2021/04/23
Adria-Görögország hajóút – Gyöngyi hajós beszámolója

Gyöngyiék tavaly egy csodás hajóút részesei voltak. Az MSC Fantasia az Adria és Görögország néhány fantasztikus helyét is érintette. Az útról szerencsénkre készült egy élménybeszámoló is!

Márciusban egy internetes-kuponos oldalon találtam egy hajóút hirdetést, ami nagyon kedvezőnek tűnt. Olyannyira, hogy nem is akartam hinni a szememnek. Gyorsan megmutattam a páromnak – aki tudta, hogy régi álmom a hajózás – és megbeszéltük, hogy belevágunk.

Némi vizsgálódás után ugyan kiderült, hogy az a nagyon kedvező ár csak belső kabinra vonatkozik, de rászántunk még némi pénz és a balkonosat választottuk.

Mondhatom, amióta befizettük az előleget a napok csak vánszorogtak és én szinte minden szabadidőmet az interneten keresgélve töltöttem, hogy hová is megyünk, hogyan is megyünk.

Utazás

Október 26-án este fél 11-kor indultunk a Hősök teréről autóbusszal. Az éjszakai buszozás előnyeiről sajnos nem tudok beszámolni, mert egyszerűen borzasztó, de még éppen kibírható volt.

Reggel 9-kor érkeztünk meg Velencébe, ahol rövid egyéni városnézés után (Szent Márk tér, Rialto, San Roma tér) beszálltunk volna a hajóra, ha nem késik a köd miatt.

Az MSC Fantasia hajója
Az MSC Fantasia hajója

Sajnos csak 1 órakor kezdték meg a becsekkolást, addigra elég nagy tömeg gyűlt össze a terminálon.

A hajón

2-kor tudtunk felszállni a hajóra, letettük a 250 euro depozitot és mentünk az önkiszolgáló étterembe egyenesen. Ott aztán előttem volt életem legnagyobb, legszélesebb választékú svédasztala-bár inkább svéd utcának lehetne nevezni.

Megebédeltünk, utána ittunk egy koktélt a fedélzeti bárban és mentünk a kabinunkba, ahol már várt a bőröndünk. Sokkal tágasabb volt, mint gondoltam a képek alapján, a balkonról pedig láttuk egész Velencét.

Ilyen egy szoba a hajón
Ilyen egy szoba a hajón

Némi zuhanyozás, átöltözés után rögtön elindultunk a hajót felfedezni, szemünk-szánk tátva maradt a csodálkozástól, hogy mindezt nyújthatja egy hajó. Legjobban a tágasság, a nyitott terek, a fény tetszett. Pazar, fényűző berendezés volt mindenhol.

A hajó nyitott fedélzetén medencék, bárok találhatók
A hajó nyitott fedélzetén medencék, bárok találhatók

Ha kikötöttünk, ezután következett a városnézés azok alapján, amit az interneten olvastam. Mindig megtaláltuk a helyi buszt, metrót és azzal mentünk, töredékéért annak, amibe a szervezett út került volna.

Ha délután volt kikötés délelőtt a hajót jártuk be, utána a fedélzeten napoztunk. Még a negyedik napon is találtunk olyan helyet, ahol még nem jártunk a hajón. Rengeteget fényképeztünk, videóztunk. Több hétbe fog telni, amíg kiválogatjuk.

Féltem, hogy a csekély angol és német tudásommal hogyan fogok boldogulni, de mondhatom remekül. Amit az egyik nyelven nem értettem, megnéztem a másik nyelven, aztán valahogy összeraktam és az asztaltársainkkal is összedolgoztuk.

Vacsi után a bárokat jártuk végig, megkóstoltuk a koktélokat, zenét hallgattunk. Fél 10-kor kezdődött a színházi előadás. No, nem kell rögtön Shakespeare-re gondolni, de szórakoztató varietét láthattunk kb. 50 percben. Két jó énekes és a tánckar volt a gerince a műsornak és voltak akrobaták is. A színház után megint belevetettük magunkat az éjszakai életbe, ritkán feküdtünk le éjfél előtt.

Színházi előadás a hajón
Színházi előadás a hajón

Ételek, italok

Az All inclusive ital kártyánkról csak annyit mondok, rajtunk nem gazdagodott meg az MSC, mi kipróbáltunk, megkóstoltunk mindent, amit lehetett.

Ittunk reggelihez pezsgőt, napközben espresso kávét, kapucsinót, üdítőket, koktélokat a napozóteraszon, este a vacsi előtt aperitifet-szóval mindent!

Érdekes módon nem éreztem egyszer sem spiccesnek magam, pedig itthon nem ehhez vagyunk szokva-de bizony estére már volt egy-két szemmel láthatóan sem szomjas utas a fedélzeten a bárok közelében. (Vajon ők mennyit ihattak?!)

Minden reggel 7-kor lementünk a jakuzziba, utána reggeliztünk.
Reggelit 3-szor a kabinba kértünk és a balkonon reggeliztünk, ahogyan elképzeltem magamnak, hiszen remek idő volt, már reggel 20 fok. Lehetett választani a kontinentális reggeliből briós, croissant, lekvárt, joghurtot, kávét, tejet, forró csokit és narancslét.

Egy óra múlva felmentünk az önkiszolgáló étterembe némi tojást és gyümölcsöt ettünk még.

Ebédelni többnyire az önkiszolgálóban ettünk, de kétszer elmentünk az ültetéses étterembe is. Ott különlegesebb volt az étel, finomabbak a halfélék és kényelmesebb is volt.

Vacsorázni mindig az ültetésesbe mentünk fél 7-re. Nekünk nagyon tetszett a gyönyörű környezet, a kedves törődő kiszolgálás. Jó volt egy kicsit csinosabban felöltözni az elegáns környezethez. Nekem kivétel nélkül minden nagyon ízlett, a párom már válogatósabb. Ő kihagyott néhány fogást, illetve volt olyan, hogy az ő előételét is én ettem meg.

A hajóút megállói

Bari

Bari-ba gyalog sétáltunk be kedves, hangulatos olasz kisváros tele ódon házakkal, szűk utcákkal, templomokkal.

Sajnálom, hogy Materába végül is nem jutottunk el. Este mesélték az asztaltársaink, hogy 130 euróért vitte el négyüket a taxi, ott várt rájuk másfél órát és utána jöttek vissza.

Nem olvastam még sehol, hogy egyénileg is el lehet menni, az MSC-s kirándulás pedig fejenként több lett volna. Majd legközelebb!

Katakolon

Katakolonban volt ingyenes Shuttle busz a kikötő bejáratáig, de nem volt egy nagy távolság és ebéd után jól esett a séta. Kedves kis pár házas falu boltokkal, kávézókkal, de semmi több.

Mi már jártunk Olympiában, ezért most nem mentünk el oda.

Santorini

Nekünk Santorini volt az utazás fénypontja. Korán reggel odamentünk, ahol a kihajózáshoz osztották a jegyet és már a második kishajóval ki tudtunk menni a partra.

Felvonóval 4 euroért mentünk fel Firába, ahol buszra ültünk és átbuszoztunk Oiába. Csodálatosan szép volt, a ragyogó napsütésben a falu mesebeli helynek tűnt. Alig tudtuk abbahagyni a fotózást, filmezést.

Megittunk egy üdítőt és ettem egy baklavát az egyik lélegzetelállítóan szép kávézó teraszán, aztán visszaindultunk Firába. Miközben vártuk a buszt egy taxis megállt és némi alkudozás után négyünket 10 euróért visszavitt a városba.

Firában még sétáltunk nézelődtünk, utána gyalog mentünk le a hegyről. Utunk egyetlen olyan pontja volt, amit megbántam!

A sok szamár, amelyik felfelé hozza a hegyre a turistákat gazdátlanul bolyong keresztül-kasul az úton lefelé, alig győztünk kitérni előlük. Az út vastagon szennyezett ürülékkel, ki tudja mióta nem söpörtek arrafelé. Csúszós volt a kő, tartottunk tőle, mibe esünk, ha elesünk rajta! Szóval legközelebb a felvonóval jövünk lefelé is!

Felejthetetlen volt a kihajózás a szigetről, azok a kishajók, amik egész nap hordták a partra az utasokat dudálással, tűzijátékkal búcsúztatták a hajót a naplementében. Kikísértek bennünket az öbölből.

Athén

Athénban, ahogy terveztem busszal és metróval közlekedtünk, megnéztük az Akropoliszt, sétáltunk a Plakán. Itt is nagyon szép idő volt 27 fok.

Már voltunk Athénban kétszer, ezért viszonylag korán mentünk ki reggel 8-kor és délben már a hajón voltunk. Kihasználtuk a jó időt, napoztunk, pihentünk.

Korfu

Korfun Shuttle busz vitt ki a kikötőből, utána a helyi busszal mentünk be 1,50-ért a városba. Ott egy másik buszra szálltunk (az is 1,50 volt) és elmentünk az Egér-szigetre a kolostort megnézni. Kevés turista volt arrafelé, nyugodtan nézelődhettünk.

Ezután elmentünk a repülőtér feletti dombra. Szerencsénk volt éppen voltak leszálló repülőgépek, Korfun a repülőtér szinte a tengeren van, nagyon érdekes nézni, ahogy érkeznek a gépek.

Visszafelé még sétáltunk a városban és vásárolgattunk egy kicsit. (Na, jó a fiúk nem örültek annyira ennek a programnak, főleg amikor harmadszor mentünk vissza az egyik táskaboltba…)

Dubrovnik

Dubrovnikban szintén a helyi busszal mentünk a városba, megvettük a jegyet egyszerre oda-vissza 20 kuna volt fejenként. Itt is jártunk már, de azért jó volt sétálgatni ebben a csodálatos városban.

Arra gondoltam a fényesre koptatott kövek láttán, vajon hányan lépkedtek már itt előttem az idők folyamán? Meg arra is, hogy vajon visszajövök-e még ide valaha?

Itt már az idő nem volt olyan kegyes hozzánk, meleg volt ugyan, de eleredt az eső és visszamentünk a hajóra.

Összefoglalva

Mindent összevetve csodálatosan szép, tartalmas és látnivalókban gazdag hajóút volt. Minden percét élveztük akár a hajón, akár szárazföldön voltunk.

A kiszolgálás első osztályú volt nekünk nagyon megfelelt, hiszen ilyen luxusban még sosem volt részünk, pedig jártunk már néhány szép és különleges helyen.

Nagyon örülök, hogy el tudtunk menni erre az utazásra és egészen biztos vagyok benne, hogy nem utoljára hajóztam! Bizony erre rá lehet szokni! Kezdem a gyűjtést a következőre!

Ajánlott cikkek

Érdekelnek az élménybeszámolók? Sok hasznos információt tudhatsz meg belőlük!

Cimkék: , , , ,