Edinburgh 3 napban – István beszámolója

by radopeter1983
Edinburgh 3 napban - István beszámolója

Szombaton este, nem tudva ellenállni a 2×4 ezer (2x10EUR) Ft-os repjegyeknek kiugrottunk 3 napra hátizsákosan Edinburghba, Skócia fővárosába.

Eredetileg Stirlingbe, vagy Rosslyn kápolnáját (De Vinchi kód) is megnéztük volna, de a viharos időjárás közbe szólt (a várba ilyenkor tilos belépni), így maradtunk ebben a középkori hangulatú városban az 5-10C-os skót januárban. A reptérről kényelmesen 30 perc alatt lehet bejutni a városba a gyakran járó 100-as Airlink busszal (7,5 Ł a retúrjegy, buszon kártyával vehető).

A nagyon tiszta, éjjel is elfoglalható „Canon Court Aparthotel”-ben szálltunk meg a központtól max 20 perc gyaloglásnyira.

Életemben most használtam először „Hop on hop off” buszokat, ráadásul 2 napig, miután a 3 királyi látnivalóra is feljogosít belépővel, még így is olcsóbb (58Ł) volt fejenként, mint a külön-külön belépők együtt! 1 nap alatt nehéz megnézni mindhármat (Royal Yacht Britannica, a vár és a Holyroodhouse palota), bár nem lehetetlen kihívás futólépésben, ha nincs szél….A „yacht” 50 évig szolgálta a királyi családot tengerjáróként kb 240 fős személyzettel. A 4-5 szintjének bejárásához minimum 2 óra kell, ingyenes „magyar audioguide”-dal talán még több is. Érdekes a hajó, javaslom még gyerekkel is!

Royal Yacht Britannica, a királynő szobája
Royal Yacht Britannica, a királynő szobája

A palota is gazdagon díszített, melynek helységeiben nem engednek fényképezni! Hatalmas festmény csarnoka rejt egy kis meglepetést. Az egyik kedvenc udvari festőjük megfestette a skót történelem nagyjait elképzelése alapján, melyhez női modelleket használt, így kicsit fura női kacsókat látni „hős” férfiakon, szegény Bruce, úgy néz ki mint egy „Gyűrűk ura” szereplő!

Holyroodhouse palota
Holyroodhouse palota

A palota szomszédságában hatalmas füves mező van távolabb egy templomrommal (St. Anthony) a hegyek lábainál.

A palotával szemben van az új parlament, ahová ingyenesen lehet belépni vezetés nélkül is munkanapokon, ha nincs ülésezés.

Parlament
Parlament

Innen kb 2 km hosszú sétáló utcán keresztül (Royal Mile) lehet eljutni a közel ezer éves részekkel is rendelkező várba.

A vár tagolt sok látnivalóval, a brit és skót hadtörténet kicsit túlreprezentált, viszont van benne egy 900 éves apró kápolna, ami a magyar Szt. Margit-ról van elnevezve, itt imádkozott az Árpádházi hercegnő, skót királynéként (nem a Margit szigeti!). Magyarsága rejtve van a vár személyzete elött is, a rövid életrajzában sem tesznek említést erről! Talán a kinti kulturális attasénk jelezhetné ezt a hiányosságot egy „fáradságos követségi fogadáson” az illetékeseknek…. Különleges a skót katonai börtön is, tele függőágyas termekkel.

Kilátás a várból
Kilátás a várból

A vár közelében van a Szt Giles katedrális, ahová a belépés szintén ingyenes, hasonlóan az összes városi/állami múzeummal.

St Giles katedrális
St Giles katedrális

A katedrális szomszéd épülete a Legfelsőbb Bíróságnak ad otthont, ez volt a régi parlament helyszíne, vele összeépítve egy nagyon szép levéltárral. Mindkettőbe be lehet, és érdemes is bemenni, a bíróságon a fényképezés nem engedett.

A múzeumok közül a legszebb építészeti belsővel és szecessziós hangulattal szerintem a „Scottish Portait Gallery” rendelkezik az átriumában a skót hírességek aranymozaikjaival. A legbrutálisabb nagyságú a több épületet is magába foglaló, átriumos, 5 szintes „National Museum of Scotland”, itt minden van részecske részecskegyorsítótól, múmiáktól, dínókon, polinéz csónakokon keresztül a gőzmozdonyig! 3 óra alatt se tudtunk végig menni rajta, nem befogadni! Igazi „kultúrsokk”, viszont tele van interaktív gyerekeknek is való lehetőségekkel, valamint külön „piknikező” helységgel is!

National Museum of Scotland
National Museum of Scotland

A „National Galleries of Scottland” két klasszicista épületének kiállítása már könnyebben emészthető, itt a világ összes híresebb festője képviselteti magát Raffaellotól Monet-ig téglapiros drapéria falakon. A kisebbik épületben kortárs festők kb 240 olyan képe volt kiállítva katalogizált árakkal, amik azonnal megvehetők is voltak kb 80Ł-tól a 7000Ł-ig. Vettem volna párat, de hátizsákban hogy hoztam volna haza??? A festmények nagyrésze itt is, de a szállodánkban is „skót módon” a keret 2oldalára helyezett lemezekkel voltak tiplivel rögzítve a falra, így tuti csak egyszer kell állítani a vízszintjét!

Végül pár szó a „Scottish Nationel Gallery of Modern Art” kiállításáról, itt Turner vízfestményei körül volt a legnagyobb helyi érdeklődés, de engem legjobban kedvenc festőm, Dali képe fogott meg.

A városközponttól a galéria a Leith folyó hangulatos, festői partján közelíthető meg a Dean Village-n keresztül. A Dean Village folyópartja bakancslistás Edinburghban!

Dean Village
Dean Village

Pár praktikus tanács, a múzeumokban a csomagmegőrzők 1-2 Ł-os éremmel működnek, azokat el is nyelve, ezért nem árt kevés kp-val rendelkezni. Skót fontot adnak vissza sok helyen, a régi 2022-ben kivont angolfontokat a „Központi Postahivatalok” váltják be. A nagy Tesco-kban van Tesco-s pénzautomata, ami nem számol fel külön díjat, azaz Revolut kártyáról 20 Ł-ért 20 Ł-t ad díjmentesen. Esernyőnek nincs sok értelme a szél miatt, éjszaka se hűl le nagyon a levegő.

Ami szokatlan volt a „balra tarts” mellett, hogy sötétebb a város, mint az itthoniak, nem tolják túl a világítást, valamint fura volt -2 emelet mélységben az utcákról lenyíló lakások, udvarok látványa.

Meglepett, hogy a skótok többsége lazán, sznobmentesen öltözködik, többen rövidnadrágban, pólóban, januárban. Nagyon segítőkészek és barátságosak az idegenekkel szemben is, a „hideg angolság” nyomával se találkoztunk!

Remek ötletnek tartom, hogy a bevásárlóközpontokban kiteszik a tiszta, jó állapotú felesleges ruháikat, amit bárki elvihet!

Összefoglalva érdemes meglátogatni ezt a szép, barátságos középkori várost! Skóciába vissza szeretnék még térni a ”vidéket” is megismerni!

A beszámolóért köszönet Radics Istvánnak!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató