Írország legszebb helyei – 10 ír látnivaló

by radopeter1983
Írország legszebb helyei, látnivalói

Írország Skóciához hasonlóan rengeteg szép hellyel rendelkezik. Főleg a természetet és a kastélyokat, várakat kedvelők fogják otthon érezni magukat. Írország 10 legszebb látnivalóját mutatom be!

Írország legszebb helyei, látnivalói

Dublin

Mi mással is kezdhetnénk, mint a fővárossal. A vikingek alapította Dublin népszerű a turisták körében.

Legszebb látnivalója a vár, a Szent Patrik-székesegyház és a több évszázada működő egyetem, a Trinity College. Utóbbi könyvtára világhírű: mintha egy Harry Potter filmba csöppenne az ide látogató.

Természetesen a kocsmaturizmus se maradhat ki! Rengeteg pubot találunk itt, a Temple Bar városrészben lépten-nyomon kocsmákba botlunk.

Dublin látnivalók, közlekedés, térképek

Dublin hangulatos főváros
Dublin hangulatos főváros

Moher-sziklák (Cliffs of Moher)

Írország egyik leglátványosabb természeti képződménye. Nyolc kilométer hosszan húzódó, gyakorlatilag függőleges sziklafal a szigetország nyugati partjainál.

Legmagasabb pontján, az O’Brien-torony 214 méterrel emelkedik az Atlanti-óceán fölé. Tiszta napokon a sziklák tetejéről 20-30 km-re is ellátni. Láthatók az Aran-szigetek, a Galwayi-öböl, illetve az öböl túloldalán elterülő Connemara hegyei-völgyei is.

A hely a vadvilág számos képviselőjének, főként madaraknak ad otthont. Mintegy 29 madárfaj és ezek harmincezer egyede fészkel a meredek falakon. A legérdekesebb ezek közül a lunda.

Írország nyugati partja tele van ilyen sziklafallal
Írország nyugati partja tele van ilyen sziklafallal

Rock of Cashel

Dublin és Cork között található sokak szerint Írország egyik kihagyhatatlan látnivalója.

A normann inváziót megelőzően több száz éven át Munster királyainak székhelye volt. Munster királya, Muirchertach Ua Briain 1101-ben a sziklán lévő erődöt az egyháznak adományozta. A festői épületegyüttes sajátos karakterrel rendelkezik, a kelta művészet és a középkori építészet egyik legfigyelemreméltóbb gyűjteménye.

A várkastély a kelta kultúra egyik legfontosabb helyszíne
A várkastély a kelta kultúra egyik legfontosabb helyszíne

Blarney-kastély

A Cork mellett lévő kastélyt a 15.században építette a MacCarthy of Muskerry dinasztia.

A legtöbb turista a torony tetején lévő Blarney-kő miatt látogat ide. A legenda szerint ékesszólóvá teszi azokat, akik megcsókolják.

A kastélyparkban táblákkal kijelölt ösvények futnak. Számos természetes sziklaképződményt láthatunk, amelyeknek fantáziadús nevük van, mint például a Druida-kör, a Boszorkány-barlang és a Kívánságlépcső. A területhez tartozik egy mérges kert is számos mérgező növénnyel.

A kastély legismertebb része a Blarney-kő
A kastély legismertebb része a Blarney-kő

Kylemore Apátság

Írország nyugati részén, csodás vízparton áll ez a bencés kolostor, amelyet 1920-ban alapítottak a Kylemore kastély területén. Az apátságot olyan bencés apácák számára alapították, akik az első világháborúban Belgiumból menekültek el.

Magát a kastélyt Mitchell és Margaret Henry építtette neogótikus-romantikus stílusban négy év alatt, 1867 és 1871 között. A területen lévő templom a norwichi katedrális kicsinyített mása, amelyet Mitchell Henry Margaret emlékére emeltetett.

A birtokhoz nagy, fallal körülvett viktoriánus kertek tartoznak. Az 1970-es évek óta ezek a látogatók számára is nyitva állnak.

Az apátság csodás környezetben van
Az apátság csodás környezetben van

Kilkenny-kastély

A Kilkenny városában álló várkastélyt 1195-ben építettek, hogy ellenőrizze a Nore folyó egyik átkelőhelyét és több útvonal találkozását.

A normann megszállás jelképe volt, és eredeti, 13. századi állapotában a város védelmének fontos elemét képezhette négy nagy, kör alakú saroktornyával és masszív árkával.

A központi épületben könyvtár, szalon, gyerekszoba és az 1830-as évek pompájában berendezett hálószobák találhatók. A csodálatos képtár a kastély keleti szárnyában található, ez a lenyűgöző helyiség a 19. századból származik és elsősorban a Butler család remek festménygyűjteményének elhelyezésére épült.

Kilkenny városának jelképe
Kilkenny városának jelképe

Cork

Írország második legfontosabb városa a déli tengerparton található.

A városközpontja egy sziget, amely a Lee folyó két csatornája között helyezkedik el. A keleti részén lévő rakpartok és dokkok révén a világ 2. legnagyobb természetes kikötője Sydney után.

Cork és Dublin versengése hosszú időre nyúlik vissza. Sokan autentikusabb városnak tartják a fővárosnál, a festői belvárosa, sikátorai, szép épületei miatt is.

Sokan szebbnek tartják Dublinnál
Sokan szebbnek tartják Dublinnál

Dingle-félsziget

A félsziget a nyugati partvidék egyik legszebb része, ami a túrázók, kirándulók körében is nagyon kedvelt vidék.

A vadregényes partmenti sziklafalakat csodás öblök szakítják meg, amelyek közül több homokos. Arra azonban számítsunk, hogy a víz még nyáron is hideg, szóval csak óvatosan a vízbe rohanással. J

Itt találták meg az Ogham-kövek legnagyobb részét is. Ezek a kőbe vésett írások az ír nyelv legkorábbról fennmaradt formái.

A sziklafalakat ilyen szép homokos öböl szakítja meg
A sziklafalakat ilyen szép homokos öböl szakítja meg

Wicklow Way Trail

Az ír fővárostól, Dublintól nem messze déli irányba fekszik a Wicklow-hegy, amelyen keresztül átvezet a turistaút. Nem véletlenül nevezik Írország kertjének.

A Wicklow Way Dublin déli részéről indul és Clonegal településnél ér véget. A hossza 127 km és 3200 méter szintemelkedést kell legyőzni. Európa egyik legszebb túraútvonalába is méltán került be.

Írország legnagyobb vízesését is itt találjuk. A Powerscourt-vízesés 121 méter magas, bár csak az alsó felét láthatjuk, de így is nagyon szép.

Dublinhoz közel találjuk ezt a hegyvidéket
Dublinhoz közel találjuk ezt a hegyvidéket

Galway

Írország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján elterülő kikötőváros 2020-ban Európa kulturális fővárosa volt.

A középkor óta az Ír-sziget egyik legforgalmasabb és leggazdagabb városa volt szerencsés földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően.

A híres író, Oscar Wilde szerint Galway a „vad gyönyörűség”. A város kiemelkedik a többi település közül, itt beszélik ugyanis a legtöbben a kelta nyelvet, az ottani lakosok tulajdonképpen élő hagyományőrzőknek tekinthetők.

A belváros, a Latin negyed színes házaival, számos pubbal és étteremmel Galway központi része.

A hetvenes évek óta az ír népzene egyik fellegvára. Három hétig tartó világhírű összművészeti fesztiválját július második felében rendezik.

Galway pezsgő, színes kisváros a nyugati partvidéken
Galway pezsgő, színes kisváros a nyugati partvidéken

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató