen nagy odafigyelést igényel a vezetés!

Én Tenerifén voltam sofőr, hát mit is mondjak. Nem egyszer izzadtam le vezetés közben, olyan kanyargós, emelkedős és keskeny utak vannak! 🙂

Időjárás

A szigetek fekvése meghatározza az éghajlatot: az Atlanti-óceán nyáron hűtő, télen fűtő hatással bír. Éppen ezért az éves hőmérsékletekben nagy kilengés nincsen.

Mindhárom helyről elmondható, hogy a számos mikroklíma alakult ki. Teljesen más idő lehet a tengerparton és más a pár 10 km-rel arrébb lévő hegyekben. (Ezt Tenerifén én is megtapasztaltam.)

Tenerifét és Madeirát szokás az örök tavasz szigetének is hívni. Míg nyáron a 30 fok és afölötti hőmérséklet nagyon ritka (mondhatni szinte nincs is), télen még éjjel is alig megy 10 fok alá.

Tenerifén nem mindegy melyik részen vagyunk. Az északi részen több az eső és szelesebb is, a déli nyaralórészen lehet élvezni a kellemesebb időt. (Januárban a déli tengerparton órákig élveztem a napsütötte kellemes időt.)

Az Azori-szigeteken talán még kiegyenlítettebb mindez, mivel jóval beljebb fekszik az óceánban. Az évi átlaghőmérséklet 14 és 26 fok között van. Viszont csapadékosabb az idő, főleg november és március között gyakori az eső.

Összességében elmondható, hogy aki egy kis nyaralást is be akar csempészni a programba, annak télen Tenerife a legjobb. Egy általános szigetlátogatáshoz pedig mindhárom helyszín április és október között a legideálisabb. De esőkabát mindig legyen nálunk!

Természet

Hát ez az, amivel nagyon nem lehet félrenyúlni. Mindhárom hely fantasztikus természeti látnivalókat nyújt, a kirándulók, túrázók mindegyik helyen jól fogják érezni magukat.

Tenerifén elsősorban a Teide vulkán és az északi részen lévő Anaga Nemzeti Park a fő természeti látványosság.

Aki szereti a túrát, annak feltétlenül ajánlom a Teide „megmászását”. Átlagos kondival is fel lehet gyalogolni, hihetetlen élmény, amikor fent állunk a 3718 méter magas csúcson. (Aki nem akar sokat gyalogolni, lerövidítheti felvonó segítségével az utat.)

A hegyvidéki utakat már említettem, ezt a Masca-völgyben megtapasztalhatjuk. Érdemes elmenni busszal ide, mert a szerpentinútról hihetetlen kilátás nyílik az egykori kalózfalura és a környékre.

A Teide uralja Tenerifét
A Teide uralja Tenerifét

Madeirán ugyanúgy megmászható a legmagasabb csúcs, a Pico Ruivo. Híres a babérfa erdő, amely az UNESCO természeti világörökség része. A levadák vagyis a középkori öntözőcsatornák menti túrák is népszerűek.

Egyik legnépszerűbb program a Szent Lőrinc-félsziget, amely hosszan nyúlik a tengerbe. Nagyon jó túrákat lehet tenni és a kilátás is csodás.

Kifejezetten sok kilátópont van a szigeten, aki kisebb területen sokat szeretne gyönyörködni, annak Madeira ideális sziget.

Madeira egyik legnépszerűbb túrája a Szent Lőrinc-félsziget
Madeira egyik legnépszerűbb túrája a Szent Lőrinc-félsziget

Az Azori-szigetek nyújtja talán a legtöbb természeti látnivalót. Nem csoda, hiszen a kilenc sziget megnöveli ezek számát. A több eső miatt ez a legzöldebb sziget a három hely közül. Elég elmenni a „fő” szigetre, Sao Miguel-re. Itt találhatóak a híres kalderák, a vulkáni kráterekben lévő tavak.

A szigeteken egzotikus növényvilág látható. Az egész évben tavaszias klímának, az óceáni éghajlatnak köszönhetően burjánzanak a pálmafák, a hortenziák, a banánligetek, az ananászültetvények. Sőt, itt található Európa egyetlen teaültetvénye!

Az Azori-szigetek természet szempontjából talán a legszebb
Az Azori-szigetek természet szempontjából talán a legszebb

Tengerpartok, strandok

Ha valaki csak a strandolás miatt akar menni, az nem biztos, hogy elégedett lesz a három hellyel. Elég kevés fürdésre alkalmas helyet találunk, ráadásul a fekvésnek köszönhetően sehol se fogunk kellemes hőmérsékletű vizet találni.

Ha viszont mindenképp szeretnénk egy homokos tengerpartot, akkor Tenerife a legjobb választás. A déli turistaközpontnál találunk ilyet, valamint északon fekszik a csodás Teresitas strand. Itt aranyhomokos part és nyugodt víz várja a pihenőket.

Tenerife legszebb tengerpartja
Tenerife legszebb tengerpartja

Madeirán alapvetően vulkáni kavicsos partok vannak, homokos part csak Porto Santo szigetén van (itt egyéb látnivaló nincsen, szóval a tengerpartozás a fő program).

Madeirán sok kavicsos strand van
Madeirán sok kavicsos strand van

Az Azori-szigeteken hasonló a helyzet, mint Madeirán. A legtöbb strand fekete homokos, sok helyen nagy hullámokkal. A hűvösebb időjárás miatt itt még nyáron is elég hideg a tenger.

A fekete homokos partok is csodaszépek
A fekete homokos partok is csodaszépek

Összefoglalva

Egyet biztos megállapíthatunk: a természet szerelmesei egyik helyben sem fognak csalódni! Aki szereti az aktív pihenést, a kirándulásokat, a nyugodt, békés helyi kultúrát, annak mindhárom sziget „be fog jönni”.

Ha viszont mindenáron szeretnénk egy kis tengerparti lazulást, akkor Tenerifét érdemes választani. Még télen is lehet kellemesen napozni.

Ha kevés időnk van (egy hétnél kevesebb), akkor Tenerife és Madeira jobb. Az Azori-szigetekre úgy érdemes menni, hogy több szigetet is felfedezünk, ezért akár 2-3 hetet is rászánhatunk.

Őszintén szólva nekem mint természetkedvelő ember, az Azori-szigetek állnak az első helyen. Bár „csak” Tenerifén jártam a három hely közül, ami szintén remek hely, de talán az Azori a legautentikusabb hely a beszámolók és a leírások alapján.

Egy javaslatom van így a végére: tervezzétek be mindhármat és a végén el lehet dönteni a sorrendet! 🙂

Ajánlott cikkek

Gyűjts minél több ötletet a jövőre nézve!

Cimkék: , , , , ,