Burgenland látnivalók, várak, termálfürdők

by radopeter1983
Burgenland látnivalók, várak, termálfürdők

Egykor hazánkhoz tartozott, majd az Ausztriához került tartomány csendes, ám annál szebb vidék. Kellemes dombsági rész, ahol sok termálfürdő, valamint várak és kastélyok találhatók. Emiatt hazánkból is sokan kirándulnak Burgenlandra, amely Ausztria legszebb helye közé tartozik.

Burgenland látnivalók, várak, kastélyok

Kismarton (Eisenstadt)

Burgenland legnagyobb városa és a tartomány székhelye. Bécstől 60 km-re délkeletre, Soprontól 22 km-re északra, Bécsújhelytől 30 km-re keletre, a Lajta-hegység déli lábánál a Vulka völgyében fekszik.

Leghíresebb látnivalója az Esterházy-kastély. A 14. században vízivárnak épült, amit 1663 és 1672 közt kastéllyá, kerti szárnya pedig 1794 és 1805 között épült át. Barokk stílusú épület volt, majd neoklasszicista stílusba építették át.

A Hegytemplom (Bergkirche) legrégibb része az a kápolnarendszer, amit Nierinck Felix ferences szerzetes építtetett Esterházy Pál herceg megbízásából 1701 és 1711 között. A folyosókkal összekötött kápolnákban életnagyságú szobrok jelenítik meg Krisztus szenvedéseit. A Hegytemplom központi részét a Sarlós-Boldogasszony templomot 1803-ban építették. A templomból nyíló 1923-ban épített mauzóleumban van eltemetve Joseph Haydn zeneszerző.

A város meghatározó személye volt Joseph Haydn zeneszerző, aki 12 évig élt Kismartonban. Háza ma múzeum.

Kismarton leghíresebb látnivalója az Esterházy-kastély
Kismarton leghíresebb látnivalója az Esterházy-kastély

Fraknó (Forchtenstein)

Nagymartontól 4 km-re, a Rozália-hegység lábánál, a Vulka völgyében fekszik. A falu fölé emelkedő váráról nevezetes, ahonnan csodás kilátás nyílik a magyar határ felé.

Forchtenstein várát 1320 körül építették a Nagymartoni grófok. 1622-től az Esterházyak birtokolnak, 1635 és 1660 között Esterházy Miklós teljesen átépíttette, a régi várból csak az öregtorony maradt meg.

A várnak látogatható kiállításai, kincstára, panoptikuma, fegyvergyűjteménye, levéltára van. Egy Immaculata szobornak köszönhetően híres búcsújáróhely.

Információkat (belépő, nyitvatartás, stb) itt találtok!

Ha már itt vagyunk, érdemes beugrani a hüllőparkba is (Reptilien Zoo Forchtenstein). Nem kell nagy területű helyre gondolni, de láthatunk krokodilokat, kígyókat, anakondát is.

Lánzsér (Landsee)

A Lánzséri-hegyekben fekvő településen található 627 méter magasan egy várrom, amely ma Közép-Európa egyik legnagyobb várromja.

Az épület magját képező lakótorony a 13. század elején épült, falai a 10 méteres vastagságot is elérik. Ehhez csatlakozik a 15. századi belsővár udvara. A belsővár lakószárnyait a 17-18. századokban barokk stílusban bővítették. A vár védőgyűrűi, árkai, kapui a 16-17. században készültek el.

A lakótorony manapság kilátótoronyként funkcionál, a csodás panorámáért megéri felkapaszkodni ide.

Több hétig forgatási helyszíne volt az 1993-ban készült A három testőr amerikai-osztrák-angol kalandfilmnek.

Léka (Lockenhaus)

A kőszegi határállomás átlépése után található 13 km-re a Gyöngyös-patak völgyében. Szintén vára miatt érdemes felkeresni.

Léka várát valószínűleg a 13. század elején építették a tatárjárás előtt. Az alsó vár kiépítése Nádasdy Ferenc nevéhez kötődik. 1676-tól egészen a 20. század elejéig az Esterházyak tulajdonában volt, ma egy alapítványé a vár.

A várkapun először az Alsó várba léphetünk be, innen román stílusú lépcsőzeten juthatunk a középső, majd felső várudvarra. A vár legrégebbi része az ötszögletű Öregtorony. A palota részben található egy gótikus lovagterem is.

Közel a határhoz találjuk Léka várát
Közel a határhoz találjuk Léka várát

Németújvár (Güssing)

Dél-Burgenland legjelentősebb városa, Szentgotthárdtól északra 15 km-re található. A tájból kiemelkedő vulkanikus eredetű hegyen álló vára az egész környéket uralja impozáns látványával.

A Várhegyen a 12. században építtetett II. Géza király egy favárat és egy bencés monostort. Ezt III. Béla idején építették át kővárrá. A török háborúk idején a vár fontos szerepet játszott. A 16. századtól a Batthyány-ak birtoka volt.

A várba egy felvonóval is feljuthatunk, ahol a kiállítások megismertetnek a Batthyány család és a vár történetével. Ausztria legnagyobb vasöntő gyűjteményét is a várban találjuk, vasból készült tárgyak sokaságát állították ki, a dísztárgyakon át a kályhákon keresztül az ékszerekig.

Információkat (belépő, nyitvatartás, stb) itt találtok!

Egy nagy dombcsúcson emelkedik a vár
Egy nagy dombcsúcson emelkedik a vár

Fertő-tó

A Fertő mintegy 20 ezer éves, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete. Nagyobb része Burgenlandban található a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkban.

Főleg mocsaras, nádas részei vannak, emiatt kevés strandrészt találunk. A tó területe a Kárpát-medence egyik legjelentősebb madárélőhelye.

Akik szeretik a bicajozást, azoknak ajánlom a Fertő-tó kerékpárutat. Nagyobbrészt teljesen sík vidéken, kitűnően jelzett, többnyire szeparált, szilárd burkolatú kerékpárutakon, csekély forgalmú helyi közlekedésű mellékutakon, néhol jól járható kőzúzalékos úton vezet a 115 km-es kerékpárút.

Burgenland termálfürdők

Tarcsafürdő (Bad Tatzmannsdorf)

A Felsőőrtől északra lévő fürdő többször volt már Ausztriában az év termálfürdője.

A település három gyógyforrásait már a bronzkorban és a rómaiak is ismerték. 1621-től használják a vizet fürdőként.

Speciális elegyű ásványi termálvize van, amely nátrium, hidrogén-karbonát, klorid tartalmú, de radon- és kénmentes. Sérült izmok regenerálására, izületi fájdalmakra, izomlazításra, csont és gerinc problémákra is hatásos.

Információk

Locsmánd (Lutzmannsburg) – Sonnentherme

Szinte a magyar-osztrák határon épült fürdő a közelség miatt a magyarok körében is népszerű.

Különösen a gyerekesek körében ismert, nagyobb része a kicsik szórakoztatásának épült. A babák számára is külön részek vannak kiépítve (Baby World).

Központja a Napfényfürdőnek keresztelt, jókora fakupolás csarnokban helyet kapó élményfürdő, amelyhez a Funny Waters élménypark is kapcsolódik. Itt található Ausztria leghosszabb beltéri csúszdája, a 270 méter hosszú XXL Monster Ride.

Információk

Szentelek (Stegersbach) – Allegria Therme

Dél-Burgenland legismertebb termálfürdője, amely volt már Ausztria 2. legjobb fürdője is.

A meleg gyógyvíz 3000 méter mélyről tör a felszínre és magas kéntartalma miatt gyógyításra is használják, sőt kozmetikumokat is készítenek belőle. A stegersbachi termálvíz segíti a szív és érrendszeri, valamint a keringési rendellenességben szenvedők gyógyítását, de jó hatással van az ízületekre és a csontokra is.

14 medence és 1500 nm vízfelület áll rendelkezésre, de több, kis és nagy csúszda is várja a vendégeket.

Információk

Savanyúkút (Bad Sauerbrunn)

Nagymarton és Bécsújhely között található félúton. Szénsavas savanyúvizét a rómaiak is ismerték.

A feltörő 40 fokos víz Ausztria legmagasabb magnéziumtartalmával rendelkezik, de ivókúrákhoz is használják.

A termálvízre alapozott terápiák elsősorban szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, húgyúti panaszok, anyagcserezavarok és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlottak.

Információk

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Magyar cikkeket is érdemes megnézni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató