Esztergom látnivalók, programok

by radopeter1983
Esztergom látnivalók, programok

Esztergom Magyarország egyik történelmi és kulturális kincsének otthont adó város, amely a Dunakanyar nyugati végén, lenyűgöző természeti szépségek között fekszik.

Számos látnivalója mellett a magyar államiság és kereszténység szülőhelyeként is ismert. Ezek a gazdag történelmi örökségek hozzájárultak Magyarország identitásához és kulturális örökségéhez.

A város közelében találhatóak kirándulási lehetőségek, túraútvonalak, így a természetkedvelők számára is tökéletes helyszín.

Esztergom látnivalók

Esztergomi bazilika

Teljes nevén Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, amely klasszicista és óegyiptomi stílusban épült Esztergom belvárosában. Méreteit tekintve Európa 3. legnagyobb bazilikája, de világviszonylatban is tekintélyes méretű.

A bazilika belső alapterülete 5660 négyzetméter, 118 méter hosszú és 49 méter széles. Közepén elhelyezkedő félgömb alakú kupoláját 24 oszlop tartja, amelyek között 12 ablak található. Az épület a kupolánál belülről 71,5 méter magas, átmérője 33,5 méter. Az altemplomtól a kupola gömbjéig kereken 100 méter, amivel jelenleg Magyarország második legmagasabb épülete. A kupola erkélyére a bazilika bejáratától számítva (több szakaszban) összesen közel 400 lépcsőfok vezet fel. A kupola feletti gömb átmérője 2,5 méter, a kereszt pedig 7 méter magas.

A helyén álló eredeti templomot Szent István építtette, amit 1180-ban tűzvész pusztított el. A székesegyház a török 1543. évi ostromakor megsérült. Esztergom eleste után a török hadászati okokból lebontotta, illetve dzsáminak használta. Az eredeti székesegyház romjait véglegesen Barkóczy Ferenc és Rudnay Sándor hercegprímások érseksége idején távolították el.

A mai bazilikát 1822-ben kezdték el építeni. 1831-re elkészült a hatalmas, óegyiptomi stílusú altemplom és felhúzták az oldalfalak nagy részét is. Ezután Hild József vezette az építkezést, az ő tervei alapján lett a mai forma.

A bazilika felszentelésére 1856. augusztus 31-én került sor, még jóval a befejezése előtt. A ceremónián Ferenc József is részt vett.

Legismertebb része a Bakócz-kápolna, amely a magyarországi reneszánsz építészet egyetlen megmaradt alkotása.

A kupola kilátóként is funkcionál, amelyet turnusokban lehet látogatni. Nagyszerű kilátás nyílik Esztergomra és a környékre.

Minden információ itt található!

Esztergom és hazánk egyik ikonikus temploma
Esztergom és hazánk egyik ikonikus temploma

Esztergomi vár

A vár Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. Az épületegyüttes 2008-ban elnyerte az Európai örökség helyszíne kitüntető címet, valamint része az UNESCO világörökségi javaslati listájának.

Érdekesség, hogy van a várnak egy „hasonmása” is. 2005-ben avatták fel a törökországi Ankarában, az Estergon Kalesit, amelynek neve is Esztergom vára.

Az esztergomi Várhegy királyi palotáját Géza fejedelem kezdte építeni a 10. század utolsó harmadában. Munkáját fia, István király folytatta. A 11. század első évtizedében ő tette a várat a mindenkori a király egyik legfontosabb székhelyévé, ezzel Esztergomot a Magyar Királyság egyik központjává, érseki székhellyé.

Az 1930-as években kezdődött a vár feltárása és a 2000-es években építették újjá. 2008-ban, a Reneszánsz év keretében a vár déli pontján egy új tornyot építettek fel, ami a 2007-ben a vármúzeumban talált Sandro Botticelli-freskót, és a Vitéz János studiolóját védi a beázástól. A „Fehér torony” átadása, és egy Vitéz János emléktábla leleplezése 2009. május 13-án történt.

A Vármúzeum működik az épületegyüttesben, ahol egyedülálló értékű történelmi tér vált bemutathatóvá. Időszakos kiállítások is láthatók a várban.

Minden információ itt található!

A bazilikával együtt impozáns látképet nyújt
A bazilikával együtt impozáns látképet nyújt

Szent István megkoronázása szobor

A vár északi bástyáján található Melocco Miklós lenyűgöző, majdnem 12 méter magas műve.

A kétszeres életnagyságban megformált István a Dunának háttal fordul, míg egy püspök koronát tesz a fejére. Az egész művet egy román stílusú boltív szimbolizálja, ami valójában a koronát ábrázol, a tetején pedig egy döntött kereszttel.

A süttői mészkőből faragott alkotást 2001. augusztus 15-én, István halálának évfordulóján leplezték le.

Innen le tudunk menni a Duna-partra a Macskaúton, ahol tudjuk folytatni az utat a dzsámi felé.

A Dunára néz ez a 12 méter magas szobor
A Dunára néz ez a 12 méter magas szobor

Mindszenty József bíboros szobra

A híres bíboros szobra a bazilikához közel, a Sötétkapu bejáratánál látható.

Mindszenty József 1945 szeptemberében lett a magyar katolikus egyház feje, XII. Piusz pápa előbb esztergomi érsekké, pár hónappal később bíborossá nevezte ki. A szocialista korszak alatt emigrálni kényszerült. Holttestét 1991-ben hozták haza és temették el a bazilika kriptájában.

Az egyik legismertebb magyar katolikus vezető volt
Az egyik legismertebb magyar katolikus vezető volt

Esztergomi Dzsámi

A történelmi Esztergom városában található a 400 éves korábbi török imaház, az Uzicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi, mely ma már múzeumként üzemel. Az épület a Török Birodalom korából származik, és az egyik legészakibb, restaurált dzsámi a birodalom területéről.

Kkivételesnek számít a magyarországi dzsámik között. Részben a helyi adottságoknak, részben pedig az építtető sajátos építészeti hagyományainak köszönhetően az épület sokáig rejtély maradt.

A gondos kutatások és restaurálás eredményeként 2007-ben nyitották meg újra mint múzeum. Ma az épületet a korábbi szépségében csodálhatják meg a látogatók, akik nemcsak a különleges épületről, hanem Esztergom török időszakáról is sokat megtudhatnak.

Az imaterem most időszakos kiállításoknak ad helyet, és a múzeum művészeti és tudományos előadásoknak is otthont biztosít.

Malom-bástya és Veprech-torony

A dzsámi mellett álló épületegyüttes a régi esztergomi alsó vár északi részén található.

A Malom-bástya a Vízivárost és a Várhegyen magasodó felső várat összekötő erődítmény kulcsfontosságú pontja volt. A hegyet félkörívben a Duna folyó felől összekötő városfal nemcsak itt kanyarodott fel a Várhegyre, hanem innen vitték fel a vizet is.

A víz egy reneszánsz vízgép segítségével került a várba, amelyet az egyik legismertebb esztergomi érseknek, Vitéz Jánosnak köszönhetjük. Ennek a védelmére épült a Malom-bástya.

A Veprech-torony maradványaiban megtalálható az az egykori meleg vizű forrás, amellyel később a bámulatos vízemelő szerkezetet működtették.

Balra a torony, jobbra a dzsámi
Balra a torony, jobbra a dzsámi

Szent Tamás-hegy

A belvároson átmenő 11-es főút felett emelkedő hegy népszerű kilátóhely, ahonnan csodás a panoráma a városra.

Két lépcsősoron is feljuthatunk, az északi irányban lévő Szent Tamás kálvária lépcső mentén láthatunk hét stációt. A tetőn áll a Fájdalmas Szűz-kápolna.

A hegy tetején áll a templom, csodás a kilátás innen
A hegy tetején áll a templom, csodás a kilátás innen

Ister-kút

A belváros központi terén, a Széchenyi-téren található a 2007-ben felállított szökőkút. Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotása öt életnagyságú nőalakot ábrázol.

A Duna és Esztergom városának ősi nevét hordozza és egy nyolcágú csillag alaprajzú, feszített tükrű medencéből emelkedik ki. Anyaga süttői mészkő, a medence: 65x1000x750 cm, összmagassága: 380 cm.

Balassa Bálint Múzeum

Közvetlenül a vár alatti déli részen, a Pázmány Péter utcában hozták létre a múzeumot.

A Régi Vármegyeházában alakították ki, amelynek legjelentősebb anyaga a régészeti gyűjtemény, a restaurátor műhelyek és a kiállítások. A múzeum a környék régészeti, helytörténeti és néprajzi területére terjed ki, de természettudományos és képző-, valamint iparművészeti gyűjteménye is jelentős.

Minden információ itt található!

Babits Mihály Emlékház

A 20. századi irodalom egyik meghatározó személye ebben a házban töltött el sok időt, amit múzeummá alakítottak át.

A ház a város keleti részén, egy zsákutcában található. Alapvetően nyaralóként használta a házaspár.

Minden információ itt található!

Duna Múzeum

Teljes neve Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, amely a belvárosban található.

A múzeum hagyományos és modern technikákat ötvözve mutatja be a víz életünkben betöltött szerepét, számtalan felhasználási módját. Megjelenik benne a vízgazdálkodás múltja, jelene, a víz erejének felhasználása, a folyók szabályozása, de nem marad ki a hajózás, fürdőzés, az ásvány- és gyógyvizek, a szódavíz, sőt, a Balaton története sem.

Igazi különlegesség az úszással foglalkozó egység, ami az őskortól napjainkig mutatja be az úszásnemek, az úszósport kialakulását. A térkialakítás is egyedi, úszómedencében érezheti magát a látogató, miközben vidám, játékos formában szerezhet ismereteket.

Minden információ itt található!

Keresztény Múzeum

Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, országos múzeum, amely a Prímási palota második emeletén tekinthető meg.

A múzeum gyűjteménye a 13. századtól a 19. századig terjedő időszakból őriz európai és magyarországi műkincseket. Magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák festményei révén az ország harmadik legjelentősebb képtára.

A késő középkori és reneszánsz művészet itt őrzött alkotásai mellett – köztük Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, a garamszentbenedeki úrkoporsó és M.S. mester passióképei – jelentős az újkori festészeti gyűjtemény, valamint a gazdag iparművészeti és a több mint 5000 lapot számláló grafikai gyűjtemény is.

Minden információ itt található!

Szent Anna Plébániatemplom

Közismert nevén kerektemplom, egy klasszicista stílusú római katolikus templom a belvárostól kijjebb, déli irányban.

Érdekessége, hogy a templom alaprajza teljesen kör alakú. A hajó fölött magas központi kupola emelkedik, a két oldalán, attól függetlenül két torony áll.

Érdemes ellátogatni ide, nagyon szép kívül és belül is a templom.

Impozáns a templom este is
Impozáns a templom este is

Esztergomi programok

Várszínház

A váron belül működik a színház, amely változatos előadásokkal várja a látogatókat.

1990 óta működik rendszeresen, folyamatosan, megszakítás nélkül. Évadja júniustól augusztus végéig tart, nagy részben hétvégi előadásokkal.

Minden információ itt található!

Aquasziget

A Szlovákia felé vezető Bottyán-híd után található ez a népszerű termálfürdő.

A fedett medencetér mellett nyáron külső strand is van, ahol élménymedence, hullámfürdő, úszómedence, gyermekmedence, csúszdák, óriás játszótér és strandröplabda pálya is található.

A Wellness Világ két részre különül: fürdőruhás és fürdőruha nélküli területre. Itt finn, infraszauna, gőzkabin is igénybe vehető.

Mindemellett mellett játékszoba, étterem, bár és fitneszterem is rendelkezésre áll.

Minden információ itt található!

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató