Thaiföld legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Thaiföld legszebb helyei

Thaiföld Ázsia egyik legszebb országa, köszönhetően tengerpartjainak és templomainak. Ezt én is meg tudom erősíteni, nekem az egyik kedvenc helyem.

A „mosoly országának” is nevezik, mivel a thaiok kerülik a konfliktust és sokat mosolyognak. A buddhizmus a domináns vallás, amely erősen meghatározza a kultúrát is.

Thaiföld legszebb helyei

Bangkok

Thaiföld fővárosa keveri a hagyományos keleti kultúrát a modern városi élettel, és híres csodás templomairól, palotáiról és piacairól.

A Chao Phraya folyó mentén elterülő város történelmi gyökerei a 18. századig nyúlnak vissza, amikor Ayutthaya bukása után fontos kereskedelmi központtá vált.

Legszebb látnivalója a Grand Palace. Az épületegyüttes, a thai királyi család hivatalos rezidenciája volt és otthont ad a híres Smaragd Buddha Templomnak.

A templomok közül kettőt emelnék ki. A Wat Arun, vagyis a Hajnal Temploma, Bangkok egyik legismertebb és leglátványosabb temploma, amely híres csillogó porcelánból készült díszítéseiről és egyedülálló khmer-stílusú tornyáról. A Wat Pho, más néven a Fekvő Buddha Temploma, egy másik jelentős vallási helyszín, amely a világ legnagyobb fekvő Buddha szobrát őrzi.

Bangkok látnivalók, közlekedés, térképek

A Wat Arun messziről látszik
A Wat Arun messziről látszik

Chiang Mai

Thaiföld északi részén fekszik, közel a burmai határhoz. Emiatt sokkal vadregényesebb, mint más thai rész.

Bangkokhoz hasonlóan itt is sok szép templom látható. A Wat Phra That Doi Suthep egy hegytetőn áll és csodálatos kilátást nyújt, a Wat Chedi Luang pedig a Lanna királyság emlékét őrzi.

A környéken számos elefántrezervátum található, menedéket nyújtva a megmentett elefántok számára. Ezek a rezervátumok lehetőséget biztosítanak a látogatóknak, hogy közelről ismerkedjenek meg az elefántokkal, részt vegyenek az etetésükben, fürdetésükben.

Az északi rész leglátogatottabb helye
Az északi rész leglátogatottabb helye

Phuket

Az Andamán-tengeren található az ország legnagyobb szigete és ugyanez a neve a központnak.

Thaiföld egyik leglátogatottabb helye, igazi turistaparadicsom kiváló tengerpartokkal, élénk éjszakai élettel. A sziget legnépszerűbb strandjai közé tartozik a Patong Beach, valamint a közeli Karon és Kata Beach. Én azonban azt javaslom, hogy eldugottabb strandot keressünk, az sokkal élvezhetőbb, mint az előbb említettek.

Kötelező meglátogatni a Big Buddhát! A 45 méter magas és fehér márványból készült Buddha-szobor, a Nakkerd-hegy csúcsán áll, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre és a tengerre.

No meg persze Phuket óvárosát is fel kell keresni. A templomok mellett a kínai-portugál típusú házak feltűnőek, ami a múltból maradtak fenn. És a piacok bejárása itt is remek program.

Phuket látnivalók, tengerpartok, térképek

Phuket körül rengeteg ilyen szép tengerpart van
Phuket körül rengeteg ilyen szép tengerpart van

Maya Beach

A világ egyik legszebb tengerpartjaként emlegetik, ami csodás fekvésének és fehér homokos strandjának köszönhető.

A part egy öbölben található, hatalmas sziklákkal körbevéve. Ahogy a hajó kezd befordulni, az felejthetetlen élmény! 2017-ben voltam itt és valóban az egyik legszebb látvány volt, amit eddig átéltem.

Népszerűségét a 2000-ben bemutatott A part című film alapozta meg (Leonardo di Caprio főszereplésével). A túlzott turizmus azonban környezeti károkat okozott, emiatt 2019-ben a thaiföldi hatóságok megtiltották a látogatását bizonytalan ideig, hogy a természet regenerálódhasson.

Hatalmas sziklás ölelésében van ez a csodás part
Hatalmas sziklás ölelésében van ez a csodás part

Ayutthaya

Bangkoktól nem messze északra található Thaiföld egykori fővárosa.

A 14. századtól kezdődően több mint 400 évig volt a Sziámi Királyság központja, amit 1767-ben a burmai sereg lerombolt. Ma a UNESCO Világörökség része.

Látnivalói közül meg kell említeni a Wat Phra Si Sanphet-et. Az egykori királyi palota területén álló templom ismertetőjegye a sorban álló hatalmas sztúpái. Egy másik fontos nevezetesség a Wat Mahathat, amely híres a fában beékelődött Buddha fejéről, szimbolizálva a buddhizmus és a természet összefonódását.

Sokáig ez volt a főváros
Sokáig ez volt a főváros

Maeklong vasúti piac

Biztos láttátok már azt a piacot, amin keresztül vonat halad át. A Bangkoktól délnyugatra lévő Samut Songkhram városában található.

Naponta több vonat halad át irányonként a piacon keresztül, ilyenkor a helyi árusok begyakorolt mozdulatokkal villámgyorsan leeresztik a napernyőket, elhordják a sínekről az árujukat és a vonat elhaladása után pillanatok alatt vissza is pakolnak mindent. Az idők során már megtanulták, hogy mekkora a vonat mérete, így sokszor milliméterekre vannak az áruk és az emberek.

A vonat centikre halad el minden mellett
A vonat centikre halad el minden mellett

Lampang

Az északi részen található város egyedülálló módon őrzi meg a hagyományos thai kultúrát és építészetet, köszönhetően a jól megőrzött fa épületeknek és a régi templomoknak.

Érdekesség, hogy a lófogatok ma is fontos szerepet játszanak a helyi közlekedésben, ez egyedi hangulatot ad Lampangnak. Emellett jelentős a kerámiaipara, különösen a kézzel festett porcelánok csodásak.

A Wat Phra That Lampang Luang egy szép lanna stílusú buddhista templom, a város egyik fő látványossága, amely híres faragott fa részleteiről és díszített stukkó munkáiról.

Koh Samui

A sziget gazdaságában korábban a mezőgazdaság és a halászat volt jellemző, napjainkban már a turizmus a meghatározó. Fő vonzerejét a kókuszpálmás homokos tengerpartjainak köszönheti.

A három leghosszabb és egyben legjobban kiépített strand a Choeng Mon, Chaweng és a Lamai. Itt szörf- és csónakkölcsönzésre is lehetőség van. A kisebb strandok általában olyanok mint egy képeslap: tiszta kék tenger, fehér homokos part, buja kókuszpálma-ültetvények.

Koh Samui egyre népszerűbb
Koh Samui egyre népszerűbb

Chiang Rai

A burmai-laosz-thai hármashatárhoz közeli város egyre népszerűbb a környék és egy híres templom miatt.

A város legismertebb látványossága a Wat Rong Khun, más néven a Fehér Templom. A teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal és gazdag díszítőelemekkel kirakott épületet, a thai Gaudí-ként is emlegetett, Chalermchai Kositpipat tervezte. A főtemplom vakolatába fényvisszaverő tükrök vannak beépítve.

Két kulturális programot is ajánlanék. A Baan Dam Múzeum, vagyis a Fekete Ház egy különleges művészeti gyűjtemény, amit a thai művész, Thawan Duchanee hozott létre. A város környékén a hill tribe (hegyi törzs) kultúráját , életmódját ismerhetjük meg.

Ez a templom hihetetlenül csodás
Ez a templom hihetetlenül csodás

Damnoen Saduak úszópiac

A vonatos piac mellett ez a másik nem hétköznapi piac.

A Bangkoktól nyugatra, a Damnoen Saduak folyón és csatornáin alakultak ki, ahol a kereskedők kis hajókon árulják friss terményeiket, helyi ételeket, kézműves termékeket és szuveníreket.

A turisták a parton vagy a hajókon barangolhatják be a piacot, ami valóban egy különleges élményt nyújt.

Hajón ülve tudunk vásárolni
Hajón ülve tudunk vásárolni

Krabi

Phuket mellett Krabi a másik leglátogatottabb dél-thaiföldi hely. Két híres strandja az Ao Nang és a Railay Beach.

A várost magas mészkősziklák veszik körül, amelyek Krabi tartomány jelképei. A leghíresebb a folyóparton álló, kettős csúcsú Kanab Nam. A városból 15 perces hajóút a mészkősziklák lábához, ahol lépcső vezet fel a csúcsra.

A strandok mellett a Wat Tham Sua (Tigris barlangja templom) is kötelező program! Ez Dél-Thaiföld egyik legtiszteltebb erdei temploma. Fő csarnokát, ahol a meditációt gyakorolják, egy barlangban rendezték be. A szikla tetején levő nagy Buddha-szoborhoz 300 m hosszú lépcső vezet fel, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a környező tájra.

Ao Nang part
Ao Nang part

Koh Lanta

A Krabitól délre lévő szigetcsoport ideális úti cél azok számára, akik a szeretnek aktívan pihenni.

A fősziget, Koh Lanta Yai, híres hosszú, aranyszínű homokos strandjairól, mint például a Long Beach és a Kantiang Bay. A búvárok egyik kedvelt helye, mivel a korallokkal övezett partja miatt gazdag a vízi élővilág.

A szigeten található Mu Ko Lanta Nemzeti Park kiterjedt esőerdővel és mangrove-erdőkkel rendelkezik, valamint otthont ad számos vadon élő állatfajnak.

A korallvilág miatt a búvároknak is tökéletes
A korallvilág miatt a búvároknak is tökéletes

Phang Nga öböl

Phuket é Krabi közti nagy kiterjedésű öböl a hajókirándulások kedvelt célpontja.

A sekély öböl 42 mészkőszigetből áll, partját több helyen mangroveerdő borítja. Több sziget mészkőszikláiban is kialakultak barlangok, amelyek közül néhányba be is lehet hajózni.

Az öbölre 1974-ben figyelt fel a világ, „Az aranypisztolyos férfi” című James Bond film bemutatása után. A filmben Bond a szigetek fölött repül, majd az azóta James Bondnak elnevezett szigeten száll le és küzd meg ellenfelével. A sziget feltűnő gomba alakú szikláját James Bond sziklaként említik.

Másik látványosság a Koh Panji, ami egy cigány nemzetiségű, muszlim vallású falu. Kb. 200 évvel ezelőtt telepedtek meg a mai lakosok ősei, és építették fel cölöpökön nyugvó házaikat.

James Bond szikla
James Bond szikla

Kanchanaburi

A Thaiföld nyugati részén fekvő város történelmi és természeti szempontból egyaránt jelentős.

Itt építtett egy vasútvonalat a japán hadsereg foglyokkal és helyi munkásokkal, hogy összekösse Thaiföldet Burmával. Ezt nevezték Halálvasútnak, mivel rengetegen haltak meg az építés alatt. A vonal egyik eleme a Kwai folyón átívelő híd. Ezt 1957-ben meg is filmesítették, így lett még ismertebb ez a rész.

Természeti látnivalói közül legszebb az Erawan Nemzeti Park. Itt található Thaiföld legszebb lépcsős zuhataga, az Erawan-vízesés. Érdemes megtekinteni a karsztbarlangot is, ahol érdekes alakú cseppkövek találhatók.

Több ilyen vízesés is található
Több ilyen vízesés is található

Koh Lipe

A Tarutao Nemzeti Park déli részén található, Thaiföld déli határánál, közel Malajziához.

A kis sziget híres kristálytiszta vizéről, fehér homokos strandjairól és gazdag korallvilágáról. Három fő strandja (Pattaya Beach, Sunrise Beach és Sunset Beach) tökéletes a pihenésre és a fürdőzésre.

Itt is nagyon szép a korallvilág
Itt is nagyon szép a korallvilág

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató