Eger és környéke látnivalók, térképpel

by radopeter1983
Eger és környéke látnivalók

A Bükk-hegység lábánál fekvő Eger történelmi szempontból az egyik legjelentősebb magyar település. Azonban nem csak ez, hanem sok más programlehetőség, látnivaló várja az ideérkezőket! Ezenkívül pedig Eger környéke is bővelkedik látványosságban!

Eger népszerűségét leginkább a Szépasszonyvölgy adja, de a közelben található Szilvásvárad és Szalajka-völgy is sok látogatót vonz. Miskolctapolca mellett Észak-Magyarország leglátogatottabb helyszíne.

Eger látnivalói

Egri Vár

Az Egri Vár ma védett műemlék, múzeumként működik. Állandó kiállításai bemutatják a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat. A hősöknek egy különterem állít emléket, a kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai.

Az Egri várhoz fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es török ostrom, mikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán birodalom túlerőben lévő seregét.

Az Egri Vár ma Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságának számít, mely gyakran különböző kulturális rendezvényeknek és ünnepeknek is helyet biztosít.

A belváros tulajdonképpen a vár mellé épült
A belváros tulajdonképpen a vár mellé épült

A várban kapott helyet az egri történelem és képzőművészet kulturális központjaként a Dobó István Vármúzeum. Számos gyűjteményt és leletegyüttest foglal magába, úgy, mint az érseki magángyűjteményt, várásatások leleteit, Legányi Ferenc paleontológiai gyűjteményét és a Gárdonyi-hagyatékot.

Gárdonyi Géza viaszszobra a várban
Gárdonyi Géza viaszszobra a várban

Az egri vár bent van hazánk legszebb helyei között! Nézd meg a többi „kötelező” látnivalót!

Egri Bazilika

A Líceummalszemben áll Eger városának egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb vallási épülete, a Bazilika.

A bejárat előtti oszlopcsarnoka római Pantheon mintájára készült, 17 méter magas korinthoszi oszlopok tartják a timpanont.

Az épület belső díszítése majd 120 évig tartott, így az oltárok elkészítése, a mennyezeti freskók festése több időt vett igénybe, mint maga az épület felépítése.

Törökfürdő

A Törökfürdőt a jelen épületben Eger várost megszálló törökök építették 1610 és 1617 között. Az épületben nem csak medencék (ilidzsa), hanem a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is található.

Emellett a kávézó, a masszázsok és az esztétikai elemekkel és hangulatos megvilágítással kialakított pihenő részek tovább erősítik a törökös hangulatot.

A Törökfürdő ma modern balneoterápiás centrum. A kezelések (komplex fürdőterápia, változatos elektroterápiák, gyógytorna- és masszázs) orvosi javaslatra, gyógytornászok és gyógymasszőrök közreműködésével történnek.

Nemzeti Bormúzeum és pincészet

Egerben, a Korona Szálló alatt található a mintegy 200 éves borpincében kialakított bormúzeum. A pincemúzeum Magyarország bortermelő vidékeit és a bortermelés muzeális értékeit mutatja be.

A pincerendszer 4 ágból áll, melyek közül 2 fűthető éttermi résszé van kialakítva, ahol 160 fő befogadására van lehetőség. Az idelátogatók eredeti környezetükben kóstolhatják meg a finomnál finomabb borokat, miközben dallamos cigányzene és változatos folklór programok szem- és fültanúi lehetnek.

A pince másik két ágában találhatóa szálloda pincészete a Borszentély és a magyar borászat multjának emlékeit bemutató tárlat, a Nemzeti Bormúzeum.

Termál- és Strandfürdő

1932-ben nyitotta meg kapuit, a XVI. században épült Törökfürdő mellett a város központjában, területén több gyógy-és élménymedence, valamint különböző vízi rekreációs lehetőségek várják a pihenni vagy gyógyulni vágyókat.

A vízi komplexum 5,3 hektáros területén összesen 7 medence nyújt felfrissülést a nyári melegben.

A vízforgatós Vízi váras élménymedence a kisgyerekek kedvence, a felnőttek körében pedig a pezsgőfürdő, a pezsgőágy, a víz alatti masszázs és a vízesés a legnépszerűbbek.

Gárdonyi Géza Emlékmúzeum

Az író egykori lakóházában lett kialakítva az utólag róla elnevezett, eredetileg Sánc nevezetű utcában. Gárdonyi 1897 és 1922 között lakott itt. A ház műemléki védettséget élvez.

Több regénye is ebben a házban született, de a legkiemelkedőbb mind közül az 1901-ben íródott Egri csillagok című történelmi regény, amely a XVI. századi törökellenes harcokat eleveníti föl.

A ház előszobájában láthatjuk a majd tízezer darabot számláló könyvgyűjteményt, melyek között az irodalmon kívül számos témában lelhetünk olvasmányokat.

A hálószoba az eredeti berendezéssel várja látogatóit, itt áll az a kis faragott íróasztal, mely mellett valószínűleg az Egri csillagok született.

Szépasszonyvölgy

Ki ne hallott volna már az Eger melletti borvidékről?! A közel 200 pincét számláló Szépasszonyvölgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe.

A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható.

A turisták számára egy kör alakban van kialakítva a központi rész. Itt egymást érik a pincék, szebbnél szebb helységekben kóstolhatjuk meg a finom borokat.

A bő négyezer hektáros történelmi borvidék az ország leghíresebb vörösborának, az Egri Bikavérnek bölcsője.

Ilyen csodás pincékben kóstolhatjuk meg a borokat
Ilyen csodás pincékben kóstolhatjuk meg a borokat

Eger környéki látnivalók

Egerszalók

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből feltörő hévízforrás és a víz által formált sódomb. Az itt csörgedező hévízforrás a domboldalon lefolyva 1200 négyzetméteren lenyűgöző mészkőlerakódást hozott létre, amely Európa-szerte egyedülálló látványt nyújt.

Fantasztikus látvány a sódomb
Fantasztikus látvány a sódomb

A sódombhoz kiépített sétaút vezet, amely a sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik. A dombhoz nem tudunk teljesen közel menni, mert a több száz méter mélyről feltörő víz 65-68 Celsius fokos, biztonságos – 4-5 méteres – távolságból azonban érdemes megtekintenünk.

Ehhez hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található még: Törökország ázsiai részén, Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Nemzeti Parkban.

Noszvaj

A Bükk déli kapujában, Egertől 10 kilométerre fekszik a festői szépségű Kánya-patak völgyében.

A De la Motte kastély Noszvaj legértékesebb gyöngyszeme, az ország legkisebb barokk kastélya, mely a copf stílusjegyeket is magán viseli, 1774-78 között épült Fellner Jakab tervei alapján.

A kastélyhoz egy úgynevezett angolpark is tartozik, ahol különleges díszcserjéket és fakülönlegességeket láthatunk, ráadásul, még egy játszótér is található itt, hatalmas erdei fenyők árnyékában.

Felsőtárkány

A település észak-északkeleti irányban található 11 km-re Egertől.

Felsőtárkány ékköve a Szikla-forrás és tó. Piknikezésre, horgászásra, játszóterezésre és erdei tanösvények megtekintésére is lehetőségünk van itt, bár az ősfákkal körülölelt tó látványa önmagában is elbűvölő.

Kisvasúttal is utazhatunk egy csodás 25 perces úton. A Varróházi megállónál lévő vadasparkban nézzük meg az őzeket és a muflonokat.

A Kisvasút végállomása a Stimecz ház, innen túrázzunk fel a Vöröskő-forráshoz, amely tavasszal a leglátványosabb: a két méter magasra feltörő kristálytiszta víz igazi tavaszköszöntő, örömteli látvány.

Siroki vár

Egertől 20 km-re nyugatra, a Mátra „kezdeténél” található a környék egyik legjelentősebb várromja.

A riolittufa sziklára épített, szabálytalan alaprajzú fellegvár két részre tagozódik: alsó- és felsővárra.

Az alsóvár a legrégibb, legősibb terület, amely keletkezése óta számos átalakuláson ment át. A vár főbejárata az északi fal kiszögelésének védelmében helyezkedett el. Az alsóvár rendbe van hozva és múzeum működik benne.

A felsővárhoz vezető gyalogút három ágra szakad. A középső rész közvetlenül a felsővár nyugati részébe vezet, a két szélső út pedig a vár alatt körbehúzódó alagutat alkot, amely valószínű borospinceként szolgált.

A várat látványos ösvényen körül lehet járni. A bejárattól 400 méterre látható a Barát és az Apáca, két különleges sziklaalakzat, melyek turistaösvényen felkereshetők.

Szarvaskő

Szilvásvárad felé haladva érjük el a falut, ahol egy romvár és egy kilátó várja a látogatókat.

A romvárból sajnos nem sok minden látható, így inkább a kilátót érdemes megtámadni.

A Vodafone-kilátóba a falu központjától a kék sáv, majd kék háromszög jelzésen lehet feljutni. Nem kell sokat gyalogolni és kb. 100 méter szintkülönbséget kell ledolgozni. A kilátásért viszont mindenképp megéri felmenni!

Kilátás a Szilvásvárad felé vezető völgy felé
Kilátás a Szilvásvárad felé vezető völgy felé

Szomolyai kaptárkövek

Egertől néhány km-re keletre található Szomolya falu, amelynek határában fedezhetők fel a kaptárkövek.

A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak régebben. Így ezek természeti értékek és egyúttal kultúrtörténeti emlékek is egyben.

Hazánkban a Pilisben és a Budai-hegységben is láthatóak, de leggazdagabb előfordulásuk Szomolyán vannak.

2019-ben adták át a felújított tanösvényt, ahol acél platformokon, fémkorlátokkal védett lépcsősorokon tudjuk bejárni a kaptárkövek birodalmát.

(A cikk fő forrása a varosom.hu oldal.)

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több hazai cikket olvasni, kattints ide!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató