Brassó látnivalók, térképpel

by radopeter1983
Brassó látnivalók, térképpel

Brassó régen is fontos város volt, amely ma is összeköti Erdélyt és Bukarestet. Éppen ezért látnivalókban is bővelkedik.

Az erdélyi szászok egykori nagy központja, Brassó megye székhelye. Erdély délkeleti részén, a Kárpát-kanyarban fekszik.

Brassót védőfal vette körül, amelynek több része még mai napig épségben megmaradt. Ezek meghatározzák a város képét. A városfalon eredetileg harminckét torony és bástya volt, amelyek legtöbbje ma is áll.

Brassó látnivalók

Fekete templom

Románia legnagyobb temploma, egyben az európai gótika legkeletebbre fekvő jelentős alkotása. A Főtérből délnyugatra nyíló, Honterus-udvarnak nevezett téren áll.

1383 és 1477 között épült, a tatárjáráskor elpusztult Szent Katalin-templom, Újbrassó plébániatemplomának helyére. Jelenlegi formáját a 18. században nyerte el.

A háromhajós, gótikus csarnoktemplom hossza 89, szélessége 38, a hajó magassága 42, a toronyé 65 m. A fekete elnevezés a színére utal, amely a környezeti hatások miatt vált ilyenné.

A templomban található a Törökországon kívüli Európa legnagyobb anatóliai szőnyeggyűjteménye. A 16-18. században készült 119 szőnyeget a Törökországot járó szász kereskedők vásárolták és ajándékozták az egyházközségnek. Ma a templombelsőt díszítik.

A templom mellett áll a nagy reformátornak, Honterus Jánosnak a szobra. Sírja a templomban található.

Brassó ikonikus épülete
Brassó ikonikus épülete

Tanács-ház

A város másik legismertebb látványossága a Fő téren áll. A történelmi Magyarország legrégebbi épségben fennmaradt városházája.

A 15. században egy őrtorony helyére épült, Mai formáját az 1776-1778 közötti átépítés során nyerte el. 1949 óta a Brassói Állami Múzeum működik az épületben, amely bemutatja a város és a Barcaság történetét.

Tornyának magassága 49 méter, harangja ma is minden órában megszólal. Erkélyéről hétvégenként 12 és 18 órakor három trombitás román, magyar, és szász dallamokat ad elő.

A Fő tér meghatározó épülete ma múzeum
A Fő tér meghatározó épülete ma múzeum

Katalin-kapu

Brassó egyik, és sokáig az egyetlen délnyugati városkapuja volt. Közel három évszázadig csak ezen keresztül nyílt átjárás a városerődöt Bolgárszegtől elválasztó kettős várfalon.

A torony az egyetlen emlék, ami megmaradt Brassó eredeti városkapuiból. 1971 és 1973 között Günter Schuller vezetésével különleges szépségéhez méltóan felújították, előtte parkot hoztak létre. A műépítész szerint ez az egyetlen reneszánsz kaputorony Erdélyben.

Șchei-kapu

Másik nevén az Árvaház utcai kapu egy nyitott kapu, ami a régi erődítményből máig fennmaradt.

Neoklasszikus stílusú, formája diadalívre emlékeztet, négy erős pilléren nyugszik. Három kapuívből áll: két kisebb a gyalogosoknak, és egy nagy ív a járművek számára.

Fellegvár

A történelmi központtól északra emelkedő erdős rész tetején épült erőd célja az volt, hogy megakadályozza a brassói városerőd ágyúzását a környező magaslatokról.

Az épületegyüttes alapterülete megközelítőleg 80 x 100 méter, alaprajza enyhén szabálytalan négyszög, négy bástyája a négy égtáj felé mutat. Központi magja, egyben legrégebbi része egy patkó alakú torony.

Bizonytalan ideig jogi viták miatt nem látogatható, de a vár elől szép kilátás nyílik Brassóra.

A város felett magasodik az erőd
A város felett magasodik az erőd

Fekete torony

Nevét annak köszönheti, hogy 1559-ben villámcsapás érte, és a koromtól több száz éven keresztül fekete színű volt.

Jelenleg gyalogösvényen a Várkert sétány vagy a Fehér torony felől közelíthető meg, erkélyéről kiváló kilátás nyílik a történelmi központra.

Graft-bástya

A középkori erődrendszer legszebb részének tartják.

Kettős célt szolgált: az egyik, hogy felügyelje az északnyugati várfal mentén húzódó utat, a másik, hogy összeköttetést teremtsen a vár és a Fehér torony között. Ma múzeumi kiállítás tekinthető meg benne.

A bástya fentről nézve
A bástya fentről nézve

Fehér torony

A Graft-bástya felett található az egykori őrtorony. Nevét a falak színéről kapta.

A torony a belváros szinte minden pontjáról látható, ugyanakkor erkélyéről elénk tárul az egész városerőd, Bolonya, Bolgárszeg, a Cenk, sőt még az új városnegyedek egy része is.

A város felett emelkedik
A város felett emelkedik

Takácsok bástyája

Brassó városerődítményének déli sarokbástyája.

A 15. század elején építette a takácsok céhe, mai formáját a 16. században nyerte el. Ez a városerőd egyik legjobb állapotban megmaradt bástyája, ma is sértetlenül őrzi 16. századi formáját. Kiváló akusztikája miatt a bástya udvarán koncerteket is tartanak.

Szabálytalan, 36-40 méter oldalhosszúságú hatszög alakja egy 1616 m²-es alapterületű udvart fog közre. Magassága 12-17 méter, kőből és téglából épült.

Az udvaron álló épület a Brassó Megyei Történeti Múzeum állandó kiállításának ad otthont.

Várfal bástyái

Az Aleea Tiberiu Brediceanu-n található hosszú várfal részeként további bástyákat is megcsodálhatunk.

A Takácsok bástyájától északkeletre haladva a következő elnevezésű bástyák állnak: Fazekasok tornya, Kötélverők bástyája, Vadásztorony, Ácsok tornya, Szövetkészítők tornya.

A várfalon több torony is van
A várfalon több torony is van

Szent Miklós templom

Brassó Bolgárszeg részén található ez a jellegzetes templom.

Mai külsejét a 18. századi barokk átalakítások határozzák meg. Összképét így a tornyok és a magasra felnyúló, csúcsos toronysisakok sokasága határozza meg.

A csúcsos tornyok messziről látszanak
A csúcsos tornyok messziről látszanak

„Az első román iskola” Múzeum

A Szent Miklós-templom udvarán álló épület az első olyan román tanintézmény volt a mai Románia területén, ahol román nyelven tanítottak.

Legkésőbb a 15. század végén alapították, épülete 1761-ben nyerte el mai formáját. Jelenleg múzeum, ahol régi román könyveket, szövegemlékeket állítanak ki.

Népművészeti Múzeum

Brassó és a környék legjelentősebb múzeuma a Szász Iparosegylet egykori székházában található.

A múzeum Brassó megye négy néprajzi tájának (Barcaság, Fogarasi-medence, Kőhalom vidéke, Törcsvár vidéke) 17-20. századi életét mutatja be. Célja, hogy kutassa és megőrizze a délkelet-erdélyi hagyományokat és értékeket.

A hagyományos textilipart és a román falusi hagyományokat bemutató állandó kiállítás és ideiglenes kiállítások láthatók itt. A textilipart bemutató teremben megtekinthetőek a különböző nyersanyagok, munkafolyamatok, a szövet díszítési módjai, a szövőgép felépítése, népi szőttesek, barcasági viseletek, a Wilhelm Scherg posztógyár története, az alcinai Daniel Jasch szabóműhelye. A román hagyományokat bemutató teremben népviseletek, hímes tojások, hangszerek, videófelvételek láthatóak.

Minden információ itt!

Cenk (Tâmpa)

Brassó belvárosának déli részén emelkedik ez a 960 méter tengerszint feletti magaságú hegytömb. Mindenképp menjünk fel a csúcsra, remek panoráma tárul elénk.

Ha bevállalunk egy gyalogtúrát, akkor a piros háromszög jelzésen lehet felmenni. Egy 25 kanyarból álló szerpentines túraút visz fel a csúcs közelébe.

A hegy lábától felvonó segítségével is fel tudunk menni: 2 perc és 20 másodperc alatt teszi meg az utat. Információk a menetrendről és jegyárról itt található!

Már a libegőről is csodás a kilátás
Már a libegőről is csodás a kilátás

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató