Zakynthos élménybeszámoló – Adriánék 1 hetes útja

by radopeter1983
Zakynthos élménybeszámoló

Adriánék az egyik legnépszerűbb görög szigeten, Zakynthoson nyaraltak. Erről írtak nekünk egy jó élménybeszámolót, ami a jövőben oda vágyóknak hasznos lehet!

Következzen a Zakynthos élménybeszámoló!

Utazás

Júliusban voltunk buszos utazáson (Agios Sostis – Zakynthos szigete). 32 órás utazást (Zalaegerszegtől ennyi volt, Szegeden jóval kevesebb) annak javaslom, aki valóban szeret utazni busszal hosszútávon, 4 órás megállásokkal és dagadó bokával 😀

Határon akár 3 órát is állhattok, így megengedték, hogy a busz mellett friss levegőzzünk és mozogjunk egy kicsit. (Wc 1 € volt.) Szerbiában többnyire fizetni kell a wc-ért, viszont, ha bementek a benzinkútnál akkor fizetés ellenében ingyen elmehettek, vagy akár anélkül (sokkal tisztább a belső wc).

Kompozás Zakynthosra 1,5 órát vett igénybe, itt büfétől kezdve minden megtalálható a vendégeknek és, ha jó napot fogtok ki akkor még teknőst is láthattok. 🙂

Agios Sostis faluban tölthettünk el egy hetet, amely Zantetől 11 km-re található. Nagyon nyugodt, csendes kis város, tele magyarokkal 🙂

Éttermekről

Elsőként a híres Olé olé étteremben vacsoráztunk meg, ahogy a szigetre értünk. Nagyon finom ételeket készítenek (magyar étlap, magyar pincérnővel) megfizethető árakon.

Szemben lévő Adelfia étterem 2 részből álló étterem, egyik oldalt virágokkal teli napsütésben nagyon szép, a másik pedig fedett, ha esetleg valami esne az égből 🙂

Itt meg kell jegyeznem, hogy hihetetlen nagy szeretettel fogadtak minket és a végén még magyar pálinkával is megleptek minket 🙂 Mai nap levesétől kezdve, a desszertig mindennel elláttak minket annak ellenére, hogy mi nem igényeltük, no persze pénzt sem kértek érte csak egy mosolyt.

A faluban majdnem minden éttermet végig jártunk, hogy megtapasztaljuk, hol finomabbak az ételek és milyen a kiszolgálás. (Átlagosan 10-20% borravaló.)

Syrtaki étteremben is megtalálható Dani, aki nagyon jól beszéli a magyar nyelvet és magyar étlappal is szolgál nekünk 🙂

A helyiek nagyon kedvesek és próbálnak imponálni pár magyar szóval (legfőképpen „köszönöm”,”sziasztok”).

Idősebb korosztály nem nagyon tud angolul, így érdemes letölteni egy fordító programot.

Robogó bérlés

Szerettünk volna mindenképp robogót bérelni, így hát elkezdődött a harc, hogy melyik cégtől történjen meg, hiszen 21 éves leszek csak szeptemberben.

A faluban lévő moto express 18 éves kort húzta meg és 1 éves jogosítvány bármilyen jogsira, csak legyen… Kicsit gyanúsnak találtuk ezt a céget, így Marco Raderichez fordultunk Laganasba segítségért. Marco utána kérdezett, el is jöttek értük laganasba, viszont amikor megtudták, hogy csak pár hónapot vezettem robogóval, így közölték, hogy 16 évesnek nézek ki és menjek el innen. 🙂 Haza már nem vittek minket Agios-ba. Kaptunk az alkalmon és elmentünk akkor már Marcohoz, aki intézett nekünk egy egész napos hajó túrát a szigeten (Navagioval). No meg persze egy robogót.

Első, amit kaptunk egy sarki cégtől, azon nem működött az index, a sebességmérő és a féklámpa+kicsit balra húzott. Visszamentünk, cseréltünk, ami már egy fokkal jobb volt, de már az is szét volt szinte törve. (Előtte fénykép minden oldalból.)

NAGYON FONTOS! Ha nincs robogói vagy quad tapasztalatod, akkor semmiképp ne bérelj, mert az utak néhány helyen nagyon csúszósak és Laganasban (ahol többnyire angol, orosz fiatalok buliznak minden éjszaka) azt veszed észre, hogy minden 10. fiatal össze van törve robogó vagy quad által.

Nálunk is megtörtént a baj, így első nap visszaadtuk + visszapillantóért fizettünk 20 eurót. De elmentünk vele Keri beachre. Tulajdonos jött a motorért, aki nagyon kedves volt és elmesélte, hogy életveszélyes a quad meg a robogó bérlése és sok kis cég csak az átverésre megy.

Utolsó nap láttunk olyan fiatalt akinek az egész teste fertőtlenítve lett quad baleset után. (Az arca is teljesen roncsolódott.) Így mindenkinek csak a kocsit ajánlom (aki tud vezetni, nálunk a szomszéd nem tudott így visszaadták 2 nap kuplung kínzás után :D)

Nem érdemes kihagyni Cameo-t se, gyönyörű strandja és a tengerre néző kilátás mindent megér 5 euróért (+lefényképeznek és abból csinálnak neked kulcstartót).

Hajóút (Cavo grosso – Marco által)

Sajnos rossz időt fogtunk ki, így szakadó esőben és háborgó tenger ellenére is elindultunk. (Míg a többi „hajós cég” értesítette utasait, hogy másik napra helyezték át a túrát.)

Kalóz hajós utazásra fizettünk be, melybe beletartozott, hogy Agios Sostisból elvisznek minket Zantéba a hajóhoz, ahol felszálláskor kapunk egy fényképet magunkról, majd megvásárolhatjuk kulcstartó, mágnes formájában.

8 órás hajóutazás 3 fürdési lehetőséget kínált és a híres hajóroncsot (1 óra). Fürdés az idő miatt, csak a barlangoknál volt lehetséges (20-30 perc). Ne ijedjetek meg a busz is késni fog 20-30 percet Agiosban.

Nem hagytam ennyibe, így befizettem Zsófia Erdélyi-nél egy „Navagio felülről, alulról” (angol). Jött értünk a busz pontosan 8:00-ra, majd elvitt minket a Shipwreck view-ba, ahol felülről megtekinthettük Navagio-t (30p). Ott egy helyi árus annyit tudott magyarul, hogy „kurva finom mazsola bor eladó” 😀

A buszsofőr nagyon kedves volt, segített amiben tudott és megálltunk pluszban szép helyeken is fényképezkedni. Porto Vromiban (csodálatos hely) szálltunk át, ahol volt 30 percünk körül nézni majd 50 fős hajóra szállva elindulni a hajóroncshoz (+3 helyen fürdeni).

Tökéletesen kihasználtuk az öbölben lévő 1 órát és nem indultunk el 40 perc után. (A víz nagyon hideg :D) Figyeltek folyamatosan az utasokra és érdekességeket is folyamatosan mondták nekünk 🙂

Teknős túra

Ahogy hazaértünk élménnyel teli, tovább mentünk teknős túrára ugyan így Zsófinál (22 fős hajóval). Ahol 3 óra alatt teknősöket figyelhettünk meg, kisebb barlangokba bementünk (teljesen), és fürödhettünk a teknős szigeten (1 óra), és 3 öbölben is.

Csodálatos volt itt is a túra és a kapitány nagyon segítőkész volt, szemüveget is biztosított a túra során, no meg persze minden elmondott amit tudni kellett a szigetről 🙂 Ha bárki gondolkodik Safari Jeeptől kezdve, hajótúrák, sziget túrák, akkor Zsófia Erdélyi ajánlom 100%-ban. Emellett, ha bármi kérdésünk volt, egyből segített 🙂

Laganas

Sostisból érdemes átsétálni Laganasba (parton, végig Kalamaki fele). Mi másfél napot voltunk Laganasban, nem csalódtunk, sok az angol fiatal és a néger a parton akik képesek felkelteni a napozóágyból csak azért, hogy nézd meg a török órájukat vagy a louis vuitton táskájukat.

Thai nők is járják a partokat, akik masszázst kínálnak. Befizettem egyre, 35 euró helyett 10 euróra alkudva. 15-20 perc intenzív masszázst kaptam (hát, nyak, derék). Koktélokkal csak okosan, itt nem sajnálják belőle az alkoholt 😀

Ami nekünk szembetűnő volt, az a sok szemét, kóbor kutya és macska. Néhány étterembe szabadon mozognak a jószágok, akik előtte nap még a szemétbe feküdtek és még kitudja hol.

Több helyen is jártunk, mint például az Olíva múzeum, amit nem érdemes kihagyni, ha nem mindig fürdeni akarunk. Laganas főútja, amit az egyik helyi úgy nevez, hogy „Las Ganas”, megér egy napot, mert rengeteg shop van és bulizóhely (éjszaka taxit hívjatok).

Árak

Túrák átlagosan 25-30 € /fő.
Átlagos ebéd: 1 főétel+1 ital 8-25€/fő + 10-20% borravaló (attól függ mit eszel, tészták, gyros tál átlagosan 7-8 €)
Cameo: 5 €/fő + kapsz kulcstartót
Napszemüvegek: 5 €, minden supermarketben kapható 😀
Motor bérlés: 20 – 25 €/nap
Quad: 30-35 € /nap
Kocsi: 40 €/ nap + biztosítás
Benzin: 1,65 €
Jégkrém: 3 €
Pizza: 10 €
Hűtőmágnesek átlagosan: 1 – 3 €
Koktél: 7-8 €

Összességében: Zakynthos gyönyörű hely, tele élménnyel és lehetőségekkel. Az emberek nagyon kedvesek,segítőkészek és az árak sincsenek sehol elszállva. Legjobb 7 nap volt.😍😍♥️♥️

Ajánlott cikkek

Érdekelnek az élménybeszámolók? Sok hasznos információt tudhatsz meg belőlük!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató