Norvégia és a sarki fény – Laci beszámolója

by radopeter1983
Norvégia és a sarki fény

Laci tavaly tavasszal volt a skandináv országban, ahol csodás képeket is készített a beszámoló mellett.

Sziasztok!

Rámjött az utazhatnék, úgyhogy kihasználtam a Wizz filléres jegyét az új oslói járatra (~6.000 Ft oda-vissza).

Három dolgot tudtam biztosan Norvégiáról: 1. hideg van, 2. drága a kaja, 3. a vidék szebb, mint a főváros. Ezek tudatában foglaltunk jegyet tovább Tromsöbe, SAS Business classra (furán hangzik, de csak úgy 7.000 Ft-tal drágább, mint az economy, viszont van benne feladható poggyász, adnak kaját, plusz ingyenesen használható az oslói business váró, ami azért nagyságrendekkel a pesti MC Lounge felett van…). Szóval így a napi étkezés megoldva, plusz Tromsöben olyan szállodát sikerült találnunk, ahol a reggelin kívül a meleg vacsorát is tartalmazza az ár.

Sarki fény

Nagy vágyam volt, hogy láthassam a sarki fényt, úgyhogy bármilyen drága legyen is befizettünk egy szervezett túrára (ami áprilisban – mivel ilyenkor a legtöbb cég már nem indít – 45 mátyásba fájt fejenként, szezonban (októbertől márciusig már van 35 körül, vagy akár 30 alatt is, de az nagybuszos, jellemzően 40 kínai turistával)) rögtön az érkezésünk napjára.

Persze aznap teljesen felhős volt az ég, és estére még egy kellemesnek nem mondható hóvihar is kerekedett, sms-t küldtek, hogy vagy visszakapjuk a pénzt, vagy áttetetjük másnapra magunkat, vagy mindenképp aznap megyünk, de nem vállalnak felelősséget, hogy látunk is bármit.

A másnapot választottuk, és milyen jól tettük! Tökéletesen tiszta volt az ég, újhold, közepes naptevékenység. 9-kor a hotelhez jött értünk a vezetőnk, felszedtünk még 6 embert, kb 40 percet autóztunk kifelé a városból, aztán letáboroztunk a tengerparton, és órákon át gyönyörködhettünk a táncoló zöld és lila fényekben. Közben elmesélte a jelenség fizikai hátterét, kaptunk forró csokit, teát, rakott tábortüzet, sütöttünk rénszarvaskolbászt.

Az ár része volt még egy olyan anorák, amibe legalább egy egész birkát belevarrtak, extrém hidegtűrő bakancs (-10-15 fok volt éjjel), és igény szerint fotósállvány. Érdekes volt, hogy április legelején, bár még lemegy a nap egy pár órára, tökéletesen sötét már nincs, az égbolt északi részén mindig van egy kis derengés.

Felfedezőúton

A maradék időnkben autót béreltünk (egy Fjord Fiestát -höhö), és bejártuk a környéket. (Múzeumok helyett inkább a természeti szépségekre hajtottunk).

Eljutottunk Lakselvbuktba, Rekvikbe (ez már közvetlenül az óceánparton van), Tromsvikbe, Tungenesetbe az „Ördög fogai” becenevű Okshornan hegyhez, Bergsbotnbe , Nordkjosbotnbe a Balsfjorhoz (ezek mind létező helyek, nem csak rátenyereltem a billentyűzetre), de a neveknél többet mondanak a képek.

Gyakorlatilag ötpercenként megálltam volna fotózni, amiben komolyan megakadályozott az, hogy az utakon (amik, ha főutak voltak, akkor csontszárazra voltak takarítva, de a mellékutakon 10-20 centis jégpáncél volt) a sávok széle mellett rögtön 1-3 méteres hófal volt. Azért így is sikerült párszáz képet lőni. A kölcsönzős kocsik mindegyikén szöges gumik voltak egyébként.

Tromsö szárazföldi részén (a nagyja egy szigeten van) van egy felvonó, ami felvisz egy kb 4-500 méteres dombra, ahonnan az egész várost belátni. Gyakorlatilag ez a város látnivalója, meg az Arctic Cathedral nevű modern templom.

Tromsö csodás kivilágítva
Tromsö csodás kivilágítva

Az utolsó napunk Oslóban töltöttük, szimpatikus hely, egy sétálóutcával, pár szép épülettel, egy várral, meg egy kikötővel, de semmi extra.

Oslo egy hangulatos főváros, de látnivaló nem sok van
Oslo egy hangulatos főváros, de látnivaló nem sok van

Az árakról

Tényleg elképesztő drágaság van a magyar pénztárcának (de még a németnek is…). Egy kiló kenyér 2.000 Ft, a legolcsóbb felvágott 1.500 / 10 deka, egy 1,5 literes üditő egy ezres, a legolcsóbb dobozos sör (Carlsberg) 1.300, a rénszarvasburger 7.000.

A parkolási díj Oslóban (az utcán lehetetlen parkolóhelyet találni, viszont parkolóház sok van) 3-4.000 Ft óránként(!), Tromsöben szintén képtelenség parkolóhelyet találni, viszont a sziget (ami tulajdonképpen egy tengerből kilógó hegy) tele van fúrva alagúttal, és a háborús bunkereket mint parkolóhellyé alakították benne, na ott olyan 6-7.000 Ft volt egy éjszakára az ár, aztán ott vannak még az útdíjak, a városba behajtási díj…

Ami a dohányosoknak rossz hír: egy doboz cigi 10.000 Ft (igen, tízezer, nem elírás). Pénzt váltani felesleges, mindenhol lehet kártyával fizetni, angolul mindenki beszél. Ami férfiként feltűnt még: soha ennyi szép arcú szőke lányt nem láttam még, csak sajnos mindegyik mellett ott volt egy kétméteres viking… 🙂

Összességében felejthetetlen élmény volt, még így is, hogy csak pár napot voltunk, és csak egy megye egy kis részét járhattuk be.

További képek

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató