2021/04/23
Azori-szigetek látnivalók, közlekedés, térképek

Európa Hawaii-aként is emlegetik a 9 szigetből álló Atlanti-óceánon fekvő, Portugáliához tartozó szigetcsoportot. A természetkedvelők igazi paradicsomot találnak itt, hiszen az Azori-szigetek látnivalók nagy része a természethez kötődik.

Közlekedés

A kilenc sziget nincs egymáshoz közel, így nem is nagyon lehet a szigetcsoport nagy részét bejárni.

A turisták többsége Ponta Delgadába érkezik repülővel, ami hazánkból egy átszállással már elérhető. Ez Sao Miguel szigetén fekszik, ami Európához a legközelebb van.

A szigetek között repülővel vagy hajóval lehet közlekedni. Mindkét esetben csak egy társaság üzemeltet járatokat.

Repülővel az Azores Airlines, hajóval az Atlanticonline cég szolgáltatásait vehetjük igénybe. A közeli szigetek között érdemes kompozni.

A legtöbb szigeten vannak buszjáratok, természetesen a legtöbb látnivalót el lehet érni velük. Azonban ha a szigetek rejtett, igazi természeti szépségeit is látni akarjuk, mindenképp bérelni kell autót.

Hasonló sziget Madeira és Tenerife is. Melyiket válaszd a három közül?

Időjárás

Fontos, hogy nem elsősorban a strandos nyaralást kedvelők ideális helyszíne, mivel az Atlanti-óceán nyáron hűtő hatást fejt ki (télen pedig melegítő hatást).

Főleg a természetet kedvelők, az aktív pihenésre vágyók találják meg itt a számításukat, de azt nagyon is!

Az időjárás a fentiek miatt is változó és minden szigeten más. Általánosságban kijelenthető, hogy az Azori-szigetekre utazás áprilistól októberig a legjobb.

Az eső nem ritka, bármikor eleredhet, de nem jelentős mennyiségű ilyenkor.

Viszont nyáron sincs nagyon meleg, a 30 fok és feletti hőmérséklet szinte ismeretlen. Télen pedig enyhe az idő, 15°C körül van, éjjel sem hűl 10°C alá.

A fentiek miatt is igaz, amit írtam már: nem a strandolás miatt kell idejönni! Nyáron a vízhőmérséklet 21-23°C, ami sok ember számára nem kellemes.

Akit valóban lenyűgöz a természet, annak a május közepétől lévő hetek a nyerők, mivel ekkor virágzik a sokak által csodásnak mondott hortenzia.

Azori-szigetek látnivalók

Sao Miguel

Ahogy fentebb írtam, ez a legközelebbi sziget Európához és talán a legnépszerűbb. Méretét és alakját tekintve nagyon hasonló a Balatonhoz.

Zöld szigetként szokták hívni a hegyeket és vulkáni krátereket borító növényzet miatt. Nemhiába, itt található az Azori-szigetek látnivalók egy jó része is.

Ponta Delgada

A fővárost igazából fél nap alatt is be lehet járni. Hangulatos macskaköves utcák, parkok, kávézók, középkori templomok színesítik a belvárost. Feltűnő, hogy az épületek nagy többségének színe fehér.

Mindenképpen kiemelendő a város jelképe, a városkapu közelében lévő Sao Miguel Sebastiao-székesegyház.

A parton, közel a kikötőhöz áll a Sao Bras erőd, ami a kalózok elleni védelmet szolgálta évszázadokkal ezelőtt.

Tipikus fehér színű épületek Ponta Delgada-ban
Tipikus fehér színű épületek Ponta Delgada-ban

Sete Cidades

A nyugati részen található kalderatavak az egykori vulkáni csúcs beomlása után keletkeztek. Négy tó van összesen, amelyek színárnyalata eltérnek egymástól.

A Vista do Rei (királyi kilátó) kilátóhelyről a legjobb a látvány, ahonnan két ikertó és a mögöttes óceán látható.

Azori-szigetek látnivalói közül talán ez a csúcs
Azori-szigetek látnivalói közül talán ez a csúcs

Furnas

A keleti részen lévő település közelében sok gejzírt találunk. Itteni különlegesség, hogy egy azori ételt, a cozido-t (pörkölt) a gejzírlyukba tett fazekakban főzik meg.

A kisvárosban van a Terra Nostra park, ahol egy sötét színű tóban lehet fürödni. Mindez a magas vastartalom miatt van, ráadásul jó meleg, több mint 35 fokos.

Ezekbe a lyukakba teszik be a kaját főni :)
Ezekbe a lyukakba teszik be a kaját főni 🙂

Farol do Arnel

A keleti parton fekszik az Azori-szigetek legrégebbi világítótornya. Szerda délutánként van nyitva.

Bálna- és delfinleső túrák

Mivel a szigetcsoport épp a vándorlási útvonalon fekszik, szinte biztos, hogy látni fogtok bálnákat. Bár az ilyen túrák nem olcsóak, az élményért mindenképp megéri.

Az indulás előtt a túravezető tart egy kis előadást a különböző delfin- és bálnafajtákról.

Arruda ananászültetvény

Európában egyedülálló ez a gazdaság, ahol egész évben megterem az ananász. Az ültetvény üzletében rengeteg féle ananászból készült terméket vásárolhatunk.

Chá Gorreana teaültetvény

Itt van Európa egyetlen teaültetvénye és legnagyobb teagyára.

A teraszos ültetvényeken sétálhatunk, láthatjuk a szüretelést, a feldolgozást és természetesen kóstolhatunk finom teákat.

Vila Franco do Campo-sziget

A déli részen fekvő városból kis hajókázással érhető el egy tengeri vulkán krátere, ahol egy gyönyörű lagúnában lehet fürdeni vagy búvárkodni.

Orsiék pár napot itt töltöttek, erről írtak egy beszámolót!

Sao Miguel videóban

Terceira

A 2. leglátogatottabb sziget, bár nincs annyi látnivaló, mint Sao Miguelen. A szigeten nagy hagyomány a bikaviadal.

A sziget központja Angra do Heroismo, egy csodás reneszánsz város, amely része az UNESCO Világörökségnek. Az óvároson érződik a portugál, amerikai, brazil hatás.

A sziget híres a barlangjairól, ezek közül is a legismertebb Algar do Carvao. Ez egy lávabarlang, a vulkáni folyamból fantasztikus képződmények alakultak ki.

Biscoitos falunál a vulkáni láva medencéket hozott létre, amiben úszhatunk a kellemes vízben. Hasonló található Tenerifén is.

Kihagyhatatlan a Serra do Cume kilátó. Innen egy hatalmas területet láthatunk be, amely téglalap alakú parcellákra van osztva. Háttérben pedig az óceánt.

Az Algar do Carvao lávabarlang Terceira egyik nevezetessége
Az Algar do Carvao lávabarlang Terceira egyik nevezetessége

Santa Maria

A keleti szigetcsoport legdélibb tagja, emiatt melegebb is van itt.

Legjobb strandja a Formosa Beach, egy kicsi, de nagyon szép tengerparti rész.

Legszebb természeti csodája a Cascata do Aveiro vízesés, amely több mint 100 méter magasból zuhog a mélybe.

Graciosa

Ez a sziget a piros tetejű szélmalmokról és a csillag alakú édességről (Queijadas da Graciosa) híres. Érdekesség még, hogy a házakat egységesen fehérre meszelik.

A Furna do Enxofre egy vulkanikus barlang, amely egy kaldera közepén van. 37 méter mélyre 183 lépcsőn mehetünk le, aminek alján kénes tó bugyog. Belépőárak és nyitvatartás itt található!

Graciosa ezekről a szélmalmokról nevezetesek
Graciosa ezekről a szélmalmokról nevezetesek

Sao Jorge

A sziget jellegzetessége, hogy a vulkánból kifolyó láva a tengerparton megszilárdult, létrehozva a lapos partokat a hegyek tövében. Ezeket a területeket nevezik fajas-nak. Ezeken települtek meg apró falvak, amiknek ragyogó hangulatuk van.

Fajã da Caldeira de Santo Cristo az egyik legnépszerűbb, ami leginkább a szörfösök és a túrázók paradicsoma.

Faja dos Vimes faluban találjuk Európa egyetlen kávéültetvényét, amit egy helyi család üzemeltet. Bár nem kell nagy területre gondolni, de érdemes felkeresni és a kávézójukban megkóstolni a friss kávét.

A szigeten barangolva feltűnhet a sok tehén. Ebből adódóan a sziget a sajtjairól is híres. Szinte minden étteremben kaphatunk sajtos előételt.

Sao Jorge videóban

Pico

A vulkánok egykori kürtőjében itt is létrejöttek tavak. A ma is aktív vulkán, a Pico Alto szépen uralja a szigetet.

Sokan a Pico megmászása miatt jönnek ide. Egyetlen helyről lehet elindulni a csúcsra, a Casa da Montanha központból, ami 1230 méter magasan fekszik. Innen kell eljutni a 2351 méter magas hegycsúcsra 7,6 km-es gyaloglással.

Az indulás előtt adnak egy GPS-t, amivel nyomon követik a túrázó útját. A túra díja 10 € (2019-ben). Lehetséges, hogy várni kell az indulásnál, mert a létszám limitálva van. Információk itt!

A Pico mellett a másik fő látnivalója a Gruta das Torres lávabarlang. Ez Portugália legnagyobb ilyen természeti formája, amely 5150 méter hosszú. Csak vezetett túra keretében látogatható és előre kell regisztrálni ezen az oldalon található emailen vagy telefonon.

Van itt egy neves borvidék is, ahol a szőlőültetvények bazaltfalakkal vannak elválasztva. Az ültetvényekre a Moinho do Frade szélmalomból a legszebb a kilátás.

A vulkáni hegy megmászása emeli Pico-t az Azori-szigetek látnivalók közé
A vulkáni hegy megmászása emeli Pico-t az Azori-szigetek látnivalók közé

Faial

A szigetek közül Faial a legaktívabb vulkanikus sziget. Ennek legékesebb példája a Capelinhos-félsziget, ami az egyik legfiatalabb földterület.

A félsziget keletkezése 1957-ben történt, egy vulkánkitörés ezt a 2 négyzetméteres területet hozta létre. Mára egy népszerű kirándulóhely, ahol földalatti látogatóközpont és egy régi világítótorony is van.

Faial-on a Capelinhos-félsziget 1957-ben jött létre
Faial-on a Capelinhos-félsziget 1957-ben jött létre

Flores

Természetileg talán a legszebb sziget (a sziget neve lefordítva virág), kár, hogy a legmesszebbre fekvő is egyben. Mivel az amerikai tektonikus lemezen fekszik, a vulkáni tevékenység alakította ki a szigetet.

Két legismertebb krátertava a Caldeira Comprida és a Caldeira Negra. Legmagasabb pontja a 914 méter magas Morro Alto. Két főbb városa van: az egyik Santa Cruz, ami a központ, a másik Lajes.

A sziget talán legszebb jelenségei a vízesések. Egyik leglátványosabb a Faja Grande közelében lévő Cascata da Ribeira do Ferreiro vízesések. Itt közel 20 egymás melletti vízesés zuhog a mélybe a rikítóan zöld sziklafalról.

Hát élőben szerintem órákig állna az ember itt és csak bámulna...
Hát élőben szerintem órákig állna az ember itt és csak bámulna…

Corvo

A legkisebb sziget, emiatt itt is elég kevés a látnivaló. Egy település található a szigeten, a déli csücsökben Villa do Corvoda. Kb. 500 lakosa van.

Flores szigetről hajóval vagy Ponta Delgada-ból repülővel lehet eljutni.

Egy igazi látnivalója a több mint 1 km átmérőjű vulkáni kráter. Kisebb tavak találhatóak benne, ahová túraút vezet le. A fűtenger és a hortenziabokrok remek látványt nyújtanak.

A hatalmas kráterbe túraút vezet
A hatalmas kráterbe túraút vezet

Interaktív és letölthető térképek – Azori-szigetek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Ha szeretnél több portugál cikket olvasni, kattints ide!

Cimkék: , ,