Göteborg és környéke – Krisztina beszámolója

by radopeter1983
Göteborg és környéke - Krisztina beszámolója

Sziasztok! Bemutatom nektek Göteborgot, Svédország második legnagyobb városát, hogy miért érdemes akár ide is eljönni.

Közlekedés

A közlekedés megkönnyítéséhez töltsétek le a Västtrafik app-ot, amiben jegyet vásárolhattok és a menetrendet is megtervezhetitek. Ha több napon át utaztok érdemes 3napos bérletet vásárolni, de a zónákra figyeljetek, ha elhagynátok Göteborg-ot akkor más zónákat is válasszatok ki. A vasútállomáson találtok egy nagyobb jegypénztárat is, ahol egyebekben is segítenek.

Étkezés

A legolcsóbb svédországi bolt a Willys. Itt kapni előre elkészített szendvicseket, burek-et melegen és friss pékárúkat is. Valamint vannak üzletek, nem csak a Willys-ben, ahol Pica Deli vagyis szedd magad saláta pultokat találtok, ami általában jó áron tartalamasat nyújt, bár ez hideg saláta bár. Néhány üzletben pedig meleg ételt is lehet venni, menüben.

A normál éttermek mellett érdemes keresni a lunchmeny helyeket. A lunchmeny egy kedvezőbb árú menüt biztosít, sok helyen több minden közül lehet választani és mindenhol tartalmat salátát, kávét vagy teát és néhol nasit is. A mi kedvenc helyünk Gbg-ban a Kooperativet-Lindholmen és a Lilla Tavernan olasz menüje is isteni finom szokott lenni. A 7-Eleven kicsi butikokban is jó áron tudtok venni hot-dogot vagy egyéb szendvicset. A hot dog-ot Göteborg-ban hagyományosan krumplipürével eszik, így ez elég általános 😉

Ezenkívül egyéb éttermek, kávézók:

🔹Holy Cow

🔹Eggy&Milk Bastard Burgers

🔹Kafé Magasinet

🔹Café Husaren

Programok Göteborg-ban

Több múzeum és program is ingyenes a városban, ha éppen nem költenétek túl sokat, ezenkívül ami fizetős is, kissé drága megéri, mert nagyon színvonalasak a múzeumok, egyébként minden Skandináv országban.

Múzeumok és egyéb programok

🔹Världskultur museet – Világok kultúráinak múzeuma (ingyenes)

🔹Naturhistoriska museum – Természettudományi múzeum (ingyenes)

🔹Volvo museum – ide, bár buszozni kell és elég rosszul is jár, azért érdemes kimenni, ha kiváncsi vagy a történetére. De ha 2024 után érkezel, akkor már beköltözik a múzeum a városba 😉

🔹Göteborg Stads Museet – a városi nagymúzeum, aminek a viking kiállítása a legjobb.

🔹Spårvagns Museet – a villamos múzeum, már amiatt is egyedi, hogy igazából egy szerelőműhely most is. itt szerelik az idősebb, nosztalgia villamost is, de csak szombatonként pár órára nyit ki.

🔹Gunnebo Slott -angol kastély és a park körüli erdő. van kávézó és étterem is, a kicisknek pedig mindenféle játék élmény. Ide kitudtok buszozni a városból.

🔹Stadsbiblioteket Göteborg – a városi nagykönyvtár-ide nyugalomért és telefontöltésért is érdemes lehet beülni. Valamint itt is kapni napi ebéd menüt jó áron.

🔹Medicinhistoriska Museet – elvileg 2023 tavaszá nyit és nagyon interaktív lesz.

🔹Maritiman-tengerészeti múzeum, plusz a romboló és a tengeralattjáró a kikötőben, amire fel lehet szállni.

🔹Hokimeccs – ha télen jöttök, akkor azt ne hagyjátok ki, mert úgy látjátok a svédeket, ahogy sehol máshol, semmikor máskor 😃 De mindenképp Frölunda meccsre menjetek a Scandinavium-ba a Hemmaklack, vagyis a hazaiak mellé, mert ott a legjobb a hangulat 🙂

Vásárlás

🔹Stora Saluhall – a nagy piac, bár nem úgy, ahogy azt Magyarországon megszoktuk.

🔹Nordstan – a város legnagyobb bevásárlóközpontja. Itt van az alsó részen Lidl is és nagyjából minden bolt, ami érdekes lehet.

🔹Antiquehallaren – pici eldugott bevásárló udvar. A legjobb benne a British Shop és a nyugi 🙂

🔹Söstrene och Grene – ez egy elég skandi bolt, ha ilyenre gerjednétek. Azt hiszem csak egy van a városban, a Fredsgatan 9-11 alatt 😉

🔹Feskekörka – avagy a nagy halpiac jelenleg felújítás alatt van. 2023 őszén nyit meg újra.

🔹Vallgatan és környéke – e fő bevásárlós utcák központja és a Victoriapassagen is itt van, ami egy cuki kis átjáró, ha éppen észreveszed 😉

Victoriapassagen
Victoriapassagen

Parkok, utcák

🔹Trädgårdsföreningen park-ban található Pálmaház (ingyenes)

Pálmaház
Pálmaház

🔹Állatkert a Slottsskogen: ez a nagy városi park, aminek a felső részén található egy mini állatpark, ami ingyenes. Lentebb pedig fókák és pingvinek.

Állatkert
Állatkert

🔹Göteborgs Botaniska trädgård – Botanikus kert (ingyenes, de adományt elfogadnak)

🔹Gathenhielmska Kulturreservatet – Göteborg legrégebbi házai, egy kicsi zsákutcában.

🔹Haga – a kerület, amit senki nem hagy ki, nem is érdemes. Itt akár tenyérnyi méretű fahéjas csigát is ehetsz. Érdemes a Skansen Kronan-ba is felsétálni, mert szuper a kilátás a Haga-ra és a város egy kis szeletére felülről.

Haga
Haga

🔹Klippan – a régi kikötő, több, mint 100 éves fahajókkal a kikötőjében. ide akár az Operan-tól is elhajózhattok érvényes rá a bérlet vagy jegy. Főleg naplementében érdemes, mert a hídnál nyáron ott megy le a nap és csodás a látvány.

Klippan
Klippan

🔹Kronhuset – a házak között megbujó régi háborús lőszerraktár, ami most a vöröskereszt raktára, de a kicsi tér és a hozzátartozó park nagyon cuki és akár a Nordstan-ban megvásárolt ebédet jó időben ide elsétálva meg is ehetitek.

🔹Universeum – azt hiszem ezt nem kell bemutatni, eléggé kötelező program a Göteborg-ba érkezőknek, főleg a családoknak.

🔹Liseberg – Svédország egyik leglátogatottabb helye (a Vasa museum után persze)

Liseberg
Liseberg

🔹Mölndal kvarn – vízlépcső a régi gyárnegyedben a házak között és alatt. A Götaforsliden utcájában emelett kisebb seconhand-ek is vannak, az egyiknek az üvegezett padlóján át lehet látni a vízlépcső zúgását.

Kilátópontok

🔹Landala Viewpoint – egy titkos kis kilátópont Landala kerületében

🔹Ramberget – a Stenpirentől induló ingyenes hajóval átjuttok a túloldalra és ott egy nagyobbat is sétálhattok az egyetemi és üzleti negyedtől fel a hegyre.

🔹Masthuggskyrkan – a templom mellett körbe lehet tekinteni a városon.

🔹Lilla Bommen – Gbg egyik legcsú…akarom mondani legérdekesebb épülete 😃 Na jó, a kilátás fentről nem rossz. Bár jelenleg felújítás alatt van.

Szigetvilág

🔹Långedrag – a 11-es villamossal kimehettek a tenger felé a városból. A villamos végállomásától indulnak a déli szigeteki hajójáratok, de a végállomás környékén is érdemes sétálgatni, például Ängholmen szigetére, amire egy kicsi fahíd vezet át.

🔹Näsetbadet – ha nyáron jönnétek és csobbannátok, akkor ez a legcukibb strand.

🔹Az északi szigetvilágba ingyenes átkompozhattok egy nagy kirándulásra. Az ország egész területén ingyenes ezek a sárga kompok, így bárhol is találkoztok velük, nem kell fizetni érte. Göteborg Centrastation-ról induló röd Express busza Lilla Varholmen-ig, vagyis a végállomásig utazva, ott pedig felszállhattok a sárga kompra Hönö-re vagy Björkö-re. Ha Björökö-ről tovább mentek a kicsi személyhajóval, akkor az elvisz titteket Grötö-re, a szigetvilág legcukibb autómentes szigetére. itt éltünk két és fél évet, így én kissé elfogult vagyok 🙂 de tényleg szép és nagyon egyedi.

🔹A déli szigetvilágba (Vrångö, Brännö…) pedig a 11-es villamos végállomásától indulnak a hajók.

Természet

🔹Vättlefjäll – ha kirándulhatnékotok van, akkor azt itt tegyétek.

🔹Stora Delsjön – ha természetben sétára vágytok, kibuszozva a város mellé, egy hatalmas tó partján tudtok sétálgatni.

Minden Västra Götaland megyében történő utazást a Västtrafik app-on tudtok tervezni és fizetni.

Programok messzebb

Ha béreltek autót, akkor érdemes nagyobb távolságokban gondolkodni, akár 200-300km-ekben, ami itt nem távolság, ráadásul, ha kisebb utakon is haladtok, látjátok az igazi északi vidéket. ha tömegközlekedtek akkor a Västtrafik app-on tudtok menetrendet tervezni és jegyet vásárolni. A vonatok nagyon jól haladnak, a buszok attól függően mennyire gyakran áll meg.

🔹Kungälv és a Bohus erőd – Kungälv régi városrésze és a fenti erdei sétány (Kärleksstigen), ahonnan csodás a kilátás. Ide kitudtok buszozni avagy vonatozni.

Kungälv
Kungälv

🔹Marstrand – a régi Bohus vár és a mögötte lévő sziklás kiránduló rész, egy teljes napos program.

Marstrand
Marstrand

🔹Skärhamn – kicsi halász városka, annál nagyobb kikötővel és nyáron igazi szigeti hangulattal. Plusz itt található a Nordsika akvarell múzeum, ami mindig sok érdekeset mutat és kicsikkel érkezőknek a programok is izgik lehetnek, festészet stb.

Skärhamn
Skärhamn

🔹Smögen – azok a bizonyos színes házikók 😉

Smogen
Processed with VSCO with ss3 preset

🔹Grundsund – a mesterséges kicsi tengeri folyosójával, nagyon hangulatos.

Grundsund
Grundsund

🔹Fjällbacka – a Skandináv krimik legfőbb színhelye Läckberg könyveiben.

🔹Lysekil – igazi szigetvilági városka, egy szuper sziklás természetvédelmi területtel Stångehuvuds-al, ami izgalmas sziklákon való sétát jelent.

🔹Rönnäng brygga-tól induló 361-es hajó Åstol szigetére. Ez a kicsi, ám teljesen belakott sziget szerintem igazán izgalmas kaland. A szigetvilág kicsi ékköve.

🔹Varberg – az erőd, a fürdőház és a városka maga is megér egy hatalmas sétát.

🔹Alingsås – az egyik legkedvesebb város a környéken, hatalmas parkokkal, faházakkal. Ide vonattal is könnyen eljuthattok.

Alingsås
Alingsås

🔹Svartedalens természetvédelmi terület-ha messzebb van kirándulhatnékotok akkor a Svartedalens Naturreservat a legszebb hely erre.

🔹Tjolöholms slott – egyedi kastély élmény, főleg a tengerparti fekvése miatt. De ide már inkább bérautót javasolnék.

Tjolöholms
Tjolöholms

Mennyi idő kell a városra és környékére?

Én azt gondolom, hogy a belső városra magára elég 2-3 nap elég, ha kintebb mentek minden egyes elindulás plusz egy nap. De megéri, mert bár Göteborg nagyon klassz város, azért ami a Bohuslän-en vár az nagyon egyedi.

Időjárás

Göteborg-ban állandó a szél, ami fekvése miatt nem csoda. Az eső is elég gyakori, de esernyőt csak a kezdők használnak, meg a turisták 😃 …a már említett szél miatt, esélyed sincs fogni, így inkább vízálló kabátban és cipőben gondolkozz. Tavasszal, májusban esik a legtöbbet, akkor a hőmérséklet se sokszor megy 10 fok fölé. Nyáron a július a legszárazabb, de 20-22 foknál ritkán melegebb. Télen a január a leghidegebb, akkor ritkán havazás is előfordul. Hóért télen ne ide gyertek 😃

Szállás

Ha fiatalok vagytok és nem gond a turistaszállás akkor az STF Göteborg/Stigbergslidens Vandrarhem egy jó és olcsó opció, amiben nem csak csoportos szobák vannak, hanem saját 2-3ágyas szobák, de fürdőszoba nélkül.A hoteleket nem ismerem túlzottan, de ha campingekre kerestek rá a város kintebbi részén jó eséllyel olcsóbb szállást találtok. A legtöbb kempingben vannak szobák is, de vannak pici stuga-k, (saját faházikók), amik attól függően van e fürdőszobája vagy nem, jó áron vannak.

Ha 2024-ben érkeztek, akkor sok izgalmasat fog tartogatni a város, ugyanis a 400 éves évfordulóra sok izgalmas dolog épül, többek között az Oceana, egy 6000nm-es vizi világ, amivel Skandinávia legnagyobb fürdőlétesítménye lesz, Göteborg történelmével átszőve. Valamint a Liseberg is új látványosságokat kap, játékokat a jövőből (Luna park) és már építik az új Volvo museum-ot is a városban, ami így a vidámpark mellett lesz, és már nem kell hosszan kibuszozni miatta.

Húú, bocsi, kicsit hosszú, de remélem aki ezt keresi, az talál benne hasznos infókat és érdekes helyeket.

Ha esetleg eddig nem gondoltatok Göteborg-ra, akkor remélem ez segített egy kicsit, ha nem is a város miatt akár a környék látnivalóira kerestek rá a térképen.

Ha kiváncsiak vagytok hosszabban is északi utazásokra, akkor IG-on megtaláltok ‘nordecoy’ néven találtok!

További úti tippek és a blogon fotók az északi utazásainkról!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató