2021/05/13
Sao Miguel, az Azori-szigetek “fő” szigete – Orsiék útja

Sziasztok! Január közepén kilenc éjszakát töltöttünk Portugáliában, erről írnék Nektek egy kis beszámolót.

Lisszabon

A gépünk január 16-án indult este hétkor, így lisszaboni szállásunkat elég későn, helyi idő szerint éjjel tizenegy körül tudtuk elfoglalni.

A reptérről metróval mentünk be a Baixa-Chiado állomásra, ahonnan száz méterre volt a szállásunk.

A fővárosban csak egy napunk volt, úgyhogy semmi kötött progamot nem találtunk ki. Reggeli után csak sétálgattunk az Alfamában és Bairro Altoban. Ebédet és vacsorát is étteremben ettünk, mindig találtunk valamit, ami megfizethető áron volt.

Este még meglátogattunk egy helyet, amit még régebbről ismertem, és akkor nagyon megtetszett. Ez a Capela nevű bár, ami úgy van berendezve, mint valami régi templom, nagyon jól néz ki.

Lisszabon látnivalók, térképek

Sao Miguel

18-án, szombaton indultunk tovább Ponta Delgadaba. Ottani idő szerint fél tizenkettő körül szállt le a gépünk a teljesen üres reptéren. Nagyon aranyos volt, hogy egy embert sem láttunk, egy kis büfé üzemelt összesen, úgyhogy rögtön megtetszett a hely hangulata.

A reptérről kiérve azonnal csörögtünk az autókölcsönzős kontaktnak, aki kb. öt percen belül megérkezett egy kis (kb. két éves) Fiat Pandával. Ez volt a legolcsóbb lehetőség, amit otthon találtunk, úgyhogy nem is gondolkoztunk rajta. Mivel hitelkártyánk nincs, próbáltunk olyan helyet találni, ahol ez nem is kell, illetve a deposit sem vészes. Egy kis, helyi cégnél béreltünk (Flor do Norte).

Az autó napi költsége 5 euró volt, erre kötöttünk mi rajtuk keresztül full biztosítást, és mivel kértük, hogy a reptér legyen az átvevő-átadó helyszín, így a plusz összeggel együtt volt 84 euró a bérlés szombattól csütörtökig. Helyszínen kiderült, hogy a 100 eurós depositot sem kell fizetni, mert a biztosítás elegendő. Leadáskor egyébként kb. meg se nézték az autót, teljesen zökkenőmentes volt az egész, kedvesek voltak, szeretettel ajánlom őket.

Az első két éjszakát Nordesten töltöttük, ahol a bemutatkozáskor kiderült, hogy a host magyar. 🙂 Nagyon segítőkész volt, rengeteget mesélt is.

Három éjszakát aludtunk Ponta Delgadaban is. A szoba erkélye gyakorlatilag az óceánpartra nézett, ami nagyjából egyébként tíz méterre volt az épülettől.

Erről a két szálláshelyről kirándultunk minden nap, reggeltől estig. A Poca da Dona Beija fürdőt ajánlanám mindenkinek, mert itt késő estig lehet fürdőzni a közel 40 fokos vízben, és ez a (szerencsés helyzetben csillagos) tiszta ég alatt nagy élmény. A belépő amúgy 6 euró. Furnasban a Tony’s étteremben próbáltuk ki a vulkános kaját, előtte való nap bejelentkeztünk. Ha jól emlékszem 25 euró volt a két személyes tál.

Szerintünk ennyi időre is bőven megéri átmenni a szigetekre. Nyilván a világ összes idejét el lehetne itt tölteni, de nekünk így is nagyon szuper volt az egész.

Az időjárással végig mázlink volt. Lisszabonban is sütött a nap, és a szigeteken is végig többnyire napos, száraz időnk volt, általában elég volt egy vastag pulcsi, két alkalommal pedig csak a póló. (Kivéve persze árnyékban.) Egyetlen napunk volt hűvösebb, amikor a Miradouro da Boca do Infernohoz mentünk. Itt nagyon fújt a szél és kellett a kabát is.

Apropó miradouro (kilátó)! Tényleg minden tele van velük. A magyar hostunk tanácsára egyik reggel felkeltünk és megnéztük a napkeltét is az óceán felől… hát, leírhatatlanul szép volt.

Az út végén van Azori-szigetek legismertebb kilátóhelye
Az út végén van Azori-szigetek legismertebb kilátóhelye

Nekem a kedvenc településem Sete Cidadesnél volt. Elképesztő a falu fekvése, és valahogy van egy nagyon sajátos hangulata az egésznek. Itt is találtunk egy klassz éttermet, ahova érdemes elmenni, ez a Lagoa Azul, tökéletes a steak és minden más is finom volt.

Lent Sao Miguel legszebb falva, Sete Cidades
Lent Sao Miguel legszebb falva, Sete Cidades

Itt találkoztunk egy tündéri bácsival is, aki kiment kacsákat és ludakat etetni, és portugálul magyarázva nyomkodta a kezünkbe a kenyércafatokat, és mutatta, hogy akkor fotózzak, amikor dobja a morzsákat, mert akkor felröppennek a madarak. 🙂

Képek

Porto

Sao Miguelt csütörtökön délben hagytuk el (félig depressziósan). A fennmaradó időt Portoban töltöttük.

A szállásunk a Bolhao metrómegállónál volt. Az érkezésünk után szétnéztünk a környéken, a piac viszont sajnos jelenleg le van zárva átépítés/felújítás miatt, úgyhogy az kimaradt. Találtunk egy éttermet, a Porto Antigot, ami egyrészt jó áron volt, másrészt a világ legkedvesebb emberei dolgoztak ott, de tényleg. Másnap is ott vacsoráztunk.

A pénteket itt is sétával töltöttük, a folyóparton ücsörögtünk, és a Lello könyvesboltot is megnéztük (elképesztően szép, de nagyon-nagyon zsúfolt). Szombaton délelőtt már csak egy kis sétára és kávéra maradt időnk, mert délután kettő körül indult haza a gép.

Portoban is szerencsénk volt a napsütéssel. Nagyon szép és jópofa város, de én Lisszabon rajongó maradtam, jobban megfogott.

Porto látnivalók, közlekedés, térképek

Porto látképe a Duoro mellől
Porto látképe a Duoro mellől

Összefoglalva

Nem tudom, hogy mi vagyunk-e szerencsétlenek, de az egész utazás alatt rengetegszer jártunk úgy, hogy rendeltünk valamit és mást kaptunk. Vagy esetleg nem kaptuk meg, amit kértünk. Levest például négyszer, vagy ötször próbáltunk enni, de csak egyszer sikerült, mondjuk az jó volt. 😀

A konklúzió az, hogy a szigetekre még feltétlenül visszatérünk, mert hihetetlenül csodálatos az egész. A helyiek kedvessége, a táj szépsége és különlegessége, meg úgy tényleg minden. Pékcuccokat, kávét fogyasszatok, a szigeteken meg feltétlenül ki kell próbálni minél több sajtot, ananászt és halat!

Még annyit hozzáfűznék, hogy oda-vissza fapadossal mentünk (Ryanair), a repjegy 41 ezer forint/fő volt, a szállást pedig kb. 65 ezer/főből tudtuk kihozni reggelivel együtt.

Ha esetleg tetszenek a képek, akkor Instagramon láthatók az utazós képeim. Ide fogok majd mindig feltöltögetni az élményekből. 🙂

https://www.instagram.com/xpro.graphy/

Szerző: Ádám Orsi

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

Cimkék: , , , , ,