Ausztrália legszebb helyei – 14 csodás látnivaló

by radopeter1983
Ausztrália legszebb helyei

Ausztrália méreténél adódóan is rengeteg szép helyszínt tartogat. Most 14 csodás látnivalót mutatok, amit érdemes felkeresni, ha e kontinensen tudtok időzni!

Ausztrália legszebb helyei, látnivalói

Sydney

Ausztrália legfontosabb és legfelkapottabb helyszíne, az ország központja szinte minden értelemben.

Természetesen a legismertebb épülete az Operaház, amely egy vitorlásra hasonlít. Ez a kép sok helyen előbukkan, köszönhetően külsejének és a környező látképnek.

A tengerpart sem maradhat le a látnivalókról, a belvárostól pár km-re lévő Bondi Beach kihagyhatatlan. Egy öbölben, félkörívben található part finomhomokos, népszerű a fürdőzők és a vízisportot kedvelők körében.

Sydney látnivalók, közlekedés, térképek

Ausztrália ikonikus látnivalója
Ausztrália ikonikus látnivalója

Uluru

Ausztrália sivatagos középső területén, Alice Springstől 450 km-rel délnyugatra található nagy, vörös homokkősziklatömb.

Az ország egyik ikonikus helyszíne, az itt élő őslakók számára vallási zarándokhely. Turisztikai értékét növeli, hogy a nap és az év különböző időszakaiban a rá eső napfény miatt más színben láthatjuk.

Ez a monolithegy "csak úgy" kiemelkedik a felszínből
Ez a monolithegy „csak úgy” kiemelkedik a felszínből

Melbourne

Az ország legnépesebb városa, amely több évben is elnyerte a világ legélhetőbb nagyvárosa címet.

Melbourne Ausztrália művészeti központja, itt tartják a Nemzetközi Művészeti fesztivált. Rendszeresen tartanak szabadtéri előadásokat is a nagyobb kertekben, parkokban, amelyek időpontjait sok esetben a naplemente idejére teszik.

Sokan szebb és otthonosabb városnak tartják Sydney-nél: építészete, viktoriánus kis házai mind élvezetessé teszik Melbourne-t.

Sokan hangulatosabbnak tartják, mint Sydney-t
Sokan hangulatosabbnak tartják, mint Sydney-t

MacDonnell-tó

Dél-Ausztráliában, a tengerparthoz kb 2 km-re lévő tó a „kétszínűségéről” ismert.

A tó két részből áll. Az út egyik oldalán kék színű, a másik oldalán rózsaszínű, amit egy alga okoz. Fentről még csodásabb a látvány, ahogy két, teljesen eltérő szín találkozik a természetben.

Különleges színű tengerpartok a világban

Brisbane

Queensland ausztrál szövetségi állam fővárosa, Ausztrália 3. legnépesebb városa.

A történelmi és a modern épületek nagyszerű kombinációja a város, ahol sok anglikán templomot is találunk. Kötelező látnivaló a Story Bridge, amely a kanyargó Brisbane River fölött ível át.

A legtöbben a délebbre lévő hosszú Aranypart miatt is érkeznek ide, ám szánjunk időt a város megismerésére is!

A történelmi és modern épületek keveréke Brisbane
A történelmi és modern épületek keveréke Brisbane

Aranypart (Gold Coast)

Ausztrália legismertebb tengerparti része, amely közel 75 km hosszan húzódik Brisbane-től délre.

Fehérhomokos tengerpart és szinte egész évben kellemes hőmérséklet várja a turistákat. A part igazi paradicsom a vízisportot kedvelőknek. Nem véletlenül nevezik úgy, hogy Surfer’s Paradise vagyis a szörfösök paradicsoma.

Másik kedvelt kirándulási lehetőség a Nagy Korallzátony, amely a világ egyetlen ilyen jellegű természeti képződménye. A búvárkodás mellett mindenképp menjünk el egy üvegfenekű hajós túrára!

A hosszú homokos part a szörfösök paradicsoma
A hosszú homokos part a szörfösök paradicsoma

Cairns

Észak-Queensland tartomány központja, amely nagyon kellemes, barátságos város és nagy hagyománya van a kinti szabad programoknak (pl. sütés, főzés).

Legfőbb oka, amiért sok látogatót vonz, a Nagy Korallzátony. A parthoz talán itt van a legközelebb, így rengeteg cég kínál hajós, sznorkelles és búvártúrát.

A Nagy Korallzátony itt van legközelebb a szárazföldhöz
A Nagy Korallzátony itt van legközelebb a szárazföldhöz

Whitehaven Beach

Ausztrália egyik legszebb tengerpartja, amely a Whitsunday-szigeten található nem messze a kontinenstől.

Igazi arcát fentről mutatja meg: olyan, mintha a csodás türkizkék víz tejszínes lenne. A látvány az örvénylő homok miatt alakult ki. A Hill-hegy kilátópontjáról ez a remek panoráma tárul elénk.

A látvány az örvénylő homok miatt van
A látvány az örvénylő homok miatt van

Kakadu Nemzeti Park

Ausztrália északi részén található a kontinens legnagyobb nemzeti parkja.

A tengerparton fekvő, trópusi éghajlatú területet mangrove-erdők borítják, ahol találkozik a tengeri és a szárazföldi ökoszisztéma. A nemzeti parkban krokodilok, kenguruk, dingók és kakaduk élnek paradicsomi körülmények között.

A park 1600-nál is több növényfajjal, 300 madárfajjal és 5000 ismert, az ausztrál őslakosok által készített sziklafestménnyel büszkélkedhet.

Ausztrália legnagyobb nemzeti parkja
Ausztrália legnagyobb nemzeti parkja

Tasmania

Ausztrália szövetségi állama, az ausztrál kontinenstől délre, a Nagy-Ausztráliai-öböltől keletre, a Tasman-tengertől nyugatra helyezkedik el.

A kontinenssel ellentétben Tasmania kifejezetten zöld. A szigetet körülvevő óriási víztömeg buja esőerdőket hozott létre, különösen nyugaton. Állatvilága is egyedi: két legismertebb emlőse a tasmán ördög és a kacsacsőrű emlős.

Tasmánia vadvilága egyedi
Tasmánia vadvilága egyedi

Perth

Nyugat-Ausztrália fővárosa és legnagyobb települése. Remek kiindulóhely a sivatagi rész felfedezéséhez.

Egy útikönyvszerző a Föld legfélreesőbb városának titulálta, mivel Perth népesebb, mint Perth-ön kívül teljes Nyugat-Ausztrália. Ennek ellenére érdemes felkeresni a látnivalók miatt.

A strandok végighúzódnak a város és környékének hosszú tengerpartján. A belvárosban pedig a Kings Park Perth botanikus kert a fő látványosság, amelynek területe nagyobb, mint a New yorki Central Park.

Nyugat-Ausztrália központja
Nyugat-Ausztrália központja

Great Ocean Road

Szó szerinti fordításban „nagy óceáni út”, amely Melbourne-től délnyugatra húzódik kb. 240 km hosszan.

Az ausztrál nemzeti örökség része, amelyet az I. világháború után építettek. Éppen ezért is több Viktória-korabeli várost találunk az út mentén.

E rész legnagyobb látványossága a 12 Apostol, egy mészkő-oszlop csoport az óceánban. Sajnos néhány az erózió miatt már nem áll, de ikonikus része az útnak.

Természetesen számos csodás tengerpart is szegélyezi ezt az útszakaszt, szörfös helyekkel és hangulatos üdülővárosokkal.

A part mentén állnak az Apostolok
A part mentén állnak az Apostolok

Karijini Nemzeti Park

Az egyik leglátogatottabb nemzeti park, ahol kanyonok és szurdokok sorát tudjuk felfedezni.

A mély völgyekben patakok, folyók alakulnak ki medencékkel, amikben főleg a nyári melegben nagyon jól esik megmártózni. Több szurdokban úgy van kialakítva túraútvonal, hogy családok is be tudják járni.

A parkban rengeteg csodás szurdokot bejárhatunk
A parkban rengeteg csodás szurdokot bejárhatunk

Adelaide

Dél-Ausztrália nyugati részének központja, amelyet anno a fővárosnak szántak.

Adelaide számos kulturális rendezvényről, fesztiváljairól, gasztronómiájáról, a vidék borairól, illetve kultúrájáról ismert.

Adelaide fekvése és környéke is gazdag látnivalókban. A belvárost nagy zöld terület veszi körbe, homokos tengerpartja hosszan húzódik. A nem messze lévő Kenguru-sziget remek hely a vadon élő állatok megtekintéséhez.

Eredetileg Adelaide-et szánták fővárosnak
Eredetileg Adelaide-et szánták fővárosnak

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató