Szigetköz látnivalók, kirándulási lehetőségek

by radopeter1983
Szigetköz látnivalók, kirándulási lehetőségek

A Szigetköz hazánk egyik legszebb vidéke, ahol az aktív kikapcsolódást keresők könnyen találnak maguknak programot. A vízitúra mellett számtalan más látnivaló és kirándulási lehetőség adott a Szigetközben.

Szigetköznek az öreg Duna és a Mosoni-Duna által közrefogott területet nevezik. Miután a Duna áthalad a Dévényi-kapun, folyása lelassul, lerakja hordalékát melyen, aztán ezer ágra szakad szét. Az így létrejövő szigetek, ágrendszert és nádasok sokasága a vízitúrázók paradicsoma.

A folyó gazdag növény- és állatvilága, egyedülálló élőhelyek sokasága sokszínű életteret alakított ki ezeken az óriási ártéri területeken. Láperdők, mocsárrétek, ligeterdők mentén kanyarognak a folyó oldalágai.

Szigetköz látnivalók, kirándulási lehetőségek

Morotva-tó tanösvény

A 42 hektáros tó élővilágát bemutató tanösvényen végighaladva természet közelben ismerkedhetünk a tó élővilágával.

Az információs táblától jobbra haladva eljutunk a madármegfigyelő toronyhoz. Innen megpillanthatjuk a tavon úszkáló vízimadarakat és a nagyobb ragadozókat is. Találkozhatunk különböző récefajokkal, nagy kócsaggal, vörös vércsével, egerészölyvvel.

A magaslesről beláthatunk a Morotva-tóra és gyönyörködhetünk annak madárvilágában. Tökéletes program, ha egy rövid kirándulást akarunk tenni.

Lipóti Termál- és Élményfürdő

Szigetköz egyik legnépszerűbb programja Lipót fürdője, amely megjelenésében az ország egyik legmodernebb fürdője.

A nyugodt, csodálatos természeti környezetben található komplexum két gyógyvizes medencével, úszómedencével, gyermekpancsolókkal, sodrófolyosóval, pezsgőfürdővel, masszázselemekkel teli élménymedencével, egy 1200 m2-es strandmedencével, (melyhez hullámmedence, vízi vidám park, óriás csúszdák kapcsolódnak ) és egy külön kis szigeten lévő finn szaunával várja a fürdőzni vágyókat.

A víz alacsony keménységű, nátrium hidrogén-karbonátos, fluoridos hévíz. Kopásos izületi és gerincbetegségek, krónikus gyulladásos izületi betegségek, reumatikus panaszok és balesetek mozgásszervi szövődményeinek kezelésére kiválóan alkalmazható.

Minden információ itt található!

Lipót nemcsak a pékségéről ismert
Lipót nemcsak a pékségéről ismert

Dodó Vadfarm

A Dunaremetén található vadfarmon körbesétálva közelről találkozhatnak a látogatók szarvasokkal, bárányokkal, muflonokkal, vaddisznókkal, madarakkal.

Az itt élő állatok zömében saját nevelésűek, csakúgy, mint a farm névadója Dodó, a szarvasbika is. A gyerekek megetethetik, megsimogathatják az itt élő állatokat.

Lipóti Gesztenye fasor

Páratlan szépség a Lipótot Darnózselivel összekötő védett vadgesztenye fasor.

Különösen tavasszal, fehér virágba borulva nyújt lenyűgöző látványt, de nyáron zöldellő lombjával, ősszel aranysárga faleveleivel kápráztatja el az erre utazókat. A vadgesztenyefasor “alagút “hossza 2800 méter.

A Szigetköz egyik legszebb része a fasor
A Szigetköz egyik legszebb része a fasor

Máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kápolna és Rozárium

Máriakálnok ősi búcsújáró hely, ennek központja a falu szélén álló templom. A búcsúk időpontjai: Szentháromság vasárnapján és szeptember 8-át követő vasárnap.

A hagyomány szerint a 16. század óta látogatják. A csodatévő kút köré épült, benne látható az oltár fölé emelkedő csodatévő kálnoki Szűz Mária szobra.

A máriakálnoki templom ősi búcsújáró hely
A máriakálnoki templom ősi búcsújáró hely

A templom mellett van a Rozárium, azaz a Rózsakert, ahol több, mint 3000 tőből nyílik és illatozik a rózsa.

Érdemes a rózsák közé leülni és élvezni a látványt
Érdemes a rózsák közé leülni és élvezni a látványt

Denkpáli hallépcső

A Szigetköz dunaszigeti ágainál alakult ki hazánk egyetlen természetes jellegű hallépcsője, amely segíti a vándorló dunai halfaj bejutását a mellékágakba.

A szintkülönbséggel rendelkező medencesorban megfigyelhetjük a halakat, ahogy átvándorolnak a halak egyik medencéből a másikba.

A hallépcső népszerű kirándulóhely a Szigetközben
A hallépcső népszerű kirándulóhely a Szigetközben

Vízitúra

A Szigetköz egyik legismertebb programja a mellékágakon való vízitúra.

Több cég is szervez túrákat. Élvezhetjük pár órán keresztül, de akár pár napon keresztül is a Szigetköz vadvilágát. A holtágak nagyon nyugodt vizűek, így nem kell félni, hogy az út során esetleg probléma lesz.

Amikor itt jártam, két csónakkal is voltak a nyugodt vízen
Amikor itt jártam, két csónakkal is voltak a nyugodt vízen

Biciklitúra

A Szigetköz nagy része kis autóforgalommal rendelkezik, ezért tökéletes biciklitúrákhoz. Pláne, hogy Győr és Mosonmagyaróvár között szinte végig külön bringaút van az EuroVelo 6 út részeként.

Bárhonnan is indulunk, nagyon jó körtúrákat lehet tenni. Semmiképp ne hagyjuk ki a holtágakat, benne a fent említett hallépcsőt.

Hédervári kastélypark

A Lipót menti község központjában áll a kastély és annak parkja, amelyben egy kis sétát érdemes tenni

A háromszintes, három saroktoronnyal ékes, két szfinx által őrzött kastély nemrég még szálloda volt, ám sajnos ma már kihasználatlanul áll. Viszont nagyon jó állapotú, kívülről is szép kastély.

Az 1790-es években Bernhard Petri szentimentális tájképi kertet épített itt, részben a korábbi barokk park területén. Megtalálható itt patak kis szigettel, rajta Kentaur-szoborral. Hidak, kerti vázák, kőszék, neogótikus kerti ház, románkori templom, festői facsoportok és ligetek váltják egymást.

A kastély és parkja megér egy sétát
A kastély és parkja megér egy sétát

Mosonmagyaróvár

Legnépszerűbb programja a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont, amely egy tudományos játszóház egy 300 éves magtárban kialakítva. A tárlat egyik része Mosonmagyaróvár, Szigetköz és a Duna területeit mutatja be, a másik tárlat pedig a természettudományokat, azon belül is a négy elemet, a vizet, a földet, a levegőt és a tüzet mutatja be. Egy vasúti terepasztal-rendszer űreszközökkel teli modellvilágot valósított meg. Információk itt találhatók!

A belvárosban áll a vár, amely teljes felújításon esett át. A szabálytalan négyszög alaprajzú épület a 19. század elején nyerte el mai formáját, már ekkor agrár-felsőoktatási intézmény működött benne. A várat déli, nyugati és északi oldalon körülölelik a fennmaradt védművei, annak pincerendszere, a várkert (korábban vízzel teli várárok), a várhíd és várkapu, majd a vártó és a Lajta folyó.

A vár egyik fő épülete
A vár egyik fő épülete

A központban, a város legrégibb műemléképületében található a Hansági Múzeum. Az épület pincéjében római kőtárat alakítottak ki, az emeleti kiállítási termekben pedig dr. Gyurkovich Tibor páratlanul gazdag, a XIX-XX. századi magyar festészet legjelentősebb alkotóinak műveit felvonultató, országos rangú gyűjteménye kapott helyet. Emellett képző- és iparművészeti kiállítást is láthatunk.

A Flexum Thermal & Spa Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvízzel rendelkező fürdői közé tartozik. A 2000 m mélyről feltörő 74 fokos termálvíz számtalan jótékony hatású oldott sót tartalmazó alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz, amely a jódos ásványvizek csoportjába sorolható, főleg mozgásszervi, légzőszervi, gyomorbetegségek esetén ajánlott. Információk itt találhatók!

A Flexum gyógyvize Európa legjobbja között van
A Flexum gyógyvize Európa legjobbja között van

Győr

Nyugat-Dunántúl legjelentősebb városa Budapest és Sopron után a 3. leggazdagabb magyarországi város a turisztikai látnivalók számát tekintve. Belvárosának szinte mindegyik épülete műemlék vagy műemlék jellegű.

Tökéletes kiindulóhely a Szigetköz felfedezésére, egy napot mindenképp érdemes eltölteni a megyeszékhelyen.

Győr és környéke látnivalók, programok, térképpel

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató