2021/05/17
Velence látnivalók bemutatása, térképekkel

A híres, csatornákkal szabdalt város az egyik leglátogatottabb európai város. A várost sokszor illetik az „Adria királynője”, a „víz városa” és a „fény városa” jelzőkkel. Habár nem nagy kiterjedésű, Velence látnivalók sokaságát nyújtja a turistáknak.

Ha az olasz Észak-Adrián nyaralunk, akkor érdemes egy napos kirándulást tenni Velencébe, hiszen Jesolótól mindössze 40 km autóval és hajóval is kb. 1 órás az út.

Velence jellegzetessége az évente több alkalommal is előforduló magas vízállás (acqua alta). Ilyenkor, november és április között, ár önti el a város mélyebben fekvő részeit. A növekvő vízszint előreláthatólag nagyobb gondot is okozhat a jövőben, de manapság az áradásokhoz hozzászoktak a lakosok.

Leghíresebb eseménye a Velencei Karnevál, amely hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget. A jelmezbe és maskarába öltözött emberek színes pompában ünnepelnek, miközben rengeteg koncert, színházi előadás van a városban.

Velence látnivalók

Szent Márk tér (Piazza San Marco)

Ez talán mindenki számára ismert tér. Mindig rengeteg turista van itt, a város központja.

Szent Márk székesegyház

A székesegyház uralja a teret, ez Velence város főtemploma, emellett a bizánci építészet legeredetibb formában megőrzött emléke. Jól tükrözi a város színes egyéniségét és összekötő szerepét a keleti és nyugati kultúra között. A belépés ingyenes!

Nyitvatartás, információk

Campanile harangtorony

A székesegyház mellett áll, tetejéről körpanoráma van a városra és a tengerre.

Belépőárak, nyitvatartás

Szent Márk óratorony (Torre dell’Orologio)

Az óratorony a tér bal oldalán található, ahova szintén fel lehet menni.

Belépőárak, nyitvatartás

Dózsepalota (Palazzo Ducale)

Az egykori Velencei Köztársaság fejének, a dózsének palotája, Velence egyik legismertebb műemléke, a gótikus világi építészet egyik velencei remeke. Belső tere is gyönyörű, megéri bemenni! Az épület a vízről nézve nyújtja a legimpozánsabb látványt.

Belépőárak, nyitvatartás

Van egy ún. titkos túra is, amelyben a nyilvánosság elől elzárt helységeket (pl. börtön, kínzókamrák) láthatják a látogatók. Információk itt!

Szent Márk tér és kilátás az óratoronyból:

Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri)

A Dózsepalota és a régi börtönt összekötő híd, amely a foglyok börtönbe menet közbeni sóhajairól lett elnevezve. Csak a palotán belülről lehet átmenni rajta.

Egy monda szerint, ha a párok a híd alatt egy gondolán megcsókolják egymást, örök szerelem lesz a jutalmuk.

A Sóhajok hídja alatti csók hosszú kapcsolatot jelent :)
A Sóhajok hídja alatti csók hosszú kapcsolatot jelent 🙂

Rialto híd

Egyike a négy hídnak, amelyek a Canal Grande felett átívelnek. A négy híd közül ez a legidősebb és minden bizonnyal a leghíresebb.

A híd mindkét víz felőli oldalán a balusztrádos korláttal határolt járda mögött egy-egy elegáns, fedett üzletsor húzódik, amelyek egy központi fedetlen gyalogjárdát fognak közre. A híd legmagasabb pontján kétfelé íves kapu nyílik a szélső járdákhoz. Szentek szobrai művészi domborművek díszítik.

Velence látnivalók közül a leghíresebb híd
Velence látnivalók közül a leghíresebb híd

Gallerie dell’Accademia

Ez a művészeti múzeum a velencei festészet remekműveit mutatja be. Láthatjuk Bellini, Guardi, Veronese és még sok híres festő alkotásait.

Belépőárak, nyitvatartás

A múzeum kívülről
A múzeum kívülről

Peggy Guggenheim Gyűjtemény (Collezione Peggy Guggenheim)

Az előzővel ellentétben modernebb, szürrealistább alkotásokat láthatjuk itt. Többek között Picasso, Miró, Dali művei is megtekinthetők.

Belépőárak, nyitvatartás

Santa Maria della Salute templom

Ha vaporettóval megyünk a Szent Márk tér felé, már messziről látszik a csatorna jobb oldalán a templom fehér kupolája. Monumentális alkotás, érdemes közelebbről is megcsodálni.

Belépőárak, nyitvatartás

A templom kupolája messziről látszik
A templom kupolája messziről látszik

Épületek a Grand Canal mentén

A Grand Canalon hajózás nemcsak az élmény, hanem az épületek miatt is megéri. Rengeteg gyönyörű ház, palota helyezkedik el közvetlenül a parton, felsorolni se nagyon lehet.

Fundaco dei Turchi

A város természettudományi múzeuma, ahol sokféle csontváz, preparált állat található.

Aranyház (Ca’ D’Oro)

Homlokzata eredetileg be volt aranyozva. Ma is az egyik legszebb velencei palotának tartják. Ma galéria van benne, Tiziano, Mantegna, Van Dyck, Tiepolo, Lippi, Pontormo, Bellini, Tintoretto képeit csodálhatjuk meg.

San Simeone Piccolo

Egyike Velence legkésőbb épített templomainak, egy 9. századi templom állt a helyén egészen 1718-ig, amit leromboltak és neoklasszicista stílusban újraépítettek.

Barbaro-paloták

Két palota, egyik gótikus, a másik barokk stílusban épült, amelyek az egykori nemes Barbaro család lakhelyei voltak.

Cannaregio

Az északi részen fekvő negyed a turistáktól távolabbi, nyugisabb rész, ahol érdemes sétálni, beülni egy kávézóba és élvezni a helyiek életét.

A Cannaregio negyedbe mindenképp látogassatok el!
A Cannaregio negyedbe mindenképp látogassatok el!

Videó

Ajánlott cikkek

Cimkék: , ,